Decizia nr. 311 din 03.05.2011

03.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, camera 4, sector 4 C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1 Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 mai 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 4484/01.04.2011 şi 4629/05.04.2011, cu privire la emisiunea „Realitatea te priveşte”, ediţiile din 23 şi 24.03.2011, difuzate de postul Realitatea TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.3/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art 64 alin. (1) lit.b din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Conform prevederilor invocate, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

În fapt, în ziua de 23 martie 2011, postul REALITATEA TV a difuzat o ediţie a emisiunii „Realitatea te priveşte”, moderată de Andreea Creţulescu, în cadrul căreia au participat, în calitate de invitaţi, domnii Adrian Enache, Decebal Ilina, Dragoş Frumosu, Miron Mitrea – PSD, Mihai Voicu – PNL şi Tinel Gheorghe – PDL.

Subiectul emisiunii l-a constituit lipsa competenţei profesionale a angajaţilor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) - autoritate naţională în domeniul reglementării, autorizării şi al controlului activităţilor nucleare din România.

În timpul dezbaterii subiectului menţionat, pe ecran a fost afişat titlul : „SECURITATEA NUCLEARĂ, BĂTAIE DE JOC”, precum şi subtitlurile : „Şeful Garanţii Nucleare din CNCAN este licenţiat în ştiinţe politice”,„Un angajat al CNCAN, expert reactor nuclear a terminat numai liceul” şi „CNCAN a cheltuit peste 30.000 de euro pentru “trataţii”.

În debutul ediţiei din 23 martie 2011, moderatoarea emisiunii a anunţat că va prezenta publicului informaţii interesante despre securitatea alimentară şi nucleară şi despre „... câtă incompetenţă există în această zonă”.

Pe un carton au fost prezentate 5 motive care demonstrau, în opinia radiodifuzorului, incompetenţa în domeniul securităţii nucleare, cu următoarele informaţii : „C.N.C.A.N. / Sorin REPANOVICI / şef Garanţii Nucleare CNCAN / născut în 1969 / a absolvit Facultatea de Politologie în 2003 / Marian Dumitru BUDU / expert Direcţia Reactori Nucleari CNCAN / născut în 1949 / a absolvit în 1967 liceul Spiru Haret, iar la fizică a avut medii între 5 şi 5,66 / a făcut în 1980 un curs de 6 luni pentru tehnicieni / Norvegia a alocat României 4,1 milioane de Euro pentru un program de securitate în domeniul energiei nucleare, iar angajaţii CNCAN au folosit banii pentru mese de protocol, trataţii şi diverse cazări.”.

Cele cinci exemple afişate pe cartonul postat pe ecran au fost considerate de moderatoare ca fiind cinci dovezi de incompetenţă ale Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), despre care a afirmat că „este un fel de guru pentru securitatea nucleară în această ţară, instituţia care este obligată, practic, să răspundă de această siguranţă nucleară şi radioactivă” şi că „... în această instituţie se dă dovadă de o inconştienţă criminală.”.

Analizând în ansamblu emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că în legătură cu informaţiile privind lipsa competenţei profesionale ale unor angajaţi din cadrul CNCAN, acestea nu au fost corecte, verificate şi prezentate în mod imparţial şi cu bună credinţă.

Astfel, informaţia prezentată de moderatoare potrivit căreia pregătirea profesională de politolog a d-lui Sorin Repanovici nu corespunde funcţiei pe care o ocupă ca şef la Garanţii Nucleare, acesta absolvind Facultatea de politologie în anul 2003, potrivit unui document postat pe ecran cu titlul „Curriculum Vitae” nu a fost corectă şi verificată înainte de a o difuza, întrucât, ulterior, în emisiune, unele afirmaţii, precum cele privind atribuţiile şi responsabilitatea unor persoane au fost corectate şi explicate de preşedintele CNCAN.

De asemenea, moderatoarea a afirmat despre un alt angajat al CNCAN, Marian Dumitru Budu, că, deşi a absolvit doar liceul, acesta ocupă funcţia de expert în cadrul Direcţiei Reactori Nucleari din aceeaşi instituţie, prezentând, în acest sens, un alt document purtând titlul „Curriculum Vitae”, informaţie care, de asemenea, nu a fost verificată şi prezentată cu bună credinţă.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Andreea Creţulescu : A absolvit în 1977 Liceul „Spiru Haret”. La fizică …Haideţi să vedem şi diploma de bac, pentru că acolo avem şi o fişă matricolă ! Veţi vedea că domnul ăsta, pe lângă faptul că a absolvit doar liceul, era un elev model.”

A fost arătată diploma de bacalaureat cu numele Budu V. Marian -Dumitru.

