Decizia nr. 311 din 03.05.2011

03.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, camera 4, sector 4 C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1 Bucureşti

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 03 mai 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la CNA cu nr. 4484/01.04.2011 ÅŸi 4629/05.04.2011, cu privire la emisiunea „Realitatea te priveÅŸte”, ediÅ£iile din 23 ÅŸi 24.03.2011, difuzate de postul Realitatea TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.3/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

Analizând raportul de monitorizare ÅŸi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziÅ£iile art 64 alin. (1) lit.b din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. Conform prevederilor invocate, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

ÃŽn fapt, în ziua de 23 martie 2011, postul REALITATEA TV a difuzat o ediÅ£ie a emisiunii „Realitatea te priveÅŸte”, moderată de Andreea CreÅ£ulescu, în cadrul căreia au participat, în calitate de invitaÅ£i, domnii Adrian Enache, Decebal Ilina, DragoÅŸ Frumosu, Miron Mitrea – PSD, Mihai Voicu – PNL ÅŸi Tinel Gheorghe – PDL.

Subiectul emisiunii l-a constituit lipsa competenţei profesionale a angajaţilor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) - autoritate naţională în domeniul reglementării, autorizării şi al controlului activităţilor nucleare din România.

ÃŽn timpul dezbaterii subiectului menÅ£ionat, pe ecran a fost afiÅŸat titlul : „SECURITATEA NUCLEARÄ‚, BÄ‚TAIE DE JOC”, precum ÅŸi subtitlurile : „Şeful GaranÅ£ii Nucleare din CNCAN este licenÅ£iat în ÅŸtiinÅ£e politice”,„Un angajat al CNCAN, expert reactor nuclear a terminat numai liceul” ÅŸi „CNCAN a cheltuit peste 30.000 de euro pentru “trataÅ£ii”.

ÃŽn debutul ediÅ£iei din 23 martie 2011, moderatoarea emisiunii a anunÅ£at că va prezenta publicului informaÅ£ii interesante despre securitatea alimentară ÅŸi nucleară ÅŸi despre „... câtă incompetenţă există în această zonă”.

Pe un carton au fost prezentate 5 motive care demonstrau, în opinia radiodifuzorului, incompetenÅ£a în domeniul securităţii nucleare, cu următoarele informaÅ£ii : „C.N.C.A.N. / Sorin REPANOVICI / ÅŸef GaranÅ£ii Nucleare CNCAN / născut în 1969 / a absolvit Facultatea de Politologie în 2003 / Marian Dumitru BUDU / expert DirecÅ£ia Reactori Nucleari CNCAN / născut în 1949 / a absolvit în 1967 liceul Spiru Haret, iar la fizică a avut medii între 5 ÅŸi 5,66 / a făcut în 1980 un curs de 6 luni pentru tehnicieni / Norvegia a alocat României 4,1 milioane de Euro pentru un program de securitate în domeniul energiei nucleare, iar angajaÅ£ii CNCAN au folosit banii pentru mese de protocol, trataÅ£ii ÅŸi diverse cazări.”.

Cele cinci exemple afiÅŸate pe cartonul postat pe ecran au fost considerate de moderatoare ca fiind cinci dovezi de incompetenţă ale Comisiei NaÅ£ionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), despre care a afirmat că „este un fel de guru pentru securitatea nucleară în această Å£ară, instituÅ£ia care este obligată, practic, să răspundă de această siguranţă nucleară ÅŸi radioactivă” ÅŸi că „... în această instituÅ£ie se dă dovadă de o inconÅŸtienţă criminală.”.

Analizând în ansamblu emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că în legătură cu informaţiile privind lipsa competenţei profesionale ale unor angajaţi din cadrul CNCAN, acestea nu au fost corecte, verificate şi prezentate în mod imparţial şi cu bună credinţă.

Astfel, informaÅ£ia prezentată de moderatoare potrivit căreia pregătirea profesională de politolog a d-lui Sorin Repanovici nu corespunde funcÅ£iei pe care o ocupă ca ÅŸef la GaranÅ£ii Nucleare, acesta absolvind Facultatea de politologie în anul 2003, potrivit unui document postat pe ecran cu titlul „Curriculum Vitae” nu a fost corectă ÅŸi verificată înainte de a o difuza, întrucât, ulterior, în emisiune, unele afirmaÅ£ii, precum cele privind atribuÅ£iile ÅŸi responsabilitatea unor persoane au fost corectate ÅŸi explicate de preÅŸedintele CNCAN.

