Decizia nr. 436 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6, C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D
Bucureşti, Bd. Timişoara nr. 26A, Anchor Plaza, et. 6, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea informativă „Ştirile Kanal D”, difuzată în perioada mai-iunie 2011, de postul de televiziune KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.2/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009 eliberată la data 19.05.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor ediţiilor emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat dispoziţiile art. 17, ale art. 29 alin. (1) şi art. 41 alin. (1) lit. c) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- art. 17 - În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte ;
- art. 29 alin. (1) - Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie ;
- art. 41 alin. (1) - Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza :
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.”

În fapt, postul de televiziune KANAL D a difuzat, în cadrul emisiunii informative „Ştirile Kanal D” din perioada mai-iunie 2010, ştiri ce au conţinut descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, precum şi imagini care au exploatat sau au scos în evidenţă traumele ori traumatismele unor persoane.

În majoritatea cazurilor, au fost difuzate imagini cu locurile unde s-au petrecut tragediile prezentate, fiind descris suicidul, iar tilurile ştirilor au fost de natură să creeze un impact emoţional puternic asupra publicului. Redăm exemple de titluri de ştiri : „L-a ucis divorţul părinţilor ! ; Gravidă la 15 ani, s-a aruncat în lac ! ; Femeia care a vrut să moară spune tot ; S-a stins cel mai înfocat suporter ! ; Ameninţă că se aruncă în gol, cu copilul ; S-a sinucis pentru echipa favorită ! ; Şi-a tras un glonţ în cap ! ; S-a aruncat în gol !".

Membrii Consiliului au constatat că ştirile prezentate sub titlurile menţionate au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, în special a celor de ştiri şi de actualităţi care se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Astfel, ştirile care au conţinut descrieri ale cazurilor de suicid au fost difuzate în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00, acestea fiind transmise în principalele ediţii ale emisiunii informative „Ştirile Kanal D” de la orele 12:30 şi 19.00, fapt ce contravine prevederilor art. 17 din Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :

„• 03.05.2011 - Ştirile Kanal D 12.30
Silvia Ioniţă : O femeie şi-a găsit fiul de 22 de ani, fără suflare, într-o anexă gospodărească. Tânărul n-a mai rezistat, în momentul în care a găsit actul de divorţ al părinţilor săi. Mai mult, băiatul nu suporta ideea că mama lui se va recăsători, iar el ar fi putut avea un tată vitreg.

În partea de jos a ecranului, s-a afişat, în chenar roşu, titlul : L-a ucis divorţul părinţilor !
Imaginile difuzate au fost din Satulung, judeţul Maramureş.
Mama tânărului a fost filmată, în timp ce ţipa şi plângea.
În centrul ecranului, s-a afişat titlul : Problemele l-au învins
Voce din off : Tânărul avea 22 de ani şi părea să aibă o viaţă perfectă, invidiată, chiar şi de prietenii săi. Avea doi părinţi, care-l susţineau, o prietenă, cu care urma să se căsătorească şi tocmai îşi găsise un loc de muncă bine plătit. Un singur lucru însă i-a dat viaţa peste cap, un act de divorţ al părinţilor săi.
Prieten : S-o despărţit părinţii şi astea o fost problemele. Avea şi certuri cu cumnată-su.
Au fost din nou redate imagini, cu mama care plângea şi ţipa.
În centrul ecranului, s-a afişat titlul : S-a sinucis pentru părinţi
Voce din off : Tânărul era extrem de ataşat de părinţii săi. Ideea că cei doi se vor despărţi, se pare că l-a afectat extrem de mult. Când a găsit hârtia de divorţ, nu a mai contat absolut nimic, nici prieteni, nici serviciu, nici măcar viaţa lui.
S-au redat imagini cu mama tânărului, care ţipa şi plângea.
Prieten : La servici, m-am întâlnit cu el. Am vorbit cu el, chiar m-o sunat când eram în Baia-Mare, să o duc pe prietenă-sa la el la servici, am dus-o acolo, după-aia am dus-o acasă (...), m-am dus acasă şi am vorbit chiar cu o oră înainte, să mă sune domnul poliţist.
În centrul ecranului, s-a afişat titlul : Bilet de adio pentru părinţi
Voce din off : Înainte să se sinucidă, tânărul a lăsat şi un bilet de adio, adresat părinţilor săi, cărora le cerea iertare şi-şi explica gestul. Nu a mai putut să trăiască cu gândul, că ei nu vor mai fi o familie.
S-au difuzat imagini din casa tânărului, cu rudele plângând. Cadavrul acoperit a fost pus într-o maşină”.

