Decizia nr. 356 din 12.05.2011

12.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. LIGONE INTERNATIONAL S.R.L.,
cu sediul în SUCEAVA, str. Samoil Isopescu nr. 21, bl. M, sc. D, ap. 5, jud. Suceava

pentru postul 1 TV BACĂU
BACĂU, Str. Nicolae Titulescu nr. 35 A jud. Bacău

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 mai 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 4897/12.04.2011, cu privire la emisiunea „Amprente” difuzată în zilele de 01 şi 08 martie 2011 de postul 1 TV BACĂU.

Postul de televiziune 1 TV BACĂU aparţine radiodifuzorului S.C. LIGONE INTERNATIONAL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 382/23.05.2006 şi decizia de autorizare nr. 1344.0/23.10.2007).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. LIGONE INTERNATIONAL S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 103 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual, astfel cum au fost preluate din Decizia nr. 187/2006 [art. 112 alin. (1)], în vigoare la data săvârşirii faptei, ulterior abrogată prin Decizia 220/2011.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.

În fapt, în ziua de 01 martie 2011, postul de televiziune 1 TV BACĂU a difuzat între orele 22.10-23.00, prima parte a emisiunii „Amprente”, realizată de dl. Cătălin Cojocaru şi intitulată „Vinalcool Bacău, istorie românească şi privatizare turcească”. Această ediţie a fost reluată în data de 05 martie 2011 de la ora 17.20, iar partea a doua a emisiunii a fost difuzată, marţi, 08 martie 2011 între orele 22.10-23.00 şi transmisă, în reluare, în 12 martie 2011.

Invitatul emisiunii a fost dl. Dan Mandrea, director Vinalcool Bacău, astfel cum a fost titrat pe ecran, de fiecare dată, când acesta avea o intervenţie.

În ediţia din 01 martie 2011 au fost făcute comentarii despre istoria vinului şi calităţile terapeutice ale acestuia, istoria Vinalcool Bacău (podgorii, capacităţi de producţie, spaţii de depozitare, sortimente de vinuri şi rachiuri produse şi calităţile acestora, exporturile realizate de-a lungul timpului de Vinalcool Bacău (cantităţi şi ţări importatoare), vinoteca Vinalcool (descrierea vinurilor vechi, soiuri de vinuri depozitate, modul de păstrare al acestora, etc.), sortimentele de vinuri de la Vinalcool Bacău, care erau apreciate de familia Ceaușescu, privatizarea, restructurarea și perspectivele de dezvoltare ale societății.

Au fost difuzate imagini cu sortimente de băuturi alcoolice, etichete ce aparțin societății, spații de depozitare, fabrica S.C. Vinalcool Bacău S.A. crama Vinalcool, etc.

Redăm din raportul de monitorizare :

Dan Mandrea (Director Vinalcool Bacău) : Județul Bacău, având o pondere destul de mare în plantațiile de viță-de-vie… a fost necesară înființarea unui nou sediu începând din anul 1967, a unui sediu modern, întrucât suprafețele care erau în județul Bacău erau destul de mari și dotările la data respectivă erau foarte mici și nu corespundeau din punct de vedere al producției. Așa că, în anul 1967 a fost nevoie să se înființeze un sediu nou, cu capacități mari de producție, cu utilaje moderne, vorbesc de utilaje moderne la vremea anilor respectivi, adică 1967… Și în anul respectiv a luat ființă acest sediu în care ne aflăm noi în momentul de față. (...)
D.Mandrea : Pentru realizarea producției a fost nevoie… sau mai bine zis, pentru achiziționarea strugurilor din județului Bacău era necesar să avem înființate și niște unități în cadrul județului. Au fost înființate la vremea respectivă un număr de 11 unități de vinificație. Aceste unități de vinificație erau împărțite pe toată raza județului, având ca rol, ca sarcină, achiziționarea de struguri, achiziționarea de fructe. Strugurii mergeau la vinificația primară, iar fructele mergeau la distilării … din care se obțineau rachiurile… din fructele respective. Dacă erau din prune rezulta rachiul de prune, dacă erau din mere, rachiul de mere sau… Făceam și noi o specialitate… era rachiul de gutui care era un produs extraordinar, cu un parfum deosebit…
Voce off : Ne mutăm în crama Vinalcool-ului, una la care au râvnit foarte mulți și care a fost până la urmă salvată, atât cât a mai rămas din ea. Cu o capacitate de aprox. 120.000 de sticle, acum în vinoteca Vinalcool mai sunt doar 72.000 de sticle. Unele au fost vândute, iar altele au fost făcute cadou de vechii patroni.
D.Mandrea : Ne aflăm în vinoteca SC Vinalcool SA Bacău, vinotecă înființată în anul 1967 odată cu sediul acestei societăți. Vinoteca a fost înființată cu două scopuri. Unul este studierea vinurilor în timp, a vinurilor din podgoriile Județului Bacău. Că Județul Bacău a fost un județ care a fost mult apreciat pentru calitățile organoleptice ale vinurilor, atât pe plan intern, cât și înafara hotarelor țării. Vinoteca mai are și alt scop : cel comercial…
D.Mandrea : Capacitatea acestei vinoteci este de 150.000 de sticle, iar la ora actuală au mai rămas în jur de 72.000 de sticle. Cert este că, legat de procesul de privatizare…
D.Mandrea : Noi putem spune că la momentul actual societatea merge pe profit. Ca drept dovadă am fost și felicitați, primind și o diplomă de societate care a ieșit din această perioadă de reorganizare. În continuare, împreună cu acționarul majoritar pe care îl avem, intenționăm să păstrăm obiectul de activitate al societății. Vreau să vă mai spun că noi deja am luat niște măsuri, participând la diferite târguri internaționale. Am fost în Germania, la Stutgard, acum vreun an și ceva, în vederea achiziționării de utilaje moderne…”.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat regimul difuzării publicităţii în cadrul emisiunii “Amprente”, difuzată în ziua de 01 martie 2011, întrucât această ediţie a constituit o campanie de promovare a produselor S.C. Vinalcool S.A. Bacău.

Astfel, membrii Consiliului au apreciat că, prin conţinutul ei, emisiunea a depăşit cadrul unei informări a publicului telespectator, transformându-se practic într-o emisiune cu caracter publicitar, pe parcursul căreia invitatul a promovat produsele unei firme producătoare de vinuri, precum şi calităţile acestora, fără a respecta condiţiile legale de difuzare a publicităţii.

Or, dispoziţiile din Codul audiovizualului instituie regula potrivit căreia, este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât emisiunile de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.

Consiliul consideră că o astfel de modalitate de difuzare a unei emisiuni reprezintă o formă de eludare a prevederilor legale privind publicitatea. În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. LIGONE INTERNATIONAL S.R.L. pentru postul de televiziune 1 TV BACĂU şi dispune intrarea de îndată în legalitate. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul 1 TV BACĂU cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor privind regimul difuzării publicităţii, întrucât în cadrul emisiunii "Amprente”, difuzată în ziua de 01 martie 2011 a făcut publicitate în favoarea unor produse, în alte condiţii decât cele legale, încălcând astfel prevederile din domeniul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului, este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.