Decizia nr. 433 din 09.06.2011

09.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.,
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, C.U.I. R15971591

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 09 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 6563/19.05.2011, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Ediţie specială » difuzată în 05 mai 2011 de postul ANTENA 3.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005). Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 30 şi art. 34 alin. (1) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

Legea audiovizualului

- art. 3 (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Codul audiovizualului :

- art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
- art. 34 (1) - Orice persoană are dreptul la propria imagine. Consiliul a analizat emisiunea « Ediţie specială » difuzată de postul de televiziune ANTENA 3 în ziua de 05.05.2011, moderată de d-na Alessandra Stoicescu şi dl. Adrian Ursu.

Invitaţi în studio au fost domnii : Ionel Blănculescu, consultant financiar ; Liviu Pop, secretar general FSLI ; Florin Baciu, asistent universitar, U.P.B. ; Hanibal Dumitraşcu, psiholog ;

Titluri afişate pe ecran : « Un an de sărăcie şi dezastru » ; « Vadim, cercetat pentru fals ».

În timpul emisiunii, începând cu ora 16.42, emisiunea a fost întreruptă şi, de la sediul Parchetului General, a fost transmisă o declaraţie de presă susţinută de dl. Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar.

Dl. Vadim Tudor a spus că nu mai are un sediu în care să invite jurnaliştii pentru declaraţii de presă, astfel că i-a chemat la Parchet.

De pe scările acestei instituţii, europarlamentarul a formulat diverse acuzaţii la adresa politicienilor români, vizându-i în special pe şeful statului, pe premierul Emil Boc şi pe procurorul general, în contextul în care procurorii Parchetului instanţei supreme au fost sesizaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru a-l cerceta pentru fals în declaraţii pe dl. Corneliu Vadim Tudor, acuzat că nu a declarat şi nu a înregistrat în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice venituri obţinute din drepturi de proprietate intelectuală în perioada 2006 - 2008.

Pe parcursul discursului, el a acuzat şi o posibilă complicitate între şefii Agenţiei Naţionale de Integritate (A.N.I.) şi procurorul general Laura Codruţa Kovesi. Dl. Vadim Tudor a adresat cuvinte jignitoare la adresa tuturor celor pe care i-a considerat vinovaţi de cea mai recentă acţiune A.N.I. împotriva sa.

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a prezentat publicului un material audiovizual care, prin conţinutul lui, a fost de natură să prejudicieze onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine a persoanei.

Redăm un fragment al discursului din raportul de monitorizare :

Corneliu Vadim Tudor : « La ora 08:30, dimineaţă, în dimineaţa acestei zile, baschetbalista mutantă, Laura Codruţa Kovesi. Săraca, mie mi-e milă de ea, dar cum încape ea într-un avion ? Dar cum încape într-un automobil ? Poate se duce cu basculanta. Deci, această muiere pe care n-o ia nimeni de nevastă - vai de capul ei de prăpădită - să zică »merci« că nu o aruncăm de la etaj de-aici, ceea ce nu facem pentru că suntem oameni foarte civilizaţi. Îl sună la 08:30 pe chioru’. Ştiţi cine e chioru’. Eu vorbesc cifrat să nu se prindă serviciile secrete. Zice : »M-a sunat Georgescu de la ANI. De trei zile, a finalizat dosarul Vadim. E gata. Ce să facem cu el ?« Şi ăsta i-a zis : »Dă-i drumul de urgenţă« . Daţi-mi voie să fac legătura între această plângere penală împotriva regimului său terorist şi această înscenare judiciară. Referindu-mă la fondul strict al problemei, aşa ceva nu există, vorba ţăranului dintr-o carte de Marin Preda, când a văzut la grădina zoologică o girafă. S-a uitat ţăranul, a fluierat a pagubă : »Aşa ceva nu există« . Depăşea puterea lui de înţelegere ».

Analizând sesizarea primită, precum şi raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că demersul radiodifuzorului de a prezenta un material audiovizual care, prin conţinutul său, a fost de natură să prejudicieze imaginea unor persoane, a fost de natură să încalce una dintre cele mai importante obligaţii pe care acesta şi le-a asumat în calitate de titular de licenţă audiovizuală, anume aceea reglementată de art. 30 din Codul audiovizualului, care prevede că furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Sub acest aspect, Consiliul consideră că radiodifuzorul dispunea de mijloacele tehnice necesare pentru ca, în momentul în care discursul d-lui Vadim Tudor a început să conţină derapaje grave de limbaj şi mesaj, să întrerupă legătura şi să se revină în studio pentru continuarea discuţiilor.

Faptul că spusele d-lui Vadim Tudor au conţinut expresii jignitoare la adresa unor persoane a fost remarcat şi subliniat de înseşi moderatorii emisiunii, care au afirmat :

"Alessandra Stoicescu : Am revenit în direct. L-am ascultat pe Corneliu Vadim Tudor, l-am urmărit în spectacolul pe care l-a făcut...
Adrian Ursu : Jenantă toată această manifestare...Să nu uităm că acest personaj pe care l-aţi văzut, cu limbajul pe care l-aţi putut asculta, este europarlamentar. Probabil că aceste imagini vor face înconjurul Europei, în curând."

Cu toate acestea, niciunul nu a avut iniţiativa de a stopa acest discurs ce a conţinut un limbaj suburban, jignitor, previzibil, de altfel, cunoscută fiind personalitatea temperamentală a d-lui Vadim Tudor, discurs care tinde în mod constant să depăşească limitele „libertăţii de exprimare”.

În aceste condiţii, Consiliul a considerat că este antrenată răspunderea radiodifuzorului pentru conţinutul programului difuzat, în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) din Legea audiovizualului, normă care nu distinge după cum transmiterea emisiunii este în direct sau dacă este vorba despre un program înregistrat.

Având în vedere aceste considerente şi ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor legale privind respectarea dreptului la imagine, şi, totodată, de faptul că în emisiunile ulterioare, care au tratat acest subiect, radiodifuzorul nu a mai reluat afirmaţiile jignitoare, incriminate, membrii Consiliului au propus amendarea S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma minimă prevăzută de lege, de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art.144 alin. (2) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ale art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 30 şi art. 34 alin. (1) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 433/09.06.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor legale privind obligaţia de a respecta onoarea, reputaţia şi dreptul persoanei la propria imagine, întrucât discursul domnului Corneliu Vadim Tudor, transmis de post în cadrul emisiunii »Ediţie specială« din 5 mai 2011, a avut un conţinut jignitor, de natură a afecta imaginea mai multor persoane. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.