De asemenea, moderatoarea a afirmat despre un alt angajat al CNCAN, Marian Dumitru Budu, că, deÅŸi a absolvit doar liceul, acesta ocupă funcÅ£ia de expert în cadrul DirecÅ£iei Reactori Nucleari din aceeaÅŸi instituÅ£ie, prezentând, în acest sens, un alt document purtând titlul „Curriculum Vitae”, informaÅ£ie care, de asemenea, nu a fost verificată ÅŸi prezentată cu bună credinţă.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Andreea CreÅ£ulescu : A absolvit în 1977 Liceul „Spiru Haret”. La fizică …HaideÅ£i să vedem ÅŸi diploma de bac, pentru că acolo avem ÅŸi o fişă matricolă ! VeÅ£i vedea că domnul ăsta, pe lângă faptul că a absolvit doar liceul, era un elev model.”

A fost arătată diploma de bacalaureat cu numele Budu V. Marian -Dumitru.

„Andreea CreÅ£ulescu : De exemplu, la fizică avea între 5 ÅŸi 5,66, adică abia trecea clasa la fizică, domnul ăsta. AveÅ£i vreun comentariu ?
Miron Mitrea : Practic e grav, e foarte periculos să te joci cu asemenea numiri. Sigur, dacă nu se întâmplă nimic ÅŸi Dumnezeu ne iartă…”

A fost arătată diploma de licenţă cu numele Repanovici Gh.- I. Sorin – “LicenÅ£iat în ÅŸtiinÅ£e politice”, urmată de foaia matricolă.

„Andreea CreÅ£ulescu : GândiÅ£i-vă că domnii ăştia verifică cele două reactoare nucleare de la Cernavodă…”.

Toate aceste informaÅ£ii au fost infirmate de către preÅŸedintele CNCAN, d-na Vajda Borbala, care a intervenit prin telefon ÅŸi care a precizat că dl. Sorin Repanovici nu este ÅŸef la garanÅ£ii nucleare, astfel cum a susÅ£inut moderatoarea, ci este coordonator al unui compartiment care se ocupă de protecÅ£ia fizică ÅŸi de garanÅ£iile nucleare care „înseamnă contabilizarea tuturor materialelor nucleare ÅŸi radioactive din Å£ară pe zone de interes ÅŸi aceste garanÅ£ii nucleare înseamnă o raportare pe care o face România la AgenÅ£ia InternaÅ£ională pentru Energie Atomică ÅŸi la Euroatom.”.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Vajda Borbala : Nu aÅ£i înÅ£eles ce înseamnă garanÅ£ii nucleare. ÃŽmi pare foarte rău, doamnă !
Andreea CreÅ£ulescu : Raportări…AÅ£i explicat foarte clar : raportări…Nu suntem proÅŸti.
Vajda Borbala : Este un bilanÅ£.
Andreea CreÅ£ulescu : Un bilanÅ£.
Vajda Borbala : O chestie contabilă.
Andreea CreÅ£ulescu : Åži care-i legătura între politologie ÅŸi această chestiune contabilă ? Ne puteÅ£i explica ?
Vajda Borbala : OK.
Andreea CreÅ£ulescu : Ok. OK.
Vajda Borbala : Dacă de securitatea nucleară se ocupă fizicieni, de această garanÅ£ie nucleară se ocupă acest politolog, care nu este ÅŸef, este un coordonator al unui compartiment. Are în acelaÅŸi compartiment, sunt fizicieni, sunt chimiÅŸti, sunt energeticieni.
Un invitat : Åži el îi coordonează pe toÅ£i.
Andreea CreÅ£ulescu : Deci, politologul îi coordonează…
Vajda Borbala : Nu-i coordonează pe toÅ£i, face niÅŸte raportări.”.

De asemenea, preşedintele CNCAN a corectat şi informaţia potrivit căreia dl. Marian Dumitru Budu ar ocupa funcţia de expert, precizând că acesta este referent şi nu expert, astfel cum în mod eronat a prezentat postul REALITATEA TV şi că acesta lucrează la elaborarea autorizaţiilor, la tipărirea şi înfolierea lor.

