Decizia nr. 59 din 27.01.2009

27.01.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 1 din DEVA, Bd. 22 Decembrie nr. 37 A et. 5 (clădirea Cepromin), jud. Hunedoara

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la respectarea regimului difuzării publicităţii de către postul de televiziune ANTENA 1 din DEVA, jud. Hunedoara.

Postul de televiziune ANTENA 1 din DEVA aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A., (licenţa audiovizuală nr. TV 219.1/13.06.2000, decizia de autorizare nr. 506.0/30.06.2003 şi de reautorizare nr. 506.1-2/17.02.2004).

În urma analizării raportului, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 112 alin. (1) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, publicitatea televizată şi teleshoppingul se difuzează grupat, trebuie să fie uşor de identificat şi trebuie să fie separate de alte părţi ale serviciului de programe. Fără a aduce atingere utilizării de noi tehnici publicitare, se asigură o separare prin mijloace optice şi/sau acustice şi/sau spaţiale între publicitatea televizată şi teleshopping şi, respectiv, celelalte părţi ale programelor.

Articolul 112 alin. (1) din Codul audiovizualului prevede interzicerea difuzării de emisiuni, altele decât emisiunile de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare ; aceste restricţii nu se referă la denumirea companiilor producătoare de bunuri sau prestatoare de servicii.

În fapt, în cadrul buletinelor informative de la orele 16.45 şi 23.00, difuzate în ziua de 12 ianuarie 2009, radiodifuzorul a prezentat o ştire cu titlul „TURISM DE TOP”, în cuprinsul căreia au fost prezentate, în detaliu, informaţii referitoare la serviciile pensiunii „Vila Dolce Vila” din Simeria.

Redăm din raport, conţinutul ştirii respective :

Prezentatoare : „ Oază de linişte , confort şi relaxare asta îşi doresc din ce în ce mai mult oamenii care vor să se simtă bine într-o locaţie deosebită, departe de aglomeraţia şi zgomotul oraşului. La ei s-a gandit un investitor hunedorean când a realizat o vilă de lux, unde turiştii cei mai pretenţioşi vor fi cu siguranţă încântaţi.”
Voice off : „Vila este clasificată la patru stele şi este amplastă într-o zonă rezidenţială din Simeria. Pentru turiştii care trec pragul acestei bijuterii arhitectonice, trebuie să ştie că există zece locuri de cazare în patru camere matrimoniale şi una single, într-un spaţiu generos amenajat în spiritul culturii şi artei italiene cu specific veneţian şi toscan. Confortul este asigurat de un mobilier deosebit, camere spaţioase, băi cu duş şi jacuzi, aer condiţionat, internet non stop şi terasă.”
Beatrice Deak-administrator : „Vila este situată într-un cartier rezidenţial departe de aglomeraţia urbană, oferă condiţii de siguranţă, confort, intimitate şi satisface cele mai exigente pretenţii.”
Voice off : „Vila oferă posibilitatea servirii micului dejun dar şi a cinei pentru turiştii cazaţi într-un restaurant cochet de douăzeci de locuri. Cei care au trecut deja pe aici sunt încântaţi.”
Turistă : “Da, mă bucur că am ales această locaţie, condiţiile sunt deosebite, condiţii de patru stele, satisfac orice pretenţii şi recomand oricărui cetăţean sau turist care trece prin oraşul Simeria să se oprească la acestă pensiune.”
Voice off : „Turiştii care vor alege această locaţie din Simeria pot spune că sunt norocoşi pentru că au ales tot confortul la un preţ avantajos şi cu servicii de cea mai bună calitate.”

Pe parcursul prezentării ştirii, pe ecran, sub titlul „TURISM DE TOP”, a fost afişată informaţia : “VILA ESTE SITUATĂ ÎN SIMERIA PE STRADA ION CREANGĂ NR.21”.

În cadrul informaţiei prezentate, a fost inserat un interviu luat administratorului pensiunii, care s-a referit la serviciile pe care pensiunea le pune la dispoziţia turiştilor, precum şi un interviu luat unei turiste care a vorbit despre condiţiile deosebite de „patru stele” pe care le oferă pensiunea, recomandând oricărui turist să se oprească la această pensiune.

Analizând raportul şi vizionând înregistrarea ediţiei informative din 12 ianuarie 2009, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat condiţiile de difuzare a publicităţii prevăzute atât de Legea audiovizualului, cât şi de Codul audiovizualului.

Astfel, prin conţinutul ştirii respective au fost prezentate, în mod detaliat, informaţii cu privire la preţul avantajos al cazării, la condiţiile şi confortul “de patru stele” de care pot beneficia turiştii, precum şi date referitoare la locaţia unde se află pensiunea “Vila Dolce Vila” din Simeria.

Membrii Consiliului au constatat că informaţiile pe care radiodifuzorul le-a prezentat în cadrul ştirii respective au depăşit cadrul unei informări a publicului, transformându-se în publicitate pentru pensiunea “Vila Dolce Vila”.

Procedând astfel, radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile instituite de art. 27 alin. (1) din Legea audiovizualului, potrivit cărora publicitatea televizată se difuzează grupat, trebuie să fie uşor de identificat şi trebuie să fie separată de alte părţi ale serviciului de programe, prin mijloace optice sau acustice.

Totodată, Consiliul a constatat că, prin modalitatea în care a fost prezentată această ştire, radiodifuzorul a făcut publicitate unor bunuri şi servicii individualizate care pot fi identificate de public prin modalităţi de comercializare, fapt ce contravine prevederilor art. 112 alin. (1) din Codul audiovizualului, care interzic difuzarea unor astfel de emisiuni, altele decât cele de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.”

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că ştirea prezentată în cadrul emisiunii informative din 12 ianuarie 2009 s-a difuzat cu încălcarea prevederilor legale privind regimul difuzării publicităţii.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3), ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A., pentru postul ANTENA 1 din DEVA şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor privind regimul difuzării publicităţii.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., pentru postul ANTENA 1 din DEVA, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 din DEVA cu somaţie publică, întrucât, ştirea prezentată în cadrul emisiunii informative din 12 ianuarie 2009, de la orele 16.45 şi 23.00 a depăşit cadrul unei informări a publicului, transformându-se în publicitate în favoarea unor servicii, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Legea audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea se difuzează grupat, trebuie să fie uşor de identificat şi să fie separată de alte părţi ale serviciului de programe, prin mijoace optice sau acustice.

Prin modalitatea în care a fost prezentată această ştire, radiodifuzorul a făcut publicitate unor bunuri şi servicii, fapt ce contravine prevederilor art. 112 din Codul audiovizualului, care interzic difuzarea de emisiuni, altele decât cele de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.