Decizia nr. 301 din 28.04.2011

28.04.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ROMTELECOM SA
Bucureşti, P-ţa Presei Libere nr. 3-5, City Gate et. 7-18 din Turnul de Nord, sector 1

pentru postul de televiziune Dolce Sport

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 aprilie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 3914/21.03.2011, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea de ştiri difuzată postul de televiziune Dolce Sport în 14.03.2011, de la ora 11:30.

Postul de televiziune Dolce Sport aparţine radiodifuzorului S.C. ROMTELECOM SA (licenţa audiovizuală nr. S-TV 235.3/23.10.2008 şi decizia de autorizare nr. 1532.1-1/07.09.2010).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 85 alin. (8) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

« Extrasul nu poate fi difuzat înainte ca radiodifuzorul primar să fi difuzat evenimentul, cu excepţia cazului în care radiodifuzorul primar nu difuzează evenimentul timp de 24 de ore de la producerea lui. »

În fapt, în 14 martie 2011, postul de televiziune Dolce Sport a difuzat, de la ora 11:30, o ştire despre meciul de fotbal dintre echipele Ancaragucu şi Galatasaray, care a avut titlul : « Vor capul regelui » şi a avut următorul conţinut :

"Prezentatoare : Al doilea mandat a lui Hagi la Galatasaray se apropie de sfârşit. Suporterii i-au cerut demisia regelui după ultima înfrângere, 2 la 3 la Ancaragucu. Eşti cel mai mare ucigaş de speranţe, a fost mesajul fanilor care au venit la aeroport să ceară capul antrenorului.
Titrat pe ecran : Suporterii lui Galatasaray i-au cerut demisia lui Gheorghe Hagi ; Dacă îşi dă demisia, Hagi trebuie să plătească clauza de 1 milion de euro ;
Voce din off : Hagi a rămas fără cuvinte după înfrângerea de la Ankara. Galatasaray a condus cu 1 la 0 şi 2 la 1, dar a primit 2 goluri în ultimele 4 minute. Regele nu şi-a anunţat demisia. Trebuie să plătească 1 milion de euro dacă renunţă la Galata. Urmează meciul cu Fenerbahce, echipa împotriva căreia a debutat în toamnă.
Gheorghe Hagi : Sunt multe ... îmi trec multe prin minte, ai multe în cap dar... (neinteligibil) toată lumea era tristă. Ne doream să câştigăm. Eu zic că lucrurile mergeau bine, toată lumea era bine şi dintr-o dată totul s-a... în câteva minute totul a... Am luat 2 goluri care ne-au adus să pierdem meciul.
Voce din off : Hagi a pierdut şi sprijinul suporterilor. Câteva zeci de suporteri l-au aşteptat la aeroport ca să-i ceară să plece. Eşti cel mai mare ucigaş de speranţe a fost mesajul afişat de fanii leilor pentru antrenorul român."

Ştirea a conţinut imagini de la meciul de fotbal Ancaragucu – Galatasaray cu o durată de aproximativ 32 secunde.

Din conţinutul sesizării depuse la C.N.A. în legătură cu această ştire, a reieşit că difuzarea imaginilor în mişcare din meciul de fotbal disputat în cadrul Superligii Turciei între echipele Ancaragucu şi Galatasaray, transmise de postul de televiziune Dolce Sport, s-a făcut cu încălcarea Legii audiovizualului.

Astfel, reclamanta S.C. RCS&RDS SA, în calitate de deţinător al drepturilor de transmisie în România a meciurilor de fotbal disputate de echipa Galatasaray, a făcut cunoscut Consiliului că meciul de fotbal în discuţie s-a disputat în data de 13.03.2011 începând cu ora 15:00, şi a fost transmis în premieră în România la data de 14.03.2011 începând cu ora 20:00, de către postul de televiziune Digi Sport Plus, pentru care reclamanta deţine licenţă audiovizuală.

Analizând raportul de monitorizare, precum şi conţinutul sesizării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ROMTELECOM SA nu a respectat legislaţia audiovizuală referitoare la modalitatea de difuzare a extraselor.

În conformitate cu prevederile alin. (8) al art. 85 din Legea audiovizualului, extrasul nu poate fi difuzat înainte ca radiodifuzorul primar să fi difuzat evenimentul, cu excepţia cazului în care radiodifuzorul primar nu difuzează evenimentul timp de 24 de ore de la producerea lui.

Raportând aceste dispoziţii legale la situaţia de fapt, rezultă că postul de televiziune Dolce Sport a difuzat în 14.03.2011, de la ora 11:00, un extras dintr-un meci de fotbal care se disputase în 13.03.2011, de la ora 15:00 şi pe care radiodifuzorul primar nu îl transmisese încă. De asemenea, de la momentul în care evenimentul a avut loc şi până la trasmiterea lui nu trecuseră 24 de ore, astfel încât radiodifuzorul S.C. ROMTELECOM SA să fi fost îndreptăţit să difuzeze un extras cu privire la respectivul eveniment.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ROMTELECOM SA cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ROMTELECOM SA - pentru postul de televiziune Dolce Sport şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Dolce Sport cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 85 din Legea audiovizualului, întrucât, în 14 martie 2011, a prezentat un extras dintr-un meci de fotbal înainte ca radiodifuzorul care deţinea drepturile de transmisie să difuzeze acest meci.

Potrivit art. 85, extrasul nu poate fi difuzat înainte ca radiodifuzorul primar să fi transmis evenimentul, cu excepţia cazului în care radiodifuzorul primar nu difuzează evenimentul timp de 24 de ore de la producerea lui."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.