„Andreea Creţulescu : De exemplu, la fizică avea între 5 şi 5,66, adică abia trecea clasa la fizică, domnul ăsta. Aveţi vreun comentariu ?
Miron Mitrea : Practic e grav, e foarte periculos să te joci cu asemenea numiri. Sigur, dacă nu se întâmplă nimic şi Dumnezeu ne iartă…”

A fost arătată diploma de licenţă cu numele Repanovici Gh.- I. Sorin – “Licenţiat în ştiinţe politice”, urmată de foaia matricolă.

„Andreea Creţulescu : Gândiţi-vă că domnii ăştia verifică cele două reactoare nucleare de la Cernavodă…”.

Toate aceste informaţii au fost infirmate de către preşedintele CNCAN, d-na Vajda Borbala, care a intervenit prin telefon şi care a precizat că dl. Sorin Repanovici nu este şef la garanţii nucleare, astfel cum a susţinut moderatoarea, ci este coordonator al unui compartiment care se ocupă de protecţia fizică şi de garanţiile nucleare care „înseamnă contabilizarea tuturor materialelor nucleare şi radioactive din ţară pe zone de interes şi aceste garanţii nucleare înseamnă o raportare pe care o face România la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi la Euroatom.”.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Vajda Borbala : Nu aţi înţeles ce înseamnă garanţii nucleare. Îmi pare foarte rău, doamnă !
Andreea Creţulescu : Raportări…Aţi explicat foarte clar : raportări…Nu suntem proşti.
Vajda Borbala : Este un bilanţ.
Andreea Creţulescu : Un bilanţ.
Vajda Borbala : O chestie contabilă.
Andreea Creţulescu : Şi care-i legătura între politologie şi această chestiune contabilă ? Ne puteţi explica ?
Vajda Borbala : OK.
Andreea Creţulescu : Ok. OK.
Vajda Borbala : Dacă de securitatea nucleară se ocupă fizicieni, de această garanţie nucleară se ocupă acest politolog, care nu este şef, este un coordonator al unui compartiment. Are în acelaşi compartiment, sunt fizicieni, sunt chimişti, sunt energeticieni.
Un invitat : Şi el îi coordonează pe toţi.
Andreea Creţulescu : Deci, politologul îi coordonează…
Vajda Borbala : Nu-i coordonează pe toţi, face nişte raportări.”.

De asemenea, preşedintele CNCAN a corectat şi informaţia potrivit căreia dl. Marian Dumitru Budu ar ocupa funcţia de expert, precizând că acesta este referent şi nu expert, astfel cum în mod eronat a prezentat postul REALITATEA TV şi că acesta lucrează la elaborarea autorizaţiilor, la tipărirea şi înfolierea lor.

În condiţiile în care d-na Vajda Borbala a afirmat că din cei 103 angajaţi ai instituţiei, 5 sunt referenţi, dl. Budu aflându-se printre cei 5, iar restul au studii superioare, sunt ingineri-fizicieni, chimişti sau energeticieni nucleari, moderatoarea a insinuat că dl. Budu ar avea „o pilă”.

Faţă de aspectele prezentate, Consiliul a constatat că informaţiile aduse la cunoştinţa publicului nu au fost suficient verificate, fiind infirmate în totalitate de preşedintele CNCAN, d-na Vajda Borbala.

De asemenea, cu privire la suma de 4,1 milioane de euro oferită de Guvernul Norvegiei pentru un program de securitate în domeniul energiei nucleare, moderatoarea a afirmat că „angajaţii CNCAN au folosit aceşti bani pentru mese de protocol şi trataţii, diverse cazări.”, fapt infirmat de preşedintele CNCAN, care a încercat să rectifice informaţia prezentată de moderatoare, precizând că „trataţiile” despre care a amintit nu depăşesc 2-3 mii de euro din cele 4 milioane de euro.

Făcând calculul doar pe primele 3 pagini din tabelul prezentat, moderatoarea a afirmat că suma pe „trataţii” depăşeşte 34 de mii de euro. Unul dintre subtitlurile afişate pe ecran a fost : CNCAN a cheltuit peste 30.000 de euro pentru “trataţii”.

D-na Vajda Borbala a intervenit, explicând că 85 % din această sumă este plătită de Guvernul Norvegiei, iar 15 % coplata CNCAN şi că aceste „trataţii” reprezintă cumulul trataţiilor pe un an şi jumătate, făcute cu ocazia întâlnirilor ce au avut loc în România sau în străinătate.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Andreea Creţulescu : Norvegia ne-a dat 4,1 milioane de euro pentru un program de securitate în domeniul energiei nucleare, iar angajaţii CNCAN au folosit aceşti bani pentru mese de protocol şi trataţii, diverse cazări. Aş vrea să vă arăt şi documentele, să vedeţi cum îşi înscriu domnii ăştia în contabilitate. Ia uitaţi aici : „Trataţii”, “Cazare”… Vedeţi ? Numai trataţii, aşa facem noi protecţie nucleară cu bani norvegieni. Patru virgulă unu milioane de euro pe trataţii, adică e un fel de discoteca CNCAN, domnule Enache !”.

