Decizia nr. 417 din 07.06.2011

07.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L.,
pentru postul FOCUS TV

S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L.
B-dul Nicolae Bălcescu nr. 48
BUZĂU Jud. Buzău

pentru postul FOCUS TV din Focşani
Str. Ştefan cel Mare nr. 15, bl. C1, et. 7, ap. 30-32
FOCŞANI Jud. Vrancea

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 07 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie, cu privire la ediţiile emisiunii ,,Monden" difuzate în data de 07.05.2011, de la ora 17.50 (în reluare, în 08.05.2011, de la ora 18.00), şi în data de 14.05.2011, de la ora 17.50 (în reluare, în 15.05.2011, de la ora 18.00) de postul FOCUS TV din Focşani.

Postul de televiziune FOCUS TV din Focşani aparţine radiodifuzorului S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 388.3/23.05.2006 eliberată la data de 29.06.2010 şi decizia de autorizare nr. 1307.0-1/14.08.2007 eliberată la data de 20.03.2009).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L. a încălcat prevederile art. 103 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.

În fapt, în data de 07.05.2011, de la ora 17.50 şi, în reluare, în data de 08.05.2011, de la ora 18.00, postul FOCUS TV din Focşani a difuzat emisiunea ,,Monden« în cadrul căreia, în cea de a doua parte, transmisă sub titlul „Monden – tendinţe de primăvară-vară » s-a făcut publicitate unor magazine de confecţii („Tina R” şi „Cybele”) şi accesorii („Alexandra Design Company”) din complexul comercial „Galleria Mall” din Buzău.

Astfel, pe tot parcursul celei de a doua părţi a emisiunii, transmisă cu titlul „Monde-tendinţe de primăvară-vară” şi care a avut o durată de 30 minute, au fost prezentate diferite ţinute şi accesorii care se aflau în aceste magazine pentru comercializare. Prezentarea produselor şi accesoriilor a fost făcută de două adolescente, precum şi de realizatoarea emisiunii, Karla Raducea. În timp ce erau prezentate ţinutele şi accesoriile din aceste magazine, realizatoarea emisiunii, Karla Raducea, a făcut mai multe comentarii cu referiri explicite la anumite mărci comerciale, la preţul produselor etalate spre vânzare, precum şi la modalităţile de comercializare ale acestora.

Redăm din raportul de monitorizare :

- (monden 1) – „...Păi ce să mai stăm la vorbă, facem prima noastră oprire aici la „Galleria” si anume la „Tina R”.”
- (monden 1) – „Dacă staţi acum in faţa televizorului şi vă uitaţi cât de multe haine frumoase sunt aici la „Tina R” nu mai staţi pe gânduri şi imediat după încheierea ediţiei de astăzi veniţi la „Galleria” pentru că vă aşţeaptă super promoţii în acest weekend. La colecţia de vară veţi avea 50% reducere, iar la cea de primavară 70% reducere.”
- (monden 1) – „... mergem acum la „Cybele”. Staţi să vedeţi ce găsim acolo.”
- (monden 1) – „...Toţi cei care sunt acum în faţa televizoarelor sunteţi aşteptaţi aici (la „Cybele”) unde găsiti oameni care vă pot ajuta să găsiţi ce vi se potriveşte şi ce este pe gustul dumneavoastă.”
- (monden 2) – „...”Alexandra Design Company” aduce în prim plan în perioada caldă şi bijuterii din argint. Puteţi alege aici inele, pandantive dar şi cercei sau seturi care să vă completeze ţinuta.”
- (monden 2) – „Nu trebuie o anumită ocazie pentru a face celei sau celui drag un anumit cadou, dar aici la „Alexandra Design Company” găsim întotdeauna ceva care să se potrivească celui căruia dorim să-i facem un cadou perfect.”

Şi emisiunea „Monden”, care s-a difuzat sâmbătă, 14.05.2011, de la ora 17.50 (în reluare, în 15.05.2011, de la ora 18.00), a fost compusă din doua părţi, iar în a doua parte a emisiunii, cu subtitlul „Monden-tendinţe de primăvară-vară” s-a făcut publicitate la două magazine din complexul comercial “Galleria Mall” din Buzău şi anume : la “Sprider” şi la “Fox.”

