Decizia nr. 227 din 03.03.2011
03.03.2011
privind amendarea cu 10.000 lei
a SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE,
BUCUREŞTI, Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1 CUI RO8468440
pentru postul de televiziune TVR 1
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 3 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 1457/03.02.2011, 1467/04.02.2011 şi 1814/09.02.2011, cu privire la documentarul „Cel ce gândeşte ALTFEL” difuzat în zilele de 1 şi 2 februarie 2011, de către postul de televiziune TVR 1.
Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005, decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).
În urma analizării raportului de monitorizare şi vizionării înregistrăriilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 18 lit. d) şi art. 21 alin. (1), coroborate cu art. 16 alin. (1) şi (3) lit. e), f), k) şi l) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Conform normelor din Codul audiovizualului invocate :
“Art. 18 - Categoriile în care se încadrează producţiile audiovizuale în funcţie de criteriile precizate la art. 16 alin. (3) sunt următoarele :
(…) d) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani ;
Art. 21 alin. (1) - Producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) se difuzează numai în intervalul orar 22,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă.
Art. 16 alin. (1) - Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
Alin. (3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale”.
În fapt, în ziua de 1 februarie 2011, în intervalul orar 21.00-21:50, postul de televiziune TVR 1 a difuzat filmul documentar “Cel ce gândeşte ALTFEL”, episodul 5, DESPRE EVANGHELIA... DUPĂ MISA, film realizat de dl. Cornel Mihalache şi încadrată de radiodifuzor ca o producţie interzisă copiilor sub 12 ani.
Documentarul a avut ca subiect MISA, ce este aceasta şi ce vrea, operaţiunea Christ din 2004, fiind prezentate filme realizate de această organizaţie. Pe parcursul acestuia, au vorbit d-na Conf. Univ. Dr. Monica Dascălu, instructor Yoga, d-na Crina Calek, purtător de cuvânt MISA, dl. Cornel Hoţiu, instructor Yoga, şi dl. Emil Berdeli, jurnalist, ziarul “Puterea”.
Documentarul a început prin prezentarea, în paralel, a unor secvenţe din “Exaltation of pee”, film produs de MISA (Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut), cu imagini filmate la Costineşti, în anul 1981. În secvenţele din filmul MISA apar mai multe femei dezbrăcate, stând în picioare sau aşezate în diverse locuri pe epava de la Costineşti. În filmările făcute din faţă, zonele intime ale femeilor sunt blurate văzându-se doar sânii acestora.
De asemenea, pe parcursul documentarului, au mai fost difuzate imagini din diferite filme produse de MISA, precum „The secrets of seduction” şi “Exaltation of pee”, în care au fost prezentate femei în ţinută sumară sau nud facând mişcări lascive, provocatoare.
Redăm din raportul de monitorizare :
“(ora 21:25) La începutul difuzării unor secvenţe dintr-un film Misa, pe ecran a fost titrat : de Profundis, iar în timpul difuzării : “The secrets of seduction”, film MISA. În aceste secvenţe apare o tânără, îmbrăcată cu o rochie albă din voal şi plimbându-se pe malul mării. (…) La un moment dat tânăra se întâlneşte, pe plajă, cu un tânăr îmbrăcat doar cu un slip şi se îmbrăţişează, timp în care femeii i se vede un sân. De asemenea, într-unul dintre cadre se poate vedea un sân pe care curge o picătură de apă.
(ora 21:28) Pe ecran a fost titrat : “The secrets of seduction”, film MISA. Secvenţele din film prezintă, alternativ, o tânără îmbrăcată cu o rochie albă din voal, la malul mării şi aceeaşi tânără, îmbrăcată cu o rochie neagră, într-o biserică. Într-una dintre secvenţe, aceasta apare mângâindu-şi un sân, iar în alta, la malul mării şi purtând doar chiloţi, îmbrăţişându-se cu un bărbat.
(ora 21:33) Pe ecran a fost titrat : „The secrets of seduction”, film MISA. Secvenţele din film prezintă o femeie aflată într-o biserică, ascunzându-se după nişte coloane, sprijinindu-se de o coloană şi mângâindu-şi un sân şi un bărbat cu bustul gol, aflat la malul mării, deschizându-şi braţele ca aripile unei păsări.
