Decizia nr. 400 din 02.06.2011

02.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, camera 4, sector 4 C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1 Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 02 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 6311/13.05.2011 cu privire la emisiunile informative difuzate de postul de televiziune REALITATEA TV în ziua de 11 mai 2011 şi a reclamaţiei nr. 6360/16.05.2011 cu privire la emisiuni difuzate în perioada 12-13 mai 2011 de acelaşi post de televiziune.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.3/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

Analizând rapoartele de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art 64 alin. (1) lit. b) şi art. 66 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conform prevederilor invocate :

Art. 64 (1) - În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 (1) - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;

În fapt, în ziua de 11 mai 2011, postul REALITATEA TV a difuzat, în cadrul emisiunilor „Prime Time News”, de la ora 20:47, „Ultima oră” şi ediţia de ştiri „Realitatea de la 23” o ştire cu titlul „Stadion în loc de drumuri”.

Redăm din raportul de monitorizare conţinutul ştirii difuzate în cadrul emisiunii „Prime Time News” :

Adriana Nedelea, prezentatoare : Nu au gaz, nu au canalizare sau grădiniţe, iar drumurile sunt pline, pline de gropi, vor avea în curând însă un teren de sport multifuncţional şi cu nocturnă, totul cu o investiţie de aproape 100 de mii de euro, demarată de Ministerul Dezvoltării Regionale într-o comună arădeană. Problema este că majoritatea sătenilor sunt oameni în vârstă.
Voce din off : Şi bătrânii din comuna Chişindia ar putea să facă performanţă pe terenul modern de sport cu vestiare şi instalaţii de nocturnă.
Ionel Paşca, primar PD-L Chişindia : Se poate practica handbal, volei, tenis de câmp.
Reporter : De unde aţi primit banii ?
Ionel Paşca, primar PD-L Chişindia : Banii i-am primit prin OG 7 de la Ministerul Dezvoltării Regionale.
Voce din off : Cu 20 de ani în urmă, comuna Chişindia era prosperă. Cu timpul, tinerii au plecat în alte localităţi să îşi caute de lucru. Au rămas în urmă bătrâni, obişnuiţi să crească animale şi să lucreze pământul. Vestea viitorului teren a ajuns şi la ei.
Localnic 1 : Mai bine făcea un azil de bătrâni decât...pentru că copii sunt foarte puţini.Tineret nu mai e, numai bătrâni aşa ca şi mine....
Reporter : Cine o să joace fotbal pe el ?
Localnic 2 : Noi bătrânii.
Localnică : Prima dată ar fi trebuit să facă drumurile, să nu treacă maşinile care sunt cu tonaj mare...
Voce din off : La şcoala din localitatea Chişindia învaţă 132 de copii. Pentru ei investiţia de peste 100 de mii de euro ar putea fi un câştig. Nici prin cap nu le-a trecut că vor putea să joace fotbal, tenis şi chiar volei pe un teren ultramodern. Dacă lucrările vor merge conform planului, terenul de sport va fi gata în 2 luni.

Pe ecran a fost afişat titlul „STADION ÎN LOC DE DRUMURI” şi următoarele subtitluri : „O comună arădeană va avea un teren de sport multifuncţional, în valoare de 100.000 de euro”, „Investiţia a fost demarată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”, „Bătrânii spun că nu sunt prea mulţi tineri în localitate şi ar fi preferat alte investiţii”.

Ştirea cu titlul : STADION ÎN LOC DE DRUMURI, a fost redifuzată şi comentată în studio, de moderator şi invitaţi, în cadrul emisiunii „Ultima oră”, transmisă de postul REALITATEA TV în seara aceleiaşi zile, de la ora 21:00.

Pe parcursul desfăşurării acestei emisiuni a intervenit în direct Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al MDRT, care a infirmat informaţiile difuzate în ştire, subliniind faptul că banii pentru terenul de fotbal nu au provenit din fondurile MDRT, ci de la Secretariatul General al Guvernului.

Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

Bogdan Oprea : Nu ministerul a dat banii şi trebuie să corectez această greşeală gravă de documentare care s-a strecurat în emisiunea voastră.
Cătălin Striblea : Domnul Oprea, v-aţi uitat la tv ?
Bogdan Oprea : M-am uitat al tv şi mă uit în continuare.
Cătălin Striblea : L-aţi văzut pe primarul localităţii spunând cine a alocat banii ?
Bogdan Oprea : Şi d-voastră trebuie să verificaţi informaţiile şi să vă asiguraţi dacă vin de la MDRT ....
Cătălin Striblea : Păi ce, primarul ăla bate câmpii ?
Bogdan Oprea : MDRT nu construieşte terenuri de sport , ci săli de sport şi nu este cazul subiectului din seara aceasta.
Cătălin Striblea : Domnul Oprea, primarul avea o problemă, nu ştia despre ce vorbeşte, nu ştie de unde a primit banii, nu ştie pe ce lume se află ?
Bogdan Oprea : Eu nu ştiu ce ştie primarul, eu pot să vă spun că în mod incorect aţi făcut o afirmaţie în emisiune şi pe care eu sunt nevoit să o corectez. Nu MDRT construieşte acest teren de sport, noi construim săli de sport şi aceasta este o altă poveste şi nu face obiectul discuţiei din această seară.
Cătălin Striblea : Bun, deci primarul spunea în înregistrarea difuzată că este vorba de MDRT.
Bogdan Oprea : Nu MDRT construieşte...
Alin Popoviciu : Este la Secretariatul General al Guvernului...
Mariana Câmpeanu : Dar nu are nicio importanţă...
Bogdan Oprea : Haideţi domnule că aţi acuzat MDRT.
Marian Câmpeanu : Lăsaţi domnule, că sunt tot banii guvernului, că sunt de la MDRT sau din fondul de rezervă, unde..tot banii acestei ţări sunt. Ce importanţă are ?
Bogdan Oprea : ...pe care eu o reprezint şi este datoria mea să apăr instituţia.
Mariana Câmpeanu : V-aţi făcut datoria şi...
Alin Popoviciu : Domnule Oprea, mulţumesc pentru precizare, banii sunt de la Secretariatul General al Guvernului, OG 7 este sub directa îndrumare a premierului.
Cătălin Striblea : Deci banii sunt de la domnul Boc, atunci se schimbă lucrurile.(...)

Ştirea „STADION ÎN LOC DE DRUMURI” a fost reluată în grupajul informativ transmis de postul REALITATEA TV de la ora 23.00, însă tot în forma difuzată iniţial, respectiv fără a se face cuvenita rectificare ori fără a fi însoţită şi de punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al MDRT, prezentat în intervenţia din cadrul emisiunii „Ultima oră”.

Analizând în ansamblu cele trei emisiuni, membrii Consiliului au constatat că ediţia de ştiri „Realitatea de la 23”, din 11 mai 2011, a fost difuzată cu încălcarea reglementărilor legale privind dreptul publicului la informare, reglementări care impun radiodifuzorului să respecte principiile unei informări corecte, verificate şi prezentate în mod imparţial şi cu bună credinţă.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, deşi radiodifuzorul a intrat în posesia unor informaţii corectate şi explicate, a unui punct de vedere care să îi permită o informare corectă a publicului, nu a înţeles să folosească aceste informaţii şi a difuzat din nou ştirea cu titlul STADION ÎN LOC DE DRUMURI, în ştirile de la ora 23.00, în forma prezentată si în ediţia de ştiri „Prime Time News”.

Faţă de aspectele prezentate, Consiliul a constatat că informaţiile aduse la cunoştinţa publicului în emisiunea „Realitatea de la 23” au fost prezentate cu rea-credinţă, fără a fi respectat principiul imparţialităţii, în condiţiile în care radiodifuzorului i se adusese la cunoştinţă faptul că nu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a demarat construirea terenului de sport multifuncţional şi cu nocturnă, o investiţie de aproape 100 de mii de euro, dintr-o localitate arădeană, şi că finanţarea unor astfel de proiecte se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Secretariatului General al Guvernului.

În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare corectă, având în vedere că subiectul abordat era de interes public, radiodifuzorul avea obligaţia ca, în emisiunea „Realitatea de la 23”, să prezinte publicului informaţii corecte, verificate şi care să fie prezentate în mod imparţial şi cu bună-credinţă, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma propria opinie în deplină cunoştinţă de cauză.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi o serie de emisiuni difuzate de postul REALITATEA TV în zilele de 12 şi 13 mai 2011, ce au făcut obiectul sesizării înregistrate sub nr. 6360/16.05.2011.

În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat în data de 12.05.2011, în cadrul emisiunilor informative din intervalul 16.00-24.00, precum şi a doua zi, la orele 06.00, 07.00, 08.00, 09.00 şi 13.00, o ştire privind efectuarea unor lucrări de reparaţii la Vila Dante din Cartierul Primăverii.

În cadrul ştirii a fost prezentat un reportaj în care un muncitor, filmat cu camera ascunsă, a afirmat că se desfăşoară lucrări de renovare pentru că şeful statului se va muta în acea vilă.

