Decizia nr. 285 din 14.04.2011

14.04.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. DEŞTEPTAREA S.A.,
cu sediul în BACĂU, Str. Vasile Alecsandri nr. 41, C.U.I. 944300, jud. Bacău

pentru postul de televiziune TV BACĂU

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 aprilie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 4158/25.03.2011 şi 4498/01.04.2011, cu privire la emisiunea „Deşteptarea de seară”, ediţiile difuzate în zilele de 17 şi 24 martie 2011, de postul TV BACĂU. Postul de televiziune TV BACĂU aparţine S.C. DEŞTEPTAREA S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 181.4/21.09.1999, decizia de autorizare iniţială nr. 441.0/26.06.2001, reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002 eliberată la data de 10.06.2010 pentru localitatea Bacău).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A. a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) şi ale art. 103 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„Art. 40 - (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 103 - (1) Este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt promovate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare".

În fapt, în data de 17.03.2011, începând cu ora 21.00, postul TV BACĂU a difuzat emisiunea „Deşteptarea de seară", moderată de Laurenţiu Botin, avându-l ca invitat pe dl. Dumitru Sechelariu, fost primar al Municipiului Bacău.

Această ediţie a fost difuzată sub titlu „Momentul adevărului” şi s-a dorit a fi o expunere a evenimentelor petrecute înainte şi după pierderea mandatului de primar de către dl Dumitru Sechelariu în anul 2004, precum şi o prezentare a relației conflictuale cu actualul primar al Municipiului Bacău, dl. Romeo Stavarache.

Pe parcursul emisiunii, dl. Dumitru Sechelariu şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la modul în care a pierdut alegerile din 2004, relaţia sa cu Romeo Stavarache dinainte de alegerile din 2004 şi de după alegeri, mandatele de la Primăria Municipiului Bacău (1996- 2004), presa din Bacău şi intenția actualului primar, dl. Romeo Stavarache, ”de a suprima presa opozantă”.

În acest context, invitatul emisiunii a utilizat un limbaj jignitor şi a proferat ameninţări la adresa unor persoane.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Dumitru Sechelariu (invitat) : …Această acţiune a primarului Stavarache, împreună cu gaşcalionul lui, a creat nişte probleme majore : avocaţi, plată, nervi, stres… ”Domnule Sechelariu !”…acest Tomescu… ”fiţi, vă rog, foarte calm !” Măi Tomescule, eu aş fi calm, măi băiatule, dar la câte neajunsuri, neadevăruri… la modul de a intoxica… că, tu ești cancerul acolo…
Dumitru Sechelariu (invitat) : Domnul Tomescu este omul care…şi o să demonstrez în următoarea etapă… în care el spune tot ce se scrie în Ziarul de Bacău. El este purtătorul, el este sforarul care trage… să intoxice ! O să luăm ziarul, să vedem ce scrie : titluri și alte chestiuni. Ba că m-am dus pe la PD-L, ba că domnul prefect e omul meu de casă, ba că Berca este nu știu cum… Nu, domnule !...
Dumitru Sechelariu (invitat) : Măi nenorocitule, cum poţi să stai tu, Stavarache, cu PUG-ul ? Pentru că tu-l instrumentezi (... )
Dumitru Sechelariu (invitat) : …Dar m-a deranjat !... Prin felul în care a procedat… pentru că nu mai era niciun lătrău de-al lor… Stavarache nu mai avea niciun lătrău. Când a văzut Stavarache că nu mai are niciun lătrău l-a folosit pe Tomescu. A venit cu o figură importanta ! S-a spălat şi el mai atent în ultimul timp, că era cam așa…
Dumitru Sechelariu (invitat) : Exact ! N-aş vrea să fiu interpretat ca un tip cu ură viscerală ! Nu urăsc pe nimeni, decât pe Stavarache ! Îl urăsc de moarte, de ce să nu fiu sincer !? V-am spus : aş fi fariseu ! Eu vă spun sincer !...
Dumitru Sechelariu (invitat) : Vreau să vă spun un lucru : am sentimente ! Şi le spun public acum ! Domnule, eu am sentimente !... Câteodată… Norocul meu sunt copiii mei ! Credeți-mă, am momente când îmi sar din creier şi-mi vine să fac o nenorocire cu el ! Credeți-mă !
Dumitru Sechelariu (invitat) : Domnule… un an, doi, trei, cinci ! Mă gândesc la copiii mei ! Mă bag, fac vreo nenorocire şi fac puşcărie, cât voi face, şapte, zece, doisprezece, cincisprezece ani şi termin odată, pentru că nu mai pot !”

