Decizia nr. 37 din 25.01.2011
25.01.2011

privind amendarea cu 12.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700
pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI
Întrunit în şedinţă publică în data de 25 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizările cu nr. 673 şi 682 din 20.01.2011 şi 781/21.01.2011, precum şi rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile « Ora de foc » din 18 şi 19 ianuarie 2011 şi « Prime Time News » din 18.01.2011, difuzate de postul REALITATEA TV.
Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).
Analizând rapoartele de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate din :
Legea audiovizualului
- art. 3 alin. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Codul audiovizualului
- art. 71 alin. (1) : În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
alin. (2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor.
Analizând rapoartele de monitorizare şi vizionând înregistrările, Consiliul a constatat că în emisiunile « Prime Time News » din 18.01.2011 şi « Ora de foc » din 19.01.2011 au fost încălcate prevederile legale cu privire la asigurarea informării corecte a publicului.
Astfel, pe parcursul emisiunii “Prime Time News”, postul de televiziune REALITATEA TV a titrat, în partea de jos a ecranului, în timp ce în studio se dezbătea alt subiect, următorul text : “URMEAZĂ : ORA 21:00 - Băsescu dezvăluie la « Ora de foc » câte miliarde de euro e şpaga electorală în România”. Textul a fost afişat pe ecran după cum urmează : la ora 20:12, timp de aproximativ 72 de secunde ; la ora 20.19, timp de 27 de secunde ; la ora 20.20, timp de aproximativ 50 de secunde şi la ora 20.22, timp de aproximativ 850 de secunde (respectiv 16 minute).
Aşadar, postul REALITATEA TV a făcut promovarea unei emisiuni ce urma să se desfăşoare în aceeaşi zi, începând cu ora 21.00, informând publicul că Preşedintele Traian Băsescu va face dezvăluiri, în cadrul acestei emisiuni, în legătură cu « şpaga electorală ».
O astfel de abordare a fost de natură să inducă publicului telespectator ideea că şeful statului va fi prezent la emisiunea « Ora de foc », informaţie care nu era adevărată, în condiţiile în care în emisiune au fost prezenţi domnii : Titus Corlăţean, senator PSD, Vasile Gherasim, deputat PD-L, Petre Roman, Emil Hurezeanu şi Mugur Ciuvică, preşedinte GIP, iar aşa cum rezultă din sesizarea nr. 673/20.01.2011 depusă la C.N.A. de Administraţia Prezidenţială, agenda Preşedintelui României nu avea inclusă participarea la vreo emisiune la postul de televiziune REALITATEA TV, în ziua de 18 ianuarie 2011.
Consiliul a considerat că acest demers repetat de promovare a emisiunii « Ora de foc », ce anunţa o serie de dezvăluiri în exclusivitate făcute de Preşedintele Traian Băsescu, a constituit o informaţie care nu era adevărată şi pe care postul REALITATEA TV a oferit-o publicului, deşi, aşa cum rezultă din sesizare, Administraţia Prezidenţială a solicitat radiodifuzorului să reformuleze acest mesaj în concordanţă cu realitatea.
În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia de a informa în mod obiectiv publicul prin prezentarea corectă a faptelor, obligaţie ce decurge din prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului. Numai o astfel de atitudine corectă şi responsabilă din partea radiodifuzorului putea permite libera formare a opiniei telespectatorilor.
În acest mod, postul REALITATEA TV a prejudiciat dreptul la informare al publicului, care, în mod firesc, era interesat să cunoască punctul de vedere al Preşedintelui în legătură cu o temă controversată, precum campaniile electorale şi finanţarea acestora.
Referitor la emisiunea « Ora de foc » din 19 ianuarie 2011, Consiliul a constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea principiului imparţialităţii consacrat de Codul audiovizualului, ceea ce a avut ca şi consecinţă prejudicierea dreptului la informare obiectivă a publicului.
În fapt, emisiunea « Ora de foc », difuzată de postul de televiziune REALITATEA TV în data de 19.01.2011, între orele 20.59-22.45, a fost moderată de Oana Stancu şi Adrian Ursu.
În prima parte a emisiunii, invitaţi în studio au fost : Iulian Iancu – PSD, Mircea Diaconu – PNL şi Bogdan Hossu – preşedinte Cartel Alfa.
Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : « UCIŞI DE TALONUL DE PENSIE », « CAPCANELE DIN NOUL COD AL MUNCII », « SUNT MÂNDRU CĂ-S COLONEL », « CU GUVERNUL BOC LA DOCTOR ».
La un moment dat, în studio a venit şi dl. Marian Sârbu - UNPR, care a participat la discuţii după începerea emisiunii.
Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a considerat că era imperios necesară asigurarea unui echilibru în discuţii şi a unei imparţialităţi din partea radiodifuzorului, în condiţiile în care această ediţie a emisiunii « Ora de foc » a constituit o dezbatere pe probleme actuale de interes public, probleme care, în acest moment, generează o serie de discuţii controversate în societatea românească. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, emisiunea desfăşurându-se cu încălcarea prevederilor din domeniul audiovizualului.
