Decizia nr. 23 din 18.01.2011
18.01.2011

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREÅžTI, C.U.I. 14080700
pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti, Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea înregistrată la C.N.A. sub nr. 236/11.01.2011, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile informative şi de dezbateri difuzate de postul REALITATEA TV în perioada 09-12 ianuarie 2011.
Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor înregistrate, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului :
« ÃŽn cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ».
- art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului :
« ToÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor ».
Membrii Consiliului au constatat că postul REALITATEA TV a prezentat, în data de 09.01.2011, în cadrul ediÅ£iilor informative de la orele 18.00 ÅŸi 21.00, o ÅŸtire intitulată « PDL-IÅžTII, LIBANEZUL ÅžI MILIOANELE », în care s-a afirmat că într-un dosar de evaziune fiscală aflat în cercetare la DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie este implicat ÅŸi senatorul PD-L Mircea Banias, acesta fiind suspectat că ar fi intervenit pentru un om de afaceri libanez, Said Baaklini - presupus autor al unor infracÅ£iuni, pe care l-ar fi pus în legătură cu Eugen Bogatu (director în cadrul AdministraÅ£iei Porturilor Maritime) pentru obÅ£inerea unor avize necesare unui export ce ar fi condus la o returnare de TVA de 60 de milioane de euro.
Redăm din raportul de monitorizare :
• Realitatea de la 18.00, ora 18.08 - Subtitluri :
- Mai mulţi directori din cadrul APM Constanţa sunt vizaţi în ancheta DNA ;
- Senatorul PD-L Mircea Banias este suspectat că ar fi intervenit pentru libanezul Baaklini ;
- El solicitase o returnare de TVA de 60 de milioane de euro ;
- Said Baaklini este cercetat pentru evaziune fiscală de procurorii anticorupţie ;
- Libanezul voia să trimită patru motoare în Republica Guineea ;
- Motoarele au fost sechestrate în portul Constanţa înainte să fie încărcate pe navă
Prezentatoare : Audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul privind returnarea de TVA în valoare de 60 de milioane de euro cerută de un om de afaceri libanez. În dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Banias. Ancheta vizează, de asemenea, mai mulţi directori de la Administraţia Porturilor din Constanţa. Colega noastră Bianca Nae este la sediul DNA.
Bianca Nae : Procurorii l-au chemat la audieri pe Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Administraţiei Portuare Constanţa. El a fost chemat la audieri în această după-amiază. Rămâne de văzut dacă, la finalul audierilor, faţă de el se va lua vreo măsură preventivă sau nu. Trebuie să vă spun că în acest dosar au primit deja mandate de arestare cetăţeanul libanez Said Baaklini, dar şi doi directori de la UCM Reşiţa, de la care Baaklini cumpărase cele patru motoare pe care urma să le exporte în Guineea.
Pentru a-şi duce la bun sfârşit afacerea, Said Baaklini îşi crease un adevărat sistem de relaţii în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime, instituţie de care nu este străin senatorul Banias. El a ocupat în trecut funcţia de director general al acestei instituţii şi, totodată, fratele său este în prezent director al Direcţiei achiziţii.
Pentru a-şi putea exporta motoarele în Guineea, Baaklini avea nevoie atât de o firmă de transport, dar şi de avizele necesare din partea autorităţilor statului. Aici a intervenit senatorul care l-a pus în legătură cu Eugen Bogatu, la rândul său fiind acţionar în mai multe firme. Rămâne de văzut dacă, la finalul audierilor, procurorii vor decide să emită o ordonanţă de reţinere pe numele directorului sau nu.