Deşi moderatorul a încercat timid să-i atragă atenţia că expresii de genul „Măi nenorocitule”, „cancerul din Primărie”, „sforarul din Primărie”, „lătrău”, ”mă gândesc la copiii mei, fac o nenorocire şi fac pușcărie 7, 10, 12, 15 ani şi termin odată, pentru că nu mai pot” reprezintă un limbaj neadecvat unei emisiuni şi constituie ameninţări, totuşi, atitudinea acestuia nu a fost fermă în a stopa un astfel de comportament.

Redăm din raportul de monitorizare : „Dumitru Sechelariu (invitat) : …Toate relele din lumea asta pe care le-am avut până la vârsta pe care o am astăzi… Nu este un rău mai mare decât Romică Stavarache ! Cât rău a putut să-mi facă ! Eu îi spun şi pe calea asta : să se gândească că şi el are doi copii. Și el are familie, cum am și eu ! Şi…
Laurențiu Botin (moderator) : Asta nu-i amenințare, nu ?
Dumitru Sechelariu (invitat) : Nu !... Domnilor, haideţi să terminăm cu chestia asta ! Că dacă era să am vreo acţiune asupra lui, ca om… de mult nu mai era ! De mult nu mai exista, vă spun eu !
Laurenţi Botin (moderator) : Ei, haideți !... N-are rost ! Nu-i subiect de emisiune !
Dumitru Sechelariu (invitat) : …Dar de ce nu e un subiect ? …Astea-s trăirile mele pe care le am !
Laurenţi Botin (moderator) : Am înțeles, sunteți foarte supărat !”

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrarea emisiunii, Consiliului a constatat că, faţă de modalitatea în care s-a exprimat dl. Dumitru Sechelariu la adresa persoanelor despre care s-a discutat în emisiune, dl. Laurenţiu Botin, în calitate de moderator, avea obligaţia legală să intervină ferm, în sensul de a nu-i permite să continue să folosească un limbaj injurios şi nici să prejudicieze imaginea unor persoane prin formularea unor ameninţări şi acuzaţii nedovedite. Or, lipsa unei astfel de atitudini a condus la încălcarea unor drepturi fundamentale, precum demnitatea şi dreptul la propria imagine ale persoanei.

Membrii Consiliului au apreciat că dl. Laurenţiu Botin a adoptat o conduită care a permis şi a încurajat, pe alocuri, atitudinea d-lui Dumitru Sechelariu, o astfel de conduită încălcând dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, care prevăd că realizatorii emisiunilor au obligţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Consiliul consideră că dl. Laurenţiu Botin, în calitate de moderator, avea obligaţia de a găsi metode adecvate pentru ca dialogul cu invitatul său să fie unul civilizat şi nicidecum să se transforme într-o ameninţare la adresa unor persoane.

Realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi emisiunea „Deşteptarea de seară", ediţia din 24 martie 2011, constatând că radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A. nu a respectat regimul difuzării publicităţii, încălcând şi dispoziţiile art. 103 alin. (1) Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit prevederilor invocate, este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt promovate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.

Astfel, în ediţia menţionată, intitulată ”Adevărul despre transportul public din municipiul Bacău”, a fost difuzat un material audiovizual privind transportul public de persoane în municipiul Bacău, în cadrul căruia a fost prezentat şi un scurt istoric al activităţii şi existenţei S.C. Transport Public S.A. Bacău, fiind inserată, de opt ori, şi sigla acesteia, fapt ce contravine normelor invocate.

Membrii Consiliului au apreciat că, prin conţinutul ei, emisiunea a depăşit cadrul unei informări a publicului telespectator, transformându-se practic într-o emisiune cu caracter publicitar, pe parcursul căreia a fost promovat serviciul de transport de persoane oferit de S.C. Transport Public S.A. Bacău, publicitate care nu a respectat condiţiile legale de difuzare a acesteia.

Consiliul consideră că o astfel de modalitate de difuzare a unei emisiuni reprezintă o formă de eludare a prevederilor legale privind publicitatea.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. DEŞTEPTAREA S.A cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 181.4/21.09.1999, decizia de autorizare iniţială nr. 441.0/26.06.2001, reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002 eliberată la data de 10.06.2010 pentru pentru postul de televiziune TV BACĂU din localitatea Bacău, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 40 alin. (3) şi ale art. 103 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. DEŞTEPTAREA S.A.
BACĂU, Str. Vasile Alecsandri nr. 41, jud. Bacău, C.U.I. 944300

pentru postul de televiziune TV BACĂU

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 285/14.04.2011 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. DEŞTEPTAREA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV Bacău cu amendă de 5.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la protecţia dreptului la propria imagine, întrucât în emisiunea „Deşteptarea de seară” din 17 martie 2011, moderatorul acesteia a permis invitatului să utilizeze un limbaj injurios şi să formuleze ameninţări la adresa unor persoane.

Potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului, moderatorii programelor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.