Astfel, radiodifuzorul a încălcat obligaţia privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului ce trebuie să caracterizeze informarea în probleme de interes public, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma în mod liber propria opinie.
În acest sens, în prima parte a emisiunii, opiniile exprimate de cei doi moderatori, cât şi de invitaţii acestora cu privire la subiectul supus dezbaterii publice, cel al recalculării pensiilor militare, au fost difuzate în mod tendenţios şi părtinitor, în sensul că a fost prezentat un singur tip de mesaje trimise de persoanele nemulţumite de recalcularea acestor pensii.
Redăm din raportul de monitorizare :
“Marian Sârbu : Câte mesaje aţi primit ? Că aţi spus “pensionarii”.
Adrian Ursu : Astăzi am primit câteva sute de mesaje. În ultimele zile sunt mii.
Marian Sârbu : Pensionarii militari, în acest moment, sunt aproximativ 81.000. Dumneavoastră câte mesaje aţi primit ?
Adrian Ursu : Câteva mii.
Marian Sârbu : Ştiţi că sunt un adept al informării corecte şi complete. Inclusiv la dumneavoastră în emisiune.
Oana Stancu : Bine, dar nu-i condamnaţi pe toţi, că n-au toţi Internet sau nu accesează calculatorul.
Marian Sârbu : Vorbeam despre faptul că, atunci când spuneţi pensionarii mi-au trimis mesajele, se înţelege că toţi pensionarii v-au trimis mesaje. Această generalizare, după părerea mea, este incorectă.
Adrian Ursu : Bun, acceptăm corecţia dumneavoastră şi trecem mai departe.
(...)
Discuţia a continuat pe tema prelungirii termenului de recalculare a pensiilor militare, despre care moderatorul a afirmat că „cineva s-a opus în Palatul Victoria”.
Adrian Ursu : Deci, domnul Oprea a avut luciditatea, despre care vorbeam aici, să ceară amânarea termenului de punere în aplicare a acestei măsuri…
Marian Sârbu : Deci, vă spun cu certitudine…
Adrian Ursu : Şi cineva s-a opus în Palatul Victoria.
Adrian Ursu : …că a fost o discuţie în interiorul membrilor executivului pe această temă şi domnul Oprea a încercat să convingă de nevoia unei prelungiri şi pentru că nu a fost acceptată...”.
Pe parcursul emisiunii, moderatorii au încercat să creeze o aparentă respectare a principiului imparţialităţii, în sensul că au făcut demersuri, prin personalul din redacţie, de contactare telefonică a unor reprezentanţi ai Guvernului, în scopul ca aceştia să-şi exprime punctul de vedere referitor la temele în discuţie.
Astfel, în timpul emisiunii, radiodifuzorul a încercat să ia legătura cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, d-na Ioana Muntean, cu doamna Andreescu, secretar general al Guvernului, precum şi cu „toţi membrii Guvernului...”, pentru a lămuri într-un fel problemele puse în discuţie, dar acest lucru nu a fost posibil, persoanele vizate neputând fi contactate telefonic. De altfel, atitudinea de « simulare a respectării prevederilor legale » rezultă din însăşi sintagma cu „toţi membrii Guvernului...”, care a constituit o ironie evidentă.
Or, în calitate de titular de licenţă audiovizuală, radiodifuzorul şi-a asumat o serie de obligaţii, unul dintre ele vizând informarea corectă şi imparţială a publicului, ceea ce presupune ca, în momentul în care îşi alege tema unei dezbateri, să încerce să se informeze în legătură cu respectivul subiect, cu privire la care să obţină puncte de vedere de la toate părţile implicate (în cazul de faţă reprezentanţi ai puterii).
(...)
Oana Stancu : Deci, majoritatea a fost păgubită la pensie în această lună. Şi atunci, vă întreb : dacă domnul ministru spuneţi că a cerut amânarea aplicării legii în Guvern, dacă în acest răspuns la interpelare adresat domnului senator, tot domnul Oprea spunea că “Recalcularea, pentru a aduna toată baza de date pentru 82.000 de pensionari – scrie aici, e semnătura domnului Oprea – ar dura peste 15-20 de ani.” Păi, vă întreb : domnul ministru a avut atâta onoare să-şi dea demisia pentru doi amărâţi care trebuiau numiţi în nişte funcţii în minister, dar pentru 82.000 de pensionari nu şi-a dat demisia ca să-l determine pe Emil Boc să nu provoace comoţii cerebrale, infarcturi ?”. (...)
“Oana Stancu : În aceste condiţii, conducătorii României de azi par să sufere foarte grav şi ei de ceva.(...) Fie nu văd (…) şi atunci poate conducătorii României de azi ar trebui să meargă la oftalmolog, fie pentru starea de negare şi crearea unei realităţi paralele, ar trebui să ajungă la psihiatru. Va fi alături de noi un specialist în această seară, pentru a vedea cum îi putem ajuta pe guvernanţii României.”. (...)
