Decizia nr. 585 din 04.10.2011

06.10.2011


envoyer l'article par mail title=

privind sancţionarea radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., cu obligaţia de a difuza, în ziua de 06.10.2011, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.

CUI 15994676 Bucureşti, sector 6, Str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1, clădire C6.1, spaţiu birouri şi hală-parter

pentru postul de televiziune OTV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 04 octombrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la mesajele politice difuzate atât pe banda tip News Alert, cât şi în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, transmise în perioada 27 mai - 29 septembrie 2011, de postul OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.3/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.1/01.06.2010).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Membrii Consiliului au constatat că, deşi radiodifuzorul a fost sancţionat în mod repetat pentru încălcarea aceloraşi prevederi, acesta a continuat să transmită mesaje cu caracter politic, fapt interzis de legislaţia audiovizuală, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Astfel, în perioada 27 mai – 29 septembrie 2011, postul de televiziune OTV a continuat să difuzeze mesaje cu caracter politic, mesaje transmise atât pe banda tip News Alert, cât şi în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „Dan Diaconescu Direct”.

Potrivit raportului de monitorizare, acest gen de mesaje au fost difuzate, după cum urmează :

  • în data de 29.05.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu”, în intervalul orar 20.23 - 03.00, s-a derulat banda tip News Alert, cu mesajul : „Ştiaţi că deşi România este o ţară extrem de bogată cu o cifră de afaceri de 250 miliarde de euro pe an, profitul declarat la bugetul de stat este de doar 3% ? Ştiaţi că datorită erorilor grave comise de actuala guvernare, la bugetul statului, din toţi aceşti bani se strânge pentru pensii, salarii, sănătate, etc. doar 1 miliard de euro pe an ? Ştiaţi că după venirea la putere a lui Dan Diaconescu, prin schimbarea radicală a codului fiscal, toate veniturile pentru pensii, salarii, sănătate, etc. vor creşte aproximativ de 15 ori, ajungând la 15 miliarde de euro pe an ? Ştiaţi că noul Guvern D.D. taxând astfel doar cifra de afaceri a companiilor, va putea mări salariile şi pensiile şi va putea aloca mai mulţi bani pentru sănătate şi învăţământ ?”
  • în data de 18.06.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 20.00 - 02.59, s-a derulat banda News Alert , cu mesajul : „Toată ţara intră în Partidul Poporului – Dan Diaconescu ! Astăzi, organizaţia UNPR din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, alcătuită din 150 de membri, a trecut la PP-DD".
  • în data de 14.07.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 20.37 - 06.03, s-a derulat banda News Alert, cu mesajul : „Ştiaţi că, în România, economia subterană a ajuns la 45 de miliarde de euro pe an, conform studiului prestigioasei agenţii A.T.Kearney ? Ştiaţi că anul trecut economia subterană era de „doar” 40 de miliarde de euro ? Ştiaţi că România este prima ţară europeană în ceea ce priveşte nivelul uriaş al economiei subterane, şi asta numai din cauza taxelor uriaşe practicate de guvernanţii români ? Ştiaţi că numai prin venirea la putere a partidului lui Dan Diaconescu, o dată cu scăderea impozitelor şi a TVA, economia subterană va scădea la aproximativ 10 miliarde de euro, rămânând o mulţime de bani pentru mărirea pensiilor şi a salariilor ?« -*în data de 15.07.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 23.09 - 06.03, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Ştiaţi că Guvernul Boc, prin Hidroelectrica, a vândut în mare secret la finele anului trecut, mai exact pe 29 decembrie 2010, o cantitate uriaşă de energie electrică indienilor de la „Arcelormital” Galaţi la un preţ cu 25% sub preţul pieţei ? Ştiaţi că prin această vânzare frauduloasă statul român a pierdut deja zeci de milioane de euro ? Ştiaţi că odată cu venirea la putere a partidului lui Dan Diaconescu, energia electrică furnizată de statul român va fi vândută la preţul pieţei şi astfel salariile şi pensiile tuturor cetăţenilor vor putea fi mărite ? »
  • în data de 16.07.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 23.09 - 06.03, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Ştiaţi că, în aceste zile, actuala putere vinde 9,8% din Petrom pe un preţ de 100 de ori mai mic decât preţul normal ? Ştiaţi că, în felul acesta, statul român pierde miliarde de euro ? Ştiaţi că, o dată cu venirea la putere a partidului lui Dan Diaconescu, acest jaf va înceta iar cetăţenii României vor putea primi salarii şi pensii mai mari ?”
  • în data de 22.07.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 21.11 - 03.22, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „PDL a comis astăzi o nouă crimă împotriva poporului român, încercând să vândă 9,84% din acţiunile Petrom pe o sumă de mizerie, de zeci de ori mai mică decât valoarea reală. Astfel, statul român a vândut pe nimic încă o parte din cea mai mare avuţie a sa : gazul şi petrolul. În acelaşi timp, Ungaria şi-a recuperat compania MOL, răscumpărând-o pe un preţ fabulos de la ruşii care o cumpăraseră pe nimic, deşi acum ungurii stau mai prost cu banii decât noi. Abia când va veni la putere partidul lui Dan Diaconescu, România va răscumpăra Petromul şi, în sfârşit, cetăţenii români vor putea beneficia de avantajele acestei bogăţii pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu.”