ÃŽn condiÅ£iile în care d-na Vajda Borbala a afirmat că din cei 103 angajaÅ£i ai instituÅ£iei, 5 sunt referenÅ£i, dl. Budu aflându-se printre cei 5, iar restul au studii superioare, sunt ingineri-fizicieni, chimiÅŸti sau energeticieni nucleari, moderatoarea a insinuat că dl. Budu ar avea „o pilă”.

Faţă de aspectele prezentate, Consiliul a constatat că informaţiile aduse la cunoştinţa publicului nu au fost suficient verificate, fiind infirmate în totalitate de preşedintele CNCAN, d-na Vajda Borbala.

De asemenea, cu privire la suma de 4,1 milioane de euro oferită de Guvernul Norvegiei pentru un program de securitate în domeniul energiei nucleare, moderatoarea a afirmat că „angajaÅ£ii CNCAN au folosit aceÅŸti bani pentru mese de protocol ÅŸi trataÅ£ii, diverse cazări.”, fapt infirmat de preÅŸedintele CNCAN, care a încercat să rectifice informaÅ£ia prezentată de moderatoare, precizând că „trataÅ£iile” despre care a amintit nu depăşesc 2-3 mii de euro din cele 4 milioane de euro.

Făcând calculul doar pe primele 3 pagini din tabelul prezentat, moderatoarea a afirmat că suma pe „trataÅ£ii” depăşeÅŸte 34 de mii de euro. Unul dintre subtitlurile afiÅŸate pe ecran a fost : CNCAN a cheltuit peste 30.000 de euro pentru “trataÅ£ii”.

D-na Vajda Borbala a intervenit, explicând că 85 % din această sumă este plătită de Guvernul Norvegiei, iar 15 % coplata CNCAN ÅŸi că aceste „trataÅ£ii” reprezintă cumulul trataÅ£iilor pe un an ÅŸi jumătate, făcute cu ocazia întâlnirilor ce au avut loc în România sau în străinătate.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Andreea CreÅ£ulescu : Norvegia ne-a dat 4,1 milioane de euro pentru un program de securitate în domeniul energiei nucleare, iar angajaÅ£ii CNCAN au folosit aceÅŸti bani pentru mese de protocol ÅŸi trataÅ£ii, diverse cazări. AÅŸ vrea să vă arăt ÅŸi documentele, să vedeÅ£i cum îşi înscriu domnii ăştia în contabilitate. Ia uitaÅ£i aici : „TrataÅ£ii”, “Cazare”… VedeÅ£i ? Numai trataÅ£ii, aÅŸa facem noi protecÅ£ie nucleară cu bani norvegieni. Patru virgulă unu milioane de euro pe trataÅ£ii, adică e un fel de discoteca CNCAN, domnule Enache !”.

A fost postat un document sub formă de tabel (suma, data operaÅ£iunii, explicaÅ£ii) pe care erau marcate două operaÅ£iuni cu explicaÅ£ia “TrataÅ£ii”.

(...)
„Vajda Borbala : ÃŽn programul norvegian nu aÅ£i amintit de beneficiile de care a avut parte România. Åži trataÅ£iile acelea, nu văd foarte bine cifrele, dar nu cred că depăşesc 2-3 mii de euro din cele 4 milioane de euro.
Andreea CreÅ£ulescu : Distinsă doamnă, depăşesc chiar 34 mii de euro. Am făcut noi un calcul doar pe primele 3 pagini, pentru că după aceea ne-au lăsat nervii.
Vajda Borbala : 34 mii de euro ! Doamnă, credeÅ£i-mă ! 85% din această sumă este plătită de către Guvernul Norvegiei, iar 15% este coplata noastră. TrataÅ£iile acestea reprezintă cumulul trataÅ£iilor pe un an ÅŸi jumătate, care au fost făcute cu ocazia întâlnirilor care au avut loc ori în România, ori în străinătate.”

Faţă de aspectele prezentate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a manifestat nici bună credinţă, nici imparţialitate în prezentarea informaţiilor respective, în condiţiile în care aceste informaţii au fost prezentate în mod tendenţios, echivoc şi părtinitor.

De asemenea, în cadrul emisiunii, în contextul apariÅ£iei unei note trimise de un angajat al CNCAN către Camera DeputaÅ£ilor cu privire la o afirmaÅ£ie făcută de d-na Borbala potrivit căreia aceasta nu va face analize în România, întrucât toate aparatele radiologice din spitalele româneÅŸti nu sunt sigure, moderatoarea a afirmat că „CNCAN este instituÅ£ia care îşi dă avizul final, adică în orice spital CNCAN ar avea obligaÅ£ia să se ducă cu niÅŸte aparate, să testeze nivelul de radiaÅ£ii…”.

