Decizia nr. 357 din 12.05.2011

12.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5000 lei a S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L., pentru postul CINEMAR TV

S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. CF 21462460
Cu sediul în BAIA MARE, B-dul Bucureşti nr. 25
Jud. Maramureş

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 mai 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea ,,Ţara mea’’, difuzată de postul CINEMAR TV în data de 27 aprilie 2011.

Postul de televiziune CINEMAR TV aparţine S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 430.2/28.10.2008 şi decizia de autorizare nr. 1594.1/31.03.2011 pentru localitatea Baia Mare).

Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. a încălcat prevederile art. 34 alin. (1) şi art. 40 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- art. 34 alin. (1) –„Orice persoană are dreptul la propria imagine”.
- art. 40 alin. (3) – „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

În fapt, postul Cinemar TV a difuzat miercuri, 27.04.2011, emisiunea „Ţara Mea”, o emisiune gen „revista presei” moderată şi realizată de domnul Adrian Rusu. În cadrul acestei ediţii a emisiunii s-a făcut revista presei şi s-a discutat cu un invitat în studio despre biserica virtuală.

În debutul acesteia, realizatorul Adrian Rusu, enervat probabil de refuzul unui candidat la alegerile pentru Primăria Baia Mare de a participa la emisiunea sa (emisiune declarată de post ca fiind una electorală) a folosit un limbaj injurios, jignitor, de natură să prejudicieze dreptul la imagine şi demnitatea persoanei.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

Adrian Rusu : După cum vedeţi, am culoarea la cravată al unui alt candidat la Primăria Băii Mari. Sper să nu fie o problemă pentru fostul puşcăriaş care candidează la Primăria Băii Mari şi care monitorizează felul în care eu mă îmbrac (...) Încerc să vin îmbrăcat după fiecare candidat (...) o să vin şi într-un maieu cu gratii ca să fie pe placul tuturor şi o să ... nu ştiu, că dl. candidat care a făcut puşcărie, nu vrea să vină la Cinemar. (...) Eu am şi 3 rânduri de haine într-o zi, faţă de unii candidaţi nespălaţi la Primăria Băii Mari, care s-au mutat la prieteni când n-aveau ce mânca şi ce bea şi cu ocazia asta le-au luat şi nevestele, vorbesc de acelaşi puşcăriaş.
(...)
Adrian Rusu : (...) când ai intrat în casa omului care ţi-a dat de mâncare şi o cămaşă, că erai pârlit şi vai de capul tău, cu bretonaş de manelist, de guţucă local, când ai luat nevasta şi ai spart familii, cum să vii tu aici să discutăm despre asta ? (...)
Adrian Rusu : Dar dacă zice : Aaaah, tu ai ceva cu mine ! Păi n-am ceva cu tine mă, că nu eu te-am băgat la puşcărie, nu eu te-am pus să faci trafic ! Te-am pus eu să faci trafic de fiinţe ? Cum să fiu cu tine ? De ce-i suspect că eu nu ţin cu puşcăriaşi, de exemplu. De ce nu-i suspect că puşcăriaşul îşi plăteşte toate alea să apară ?

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au considerat că un astfel de limbaj, folosit de un moderator de emisiune la adresa unei persoane este contrar dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual.

Sub acest aspect, membrii Consiliului apreciază că moderatorul emisiunii, atunci când prezintă o emisiune către public trebuie să fie, indiferent de starea sa de spirit ori de motivele care au provocat-o, un arbitru neutru şi imparţial.

De asemenea, Consiliul consideră că şi în situaţia în care judecăţile de valoare sau opiniile exprimate de invitaţi sau de moderator nu sunt unele pozitive, apreciative, moderatorul sau prezentatorul unui program de televiziune are obligaţia să respecte dreptul la imagine al persoanei şi să nu folosească sau să permită folosirea de către invitaţi a unui limbaj injurios.

Or, limbajul folosit de moderatorul emisiunii „Ţara Mea” din 27 aprilie 2011 a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al persoanei, fapta fiind cu atât mai gravă cu cât, însuşi moderatorul a folosit un limbaj jignitor, faptă ce contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la propria imagine. Aceste norme sunt valabile şi se aplică oricărui conţinut audiovizual, fără excepţii şi fără distincţii, indiferent de genul emisiunii.

Având în vedere aceste considerente, ţinând cont şi de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii privind dreptul la imagine al persoanei, membrii Consiliul au propus amendarea acestuia cu suma de 5.000 de lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 144 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi al prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 430.2/28.10.2008 şi decizia de autorizare nr. 1594.1/31.03.2011 pentru postul de televiziune CINEMAR TV - localitatea Baia Mare) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1) şi ale art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către

S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. CF 21462460
Cu sediul în BAIA MARE, B-dul Bucureşti nr. 25
Jud. Maramureş

pentru postul Cinemar TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 357/12.05.2011 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul CINEMAR TV cu amendă de 5.000 lei, întrucât limbajul jignitor folosit de moderatorul emisiunii „Ţara Mea”, din 27 aprilie 2011, a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al persoanei.

Potrivit dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.