  • în data de 20.09.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 23.59 - 06.04, s-a derulat banda News Alert, cu mesajul : „Revoluţia pe care o va face Partidul Poporului – Dan Diaconescu împreună cu dumneavoastră, telespectatorii constă în : 1. Câte 20.000 de euro pentru fiecare român. 2. Mărirea tuturor salariilor şi pensiilor. 3. Anularea tuturor taxelor şi impozitelor actuale. 4. Introducerea unui singur impozit pe venituri şi proprietăţi. 5. Confiscarea averilor ilicite obţinute din afaceri cu statul. 6. Judecarea de către un Tribunal al Poporului a tuturor guvernanţilor care au jefuit România. 7. Reducerea TVA la o cotă (minimă pentru UE) de 10%. 8. interzicerea subvenţionării partidelor politice. 9. Eliminarea salariilor pentru parlamentari, miniştri, primul-ministru şi preşedinte. 10. Evacuarea demnitarilor din Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. 11. Înfiinţarea Companiei Naţionale „Averea poporului”. Şeful acestei companii va fi ales direct de popor. 12. „Averea poporului” va distribui dividende egale lunare către toţi cetăţenii. 13. Statul va cumpăra pământul nelucrat şi va investi masiv în agricultura bio. 14. Simplii cetăţeni vor deveni juraţi în instanţe, alături de judecători. 15. Răspunderea materială pentru judecătorii şi procurorii care greşesc. 16. Cetăţenii nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni. 17. Interzicerea arestului preventiv (şi a cătuşelor) cu excepţia faptelor violente. 18. Firmele nu vor putea fi controlate decât o dată pe an. 19. Statul va construi 200.000 de locuinţe, care vor fi închiriate celor săraci. 20. Interzicerea taxei pentru radio-TVR.”
  • în data de 21.09.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 23.59 - 06.04, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Revoluţia pe care o va face Partidul Poporului – Dan Diaconescu împreună cu dumneavoastră, telespectatorii constă în : 1. Câte 20.000 de euro pentru fiecare român. 2. Mărirea tuturor salariilor şi pensiilor. 3. Anularea tuturor taxelor şi impozitelor actuale. 4. Introducerea unui singur impozit pe venituri şi proprietăţi. 5. Confiscarea averilor ilicite obţinute din afaceri cu statul. 6. Judecarea de către un Tribunal al Poporului a tuturor guvernanţilor care au jefuit România. 7. Reducerea TVA la o cotă (minimă pentru UE) de 10%. 8. interzicerea subvenţionării partidelor politice. 9. Eliminarea salariilor pentru parlamentari, miniştri, primul-ministru şi preşedinte. 10. Evacuarea demnitarilor din Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. 11. Înfiinţarea Companiei Naţionale „Averea poporului”. Şeful acestei companii va fi ales direct de popor. 12. „Averea poporului” va distribui dividende egale lunare către toţi cetăţenii. 13. Statul va cumpăra pământul nelucrat şi va investi masiv în agricultura bio. 14. Simplii cetăţeni vor deveni juraţi în instanţe, alături de judecători. 15. Răspunderea materială pentru judecătorii şi procurorii care greşesc. 16. Cetăţenii nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni. 17. Interzicerea arestului preventiv (şi a cătuşelor) cu excepţia faptelor violente. 18. Firmele nu vor putea fi controlate decât o dată pe an. 19. Statul va construi 200.000 de locuinţe, care vor fi închiriate celor săraci. 20. Interzicerea taxei pentru radio-TVR.”
  • în data de 21.09.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 23.59 - 06.04, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Toată ţara intră în Partidul Poporului – Dan Diaconescu ! Astăzi, 430 de membri ai organizaţiei PRM Strehaia, judeţul Mehedinţi, au trecut în rândurile organizaţiei judeţene a Partidului Poporului – Dan Diaconescu din Mehedinţi. Liderul organizaţiei PP-DD Strehaia este Mitroi Aurelian”. Mesajul a fost schimbat cu „Astăzi, 430 de membri ai organizaţiei PRM Strehaia, în frunte cu liderul acestei organizaţii, Mitroi Aurelian, au trecut la Filiala Judeţeană Mehedinţi PP-DD. Astfel, numărul total al membrilor PP-DD a ajuns oficial la 765.430 de cetăţeni care vor o nouă revoluţie morală, politică şi economică în România.” la ora 20.59, apoi „Toată ţara intră în Partidul Poporului – Dan Diaconescu !” la ora 21.18. Tot mesajul a fost modificat în „Toată ţara intră în Partidul Poporului – Dan Diaconescu ! Ieri, 430 de membri ai organizaţiei PRM Strehaia (...)” la ora 01.38.
  • în data de 26.09.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 21.00 - 06.04, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Creştere fulminată a PP-DD în prima săptămână de după înfiinţarea legală ! Conform sondajului realizat de prestigiosul institut Exit Poll Data Research, în perioada 22-24 septembrie 2011, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PP-DD ar obţine 19% ! Conform Exit Poll Data Research USL ar obţine 53%, PD-L 17%, UDMR 5%, PRM 3%, UNPR 1%, ALŢII 1%.” La acesta s-a adăugat la ora 22.30 mesajul „Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1032 cetăţeni şi are o marjă de plus-minus 3%”
  • în data de 29.09.2011 - în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 21.47 - 06.04, pe banda News Alert s-a derulat mesajul : „Toată ţara intră în PP–DD ! Astăzi Filiala PER Iaşi, compusă din 123 de membri şi liderii lor au intrat în PP-DD. Tot azi, 365 membri PRM au aderat la Filiala PP-DD Iaşi, condusă de Mihai Vieriu. Astfel, numărul oficial al membrilor PP-DD la nivel naţional a ajuns la 800.490 !” Acesta s-a modificat la ora 00.58 în „Toată ţara intră în PP–DD ! Ieri, Filiala PER Iaşi, compusă din 123 de membri şi liderii lor au intrat în PP-DD. Tot ieri, 365 membri PRM au aderat la Filiala PP-DD Iaşi, condusă de Mihai Vieriu. Astfel, numărul oficial al membrilor PP-DD la nivel naţional a ajuns la 800.490 !”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat şi în cadrul ediţiilor emisiunii „Dan Diaconescu Direct" , din zilele de 30 şi 31.05, 07 şi 13.06, 22.07, 09, 16 şi 18.08, respectiv 19 şi 20.09 2011, mesaje cu caracter politic, fapt ce contravine prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Astfel, în prima parte a ediţiei din ziua de 30.05.2011, în intervalul orar 19.02 - 19.54, postul OTV a difuzat o înregistrare cu titlul : „DAN DIACONESCU S-A ÎNTÂLNIT CU SIMPATIZANŢII SĂI DIN JUDEŢUL BRAŞOV", iar în partea inferioară textul : „Daţi SMS la 1333 : Credeţi că Dan Diaconescu îi va salva pe români de sărăcie ?”.

