Decizia nr. 456 din 16.06.2011

16.06.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.R.L.,
cu sediul în BUCUREŞTI, b-dul Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, sector 1
CUI R 15081313

pentru postul RADIO ZU
Str. Mr. Gheorghe Şonţu nr. 8, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 iunie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Morning Zu” difuzate în perioada 03-31.05.2011 de postul RADIO ZU.

Postul RADIO ZU aparţine S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 427.3/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005, reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CARMINA (G.M.C.) S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate : „Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective”.

În fapt, postul RADIO ZU difuzează de luni până vineri, între orele 07.00-10.00 emisiunea „Morning Zu”, prezentată de domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul ediţiilor emisiunii „Morning Zu” difuzate în perioada menţionată, prezentatorii au făcut comentarii pe teme sexuale şi au folosit un limbaj licenţios, la ore la care copiii au acces neîngrădit la audiere.

Redăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea „Morning Zu” din data de 03.05.2011

Daniel Buzdugan a prezentat rubrica „Bancul zilei” la ora 07.38 cu următorul conţinut :

„D.Buzdugan : Lovitură fulgerătoare în emisiunea noastră, chiar în acest moment voi introduce, cu acordul meu, sau cu acordul global..., rubrica Bancul zilei. Cică Scufiţa Roşie mergea spre bunica ei. E prinsă şi violată de lupul cel rău şi lupul o întreabă : „Aşa, şi ? Ce o să-i spui lu’ bunică-ta ?”, „Păi că m-am întâlnit cu tine şi m-ai violat de 4 ori”, la care lupul : „De 4 ori ?? Păi da’ ce, te grăbeşti undeva ?”. Merge Scufiţa Roşie la bunica ei şi pe drum veni în cale o păsărică şi-i spuse că „Dacă nu te măriţi, te mănânc !”. Scufiţa Roşie se duce la bunică-sa şi-i spune, aşa, în grabă : „Buni, buni, buni, trebuie să mă mărit, că mă mănâncă păsărica...”. N-ai râs la ăsta...
M.Morar : Nu e pufos al doilea... primul a fost frumos, puteai să rămâi şi tu la primul. (...)

În timpul emisiunii, la ora 09.49, a fost prezentat şi următorul comentariu :

M.Morar : Mai ai alte ştiri de-astea ?... Oana Zăvoranu n-a fost atacată de nimeni ? Nu... Bine, Oana Zăvoranu se-atacă singură, săraca...
D.Buzdugan : A ! Ai văzut, Monica Columbeau a recuzat instanţa, sau cum se cheamă ?... judecătorii, adică ăia care judecau acolo, i-a ejectat, i-a ejaculat pe toţi. A zis că nu e Ok. (...).

• Emisiunea „Morning Zu” din data de 04.05.2011

În timpul emisiunii, Mihai Morar a vorbit despre artiştii cu care a semnat contracte până acum, (ora 08.27) :

(...) Nu există artişti mai mari sau mai mici, există artişti preferaţi sau.... D.Buzdugan : Ba da, cum e diferenţa între sexe. De exemplu, eu sunt de acord cu diferenţa între sexe...
M.Morar : Daniel, eu aveam o părere mai bună despre tine, cum să fii de acord cu diferenţa între sexe ?
D.Buzdugan : Eu sunt de acord cu diferenţa între sexe, şi spun de ce. Adică sunt de acord ca sexul meu să fie mai mare decât sexul tău. Asta e diferenţa între sexe.”

Într-un comentariu făcut în timpul aceleiaşi emisiuni, dl. Daniel Buzdugan a afirmat că „... instanţa de judecată i-a ejaculat pe toţi.”

• Emisiunea „Morning Zu” din data de 05.05.2011

D.Buzdugan (ora 09.23) : Hai să mai dăm o ştire interesantă, şeful fiscului din Iaşi a fost prădat în timp ce se uita la meciul Barcelona cu Real Madrid. În noaptea respectivă, în locuinţa lui V.P. a pătruns un hoţ prin erecţie, prin geamul de la bucătărie deschis şi a furat (...).