(reper 34:58, ora 21:34) Pe ecran a fost titrat : „The secrets of seduction”, film MISA. Secvenţele din film prezintă o tânără îmbrăcată cu o rochie albă din voal care se plimbă pe nisipul de la malul mării, apoi urcă nişte trepte ajungînd la un bărbat ce stă cu faţa înspre ea. În spatele bărbatului, un pic mai jos de acesta, se mai văd patru bărbaţi cu faţa tot înspre tânără şi cu spatele către apusul soarelui. Acum femeia poartă doar chiloţi , dar este filmată din spate, şi când ajunge la primul bărbat se uită la el şi îl atinge pe un picior, apoi se iau de mână. Mai sunt prezentate nişte imagini cu bărbatul, apoi cu tânăra, poziţii statice şi filmate cu un joc de lumini.
(ora 21:41) Pe ecran a fost titrat : „Exaltation of pee”, film MISA. Secvenţa (aproximativ 7 secunde) din film prezintă o tânără dezbrăcată, aşezată pe un cearşaf pe nisip şi mângâindu-şi buzele. Sânii femeii se văd, dar zona intimă este blurată.”
În ziua de 02 februarie 2011, în intervalul orar 21:16-22:08, postul de televiziune TVR 1 a difuzat un nou episod, al şaselea, al filmului „Cel ce gândeşte ALTFEL”, denumit „ENISALA PUNCTUL “G” AL CONTINENŢEI”, film realizat de dl. Cornel Mihalache şi încadrată, de asemenea, de radiodifuzor ca o producţie interzisă copiilor sub 12 ani.
Astfel cum a menţionat realizatorul documentarului, în epilogul episodului difuzat în ziua de 1 februarie 2011, tema ce urma să fie tratată în acest nou episod era „continenţa sexuală”. Filmul documentar a început prin difuzarea, alternativ, a unor secvenţe din “Restaurarea”, documentar TVR, “The secrets of seduction”, film MISA, un spot publicitar naţional şi “Kingdom of golden pee”, film MISA.
Discuţiile avute pe marginea „subiectului continenţei sexuale” cu purtătorul de cuvânt al MISA, d-na Crina Calek şi doi instructori yoga, d-na Conf. Univ. Dr. Monica Dascălu şi dl. Cornel Hoţiu, au fost ilustrate cu imagini din două filme realizate de MISA, “Kingdom of golden pee” şi “Ecstasy water”, imagini blurate în care erau înfăţişate două femei nud masturbându-se şi sărutându-se. Au fost transmise imagini în care au fost prezentate femei în ţinută sumară facând mişcări senzuale, mimând un act sexual, precum şi imagini blurate în care apar un bărbat şi o femeie, goi, care stau faţă în faţă şi urinează.
Pe parcursul difuzării imaginilor blurate pe ecran era titrat “Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe”.
Exemplificăm din raportul de monitorizare : „(ora 21:20) Au fost difuzate câteva secvenţe, blurate, din “Kingdom of golden pee”, film MISA. În aceste secvenţe, prin bluraj, se poate înţelege că femeia din imagini se masturbează. Pe ecran a fost titrat : Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe.
(ora 21:22) Au fost difuzate câteva secvenţe, blurate, din “Kingdom of golden pee”, film MISA. Deasupra zonei blurate s-a putut vedea, din profil, sânul unei femei. Pe ecran a fost titrat : Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe.
(ora 21:23) Au fost difuzate câteva secvenţe, blurate, din “Kingdom of golden pee”, film MISA. Deasupra zonei blurate, timp de aproximativ 2 secunde, se pot vedea două femei care se sărută. Pe ecran a fost titrat : Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe.
(ora 21:27) Au fost difuzate câteva secvenţe din “Ecstasy water”, film MISA. În secvenţe apare o femeie îmbrăcată într-o rochie roşie care se-ntâlneşte cu un bărbat într-un lan de floarea-soarelui. Aceştia se sărută, apoi femeia se aşează iar bărbatul o mângâie şi o sărută pe gât. În continuare imaginile au fost blurate, iar pe ecran a fost titrat : Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe.
(ora 21:37) Au fost difuzate câteva imagini din Disco Ring Costineşti, 2010. Au fost prezentate mai multe tinere dansând, două dintre acestea mimând un act sexual.