Materialul transmis a conţinut vizita d-lui Dan Diaconescu alături de Simona Man, preşedintele PP-DD, Radu Popa, secretar general al PP-DD, Tudorache Virgil, preşedintele Filialei Sectorului 2 a PP-DD, şi alţi reprezentanţi ai PP-DD din ţară în judeţul Braşov, fiind prezentată vizita la S.C. Tractoare Hoyo S.R.L. din Râşnov.

În continuare a fost transmisă conferinţa de presă de la sediul Organizaţiei din Râşnov a Partidului Poporului, unde au luat cuvântul d-nul Dan Diaconescu, Lawrentzia Beatrice Denisa Vasilescu, preşedinte al Organizaţiei PP-DD Braşov şi d-na Simona Man, preşedinte al PP-DD, pe fundal apărând inscripţionat sigla PP-DD.

În data de 31.05.2011, în prima parte a ediţiei „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 19.02-19.33, a fost difuzată o înregistrare având titlul „DAN DIACONESCU S-A ÎNTÂLNIT CU SIMPATIZANŢII SĂI DIN JUDEŢUL COVASNA” şi menţiunea „SENZAŢIONAL”, precum şi titrarea : „Daţi SMS la 1333 : „Credeţi că Dan Diaconescu îi va salva pe români de sărăcie ?”

În cadrul reportajului, a fost difuzată vizita d-lui Dan Diaconescu la Haghig, unde mulţimea care l-a întâmpinat a scandat „Diaconescu preşedinte !” De asemenea, au fost prezentate imagini cu deplasarea acestuia către sala de conferinţe, urmat de mulţimea care scanda „Diaconescu preşedinte !”, precum şi imagini din timpul conferinţei de presă. În ziua de 07.06.2011, în prima parte a ediţiei „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 19.18 - 20.47, sub titlul „DAN DIACONESCU, ALĂTURI DE FAMILIILE NEVOIAŞE DIN COMUNA GLODEANU, JUDEŢUL BUZĂU”, a fost difuzată înregistrarea de la Campania de întrajutorare unde dl. Dan Diaconescu a împărţit unor persoane aflate în situaţii sociale dificile maşini de spălat, televizoare, ceasuri şi alte obiecte de uz caznic. Începând cu ora 19.59, titlul primei părţi a fost „DAN DIACONESCU S-A ÎNTÂLNIT CU SIMPATIZANŢII SĂI DIN JUDEŢUL BUZĂU.” Pe parcursul înregistrarii, au fost difuzate imagini cu oameni scandând „Diaconescu preşedinte !”, precum şi imagini cu un ceas cu chipul d-lui Dan Diaconescu şi sigla PP-DD, şi cu tricouri având inscripţionate sigla PP-DD.