• Emisiunea „Morning Zu” din data de 06.05.2011

D.Buzdugan (ora 08.51) : Tot în această zi, Mihai, mai am un moment de marcat, în 1921 se năştea Mario Puzo (pronunţie Puţo), nu, aşa se zice ?. (Mario Puzo, scriitor american, s-a născut pe data de 15 octombrie 1920 la New York, USA – sursa : site www.imdb.com şi altele-n.n.)
M.Morar : Da, de mică adâncime...
D.Buzdugan : ...autorul romanului Naşul. Şi ideea principală a acestui roman era că o dată vede naşul puţo finului. Cam atât pentru agenda de astăzi.
M.Morar : Îţi mulţumim foarte mult pentru această incursiune în atemporal... (...).

La ora 09.31, prezentatorul Mihai Morar a amintit că în urmă cu o săptămână, la Constanţa, în autobuzul lui Morar a făcut lecţia de vorbire în limba turcă.

Astăzi aş vrea să facem următoarea lecţie, de engleză. Poliţistelor, sunteţi gata să traduceţi după noi nişte cuvinte din română în engleză ?
Răspuns în cor : Daaa !
M.Morar : (...) Am trei cuvinte pe care aş vrea să le traduci din română în engleză. Mai întâi : gheaţă
Răspuns : Ice (pronunţie ais)
M.Morar : Ceai
Răspuns : Tea (pronunţie ti :)
M.Morar : Şi picior.
Răspuns : Foot (pronunţie fut)
M.Morar : E perfect, îţi mulţumim foarte mult, ăsta a fost exerciţiul nostru...
D.Buzdugan : Mai rămâi... exerciţiul tău, că exerciţiul meu e următorul...
M.Morar Deci încă o dată traduceţi, dar în ordinea asta, vă rog frumos, şi cursiv...
D.Buzdugan : Ice tea foot. (pronunţie ais t : fut)
M.Morar : ...Gheaţă, ceai, picior... Mulţumim foarte mult, a fost lecţia de limbă engleză ţinută de profesorul Mihai Morar.”

• Emisiunea „Morning Zu” din data de 31.05.2011

La ora 9.55, dl. Daniel Buzdugan a relatat următorul banc cu un conţinut nepotrivit orei la care s-a difuzat : Înainte de a pleca acasă, un banc, dacă mi-e permis, cică Bulă se duce la o farmacistă şi întreabă : „Sărut-mâna doamnă, ce-mi puteţi da pentru o erecţie permanentă ?”. „Masă, casă şi o mie de euro pe lună”.

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele legale în materie de protecţie a copiilor.

Având în vedere atât conţinutul emisiunilor, care au abundat în subiecte cu conotaţii sexuale şi în cadrul cărora prezentatorii au folosit un limbaj licenţios, cât şi orele la care acestea au fost difuzate, respectiv în intervalul orar 07.00-10.00, ore la care programele audiovizuale nu sunt restricţionate pentru minori, Consiliul, în calitate de garant al interesului public, consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a difuza producţiile audiovizuale respective cu respectarea principiului interesului superior al copilului.

Respectarea principiului enunţat trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură şi educarea acestora.

În scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. În acest sens, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

Astfel, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Morning Zu” difuzate în perioada 03 – 31 mai 2011 au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acestora, conţinut în care subiectele cu conotaţii sexuale au predominat şi în care prezentatorii au folosit un limbaj licenţios, ceea ce a avut drept consecinţă nerespectarea măsurilor de protecţie a copiilor în cadrul serviciilor de programe, prevăzute de legislaţia din domeniul audiovizualului.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.R.L. pentru postul RADIO ZU şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor, întrucât în ediţiile emisiunii „Morning Zu”, din perioada 03 – 31 mai 2011, au fost difuzate producţii audiovizuale cu un conţinut licenţios şi conotaţii sexuale într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public.

Potrivit Legii audiovizualului, difuzarea în serviciile de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot auzi emisiunile respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.