A fost postat un document sub formă de tabel (suma, data operaţiunii, explicaţii) pe care erau marcate două operaţiuni cu explicaţia “Trataţii”.

(...)
„Vajda Borbala : În programul norvegian nu aţi amintit de beneficiile de care a avut parte România. Şi trataţiile acelea, nu văd foarte bine cifrele, dar nu cred că depăşesc 2-3 mii de euro din cele 4 milioane de euro.
Andreea Creţulescu : Distinsă doamnă, depăşesc chiar 34 mii de euro. Am făcut noi un calcul doar pe primele 3 pagini, pentru că după aceea ne-au lăsat nervii.
Vajda Borbala : 34 mii de euro ! Doamnă, credeţi-mă ! 85% din această sumă este plătită de către Guvernul Norvegiei, iar 15% este coplata noastră. Trataţiile acestea reprezintă cumulul trataţiilor pe un an şi jumătate, care au fost făcute cu ocazia întâlnirilor care au avut loc ori în România, ori în străinătate.”

Faţă de aspectele prezentate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a manifestat nici bună credinţă, nici imparţialitate în prezentarea informaţiilor respective, în condiţiile în care aceste informaţii au fost prezentate în mod tendenţios, echivoc şi părtinitor.

De asemenea, în cadrul emisiunii, în contextul apariţiei unei note trimise de un angajat al CNCAN către Camera Deputaţilor cu privire la o afirmaţie făcută de d-na Borbala potrivit căreia aceasta nu va face analize în România, întrucât toate aparatele radiologice din spitalele româneşti nu sunt sigure, moderatoarea a afirmat că „CNCAN este instituţia care îşi dă avizul final, adică în orice spital CNCAN ar avea obligaţia să se ducă cu nişte aparate, să testeze nivelul de radiaţii…”.

Această informaţie a fost infirmată de d-na Borbala care a afirmat că CNCAN eliberează autorizaţiile, iar Direcţia de sănătate publică face măsurători în puncte din incintă în care se află instalaţiile radiologice. Moderatoarea a prezentat informaţia ca fiind una veridică, în sensul că aparatura şi specialiştii despre care a afirmat ar aparţine CNCAN.

Şi această informaţie a fost infirmată de d-na Borbala care a susţinut că Direcţia de sănătate publică are specialişti în radiologie, că CNCAN primeşte buletinele de analiză de la Direcţia de sănătate publică şi că aparatele radiologice se reautorizează din 4 în 4 ani sau din 5 în 5 ani, pentru a controla nivelul de iradiere.

Moderatoarea a afirmat că nivelul de iradiere al aparatelor ce funcţionează din anii ’60 ar depăşi nivelul maxim admis, moment în care d-na Borbala a susţinut că exemplul dat nu este concludent, întrucât în Japonia reactoarele funcţionează foarte bine, având o vechime de 40 de ani.

Redăm din raportul de monitorizare :

Andreea Creţulescu : Haideţi să vă arăt câteva aparate din ’60, din ’70. Astea funcţionează. Cine le autorizează, doamnă ? Doar dacă treci prin faţa acestor aparate, unii medici susţin că chiar dacă îţi vezi o fractură, rişti să te îmbolnăveşti de lucruri mult mai grave.
Vajda Borbala : Buletinele de analiză sunt ceea ce pentru noi sunt relevante. Ceea ce vă arată şi vă spun unii şi alţii că ar fi şi cine ştie ce fel de instalaţie vă arată, care poate nici nu mai funcţionează…
Andreea Creţulescu : Păi nu, doamnă, funcţionează. Uitaţi că ne ajută regia, staţi să le vedeţi !
Vajda Borbala : Aveţi buletinele de analiză ale Direcţiei de sănătate publică ?
Andreea Creţulescu : Nu, doamnă, ele funcţionează. Oamenii se duc zi de zi acolo. _ Vajda Borbala : Ele funcţionează şi vin la reautorizare din 4 în 4 ani, sau 5 în 5 ani. Au obligaţia şi au anumite condiţii care sunt trecute pe aceste autorizaţii pe care ei trebuie să le îndeplinească. Dacă ei vin cu buletinele de analiză că în zona respectivă nivelul de iradiere este sub cel admis, nu văd care este problema ?”.

La un moment dat, unul dintre invitaţi, prezent în emisiune, i-a reproşat moderatoarei că exemplul dat nu a fost unul dintre cele mai bune, în sensul că informaţiile prezentate nu au fost verificate, pentru ca publicul să perceapă informaţia în mod corect.