De asemenea, au fost prezentate imagini de la inaugurarea sediului Organizaţiei Municipale a PP-DD din oraşul Râmnicu Sărat la care a participat şi dl. Dan Diaconescu, precum şi de la conferinţa de presă desfăşurată cu această ocazie, în continuare fiind difuzate discursurile mai multor persoane din Organizaţia Municipală Râmnicu Sărat. În data de 13.06.2011, în ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 17.02 - 19.52, sub titlu „DAN DIACONESCU S-A ÎNTÂLNIT CU SIMPATIZANŢII SĂI DIN JUDEŢUL GALAŢI”, a fost difuzată o înregistrare cu vizita d-lui Dan Diaconescu în oraşul Tecuci cu ocazia inaugurării sediului Organizaţiei Municipale a PP-DD. În partea inferioară era titrat : „Daţi SMS la 1333 : Credeţi că Dan Diaconescu îi va salva pe români de sărăcie ?” Pe parcursul înregistrării, au fost prezentate imagini din faţa noului sediului al Organizaţiei Municipale Tecuci cu mulţimea care îl aştepta pe dl. Dan Diaconescu având steguleţe cu sigla PP-DD şi care scanda „Diaconescu preşedinte !”, fondul muzical fiind asigurat prin difuzarea imnului PP-DD.

În continuare a fost transmisă conferinţa de presă de la sediul Organizaţiei din Tecuci a Partidului Poporului, unde au luat cuvântul d-nii Dan Diaconescu, Adrian Smărăndoiu, preşedintele Organizaţiei Judeţene Galaţi, Petru Trifan, prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene, Oancă Samir, preşedinte al Organizaţiei Locale Tecuci, Militici, preşedinte la pensionari şi membru în structura judeţeană de conducere, Lupu, preşedinte la Umbrăreşti, Nicu Suruianu, reprezentant Pechea, Vizitiu, sinistrat din Tecuci, Viorel Tudorache, vicepreşedinte naţional şi Radu Popa, secretar general. În data de 22.07.2011, în ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 19.51-19.55, au fost difuzate imagini cu dl. Dan Diaconescu în diverse ipostaze şi sigla PP-DD, pe fundalul cărora se derula o melodie cu următorul conţinut :

Undeva, pe harta lumii lăcrimează un pământ Sărăcit şi pustiit, parcă-mprăştiat de vânt Şi cu oamenii plecaţi peste multe mări şi ţări Căutându-şi alinarea, rătăcind prin alte zări. R : Sărac în ţară bogată Sigur nu mai vrei să taci Şi cu mintea luminată Ştii acum ce vrei să faci : Liber să trăieşti în ţară Şi la toţi să poţi să spui : Ne-aduce iar speranţa Partidul Poporului. Răstignit de interese e poporul la răscruce Că de ar putea i-ar pune un impozit şi pe cruce. Şi l-ar vinde prin talciocuri undeva pe la străini, După ce i-au pus pe creştet şi cununa cea cu spini. Dacă nu noi, atunci cine ? Dacă nu acum, când oare ? Mai avem şanse să scoatem România din vâltoare ? Vino, nu mai sta pe margini în bătaia vântului, Şi alege cu credinţă Partidul Poporului !"

De asemenea, au mai fost transmise două melodii cu conţinut electoral, în timp ce pe ecranul din spate, erau difuzate imagini cu dl. Dan Diaconescu în mijlocul mulţimii. Redăm din raportul de monitorizare : „O fetiţă cântă melodia : R : Partidul Poporului poarta speranţei românului Partidul Poporului redă destinul, redă credinţa românului. Spune ce faci când a murit speranţa, Când (neinteligibil) ziua de ieri, Când vezi copiii furaţi de şansă, Un drum pustiu ce duce nicăieri. Şi ca-n poveşti îţi pui dorinţa pe o stea Şi ca-n poveşti un om citeşte inima ta. Spune când scapi din ghiara disperării Încerci norocul peste mări şi ţări În cartea ta trăieşte umbra dezolării Viaţa ta nu duce nicăieri. Şi ca-n poveşti îţi pui dorinţa pe o stea Şi ca-n poveşti un om citeşte inima ta.

19.58 În sudio un bărbat cântă melodia : El e, îl vezi în fiecare seară Diaconescu la OTV apare Este ca mine şi ca tine Omul ce vrea să facă numai bine.

Şi spune atunci : Mai stai, mai stai ! De ce tot iei şi vrei să ai ? Noi nu suntem ai nimănui ? Suntem glasul poporului !

Cu noi veţi fi la putere, Unii când viaţa o cere. Cu Dan Diaconescu în frunte Uniţi, doar partidul nostru e-al poporului ! Doar el îţi dă tot adevărul Normal, îl ştie tot poporul Nu vrea nimic, nu vrea să ascundă Nu sta ca alţii doar la pândă.

Şi spune atunci : Mai stai, mai stai ! De ce tot iei şi vrei să ai ? Noi nu suntem ai nimănui ? Suntem glasul poporului !

Cu noi veţi fi la putere, Uniţi când viaţa o cere. Cu Dan Diaconescu în frunte Uniţi, doar partidul nostru e-al poporului !

Dan Diaconescu, preşedinte !

