Decizia nr. 455 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
BUCUREŞTI, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2, C.U.I. 4747298

pentru postul de radio KISS FM
BUCUREŞTI, Splaiul Independenţei nr. 319, SEMA PARK, Riverview House, corp Est,

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Cronica Cârcotaşilor”, ediţiile transmise în luna mai 2011, de postul de radio KISS FM.

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare iniţială nr. 070.0/04.10.1994 şi reautorizare nr. 070.1/23.07.2009).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Membrii Consiliului au constatat că ediţiile emisiunii „Cronica Cârcotaşilor”, din zilele de 6 şi 12 mai 2011, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare şi de natură a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor.

Astfel, în ediţia din data de 06.05.2011, comentând o declaraţie apărută în presă, în care dl. Cătălin Botezatu vorbea despre preferinţele sale sexuale, moderatorii emisiunii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea „Cronica cârcotaşilor” din data de 06.05.2011

Ş.Huidu : Ce bine s-a orientat Cătălin. Valeria Marini a fost o apropiată a premierului italian. Şi arată ăştia poze cu Berlusconi şi cu Valeria.
O.Paraschiv : Valeria, iubita lui Bote ?... Ce-a căutat cu Berlusconi ?
Ş.Huidu : Era apropiată. Adică ...
M.Găinuşă : Stăteau de vorbă.
Ş.Huidu : Stăteau de vorbă şi nu numai. Adică ...
M.Găinuşă : În ce limbă. În italiană ?
Ş.Huidu : Da, cu gestică, adică vorbeau. Zi ce-a zis Bote, spune.
O.Paraschiv : Păi da, că după episodul ăsta, Bote s-a enervat, nu putea să cadă de fraier aşa că a declarat : „Îmi place să fac sex în grup şi sex virtual cu finalitate”. Este declaraţia lui Bote pentru o revistă de bărbaţi.
M.Găinuşă : De ce citeşti prostii ?
O.Paraschiv : Da, a apărut într-o revistă pentru bărbaţi, Bote, ştiaţi ?
M.Găinuşă : Hai, mă !
O.Paraschiv : Printre fetele alea... goale, a apărut şi Bote.
Ş.Huidu : Auzi, şi fetele ce chiloţi aveau ?
O.Paraschiv : E..., nu aveau.
Ş.Huidu : A !... nu aveau.
O.Paraschiv : Nu te-ai mai uitat de mult pe o revistă de aia ?
Ş.Huidu : Dar aveau ciorapi ?
O.Paraschiv : Iată, Bote recunoaşte că este romantic şi când iubeşte se limitează la două persoane, dar când vrea să se distreze este curios. Este adeptul sexului liber, al divertismentului.
Ş.Huidu : Am plecat, băga-mi-a..., scuzaţi.
O.Paraschiv : De ce te-ai enervat, că a zis aşa ceva, Bote ?
Ş.Huidu : Nu, dar el îşi permite. Să ne cheme şi pe noi, să dea un telefon, păi nu se poate.
O.Paraschiv : Nu cred că vrei, că el ...
Ş.Huidu : Pe mine, pe George, pe prietenul George.
O.Paraschiv : El nu a specificat cine ar vrea să-i fie parteneri.
Ş.Huidu : Nu contează, Berlusco ...
O.Paraschiv : Te bagi aşa, oricum ?
Ş.Huidu : A, nu, nu mă bag.”

În cadrul ediţiei din 12.05.2011, unul dintre moderatorii emisiunii, dl. Şerban Huidu, a spus un banc licenţios pe teme sexuale.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea „Cronica cârcotaşilor” din data de 12.05.2011
Ş.Huidu : Zic banc ? Să mă gândesc cum zic, că e...
O.Paraschiv : Aşa cum crezi tu că...
Ş.Huidu : Doi poliţai, unul bătrân, unul tânăr. Ăla bătrân : „Bă, eu când sunt cu nevastă-mea, am bretele, am de toate, am..., bă da’ trag şase gloanţe. Pac, pac, pac. Şi se sperie. Mânca-ţi-aş. Ce femeie !”
M.Găinuşă : Aşa e bancul ?
Ş.Huidu : Da, mă, aşa e. Dintr-o dată, ăla bătrân, na, ăla tânăr, zice a doua zi. Supărat, supărat. „Ce-ai făcut, mă ?”, „Mi-am luat Coltul”, „Aşa, şi ?”, „Am tras”, „Şi ?”, „Am tras prost”, „Am înţeles. Şi ?”.
O.Paraschiv : Aoleu, nu ai cum să-l spui !! Mi-am dat seama că ni l-ai mai spus o dată...
Ş.Huidu : Să iasă unul cu mâinile sus din dulap, aşa, să zică „mă predau ?” „Nu se pune mânca-ţi-aş !”
M.Găinuşă : Iar ! De două ori „mânca-ţi-aş” în acelaşi banc ?
O.Paraschiv : Da.
Ş.Huidu : Păi aşa a fost.
O.Paraschiv : La câte gloanţe sunt.
M.Găinuşă : Ăsta cu „mânca-ţi-aş”, zici că e scris de domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi.
O.Paraschiv : Băi, dar n-ai terminat bancul.
Ş.Huidu : Nu pot să zic restul.
O.Paraschiv : Păi nu are poantă dacă nu zici restul..
Ş.Huidu : Nu pot să zic !!
O.Paraschiv : S-a mai întâmplat ceva, nasol.
M.Găinuşă : Ce s-a întâmplat ?
Ş.Huidu : Era în poziţia 69. Ea l-a muşcat şi el a luat în faţă !
M.Găinuşă : Vă rog să se noteze la CNA : co-prezentatorul s-a dezis de acest banc.
Ş.Huidu : Oana a vrut !
M.Găinuşă : A fost oripilat !...
O.Paraschiv : Nu !
Ş.Huidu : Ai zis !
M.Găinuşă : ...Şi a plecat în timpul programului, la revedere !.”

Având în vedere conţinutul ediţiilor exemplificate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, întrucât, în raport de ora matinală de difuzare, acestea au avut un conţinut de natură a afecta dezvoltarea morală sau mentală a copiilor.

Potrivit acestor norme, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.

În scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a prevăzut că transmiterea unor astfel de programe care, prin conţinutul lor, pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la audierea programelor respective.

Or, emisiunea „Cronica Cârcătaşilor" este una matinală, care se adresează tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, şi care este transmisă la ore la care aceştia au acces neîngrădit la audierea programelor, respectiv în intervalul orar 07.00-10.00.

Conform normelor legale din domeniul audiovizualului, protecţia minorilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care minorii nu pot avea acces la programele respective.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să nu fie prejudiciaţi din punct de vedere al dezvoltării lor morale sau mentale.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KSS FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor, întrucât în ediţiile emisiunii „Cronica cârcotaşilor”, din zilele de 6 şi 12 mai 2011, au fost difuzate producţii audiovizuale cu un conţinut licenţios şi conotaţii sexuale într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public.

Potrivit Legii audiovizualului, difuzarea în serviciile de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot auzi emisiunile respective ”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.