(ora 21:40) Au fost difuzate câteva imagini din Disco Ring Costineşti, 2010. Au fost prezentate mai multe tinere dansând, una dintre acestea este întoarsă cu spatele şi îşi ridică rochia dezgolindu-şi fesele (purta chiloţi tanga). Apoi, o altă tânără care avea, în partea de sus, doar sutien, trage de acesta arătându-şi sânii, se mângâie şi este sărutată pe sâni de o tânără.”
Analizând cele două episoade ale filmului documentar “Cel care gândeşte ALTFEL”, membrii Consiliului au constatat că prezentarea subiectului şi, în mod special, a imaginilor care au însoţit discuţiile s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât, raportat la ora de difuzare a filmului documentar, conţinutul acestuia a fost unul nepotrivit, de natură a prejudicia dezvoltarea pshihică şi morală a minorilor.
Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a ţinut cont, la programarea şi difuzarea acestui subiect, de criterii precum psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, tipologia limbajului, numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual şi, raportat la acestea, genul sau tema producţiei.
Consiliul a apreciat ca fiind lipsit de relevanţă faptul că imaginile au fost parţial blurate, întrucât, imaginile în sine permiţeau publicului să înţeleagă ce se întâmpla între personajele din imagini, iar cadrul discuţiilor în care au fost prezentate acestea a avut o evidentă conotaţie sexuală, filmul documentar “Cel care gândeşte ALTFEL” încadrându-se în fapt în categoria producţiilor audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani, care pot fi difuzate numai după ora 22.00.
Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a considerat că radiodifuzorul a încadrat în mod greşit această producţie audiovizuală ca fiind una interzisă copiilor sub 12 ani, întrucât această clasificare nu a ţinut cont de criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, difuzarea emisiunii fiind în contradicţie cu dispoziţiile legale.
Respectarea obligaţiei de a avertiza publicul cu privire la conţinutul programelor pe care le difuzează, prin afişarea pe ecran a unor simboluri, nu-l exonerează pe radiodifuzor, de corecta încadrare a producţiilor în funcţie de criteriile prevăzute în acest sens de legislaţia în vigoare, ori de obligaţia de a le difuza la ore la care minorii nu au acces direct, neîngrădit la televizor.
De altfel, utilizarea acestor semne de avertizare trebuie făcută în mod responsabil, întrucât de încadrarea făcută de radiodifuzor depind ora la care poate fi difuzat un program, precum şi posibilitatea părinţilor de a alege un program care să poată fi vizionat şi de copii, fără a prejudicia dezvoltarea lor psihică şi morală.
Consiliul a apreciat, având în vedere cele reţinute mai sus, că cele două episoade ale documentarului “Cel care gândeşte ALTFEL”, au fost, prin conţinutul lor (detalii şi imagini), de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a copiilor, fapt ce contravine dispoziţiilor legale referitoare la protecţia acestora, în cadrul programelor audiovizuale.
Conform dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Faptul că radiodifuzorul însuşi a înţeles să anunţe publicul că „Din motive ce ţin de legislaţia audiovizualului din România, nu vă putem prezenta necenzurat, aceste secvenţe” nu demonstrează decât că şi acesta a înţeles că un astfel de subiect este de natură să afecteze copiii, situaţie ce nu l-a oprit însă de la difuzarea unor imagini, chiar şi parţial blurate, din filme destinate exclusiv adulţilor ori de la prezentarea în cadrul documentarului a unor aspecte preponderent sexuale.
Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE cu suma de 10.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare cu suma de 10.000 lei a SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecţia minorilor, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), precum şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE, titular al licenţei audiovizuale nr. TV 340/03.11.2005 şi al deciziei de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007, pentru postul de televiziune TVR 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 18 lit. d) şi art. 21 alin. (1), coroborate cu art. 16 alin. (1) şi (3) lit. e), f), k) şi l) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către,
SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE
BUCUREŞTI, Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1 CUI RO8468440
pentru postul de televiziune TVR 1
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 227/03.03.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE, pentru postul TVR 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 1 cu amendă de 10.000 lei, întrucât, filmul documentar „Cel ce gândeşte ALTFEL” difuzat în zilele de 1 şi 2 februarie 2011, care a cuprins imagini şi comentarii pe teme sexuale, a fost încadrat greşit în raport de conţinutul său şi difuzat la o oră nepotrivită, accesibilă minorilor.
Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu pot vedea emisiunile respective.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.