În data de 09.08.2011, în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 20.00-20.04, a fost redifuzată prima parte a înregistrării din 22.07.2011. În intervalul orar 20.04 - 03.31, sub titlu „VIITORUL PREŞEDINTE DAN DIACONESCU SE CONSULTĂ CU POPORUL, ÎN DIRECT, LA OTV”, emisiunea a fost difuzată în direct şi a constat într-o consultare telefonică, prin SMS sau prin e-mail a telespectatorilor cu privire la soluţia ce trebuie luată pentru constituirea Partidului Poporului. Întrebările la care trebuiau să răspundă telespectatorii au fost titrate în partea inferioară a ecranului : „Să aşteptăm ca PP-DD să fie legalizat în justiţie ? Sau vreţi să preluăm un alt partid existent ?” Prima s-a modificat începând cu ora 20.34 în „Vreţi ca PP-DD să fie legalizat în justiţie ?” Pe banda News Alert, în intervalul orar 21.24 - 03.31, s-a derulat mesajul : Premieră în politică : „Dan Diaconescu îşi consultă simpatizanţii în legătură cu viitorul. Dan Diaconescu îşi consultă simpatizanţii în legătură cu destinul partidului. Dan Diaconescu vă întreabă : Ce facem cu Partidul Poporului ? Partidul Poporului aşteaptă sugestiile dumneavoastră legate de viitorul lui. Avem 16 la sută în sondaje, fără să avem partidul înregistrat. Ce facem ?”

În cadrul discuţiilor telefonice dintre moderatorul emisiunii, dl. Dan Diaconescu, şi diferite persoane, au fost prezentate şi dezbătute câteva puncte din platforma electorală a Partidului Poporului-Dan Diaconescu, fiind prezentate şi adresele din Galaţi ale unor sedii ale partidului unde persoanele doritoare pot depune cereri de adeziune.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Dan Diaconescu : Ba vă dau un răspuns. Doamnă, e greu să vă explic de acum ce vom face noi concret când vom fi la putere fiindcă e mai dificil să vă spun de pe acum. În primul rând că ne-ar trebui 51 de procente în Parlament ca să putem da cele 20 de puncte măcar, care noi le promitem. Reamintesc în mare care sunt ele : câte 20.000 de euro pentru fiecare om inclusiv pentru dumneavoastră ca să-i investiţi într-un mic proiect de afaceri, să vă asociaţi cu vecinii, cu rudele, evident, într-o afacere mai mare sau să faceţi dumneavoastră pe cont propriu o mică afacere cu cei 20.000 de euro, repet, un credit nerambursabil. Dar pentru aceşti 20.000 de euro trebuie să îndepliniţi mai multe condiţii : să aveţi un proiect de afaceri interesant, să faceţi lucrul ăsta, dacă se poate, la periferia localităţii dumneavoastră. În fine, sunt mai multe criterii, nu intru acum în amănunte. Deci, o dată cei 20.000 de euro care vor pune, spunem noi, în mişcare toată economia naţională, apoi introducerea juraţilor în instanţe, fiindcă justiţia a nenorocit întreaga Românie, apoi schimbarea codului fiscal cu o prevedere simplă de impozitare doar a cifrelor de afaceri ale companiilor şi nu cu impozitele actuale. Cele 84 de impozite actuale vrem să le desfiinţăm, să introducem o impozitare a cifrei de afaceri. De asemenea, vrem să reducem TVA-ul la minim pe Uniunea Europeană, 9 % tot şi la produsele agricole, produsele de bază, 5%. De asemenea, vrem să înfiinţăm o companie naţională de administrare a averilor statului, ce-a mai rămas acum din averea statului. Această companie să fie administartă de un om de afaceri care să fie votat prin vot direct de popor o dată pe an sau o dată la doi ani, această companie să dea jumătate din dividende fiecărui cetăţean român. Am calculat că astăzi, dacă compania s-ar înfiinţa, fiecare cetăţean român ar primi aproape 8 euro pe lună pentru simplul fapt că s-a născut în România, într-o ţară extrem de bogată şi ceilalţi 8 euro ar fi reinvestiţi de această companie ca să crească să avem şi noi autostrăzi, să refacem flota României ş.a.m.d. Avem 20 de asemenea prevederi.(...) Dan Diaconescu : Domnul Emilian, pentru restul gălăţenilor, ziceţi şi adresele în mare ale sediilor, pe ce străzi sunt, ca să ştie oamenii. Emilian : Avem sediul central, care este pe strada Universităţii nr. 20, fosta 23 August vis-a-vis de Ceradent, zona partidelor politice, punct de reper Universitatea Galaţi şi PNL-ul. Avem în Mazepa, lângă centrul comercial Viva, avem în strada siderurgiştilor, un cartier mare muncitoresc, cu siderurgişti, pe strada Anghel Saligny, la blocul 6 Barbu, micro 40, apartamentul 40 şi într-un alt cartier muncitoresc, cartier cu vreo sută de mii de locuitori, Bulevardul Dunărea, care-l vom deschide la nivel de câteva zile, bulevardul Dunărea nr. 9, bloc Ion, apartamentul 77.”

În ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 16.08.2011, în intervalul orar 20.01 - 03.31, sub titlul „A DOUA CONSULTARE CU POPORUL A VIITORULUI PREŞEDINTE DAN DIACONESCU, ÎN DIRECT LA OTV.”, moderatorul acesteia, dl. Dan Diaconescu, a continuat chestionarea telespectatorilor, începută în ediţia din 09.08.2011, cu privire la modalitatea de constituire a Partidului Poporului-Dan Diaconescu, specificând de mai multe ori că a încheiat deja câte un PROTOCOL DE COLABORARE cu opt partide, dar se pot alege şi dintre alte partide. Întrebarea la care trebuiau să răspundă telespectatorii telefonic, în direct, prin SMS sau prin e-mail, a fost titrată în partea inferioară a ecranului : „Ce partid să preluăm, dacă mâine se respige PP-DD ?” Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Dan Diaconescu : În cazul, însă, unei variante B (de amânare) sau în cazul unei variante C (de respingere), aşa cum am hotărât la consultarea trecută cu dumneavoastră, telespectatorii, vom trece la preluarea unui alt partid din cele opt de care v-am vorbit la vremea respectivă. Aşa după cum aţi văzut astăzi în presă sau presupun chiar şi în ediţiile electronice ale ziarelor de ieri, avem în acest moment opt convenţii, opt hârtii, opt angajamente semnate cu diverse formaţiuni politice, aţi văzut şi dosarele, aţi văzut toate acele mape, Protocol se cheamă aceste hârtii oficial vorbind. Ei bine, nu rămâne decât să alegem în această seară la sfărşitul emisiunii în funcţie de ceea ce dumneavoatră votaţi la SMS 1333, sau la telefoanele afişate pe banda aceea neagră (...) în funcţie de asta să decidem dacă luăm sau dacă preluăm Partidul România Europeană, Partidul Protecţiei, mă rog, nu contează foarte tare denumirile complete. Ştiţi că unele sunt chiar alambicate, oricum PIN, partide ecologiste, partide socialiste, deci, există din patruzeci şi ceva de partide înregistrate şi nefolosite la registrul partidelor politice, există aşadar opt variante cu care ne-am înţeles deja. Cu liderii acestor formaţiuni ne-am înţeles deja.”

În data de 18.08.2011, în emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, în intervalul orar 19.59 - 20.04, a fost reluată prima parte a înregistrăirii ediţiei din data de 22.07.2011. Ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct” difuzată de postul OTV, în data de 19.09.2011, sub titlurile „ÎN SFÂRŞIT, PARTIDUL POPORULUI – DAN DIACONESCU A FOST ÎNREGISTRAT !” şi de la ora 20.10 „ÎN SFÂRŞIT, PP-DD A FOST ÎNREGISTRAT !”, a fost consacrată sărbătoririi constituirii în mod legal a Partidului Poporului-Dan Diaconescu. În partea de sus a ecranului era titrat : „PARTIDUL POPORULUI” şi „Daţi SMS la 1333 : Credeţi că PP-DD va câştiga alegerile viitoare ?” În prima parte a ediţiei, au fost difuzate imagini cu Dan Diaconesacu în diferite ipostaze, precum în mijlocul mulţimii în studioul OTV, având ca fond muzical melodia „We are the champions”, ieşirea din puşcărie şi discursul acestuia referitor la hotărârea de a forma un partid politic, imagini cu Dan Diaconescu aclamat de mulţime în Bacău, Buftea, Călăraşi, Constanţa, Focşani, Giurgiu, Ploieşti, Vaslui, Craiova, Galaţi, Sibiu, Dan Diaconescu pe holurile Curţii de Apel Bucureşti înainte şi după darea sentinţei, pe fundal scandându-se „Victorie !”, „Diaconescu preşedinte !” şi „Trăiască Partidul Poporului !”, În cadrul emisiunii, au fost prezentate discursurile d-lui Dan Diaconescu, a unor reprezentanţi sau susţinători ai PP-DD, fiind difuzat în repetate rânduri imnul acestui partid.

De asemenea, moderatorul emisiunii, dl. Dan Diaconescu, aflat în studio, la un pupitru având alături steagul României şi al UE, a vorbit despre cele 20 de puncte ale programului politic al noului partid, consultându-se şi cu telespectatorii cu privire la noi propuneri electorale.

Redăm din raportul de monitorizare :

Dan Diaconescu : Daţi-mi voie să vă prezint, repede, aceste propuneri ale noastre, aceste 20 de puncte aşa cum dumneavoastră le-aţi cunoscut la vremea respectivă. Ele au fost prezentate pe scurt aici la televizor. (...) E vorba de proiectul celor 20.000 de euro. Un proiect atât de contestat, aţi văzut de adversarii noştrii politici şi mai ales de adversarii din presă. (...)” În data de 20.09.2011 postul de televiziune OTV a difuzat, sub titlul „HORIA MOCANU, CEL MAI INFLUENT ROMÂN DIN LUME, TRECE DE PARTEA PP-DD” emisiunea „Dan Diaconescu Direct”. În partea inferioară a fost titrat „Daţi SMS la 1333 : Credeţi că implicarea influentului cetăţean american a dus la legalizarea PP-DD ?” şi „URMEAZĂ : CIOCOIUL OPRESCU, ÎNREGIMENTAT POLITIC LA PSD.” Primul invitat al emisiunii a fost domnul Horia Mocanu, „un cetăţean deosebit de important al planetei noastre (...) despre care se ştiu foarte multe lucruri în alte ţări ale lumii, din America până în Ucraina şi din America de Sud până în Europa.” potrivit prezentării făcute de moderator. Până în jurul orei 20:42, când emisia postului OTV a fost întreruptă, moderatorul a făcut o prezentare pe larg a activităţii invitatului, iar acesta a răspuns întrebărilor puse de moderator La reluarea emisiei, în jurul orei 22:30, sunt difuzate imagini de la momentul eliberării lui Dan Diaconescu din închisoare, printre altele, el anunţă că a hotărât formarea unui nou partid politic : Partidul Poporului Român, precum şi imagini de la primirea făcută de susţinători în studiourile OTV.