Ştirea a fost comentată de oameni politici, jurnalişti, lideri sindicali în următoarele emisiuni : Deschide lumea, Realitatea te priveşte, Prime Time News, Ultima oră din 12.05.2011 şi Realitatea de la 13.00 din data de 13.05.2011.

Analizând emisiunile prezentate mai sus, membrii Consiliului au constatat că emisiunile “Realitatea te priveşte” şi “Ultima oră” din data de 12 mai , precum şi emisiunea “Realitatea de la 13” din 13 mai 2011 au fost difuzate cu încălcarea dispoziţiilor legale privind informarea în probleme de interes public în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri, care trebuie să fie făcută cu asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

Astfel, Consiliul a constatat că modul în care radiodifuzorul a înţeles să aducă la cunoştinţa publicului poziţia oficială a Administraţiei Prezidenţiale cu privire la subiectul dezbătut, exprimată de aceasta instituţie printr-o precizare, nu a fost de natură să asigure imparţialitatea şi echilibrul informaţiilor prezentate.

Or, în condiţiile în care în emisiunea « Deschide lumea » din 12.05.2011, radiodifuzorul a difuzat această precizare într-o formă clară, membrii Consiliului au constatat că, în ce priveşte celelalte emisiuni, acest punct de vedere a fost transmis fragmentat, interpretat şi comentat, situaţie în care publicul nu a putut distinge în mod clar scopul în care au fost demarate lucrări de reparaţii la Vila Dante.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare ;

  • „Realitatea te priveşte”, difuzată în 12 mai 2011, între orele 18.45-19.52, a conţinut timp de 8 minute un reportaj şi o dezbatere pe subiectul lucrărilor de la Vila Dante. Titlul afişat : ŞANTIER LA GEAMUL LUI BĂSESCU.

Andreea Creţulescu : Să vedeţi, doamnelor şi domnilor – cel puţin aşa susţin nişte muncitori - că RAAPPS-ul renovează o nouă casă de protocol, investind foarte mult în ea, pentru că acolo s-ar pregăti să locuiască chiar Preşedintele Traian Băsescu.

A urmat reportajul prezentat în emisiunea Deschide lumea.

Andreea Creţulescu : Ei bine, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a precizat că şeful statului nu intenţionează să se mute în această clădire, chiar dacă aţi văzut acei mncitori. Aşa fuseseră informaţi. Oricum, şeful statului, alături de premier şi de preşedinţii celor două Camere, beneficiază de aceste vile de protocol. Şi aş vrea să vă întreb pe dv, cunoaşteţi chestiunea foarte bine dv, parlamentarii, cam cât ne costă chiria pentru, nu ştiu, pentru şeful statului, sau pentru preşedinţii celor două Camere în aceste vile de protocol ? Cât costă chiria şi amenajarea ?(...)”

  • „Ultima oră”, emisiune de dezbateri, moderată de Cătălin Striblea. Interval difuzare : 21.00-22.52. Titlurile afişate pe parcursul emisiunii : ODISEEA SPAŢIALĂ A FAMILIEI BĂSESCU, BĂSESCU : 2 FETE, 5 PALATE. (...)

Cătălin Striblea, după publicitate : Undeva aici, în apropierea casei din Bucureşti, zona rezidenţială a Bucureştiului, se construieşte, nu ştim exact ce, nu ştim pentru cine şi, mai ales, nu ştim cât ne costă. Ceea ce ştim e că acolo, într-una din casele de protocol ale statului se face o lucrare importantă. La ce foloseşte ea niciuna din oficialităţile statului nu ne-a putut spune. Cert este că Administraţia Prezidenţială a negat faptul că această reşedinţă i-ar fi pregătită lui Traian Băsescu la finalul mandatului. RAAPPS spune însă că schimbă piscina din casa respectivă, pentru că a plouat. Aş vrea să ştiţi cam în ce condiţii stă acum Preşedintele Traian Băsescu, în aşa-numita Vilă Lac 3, care are şi un patinoar înţeleg, de 300 metri pătraţi, de asemenea, o remiză pentru bărci, un ponton, un foişor de lemn, teren de tenis. E învecinată această Vilă Lac 3 cu casa de oaspeţi Lac 2, cu această Vilă Dante, despre care vorbim, Lacul Floreasca e în apropiere şi, apropo de Vila Dante, are un teren de peste 5600 metri pătraţi, iar suprafaţa construită a vilei e de aproape 1400 metri. În ceea ce priveşte Vila Lac 3, are câteva dotări interesante : un dormitor prezidenţial de 200 metri pătraţi care are şi coloane de marmură, lemn exotic din Brazilia şi Indonezia, piatră din India şi din China, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor !

Insert grafic : fotografia Preşedintelui Traian Băsescu, alături de titlul DOTĂRI EXOTICE LA VILA LAC 3 – sursa : Jurnalul Naţional – cu enumerarea detaliilor prezentate de moderator.

  • „Realitatea de la 13.00”, după difuzarea ştirii ŞANTIER LA GEAMUL LUI BĂSESCU, timp de 5 minute a avut loc o dezbatere moderată de Tudor Muşat, la care au participat Oana Stănciulescu – jurnalist RTV şi Răzvan Bordeianu –vicepreşedinte Sed Lex.

Tudor Muşat, înainte de difuzarea ştirii : E agitaţie mare în Cartierul Primăverii. Muncitorii lucrează de zor la Vila Dante, o casă în aproprierea reşedinţei şefului statului. Unii dintre ei spun că aceasta ar fi pentru Preşedinte. RAAPPS şi Preşedinţia României neagă că beneficiarul ar fi Traian Băsescu. (...)

Tudor Muşat : Discutăm despre asta, Oana Stănciulescu, pentru că, indiferent de intenţiile şefului statului, indiferent de suspiciunile muncitorilor - că urmează să se mute acolo Preşedintele şi că pentru domnia sa se fac aceste lucrări - discutăm de investiţii în această perioadă, în acest tip de imobil.
Oana Stănciulescu : Nu, dar dacă imi permiţi, ar putea chiar să le cumpere, Vila Lac 2 şi 3, tot Traian Băsescu, că are experinţă. De când e la primărie, pe la Ministerul Transporturilor, şi-a dat case, şi-a luat case… La câte trei, patru, cinci case, pe care şi le-a dat singur domnul Traian Băsescu, mai poate să şi le ia şi pe astea, pentru că ăsta este rostul, de astea le-au scos din patrimoniu, ca să le cumpere pe nimic. În al doilea rând, muncitorii ăia ştiu că trebuie să facă o lucrare cumsecade, au spus că lucrează peste program. Nu, de când, cine lucrează în România peste program ? Decât dacă fac o lucrare cumsecade şi peste program pentru un ştab, nu ? (...) De ce în România trebuie să avem şapte mii de case pentru Preşedintele Traian Băsescu ? (...)
Tudor Muşat : Bun, Administraţia Prezidenţială, am văzut ceva mai devreme, susţine că nu e vorba de o mutare a reşedinţei şefului statului. Domnule Bordeianu, chiar şi în aceste condiţii, discutăm, repet, despre investiţii care se fac în perioada asta, în aceste imobile, lucrări valoroase, am văzut ceva mai devreme şi estimări şi materiale folosite şi aşa mai departe.”

Deşi nu era în posesia unor informaţii noi, care să le infirme pe cele obţinute de la Administraţia Prezidenţială şi RAAPPS, postul REALITATEA TV a continuat să dezvolte subiectul referitor la reparaţiile ce se efectuau la Vila Dante numai pe baza informaţiilor obţinute de la muncitorii implicaţi în aceste lucrări, informaţii care nu puteau constitui decât eventuale « zvonuri » şi care fuseseră obţinute în urma filmării cu camera ascunsă.

În situaţia în care postul a prezentat această filmare cu camera ascunsă, era obligat, potrivit legislaţiei audiovizuale, să prezinte şi punctul de vedere al muncitorilor astfel filmaţi, iar dacă aceştia nu doreau să exprime o astfel de opinie, să comunice acest fapt pe post. În condiţiile în care postul REALITATEA TV nu a procedat conform normelor legale, credibilitatea informaţiei obţinute prin filmarea cu camera ascunsă poate fi pusă la îndoială, neexistând certitudinea că respectivii muncitori ar mai fi exprimat acelaşi punct de vedere ca atunci când au fost filmaţi cu camera ascunsă.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul apreciază că postul REALITATEA TV şi-a construit întreg demersul jurnalistic pe o speculaţie şi nicidecum pe o informaţie credibilă, fapt de natură a prejudicia informarea corectă a publicului telespectator.

Având în vedere toate considerentele prezentate anterior, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat principiul imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, fapt de natură a prejudicia dreptul la informare a publicului.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la informarea corectă şi imparţială a publicului, întrucât informaţiile prezentate în cadrul mai multor emisiuni difuzate de post în perioada 11-13 mai 2011 nu au asigurat publicului posibilitatea formării unei opinii în mod liber, fapt de natură a afecta dreptul acestuia la o informare corectă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.