Pe parcursul emisiunii „Monden-tendinţe de primăvară-vară”, pe langă prezentarea produselor pe care le oferă magazinele “Sprider” şi “Fox”, a fost filmată sigla fiecărui magazin, precum şi preţurile (promoţiile) unor produse expuse pentru comercializare.

Realizatoarea emisiunii, Karla Raducea, a prezentat, împreună cu doi copii şi doi adolescenţi, mai multe ţinute şi accesorii expuse în aceste două magazine.

Redăm din raportul de monitorizare câteva din comentariile făcute de Karla Raducea pe parcursul emisiunii :

- (Monden_14-15 mai_1) – „...Suntem la „Galleria Mall”, din nou în căutare de tendinţe. Astăzi vom poposi în două buticuri cochete, într-o atmosferă intimă, în două spaţii mari şi primitoare şi vom găsi atât hainuţe, cât şi accesorii ...”
- (Monden_14-15 mai_1) – „La „Sprider” avem de unde alege. Aici găsim hăinuţe pentru toate categoriile de vârstă, şi-n plus, găsim pentru fetiţe fustiţe , tricouri, bluziţe, dar mai ales şi accesorii”
- (Monden_14-15 mai_1) – „Cei mici pot fi la modă în vara aceasta, iar la „Sprider” putem achiziţiona produse la preţuri moderate.”
- (Monden_14-15 mai _3 ) – „De la „Sprider Stores” puteţi pleca cu sacoşele pline şi în plus, vă aşteaptă şi o super promoţie. Dacă vă achiziţionaţi produse de 200 de lei, puteţi beneficia de jumatate de sumă înapoi. Dar mai multe aflaţi chiar din magazinul de aici, din „Galleria Mal” ...”
- (Monden_14-15 mai_3) – „... cu banii stăm mai rău, dar nu-i nimic pentru că sunt foarte multe promoţii la „Galleria”, de-asta vă convingeti şi singuri şi sunt convinsă că foarte multe promoţii ne-aşteaptă şi la următorul magazin, unde o să mergem... ...la „Fox” acum, da ?...”
- (Monden_14-15 mai_3) – „Magazinul „Fox” vă asteaptă în sezonul primăvară-vară 2011 cu ţinute casual, ţinute lejere, care ne ajută să fim comozi întreaga zi.”

De asemenea, această ediţie a emisiunii „Monden", cu acelaşi conţinut, a fost difuzată şi în data de 21.05.2011, de la ora 17.50 şi în reluare în 22.05.2011, de la ora 18.00.

Analizând raportul de monitorizare, care a avut ca obiect ediţiile menţionate ale emisiunii „Monden", membrii Consiliului au constatat că, în cadrul acestora, radiodifuzorul nu a respectat regimul difuzării publicităţii din domeniul audiovizualului.

Astfel, membrii Consiliului au apreciat că, prin conţinutul acestora, ediţiile emisiunii „Monden" au depăşit cadrul unei informări a publicului telespectator, transformându-se practic într-un material publicitar pe parcursul căruia au fost promovate produsele unor magazine de confecţii şi accesorii dintr-un complex comercial, preţurile acestora, precum şi modalităţile de comercializare, fără a respecta condiţiile legale de difuzare a publicităţii.

Or, dispoziţiile din Codul audiovizualului instituie regula potrivit căreia este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât cele de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.

Consiliul consideră că o astfel de modalitate de difuzare a unei emisiuni reprezintă o formă de eludare a prevederilor legale privind publicitatea în programele audiovizuale.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L. pentru postul de televiziune FOCUS TV din Focşani şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care odată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul FOCUS TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor privind regimul difuzării publicităţii, întrucât în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii "Monden” a făcut publicitate unor magazine de confecţii şi accesorii, în alte condiţii decât cele legale, fapt ce contravine prevederilor art. 103 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.