În continuare, a fost difuzat un grupaj cu imagini de la mitingurile de promovare a partidului nou înfiinţat şi a candidaturii la Preşedinţie a d-lui Dan Diaconescu în oraşele : Bacău, Buftea, Călăraşi, Constanţa, Focşani, Giurgiu, Ploieşti, Vaslui, Craiova, Galaţi, Brăila, Sibiu. Imaginile sunt însoţite de un fond muzical compus din cântece dedicate acestuia şi partidului său, iar la un moment dat, o voce din off spune „Dan Diaconescu Preşedinte !” De asemenea, au fost prezentate şi imagini de la momentul arestării lui Dan Diaconescu. Multe dintre imaginile difuzate au fost prezentate de mai multe ori în intervalul orar 22:30 – 23:35. În partea a doua a emisiunii au fost invitaţi d-na Mihaela Angheluş, avocat, dl. Voicu Zdrenghea, dl. Gusti Costantin, jurnalist, d-nii Eduard Dumitraşcu şi Radu Popa, Florin Condurăţeanu, „doctorul de suflete”, şi Sorin Ovidiu Bălan, „spaima nr. 1 a ciocoilor”. În cadrul celei de a doua părţi a emisiunii, au continuat discuţiile pe marginea constituirii Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a ceea ce aduce nou acest partid pe eşicherul politic, a încrederii de care se bucură acesta, cât şi dl. Dan Diaconescu în rândul electoratului, fiind comentate mesajele de felicitare şi de adeziune venite de la telespectatori cu privire la subiectul ediţiei.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Florin Condurăţeanu (reper 42:39, selecţie 1414) : Ba, mai mult, eu am făcut aicea, aşa, din pix, rapid, o socoteală. 700.000 de oameni sunt înscrişi cu adeziuni la Partidul Poporului. Dar, conform sondajelor, cu procentele pe care le deţine Dan Diaconescu şi procentele Partidului Poporului, între 10 şi 15 %, rezultă că în clipa de faţă în jur de 2,6 milioane de români ar vota Partidul Poporului şi l-ar vota pe Dan Diaconescu. (...) Voicu Zdrenghea : De ce subliniez această problemă a retardului politic pe eşicherul mişcării politice naţionale. Pentru că, în continuare, ne vom confrunta cu asemenea manifestări de retard politic. Au început, devreme, fără să existe o confruntare în noua conjunctură politică din România. Pentru că, aşa cum bine sublinia la întâlnirea noastră de ieri o tânără, ne aflăm în faţa unei revoluţii. Mi-aş permite să susţin că aceasta este adevărata revoluţie română, nu cea din 1989, pentru că atuncea a fost o lovitură de stat (...) Deci, apariţia pe scena politică a Partidului Popular – Dan Diaconescu reprezintă începutul noii revoluţii în România, utilizând metodele democratice de luptă revoluţionară. (...) Lor le este frică, cei pe care i-am enumerat, de forţa revoluţionară a acestui electorat care a venit înspre Partidul Poporului. (...) Dar finalmente, meritele pentru succesul Partidului Poporului în a intra în societatea românească politică ca un partid cu drepturi depline şi cu posibilităţi excepţionale pentru a-şi realiza obiectivele pe care şi le propune conform programului aparţin partidului, în primul rând, ca iniţiator al acestei acţiuni politice de mare eficienţă (...) Florin Condurăţeanu :. În România, Dan Diaconescu este o figură de maximă autoritate şi iubire a publicului. (...) Spuneţi alte figuri în stare să aducă voturi în cămaşe, pe câmp liber, cum face Diaconescu. Florin Condurăţeanu : În momentul în care este un asemenea val de simpatie şi de speranţă, cum poţi să jigneşti grav, că te supui singur la paratrăsnetul sudalmelor populaţiei. Păi, va să zică, 15 procente, pe puţin, iubesc PP-ul, iubesc Dan Diaconescu (...) Dintr-un foc, eu, tot aicea, am făcut calculaţia asta, te vor înjura 2,7 milioane de români.”