Această informaţie a fost infirmată de d-na Borbala care a afirmat că CNCAN eliberează autorizaţiile, iar Direcţia de sănătate publică face măsurători în puncte din incintă în care se află instalaţiile radiologice. Moderatoarea a prezentat informaţia ca fiind una veridică, în sensul că aparatura şi specialiştii despre care a afirmat ar aparţine CNCAN.

Şi această informaţie a fost infirmată de d-na Borbala care a susţinut că Direcţia de sănătate publică are specialişti în radiologie, că CNCAN primeşte buletinele de analiză de la Direcţia de sănătate publică şi că aparatele radiologice se reautorizează din 4 în 4 ani sau din 5 în 5 ani, pentru a controla nivelul de iradiere.

Moderatoarea a afirmat că nivelul de iradiere al aparatelor ce funcÅ£ionează din anii ’60 ar depăşi nivelul maxim admis, moment în care d-na Borbala a susÅ£inut că exemplul dat nu este concludent, întrucât în Japonia reactoarele funcÅ£ionează foarte bine, având o vechime de 40 de ani.

Redăm din raportul de monitorizare :

Andreea CreÅ£ulescu : HaideÅ£i să vă arăt câteva aparate din ’60, din ’70. Astea funcÅ£ionează. Cine le autorizează, doamnă ? Doar dacă treci prin faÅ£a acestor aparate, unii medici susÅ£in că chiar dacă îţi vezi o fractură, riÅŸti să te îmbolnăveÅŸti de lucruri mult mai grave.
Vajda Borbala : Buletinele de analiză sunt ceea ce pentru noi sunt relevante. Ceea ce vă arată ÅŸi vă spun unii ÅŸi alÅ£ii că ar fi ÅŸi cine ÅŸtie ce fel de instalaÅ£ie vă arată, care poate nici nu mai funcÅ£ionează…
Andreea CreÅ£ulescu : Păi nu, doamnă, funcÅ£ionează. UitaÅ£i că ne ajută regia, staÅ£i să le vedeÅ£i !
Vajda Borbala : AveÅ£i buletinele de analiză ale DirecÅ£iei de sănătate publică ?
Andreea CreÅ£ulescu : Nu, doamnă, ele funcÅ£ionează. Oamenii se duc zi de zi acolo. _ Vajda Borbala : Ele funcÅ£ionează ÅŸi vin la reautorizare din 4 în 4 ani, sau 5 în 5 ani. Au obligaÅ£ia ÅŸi au anumite condiÅ£ii care sunt trecute pe aceste autorizaÅ£ii pe care ei trebuie să le îndeplinească. Dacă ei vin cu buletinele de analiză că în zona respectivă nivelul de iradiere este sub cel admis, nu văd care este problema ?”.

La un moment dat, unul dintre invitaţi, prezent în emisiune, i-a reproşat moderatoarei că exemplul dat nu a fost unul dintre cele mai bune, în sensul că informaţiile prezentate nu au fost verificate, pentru ca publicul să perceapă informaţia în mod corect.

Cu privire la emisiunea „Realitatea te priveÅŸte” difuzată în data de 24 martie 2011, moderată tot de d-na Andreea CreÅ£ulescu, membrii Consiliului au constatat că aceasta s-a desfăşurat cu încălcarea aceleiaÅŸi norme.

Astfel, în debutul acestei ediÅ£ii, moderatoarea a continuat să prezinte aÅŸa-zisele dezvăluiri despre activitatea CNCAN, despre cum securitatea nucleară este un fel de bătaie de joc. InvitaÅ£ii acestei ediÅ£ii au fost : Claudiu Săftoiu, Sorin RoÅŸca Stănescu, Dumitru Pelican – PC, Codrin Åžtefănescu – PRM ÅŸi Călin Murg – PDL.

Titlul dezbaterii : SECURITATEA NUCLEARÄ‚, BÄ‚TAIE DE JOC.
Subtitluri :
- Neregulile de la CNE Cernavodă au fost discutate în CSAT, în 2009 ;
- C.Åžtefănescu (PRM) : La Cernavodă miroase a ÅŸpagă ÅŸi incompetenţă ;
- Stănescu : E înspăimântătoare lipsa de reacÅ£ie a autorităţilor statului.