• 04.05.2011- Ştirile Kanal D-12.30
Silvia Ioniţă : Ce dramă. La numai 15 ani era însărcinată în 5 luni. Doar că adolescenta, elevă în clasa a VIII- a, a ţinut secret faptul că urma să nască. Din nefericire, mama tinerei a aflat că va deveni bunică, iar fata a cedat psihic.
În partea de jos a ecranului, în chenar roşu, s-a afişat titlul : Gravidă la 15 ani, s-a aruncat în lac !
Martor : A fost agăţată de picior de fiarele alea şi cu faţa în jos.
Imaginile difuzate au fost din judeţul Argeş.
Voce din off : Adolescenta a vrut cu orice preţ să moară. Tânăra care urma să nască, i-a trimis mamei un mesaj de adio, în care-şi cerea iertare.
Reporter : Ce i-a scris ?
Femeie : C-o iubeşte şi s-o ierte, pentru tot ce a făcut. Aşa am auzit, aşa pot să spun.
Reporter : I-a trimis un mesaj, nu i-a lăsat bilet ?
Femeie : Nu, nu, un mesaj de adio.
Voce din off : Copila s-a aruncat apoi, într-un lac de acumulare.
Femeie : Nu a certat-o, că tocmai ieri dimineaţă a auzit că e gravidă şi a luat-o cu frumosul, s-o ducă la doctor, să-i facă control şi a spus că : mă duc numai până-n grădină, să dau nişte mâncare la nişte peşti, la un vecin. Şi a plecat, a plecat pe aici, a plecat pe aici pe malul ăsta (...).
Voce din off : Poliţia îl cercetează acum pe iubitul ei, în vârstă de 30 de ani, pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră.
Bărbat : Era însărcinată în luna a V- a de sarcină. Probabil de teamă, deja în localitate era de notorietate această relaţie.
Voce din off : Poliţiştii au fost alertaţi de mama fetei, care a găsit pe telefon mesajul de adio.
S-au prezentat imagini de la locul în care a fost găsită fata, cu autorităţile care au făcut cercetări. Cadavrul era acoperit.”

Analizând ştirile menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, în special pe cele privind interdicţia difuzării, în intervalul orar 6,00 - 22,00, a unor programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale, altele decât cele de ficţiune.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a transmis, în cadrul emisiunilor informative ce se difuzează la ore accesibile tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor, ştiri ce au cuprins, descrieri, detalii importante ori reconstituiri ale unor acte de suicid.

În legătură cu prezentarea unor astfel de informaţii, legiuitorul a reglementat la art. 29 alin. (1) din Codul audiovizualului, condiţiile de protecţie a copiilor în cadrul emisiunilor de ştiri şi de actualităţi, prin care a stabilit că difuzarea unor astfel de emisiuni se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au considerat că difuzarea repetată a informaţiilor ce au vizat aceste sinucideri şi prezentarea cu detalii a modului în care au fost săvârşite acestea au fost de natură a afecta copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

De asemenea, Consiliului au constatat că au fost difuzate în cadrul ediţiilor emisiunii informative „Ştirile Kanal D" din ziua de 3 mai 2011, de la orele 12:30 şi 19:00, au fost difuzate imagini în care apăreau rudele victimelor, copleşite de durere.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au considerat că aceste imagini şocante, traumatizante pentru public, au accentuat trauma publicului minor care a avut acces la vizionarea ştirilor, totodată, în scopul protejării demnităţii umane şi a dreptului la imagine, difuzarea lor fiind interzisă de prevederile art. 41 alin. (1) lit. c) din Codul audiovizualului. Consiliul consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa lor de maturitate fizică şi intelectuală, care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Faţă de toate aceste aspecte şi având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. având licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.2/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009 eliberată la data 19.05.2011, pentru postul Kanal D, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 17, ale art. 29 alin. (1) şi art. 41 alin. (1) lit. c) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6, C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D
Bucureşti, Bd. Timişoara nr. 26A, Anchor Plaza, et. 6, sector 6

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 436/16.06.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia copiilor, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii informative „Ştirile Kanal D”, transmise în perioada 1 mai – 5 iunie 2011, de la orele 12:30 şi 19:00, au fost difuzate ştiri care au conţinut descrieri referitoare la cazuri ale unor copii care s-au sinucis, precum şi imagini care au scos în evidenţă trauma familiilor victimelor.

Potrivit Codului audiovizualului, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate programe care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor sinucideri, iar programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.