Cu privire la emisiunea „Realitatea te priveşte” difuzată în data de 24 martie 2011, moderată tot de d-na Andreea Creţulescu, membrii Consiliului au constatat că aceasta s-a desfăşurat cu încălcarea aceleiaşi norme.

Astfel, în debutul acestei ediţii, moderatoarea a continuat să prezinte aşa-zisele dezvăluiri despre activitatea CNCAN, despre cum securitatea nucleară este un fel de bătaie de joc. Invitaţii acestei ediţii au fost : Claudiu Săftoiu, Sorin Roşca Stănescu, Dumitru Pelican – PC, Codrin Ştefănescu – PRM şi Călin Murg – PDL.

Titlul dezbaterii : SECURITATEA NUCLEARĂ, BĂTAIE DE JOC.
Subtitluri :
- Neregulile de la CNE Cernavodă au fost discutate în CSAT, în 2009 ;
- C.Ştefănescu (PRM) : La Cernavodă miroase a şpagă şi incompetenţă ;
- Stănescu : E înspăimântătoare lipsa de reacţie a autorităţilor statului.

Membrii Consiliului au constatat că deşi preşedintele CNCAN a încercat să corecteze informaţiile prezentate în emisiunea anteriorară, în ediţia din 24 martie 2011, moderatoarea a continuat să susţină aceleaşi afirmaţii, făcute anterior intervenţiei d-nei Borbala, cu privire la lipsa competenţei profesionale a celor doi angajaţi ai CNCAN, despre care s-a discutat în ediţia din 23 martie 2011.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Andreea Creţulescu : Apropo de specialişti ! Vreau să vă arăt din nou cine conduce Departamentul de Reactori Nucleari din CNCAN, ca să înţelegeţi cine sunt specialiştii. (...)

A fost postat “Curriculum Vitae” cu evidenţierea numelui Sorin Repanovici şi facultatea absolvită.

„Andreea Creţulescu : Am prezentat documentul aseară şi anume un domn care a făcut politologia, adică politolog, mă rog, şcolit aşa, eu n u ştiu cum se face facultatea asta, a făcut-o prin 2003, înainte de a ajunge la CNCAN a lucrat prin Ministerul Tineretului,se ocupa de proiecte şcolare. Şi pe urmă a ajuns domnul acesta să conducă fix specialiştii ăia pe care-i invocaţi dv.

Şi astăzi mai am un document în exclusivitate. Un director din această instituţie cred că poate să intre, doamnelor şi domnilor, în Cartea recordurilor, pentru că în 2009 acest director - de asemenea potrivit unor informaţii oficiale din CNCAN - a stat în străinătate 138 de zile”.

În timp ce moderatoarea emisiunii a prezentat informaţia de mai sus, pe ecran complet a fost arătată diploma de licenţă a d-lui Sorin Repanovici. Colegii mei din regie vă vor arăta imediat acest document. Uitaţi, aceasta este fişa domnului director cu deplasările în străinătate în 2009. Vedeţi paragrafele şi acolo veţi vedea pe rând. Într-un final, veţi observa că domnul ăsta a stat în străinătate 138 de zile. Ăsta-i numărul de zile, vedeţi ? Când o mai avut timp să inspecteze ceea ce se-ntâmplă pe la Cernavodă ? (…) Uitaţi unde s-a dus : la Manila, în Argentina, în Africa de Sud. Adică, tot să testezi energia asta şi securitatea nucleară. A fost postat un document sub formă de tabel, conţinând date privind deplasări în străinătate.
(...)
Andreea Creţulescu : Vă-ntreb eu : cum să ne revizuim noi ? Un politolog în funcţii cheie din CNCAN, cu doamna aceasta din fruntea aceleiaşi instituţii, care ne declară senină că, timp de doi ani, domniei sale nu i-a păsat dacă proiectantul a rezolvat problema ori ba ?”. Având în vedere toate aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că emisiunea „Realitatea te priveşte” a fost difuzată cu încălcarea prevederilor privind asigurarea unei informări corecte a publicului, întrucât radiodifuzorul nu a manifestat nici bună credinţă şi nici imparţialitate în prezentarea informaţiilor respective, fapt de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă.

În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare corectă, radiodifuzorul avea obligaţia, ca în emisiunea „Realitatea te priveşte”, având în vedere faptul că subiectele abordate erau de interes public, să prezinte publicului informaţii corecte, verificate şi care să fie prezentate în mod imparţial şi cu bună-credinţă, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma propria convingere în deplină cunoştinţă de cauză.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la dreptul publicului la informare corectă, întrucât unele informaţii prezentate în emisiunea „România te priveşte” din 23 martie 2011, nu au fost verificate şi nici nu au fost prezentate cu bună credinţă şi imparţialitate, fapt de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.