Decizia nr. 299 din 28.04.2011

28.04.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETAŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1, BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 aprilie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare cu privire la emisiunea „Ne vedem la TVR” ediţia difuzată de postul de televiziune TVR 1 în data de 26 martie 2011.

Postul TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005 şi Decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat dispoziţiile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

“Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

În fapt, emisiunea Ne vedem la TVR ! difuzată de postul TVR 1 în data de 26.03.2011 s-a desfăşurat la Oradea, judeţul Bihor, fiind prezentată de moderatoarea Marina Almăşan-Socaciu ca realizată în coproducţie cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ediţia din 26 martie 2011 a fost prezentată de radiodifuzor ca fiind realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, iar în cadrul acesteia au fost prezentate obiceiuri şi tradiţii din regiune, precum şi potenţialul turistic al zonei, publicul fiind invitat să viziteze aceste locuri.

În emisiune s-a vorbit despre mâncărurile specific bihorene, inclusiv cele ale naţionalităţilor conlocuitoare, olăritul, ca îndeletnicire pastrată din vechime, turismul rural, meşteşugul ţesutului. Au fost prezentate reportaje cu obiective turistice din Bihor, ca de exemplu : Peştera Vadul Crişului, Peştera Unguru Mare, Băile Felix – 1 Mai (staţiune balneară şi de agrement), oraşul Oradea.

Printre invitaţii emisiunii s-au numărat şi următoarele personalităţi politice : Radu Ţârle – preşedinte Consiliul Judeţean Bihor (PNL), Gheorghe Carp – viceprimar Oradea (PNL), Dumitru Voloşeniuc – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor (PNL), Dumitru Morhan – preşedintele Uniunii Democratice a Ucrainienilor din România, Szabo Odon – preşedinte UDMR Bihor, Costel Sârghie (PDL) – primar Nucet, Adrian Merca – deputat minorităţi.

De asemenea, Octavian Arsene, director la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a vorbit despre implicările Ministerului în judeţul Bihor : pârtia de la Nucet, Baza Salvamont din zona Vârtopului, modernizarea Cetăţii din Oradea (cu fonduri europene) precizând că a lucrat foarte bine cu Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul local din Nucet, împreună construind baze pentru dezvoltarea turismului în zonă.

În urma vizionării înregistrării, membrii Consiliului au apreciat că deşi emisiunea era destinată, în principiu, promovării turistice a zonei şi informării publicului cu privire la aceasta, participarea unor personalităţi politice sau reprezentanţi ai unor ministere, care au prezentat realizările acestor instituţii, a creat o conjunctură favorabilă acestora şi a dat un caracter de promovare politică emisiunii.

Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

Marina Almăşan-Socaciu : ....Doamnelor şi domnilor, domnul director Octavian Arsene de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
(...) Bună ziua, domnule director !
Octavian Arsene : Sărut mâna, doamnă !
Marina Almăşan-Socaciu : Să mai şi vorbim lucruri serioase pentru că despre turism nu vorbim numai în glumă ci la modul cel mai serios. Ministerul e pus pe fapte mari şi ele deja se cam văd, inclusiv în ... aici prin judeţ. Ceea ce n-am apucat noi să vedem în aceste zile poate spuneţi dumneavoastră.
Octavian Arsene : Vorbind de Bihor, pentru că l-aţi întrebat pe domnul Tabără, mai devreme ce l-a învăţat Bihorul şi zona, eu am învăţat două lucruri aici. Am învăţat să umblu în Munţii Apuseni în circuitul Galbenei. Şi am umblat, când eram adolescent în zona Nucetului şi nu m-am gândit niciodată că Ministerul se va implica să facă o pârtie de schi acolo. Am umblat prin Munţii Apuseni şi nu m-am gândit niciodată că Ministerul se va implica şi va face o bază Salvamont în zona Vârtopului.
Marina Almăşan-Socaciu : Păi, cred că trebuie să daţi o listă Ministerului pe unde aţi umblat ca să ştiţi ce... următoarele obiective.
Octavian Arsene : Nu m-am gândit că o să lucrez atât de bine cu Consiliul Judeţean, cu Consiliul Local din Nucet şi nu numai şi împreună să construim aicea, pentru turism, împreună să construim, deci, baze pentru dezvoltarea turismului. Nu ne-m gândit, de asemenea, că vom reuşi, Cetatea din Oradea, care este una dintre cele mai frumoase cetăţi bastionare din România, cu fonduri de la Minister, cu fonduri europene, să fie modernizată şi să creeze un nou flux de turişti pe zona Bihorului...
(...)

Marina Almăşan-Socaciu : Eu am să rog regia să difuzeze imaginile filmate la inaugurarea pârtiei Vârtop din Nucet, profitând şi de faptul că se află alături de noi domnul Costel Sârghie, primarul Nucetului (PDL), bună ziua, domn primar !(...)

În cadrul emisiunii au fost prezentate imagini de la inaugurarea pârtiei şi imagini de ansamblu ale acesteia. Pe fondul imaginilor, discuţia s-a purtat din off :

Marina Almăşan-Socaciu : Păi, a dat Ministerul semnalul, dumneavoastră preluaţi şi puneţi umărul acolo, da ?
Costel Sârghie : Da. Da. Ministerul, ministerul ne-a ajutat foarte mult. Sunt nişte oameni de ispravă la Minister şi doamna ministru, în special. A venit prima dată, în 2009, în Satul de vacanţă Vârtop, a văzut zona, a văzut ce vrem să facem, i-a plăcut şi ne-a finanţat această investiţie.
Marina Almăşan-Socaciu : Aţi adus-o pe schiuri ?
Costel Sârghie : Nu.
Marina Almăşan-Socaciu : Nu sunteţi un primar bun. Mulţumesc mult de tot.
Costel Sârghie : O s-o aducem.
(...)
Marina Almăşan Socaciu : Doamnelor şi domnilor, Oradea, ultimele minute ale transmisiei noastre directe. Iată, luminile oraşului s-au aprins, calculatorul a funcţionat, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Radu Ţârle, s-a scos. Deci totul merge ca pe roate, aici. Nu rămâne decât să vă luaţi bagajele, copiii, mătuşile, bunicile, vecinii, colegii de birou şi să veniţi să vă petreceţi vacanţele în Bihor. Membrii Consiliului au apreciat că prezenţa sau prezentarea în emisiune a acestor persoane cu funcţii politice sau administrative la nivel local sau central, membri sau reprezentanţi ai unor partide politice, nu era necesară sau justificată.

În situaţia dată, Consiliul a apreciat că prin modul în care s-a desfăşurat emisiunea au fost depăşite limitele unei informări generale cu privire la potenţialul turistic al zonei, emisiunea căpătând un caracter de promovare politică.

În aceste condiţii, în care s-a apreciat că promovarea de care au beneficiat aceste persoane a fost una politică, difuzarea emisiunii s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 139 din Codul audiovizualului potrivit cărora publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliul au propus şi au votat sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (2), şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 1 cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Ne vedem la TVR”, ediţia din 26 martie 2011, a făcut publicitate unor oameni şi partide politice, încălcând prin aceasta dispoziţiile legale potrivit cărora publicitatea politică este permisă numai în perioada campaniilor electorale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.