Decizia nr. 697 din 29.11.2011

06.12.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A
- pentru postul de televiziune REALITATEA TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 29 noiembrie 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare în baza reclamaÅ£iei înregistrate la CNA cu nr. 14180/17.10.2011, cu privire la emisiunea „Realitatea de la 09.00” difuzată în data de 02 octombrie 2011 de postul Realitatea TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 30.1/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 ÅŸi reautorizare nr. 447.2/25.10.2011).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art. 34 alin. (1) şi art. 65 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziÅ£iilor invocate : - art. 34 alin. (1) – “Orice persoană are dreptul la propria imagine.”

  • art. 65 : „În emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare ÅŸi acurateÅ£e în redactarea ÅŸi prezentarea ÅŸtirilor ; b) între subiectul tratat ÅŸi imaginile ce însoÅ£esc comentariul să existe o conexiune reală ;”

ÃŽn fapt, în data de 02 octombrie 2011, în cadrul ediÅ£iei informative „Realitatea de la 09.00”, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat o ÅŸtire cu titlul „LEGE ÃŽMPOTRIVA CULTELOR RELIGIOASE”.

În debutul ştirii, prezentatoarea a afirmat că deputatul PD-L, Alin Popoviciu a vrut să legalizeze activitatea vrăjitoarelor, a cerut castrarea violatorilor şi doreşte ca adepţii cultelor să nu mai poată refuza pentru ei sau pentru familiile lor transplantul de organe şi transfuzia de sânge.

Corespondentul Raluca Pantea a vorbit despre faptul că, cităm din raportul de monitorizare : „... deputatul Alin Popoviciu s-a inspirat din cazul unei femei din Baia Mare care a fost accidentată ÅŸi a cărei viaţă a fost pusă în pericol deoarece familia care făcea parte dintr-un cult religios a refuzat orice tratament, orice transfuzie de sânge. Medicii susÅ£in că deseori sunt legaÅ£i la mâini, nu pot face nimic pentru aceste persoane care fac parte din diverse culte religioase ÅŸi refuză orice tratament medical, transplant sau tranfuzie de sânge ÅŸi consideră binevenită o astfel de propunere legislativă. Alin Popoviciu susÅ£ine că prin acest demers al său, doreÅŸte ca aceste culte religioase care pun viaÅ£a în pericol a pacienÅ£ilor să fie scoase în afara legii.”

Prin telefon, deputatul Alin Popoviciu a declarat că ideea iniţierii unui astfel de proiect a fost determinată de difuzarea unei ştiri televizate, în cadrul căreia se aducea la cunoştinţă faptul că o fetiţă se zbătea între viaţă şi moarte pentru că părinţii nu voiau să i se facă o transfuzie de sânge, întrucât legea interzice ca o persoană, indiferent de cultul căreia îi aparţine să nu fie tratată, dacă se impune acest lucru.

Prin voce din off s-a afirmat că victima despre care a vorbit deputatul de Timiş aparţine unui cult care le interzice membrilor să primească transfuzii de sânge, nefiind un caz singular.

A fost difuzat un interviu cu dl. Dan Luscalov, directorul AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Transplant, care a declarat că sunt pacienÅ£i transplantaÅ£i ce aparÅ£in cultului Martorii lui Iehova, care au semnat, înainte de operaÅ£ie, că nu sunt de acord cu primirea transfuziilor de sânge. Tot din off au fost făcute comentarii cu privire la faptul că, cităm din raportul de monitorizare : „Unul dintre cei mai cunoscuÅ£i adepÅ£i ai cultului Martorii lui Iehova e Ioan Ovidiu Sabău, fost component al echipei naÅ£ionale de fotbal : Sabău a ratat campionatul mondial din 1994 ÅŸi campionatul european din 1996 din cauza unor accidentări. ÃŽn lumea fotbalului, explicaÅ£ia pentru problemele sale musculare e că ar fi refuzat vitaminizarea impusă de medici, deoarece contravine convingerilor sale religioase. ÃŽn întreaga lume sunt aproximativ 7, 5 milioane de Martori ai lui Iehova. Transfuziile de sânge nu sunt singurele lucruri pe care adepÅ£ii acestui cult nu le acceptă. Ei refuză să voteze, să facă stagiu militar, să îşi serbeze ziua de naÅŸtere ÅŸi să sărbătorească PaÅŸtele sau Crăciunul.” Åžtirea a fost ilustrată ÅŸi cu imagini din interiorul unui lăcaÅŸ de cult, unde se aflau mai multe persoane. Unele dintre acestea interpretau cântece religioase. Pe tot parcursul ÅŸtirii, pe fundal s-au putut auzi cântecele religioase respective.

O ştire cu conţinut asemănător a fost difuzată şi în ediţiile informative din ziua respectivă, de la orele 10.00, 11.00 şi 12.00.

Analizând atât reclamaţia, cât şi conţinutul ştirii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile privind asigurarea unei informări corecte a publicului, precum şi dreptul la imagine a persoanei. Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a prezentat o informaţie corectă şi obiectivă, în sensul că între subiectul ştirii prezentate şi imaginile difuzate din interiorul unui lăcaş de cult care au însoţit comentariile nu a existat o conexiune reală, deoarece ştirea a conţinut informaţii despre adepţii cultului Martorii lui Iehova care nu acceptă transfuziile de sânge, în cazul unor operaţii, iar imaginile care au însoţit această ştire au fost filmate în Biserica Creştină Penticostală ELIM din Timişoara.

Or, potrivit prevederilor art. 65 din Codul audiovizualului, în emisiunile de ştiri, radiodifuzorii trebuie să manifeste rigoare şi acurateţe în prezentarea ştirilor, iar între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală.

De asemenea, difuzarea imaginilor cu persoanele filmate în Biserica Creştină Penticostală ELIM din Timişoara, care au însoţit comentariile ştirii, a fost de natură a prejudicia dreptul la imagine al acestora, drept ocrotit de Codul audiovizualului.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaÅ£ie publică pentru încălcarea dispoziÅ£iilor privind asigurarea unei informări corecte a publicului, întrucât între subiectul ÅŸtirii prezentate în emisiunea „Realitatea de la ora 09.00” din 02 octombrie 2011 ÅŸi imaginile filmate în interiorul unui lăcaÅŸ de cult care au însoÅ£it comentariile din ÅŸtire nu a existat o conexiune reală, în sensul că ÅŸtirea a conÅ£inut informaÅ£ii despre adepÅ£ii cultului Martorii lui Iehova, iar imaginile ce au însoÅ£it această ÅŸtire au fost filmate în Biserica CreÅŸtină Penticostală ELIM din TimiÅŸoara. De asemenea, difuzarea imaginilor cu persoanele filmate în Biserica CreÅŸtină Penticostală ELIM din TimiÅŸoara care au însoÅ£it ÅŸtirea, a fost de natură a prejudicia dreptul la imagine al acestora, drept ocrotit de Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.