Membrii Consiliului au constatat că, în perioada 30 mai – 29 septembrie 2011, radiodifuzorul a continuat să difuzeze mesaje cu caracter politic, deşi pentru fapte similare a fost sancţionat în mod repetat, încălcând prin aceasta reglementările din domeniul audiovizualului cu privire la regimul difuzării publicităţii politice, publicitate care, potrivit Codului audiovizualului, este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Astfel, Consiliul a constatat că mesajele cu carater politic prezentate atât pe banda tip News Alert, cât şi în ediţiile emisiunii „Dan Diaconescu Direct” au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Or, pentru ca astfel de mesaje cu caracter politic să poată fi difuzate în mod legal, acestea trebuie să respecte normele audiovizuale invocate, potrivit cărora publicitatea politică este permisă numai în perioadele de campanie electorală, astfel încât, la data difuzării materialelor audiovizuale exemplificate mai sus, precum şi la momentul actual, în ţara noastră nu este programată desfăşurarea de campanie electorală pentru alegerile parlamantare, prezidenţiale ori locale. Faţă de toate aceste constatări, care demostrează faptul că emisiunile respective ale postului OTV au fost difuzate cu încălcarea repetată a prevederilor din legislaţia audiovizuală ce reglementează condiţiile în care poate fi difuzată publicitatea politică pe posturile de televiziune, membrii Consiliului au propus sancţiunea prevăzută de art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, constând în obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

În conformitate cu dispoziţiile art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, postul de televiziune OTV are obligaţia de a difuza în ziua de 06 octombrie 2011, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu obligaţia de a difuza, în ziua de 06 octombrie 2011, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că, deşi postul OTV a fost sancţionat în mod repetat pentru încălcarea dispoziţiilor art. 139 din Codul audiovizualului, acesta a continuat, în perioada mai - septembrie 2011, să difuzeze mesaje cu caracter politic în afara perioadelor de campanie electorală, fie sub forma unor informaţii derulate pe banda News Alert, fie în cadrul unor ediţii ale emisiunii « Dan Diaconescu Direct ». Potrivit prevederilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Astfel, în perioada menţionată, postul OTV a transmis mesaje politice atât în perioada de constituire a formaţiunii politice Partidul Poporului - Dan Diaconescu, cât şi ulterior, după autorizarea funcţionării lui de către instanţa de judecată.

În 19 septembrie 2011, ziua în care Partidul Poporului - Dan Diaconescu a fost recunoscut ca formaţiune politică, postul OTV a difuzat pe banda NEWS ALERT din partea superioară a ecranului un mesaj care se referea la « revoluţia » pe care o va face Partidul Poporului - Dan Diaconescu împreună cu telespectatorii, mesaj care conţinea 20 de puncte. De asemenea, în cadrul emisiunii « Dan Diaconescu Direct » difuzată în aceaşi zi, dl. Dan Diaconescu, aflat în studio la un pupitru, având alături steagul României şi al Uniunii Europene, a vorbit pe larg despre programul electoral al noii formaţiuni politice, după care, pe parcursul emisiunii, a dialogat cu telespectatorii care, la rândul lor, au făcut propuneri pentru programul partidului.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au considerat, raportat la prevederile legale în vigoare, că, pentru a putea transmite în mod legal mesaje politice de tipul celor enunţate, ar fi trebuit ca acestea să fie difuzate numai într-o perioadă de campanie electorală. Or, acţiunile radiodifuzorului s-au derulat în afara unei astfel de perioade, situaţie pentru care legislaţia audiovizuală prevede o interdicţie expresă şi fără nicio derogare de la aplicare.

La individualizarea sancţiunii, Consiliul a avut în vedere faptul că, deşi radiodifuzorul a fost sancţionat anterior, în mod repetat, pentru difuzarea de publicitate politică cu încălcarea prevederilor legale, totuşi, a continuat să transmită mesaje cu caracter politic în aceeaşi modalitate. Pentru fapte similare, postul OTV a fost sancţionat cu 5 amenzi în cuantum total de 265.000 lei pentru difuzare de publicitate politică în afara perioadelor de campanie electorală, după cum urmează :
 prin Decizia nr. 1081/28.10.2010 cu amendă de 5.000 lei, - prin Decizia nr. 14/11.01.2011 cu amendă de 10.000 lei, - prin Decizia nr. 183/01.02.2011 cu amendă de 50.000 lei, - prin Decizia nr. 260/29.03.2011 cu amendă de 100.000 lei, - prin Decizia nr. 376/19.05.2011 cu amendă de 100.000 lei. În calitate de garant al interesului public în domeniul audiovizualului, Consiliul a considerat că demersul cu caracter politic pe care postul OTV a continuat să îl abordeze şi în perioada mai - septembrie 2011 a constituit o veritabilă activitate de campanie electorală de natură să afecteze pe ceilalţi potenţiali competitori electorali care înţeleg să desfăşoare activităţi similare în perioadele permise de legislaţia audiovizuală. »

Potrivit prevederilor alin. (1) al art. 95² din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată la Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile alin. (2) al aceluiaşi articol, o eventuală contestaţie nu suspendă de drept sancţiunea, dar instanţa poate hotărî, la cerere, după 24 de ore de la înregistrarea contestaţiei, suspendarea sancţiunii până la pronunţarea hotărârii definitive şi irevocabile. Constatând că au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 15 din Legea audiovizualului,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr.620.1/01.06.2010) pentru postul de televiziune OTV, se sancţionează cu obligaţia de a difuza, în ziua de 06 octombrie 2011, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A. pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.