Voce din off pe imagini din port, alternând cu fotografii ale persoanelor menţionate : Administraţia Porturilor Maritime este poate cel mai important obiectiv al statului din zona Litoralului. Societatea controlează tot ce înseamnă transporturi la Marea Neagră. Din conducere fac parte persoane care sunt în strânsă legătură cu PDL-ul. Ioan Bălan (fotografie) este preşedinte al Consiliului de Administraţie şi un apropiat al senatorului PDL de Constanţa, Mircea Banias. Emil Sorin Banias (fotografie) este director al Direcţiei de Achiziţii al companiei şi fratele senatorului Banias. Eugen Bogatu (fotografie) este director Domenii Portuare, fost vameş şi acţionar la mai multe firme care operează transporturi pe mare. Tot din consiliul de admnistraţie al companiei face parte şi Gabriela Murgeanu, soţia unui alt pedelist, Răzvan Murgeanu, secretar de stat la ministerul Dezvoltării.
(...)
Prezentarea din off a continuat pe fondul unor imagini în care apărea senatorul Mircea Banias : Aici intervine în ecuaţie şi senatorul Banias, fost director al Admnistraţiei şi consilier în instituţie. Interesant este şi faptul că senatorul este şi acţionar într-o firmă de shipping, firmă care i-a avut parteneri pe actualul secretar general din cadrul Ministerului de Interne, Laurenţiu Mironescu, dar şi pe preşedintele Admnistraţiei Porturilor, Ioan Bălan. În acest moment, libanezul Said Baaklini este cercetat pentru evaziune fiscală."
Membrii Consiliului au constatat că postul de televiziune REALITATEA TV nu a prezentat în aceste ediţii informative şi un punct de vedere al domnului senator Mircea Banias referitor la informaţiile oferite publicului telespectator, deşi, în conformitate cu prevederile alin. (2) - teza a II-a - a art. 42 din Codul audiovizualului avea obligaţia de a respecta principiul audiatur et altera pars.
Consiliul a avut în vedere faptul că postul REALITATEA TV a solicitat opinia d-lui Banias în data de 10 ianuarie 2011, deşi informaţiile cu privire la posibila sa implicare în acţiuni cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie au fost difuzate începând din 09 ianuarie 2011 ; în această perioadă, publicul care a urmărit respectivele ediţii informative nu a avut posibilitatea să cunoască şi punctul de vedere al d-lui Banias referitor la problemele puse în discuţie de post.
Sub acest aspect, membrii Consiliului au considerat că, în condiÅ£iile în care postul REALITATEA TV a ales să difuzeze un subiect de interes public, era important ca publicul telespectator al ediÅ£iilor informative din 09 ianuarie 2011, care nu este obligatoriu să fie acelaÅŸi cu cel care a urmărit emisiunea de dezbatere « Ora de foc » din 10 ianuarie 2011 (când postul a prezentat opinia d-lui senator Banias), să aibă posibilitatea de a-ÅŸi forma propria opinie, ceea ce presupunea în mod necesar ca d-lui Banias să-i fie solicitat punctul de vedere.
Prevederea în Codul audiovizualului a obligaţiei radiodifuzorilor de a respecta principiul audiatur et altera pars a fost făcută de legiuitor în scopul protejării, pe de o parte, a interesului persoanei, dar, pe de altă parte, şi a interesului publicului, care nu are posibilitatea şi nici nu poate fi obligat să urmărească toate emisiunile informative sau de dezbateri difuzate la ore diferite şi în zile diferite de către un post de televiziune sau de radio pentru a obţine o informaţie completă în legătură cu un anumit subiect.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod obiectiv în legătură cu problemele de interes public, fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor, obligaţie prevăzută la art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaţie publică.
În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât, în mai multe ediţii informative din 09 ianuarie 2011, a prezentat o ştire referitoare la implicarea unui senator într-un dosar de evaziune fiscală, fără a prezenta şi punctul de vedere al acestei persoane în legătură cu informaţiile puse la dispoziţia publicului telespectator.
În acest fel, postul REALITATEA TV nu a respectat principiul audiatur et altera pars, iar publicul nu a fost în mod obiectiv informat, fapte ce contravin legislaţiei audiovizuale."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.