Membrii Consiliului au constatat că deşi preşedintele CNCAN a încercat să corecteze informaţiile prezentate în emisiunea anteriorară, în ediţia din 24 martie 2011, moderatoarea a continuat să susţină aceleaşi afirmaţii, făcute anterior intervenţiei d-nei Borbala, cu privire la lipsa competenţei profesionale a celor doi angajaţi ai CNCAN, despre care s-a discutat în ediţia din 23 martie 2011.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Andreea CreÅ£ulescu : Apropo de specialiÅŸti ! Vreau să vă arăt din nou cine conduce Departamentul de Reactori Nucleari din CNCAN, ca să înÅ£elegeÅ£i cine sunt specialiÅŸtii. (...)

A fost postat “Curriculum Vitae” cu evidenÅ£ierea numelui Sorin Repanovici ÅŸi facultatea absolvită.

„Andreea CreÅ£ulescu : Am prezentat documentul aseară ÅŸi anume un domn care a făcut politologia, adică politolog, mă rog, ÅŸcolit aÅŸa, eu n u ÅŸtiu cum se face facultatea asta, a făcut-o prin 2003, înainte de a ajunge la CNCAN a lucrat prin Ministerul Tineretului,se ocupa de proiecte ÅŸcolare. Åži pe urmă a ajuns domnul acesta să conducă fix specialiÅŸtii ăia pe care-i invocaÅ£i dv.

Åži astăzi mai am un document în exclusivitate. Un director din această instituÅ£ie cred că poate să intre, doamnelor ÅŸi domnilor, în Cartea recordurilor, pentru că în 2009 acest director - de asemenea potrivit unor informaÅ£ii oficiale din CNCAN - a stat în străinătate 138 de zile”.

ÃŽn timp ce moderatoarea emisiunii a prezentat informaÅ£ia de mai sus, pe ecran complet a fost arătată diploma de licenţă a d-lui Sorin Repanovici. Colegii mei din regie vă vor arăta imediat acest document. UitaÅ£i, aceasta este fiÅŸa domnului director cu deplasările în străinătate în 2009. VedeÅ£i paragrafele ÅŸi acolo veÅ£i vedea pe rând. ÃŽntr-un final, veÅ£i observa că domnul ăsta a stat în străinătate 138 de zile. Ä‚sta-i numărul de zile, vedeÅ£i ? Când o mai avut timp să inspecteze ceea ce se-ntâmplă pe la Cernavodă ? (…) UitaÅ£i unde s-a dus : la Manila, în Argentina, în Africa de Sud. Adică, tot să testezi energia asta ÅŸi securitatea nucleară. A fost postat un document sub formă de tabel, conÅ£inând date privind deplasări în străinătate.
(...)
Andreea CreÅ£ulescu : Vă-ntreb eu : cum să ne revizuim noi ? Un politolog în funcÅ£ii cheie din CNCAN, cu doamna aceasta din fruntea aceleiaÅŸi instituÅ£ii, care ne declară senină că, timp de doi ani, domniei sale nu i-a păsat dacă proiectantul a rezolvat problema ori ba ?”. Având în vedere toate aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că emisiunea „Realitatea te priveÅŸte” a fost difuzată cu încălcarea prevederilor privind asigurarea unei informări corecte a publicului, întrucât radiodifuzorul nu a manifestat nici bună credinţă ÅŸi nici imparÅ£ialitate în prezentarea informaÅ£iilor respective, fapt de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă ÅŸi obiectivă.

ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare corectă, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia, ca în emisiunea „Realitatea te priveÅŸte”, având în vedere faptul că subiectele abordate erau de interes public, să prezinte publicului informaÅ£ii corecte, verificate ÅŸi care să fie prezentate în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă, astfel încât telespectatorii să-ÅŸi poată forma propria convingere în deplină cunoÅŸtinţă de cauză.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea dispoziÅ£iilor legale referitoare la dreptul publicului la informare corectă, întrucât unele informaÅ£ii prezentate în emisiunea „România te priveÅŸte” din 23 martie 2011, nu au fost verificate ÅŸi nici nu au fost prezentate cu bună credinţă ÅŸi imparÅ£ialitate, fapt de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.