Decizia nr. 413 din 07.06.2011

07.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. CAMINA TRUST S.R.L.
BUCUREŞTI, B-dul Ficusului, nr. 44A, corp A, et. 3, camera 11, sector 1

pentru postul GSP - TV
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti - Ploieşti nr. 25 - 27, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 07 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 4715/06.04.2011, cu privire la emisiunile „Evenimentele zilei« , „Repriza de ştiri », respectiv ,,Ştiri", difuzate în zilele de 15, 24 şi 28 martie 2011, de postul GSP - TV.

Postul de televiziune GSP - TV aparţine S.C. CAMINA TRUST S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 204.2/24.01.2008 şi decizia de autorizare nr. 1490.0-1/22.07.2008 eliberată la data de 15.03.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. CAMINA TRUST S.R.L. a încălcat prevederile art. 85 alin. (7) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în cazul în care extrasul este realizat prin înregistrarea semnalului unui radiodifuzor primar, el trebuie să menţioneze numele acestuia sau să conţină sigla lui, cu excepţia cazului în care radiodifuzorii implicaţi decid altfel.

În fapt, în data de 28.03.2011, în cadrul emisiunii informative de la ora 09.00, postul GSP - TV a difuzat o ştire referitoare la meciul de handbal dintre echipele DUNĂREA BRĂILA şi OLTCHIM, meci disputat în cadrul Ligii naţionale de handbal feminin.

Titlul ştirii a fost „DUNĂREA BRĂILA – OLTCHIM 15-32" şi a avut următorul conţinut :

„Prezentatoare : Oltchimul bate tot în Liga naţională de handbal. Vâlcencele au câştigat cu 32 la 15 în deplasare la Dunărea Brăila. Voinea nu este, însă, mulţumit. Fetele au termen până la vară să revină în formă maximă, zice antrenorul supărat încă după eliminarea din Liga Campionilor.
Voce din off : Campioana României a defilat şi în meciul de la Brăila cu Dunărea. La pauză a fost 14 la 8 pentru vâlcence, iar până la final diferenţa a crescut la 17 goluri. S-a terminat 32 la 15 pentru Oltchim, care e prima în clasament, la 7 puncte de a doua clasată, U Jolidon Cluj. Din 21 de partide, vâlcencele au câştigat 20 şi au făcut un singur egal.
Radu Voinea : Ele trebuie să continue să se antreneze şi să aibă plăcere şi dispoziţia de a alerga şi de a juca, nu neapărat cu plăcere, dar trebuie să joace, numai antrenându-te...
Voce din off : Radu Voinea e obişnuit cu victoriile în campionat. Vrea mai mult de la elevele sale şi de aceea le-a trasat un obiectiv. La finalul sezonului trebuie să fie în formă maximă ca să atace trofeul Champions League.
Radu Voinea : A fost un meci bun, aproape serios, încă mai e loc de bine, dar obiectivul este ca până-n vară fetele să redevină alea care au fost."

Ştirea a fost ilustrată cu imagini din meciul de handbal DUNĂREA BRĂILA

- OLTCHIM, secvenţele prezentate însumând 31 de secunde.

Nu au existat menţiuni privind provenienţa imaginilor.

Analizând raportul de monitorizare, precum şi conţinutul sesizării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C CAMINA TRUST S.R.L. nu a respectat legislaţia audiovizuală referitoare la modalitatea de difuzare a extraselor.

În sensul art. 85 alin.1 din Legea audiovizualului, extrasul reprezintă o scurtă succesiune de imagini şi sunete cu privire la un eveniment de interes public, în scopul informării publicului asupra aspectelor esenţiale ale evenimentului respectiv.

De asemenea, potrivit alin. (7) al aceluiaşi articol, în cazul în care extrasul este realizat prin înregistrarea semnalului unui radiodifuzor primar, el trebuie să menţioneze numele acestuia sau să conţină sigla lui, cu excepţia cazului în care radiodifuzorii implicaţi decid altfel.

Membrii Consiliului au constatat că, în privinţa ştirii referitoare la meciul de handbal feminin disputat între formaţiile DUNĂREA BRĂILA şi OLTCHIM, difuzate în 28.03.2011, în cadrul emisiunii informative de la ora 09.00, postul GSP - TV nu a procedat în conformitate cu prevederile invocate, în sensul că, pe durata difuzării imaginilor din timpul meciului de handbal, trebuia fie să afişeze sigla radiodifuzorului primar, fie să menţioneze numele acestuia.

În această situaţie, radiodifuzorul primar era petenta S.C. RCS & RDS S.A., care deţine postul Digi Sport şi care, aşa cum a menţionat în sesizarea depusă la C.N.A., este deţinătoarea drepturilor de radiodifuzare în România a meciurilor de handbal disputate în cadrul Ligii naţionale de handbal feminin.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul nu a respectat condiţiile de difuzare a extrasului şi au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. CAMINA TRUST S.R.L. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. CAMINA TRUST S.R.L. - pentru postul de televiziune GSP - TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul GSP - TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 85 din Legea audiovizualului, întrucât, în emisiunea „Ştiri« din 28 martie 2011, a prezentat un extras dintr-un meci de handbal din cadrul Ligii naţionale, fără să menţioneze numele sau să afişeze sigla postului care deţine drepturile de difuzare în România a acestor meciuri. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.