Decizia nr. 96 din 05.02.2009
05.02.2009

privind somarea S.C. RADIO M PLUS SRL,
cu sediul în Piatra Neamţ, jud. Neamţ
Aleea Tiparului nr. 14
pentru postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 05 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 1531/02.02.2009, precum şi raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea « Problema zilei », difuzată de postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ în zilele de 13, 14 şi 22 ianuarie 2009 în direct şi reluată în zilele de 14, 15 şi 23 ianuarie 2009.
Postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ aparţine radiodifuzorului S.C. RADIO M PLUS SRL (licenţa audiovizuală TV 290.2/24.05.2004 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 982.1/20.03.2008.
Analizând raportul de constatare şi vizionând emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 42 alin. (2) şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform art. 42 alin. (2), în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale sau imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.
Prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) dispun că, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte, între altele, principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. În fapt, postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ a difuzat, în zilele de 13, 14 şi 22 ianuarie 2009 în direct (de la ora 16.30) şi, în reluare, în zilele de 14, 15 şi 23 ianuarie 2009 (de la ora 07.00), emisiunea « Problema zilei », moderată de dl. Cristi Muraru şi avându-l ca invitat permanent pe dl. Mihai Balint.
În ediţia din ziua de 13 ianuarie 2009 a emisiunii, s-a discutat despre diverşi participanţi la campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2008. La adresa acestora au fost formulate acuzaţii de natură penală, nedovedite.
Redăm din raportul de constatare :
Moderator : « Culiţă Tarâţă, de exemplu, a cheltuit jumate de MILIARD de euro, oponentul lui finanţat sau nu finanţat de Porumboiu, a cheltuit similar jumate de miliard, de unde .... de pe drumurile patriei ».
Invitat : « Sub aripa lui protectoare (Traian Băsescu)... se creează, cel puţin în zona noastră, aici, un puternic pol de interese care îşi rezolvă tot felul de probleme imobiliare, tot felul de ... să zicem intervenţii pe care DNA le consideră de natura penalului »...
În emisiunea difuzată în 14 ianuarie 2009, s-a dezbătut problema investiţiei Primăriei Piatra Neamţ în construirea unui mall, dezbatere care a conţinut acuzaţii cu caracter generic, fără a avea la bază niciun act probator. De asemenea, în ediţia din 22 ianuarie, au fost formulate acuzaţii grave de natură penală la adresa primarului municipiului Piatra Neamţ, dl. Gheorghe Ştefan.
Exemplificăm din raportul de constatare :
Invitat : « ... ca asupra acestui »caz Creţu« s-a pronunţat dl. Humulescu, un procuror de Bicaz de ţară cumva ... ajuns dintr-odată foarte mare la DNA, după care chiar acum este şeful DNA Bacău şi mi-a spus la telefon minţindu-mă, că soluţia data de el, de neîncepere a urmăririi penale împotriva domnului Gh. Ştefan a fost… confirmată de superiori. Ei, bine. Nu. Dl. procuror Ţulus a infirmat soluţia d-lui Humulescu şi, mai mult, a zis că este nelegală şi i-a dat niste recomandări elementare… »
Faţă de modul în care s-au derulat emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală referitoare la respectarea principiului asigurării imparţialităţii, reglementat de art. 71 alin. (1) lit. a), precum şi a principiului audiatur et altera pars, reglementat de art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului.
Consiliul apreciază că numai prin prezentarea opiniilor persoanelor acuzate puteau fi reflectate în mod corect problemele dezbătute şi numai în acest mod ar fi fost asigurată respectarea principiului audiatur et altera pars, a principiului imparţialităţii şi echilibrului în cadrul serviciilor de programe, precum şi, implicit, protecţia dreptului la imagine şi demnitatea celor cărora li s-au adus diverse acuzaţii.
Respectarea principiilor menţionate mai sus este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care îl are televiziunea asupra publicului telespectator.
Membrii Consiliului au considerat că, pentru o informare corectă a publicului şi pentru ca acesta să-şi poată forma propria opinie cu privire la subiectele dezbătute, postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ avea obligaţia să respecte dispoziţiile art. 71 din Codul audiovizualului, care prevăd că prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post. Mai mult decât atât, difuzarea în reluare a ediţiilor acestor emisiuni a fost de natură să accentueze gravitatea faptelor prezentate.
Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. RADIO M PLUS SRL, pentru postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ, şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 16.30-18.30, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TELE ’M NEAMŢ cu somaţie publică, întrucât, în perioada 13-23 ianuarie 2009, a difuzat mai multe ediţii ale emisiunii »Problema zilei" cu încălcarea normelor audiovizuale care prevăd obligaţia radiodifuzorilor de a reflecta în mod obiectiv, echilibrat şi nepărtinitor, printr-o pluralitate a punctelor de vedere, situaţiile, faptele sau evenimentele, astfel încât publicul să-şi poată forma liber opinia.
Consiliul apreciază că numai prin prezentarea opiniilor persoanelor la adresa cărora s-au formulat acuzaţii puteau fi reflectate în mod corect problemele dezbătute şi numai în acest mod ar fi fost asigurată respectarea principiului imparţialităţii şi echilibrului în cadrul serviciilor de programe, precum şi, implicit, protecţia dreptului la imagine şi demnitatea celor cărora li s-au adus acuzaţii nedovedite."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.