În partea a doua a emisiunii, pe lângă invitaţii aflaţi deja în studio, a mai participat la dezbateri şi domnul Hanibal Dumitraşcu - psiholog, iar dintr-un studio din Constanţa a intervenit dl. Radu Mazăre - primarul municipiului Constanţa (PSD).
Membrii Consiliului au constatat că, în această parte a emisiunii, a fost creat un dezechilibru evident al opiniilor exprimate, în condiţiile în care, la un moment dat, dl. Marian Sârbu (UNPR) a părăsit studioul emisiunii « Ora de foc », iar, ulterior, în emisiune a intervenit din studioul de la Constanţa, dl. Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa (PSD), care a vorbit despre faptul că Guvernul Boc a adoptat două acte normative, respectiv o hotărâre de guvern şi o ordonanţă prin care se înfiinţează poliţia locală, însă nu poate pune în practică reglementările din cele două norme, întrucât sunt blocate achiziţiile în ceea ce priveşte dotarea instituţiei respective cu maşini şi mobilier.
Cităm din raportul de monitorizare :
“Radu Mazăre : Bună seara ! Azi am făcut o conferinţă de presă, fac un sondaj şi vroiam să întreb constănţenii, mă consult cu ei, dacă şi la ce capacitate să înfiinţăm poliţia locală. Ştiţi că s-au dat legi anul trecut, s-a dat şi o hotărâre de Guvern cu normele şi de la 1 ianuarie 2011 putem să înfiinţăm această poliţie locală cu atribuţii extinse pe pază şi ordine în primul rând, pentru că într-adevăr infracţionalitatea a crescut foarte mult şi din bugetul mic pe care îl avem şi strâns şi puchinos anul ăsta, voiam să văd priorităţile. Înainte de a intra în conferinţa de presă, vine la mine directoarea financiară şi îmi spune aşa… Acum fac o paranteză, poliţia locală poate avea un poliţist la o mie de locuitori, noi la Constanţa am putea să mergem până la 300 de poliţişti, să îi dotăm cu maşini, cu arme, cu tot ce trebuie, să facem sectoare şi să patruleze prin oraş. Sunt însă două impedimente. Unul era şi găsisem o rezolvare. Legea spune să înfiinţăm poliţia locală, dar în acelaşi timp Boc a prelungit ordonanţa prin care sunt blocate toate achiziţiile în ceea ce priveşte maşinile şi mobilierul. Deci înfiinţăm poliţia, dar cu maşinile, să meargă pe jos.”
Raportat la opiniile exprimate în partea a doua a emisiunii de reprezentanţii partidelor politice (2 reprezentanţi din partea PSD şi un reprezentant din partea PNL), un specialist în psihologie, Preşedintele Sindicatului Cartel Alfa, precum şi alte persoane care au intervenit pentru a-şi exprima opinia împotriva măsurilor luate de Guvern, membrii Consiliului au constatat că emisiunea nu a reprezentat o dezbatere reală, echilibrată, al cărei scop ar fi trebuit să fie exprimarea diferitelor opinii în legătură cu temele discutate, ci a fost o emisiune în care a fost exprimat, în general, un punct de vedere unitar, o opinie comună a moderatorilor şi a celor mai mulţi dintre participanţii la emisiune (specialişti, lideri sindicali, jurnalişti).
În acest sens, Consiliul consideră că dezbaterile nu au fost echilibrate, iar opiniile prezentate au fost de natură a afecta dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, atunci când au fost prezentate un singur tip de mesaje, au fost exprimate doar opinii legate de interpretarea unor acţiuni de natură politică şi executivă, precum şi puncte de vedere împotriva măsurilor luate de Guvern, etc.
Or, potrivit art. 71 alin. (2) din Codul audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia, ca atunci când dezbat o problemă de interes public, să asigure imparţialitatea şi în cazul exprimării punctelor de vedere ce aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor.
În acest sens, postul REALITATEA TV a prezentat în cea mare parte opinii împotriva coaliţiei guvernamentale.
Respectarea principiului imparţialităţii este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care le are televiziunea asupra publicului telespectator.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.
Având în vedere conţinutul emisiunilor ce au fost analizate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 12.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004, pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 12.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700
pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 37/25.01.2011 privind amendarea cu 12.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 12.000 lei, întrucât promovarea emisiunii „Ora de foc” din 18 ianuarie 2011 a creat confuzie în rândul publicului, prin faptul că s-a indus ideea că Preşedintele României va participa la emisiune pentru a face o serie de dezvăluiri referitoare la campaniile electorale, deşi informaţia nu era adevărată. De asemenea, în partea a doua a emisiunii « Ora de foc », din 19 ianuarie 2011, nu a fost prezent niciun reprezentant al coaliţiei guvernamentale, ceea ce a condus la crearea unui dezechilibru al punctelor de vedere exprimate şi a afectat posibilitatea publicului de a-şi forma propria opinie."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.