Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 19.03.2020

19.03.2020


envoyer l'article par mail title=

Comunicat de presă

19.03.2020

Întrunit în ședința publică din data de 19.03.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte întocmite de Direcția Monitorizare pentru modul în care a fost reflectată în spațiul audiovizual criza generată de noul coronavirus COVID 19. Au fost monitorizate mai multe emisiuni de știri și dezbateri difuzate de 11 posturi de televiziune, respectiv Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro Tv, Realitatea Plus, România TV și TVR 1, rapoartele cuprinzând perioada 24 - 28 februarie și zilele de 4, 11 și 14.03.2020. Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a sancționat posturile România TV și Antena 3 cu câte o somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 65 și ale art. 75. În cazul televiziunii România TV a fost reținut și art. 64. alin. (1) lit. b.

Totodată, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinÈ›a celor două variante ale spotului publicitar tv aferent campaniei de promovare a produsului Vel Pitar („Vel Pitar, alege siguranÈ›a alimentară, gama – 30 sec.” È™i „Vel Pitar, alege siguranÈ›a alimentară, gama, imagini – 30 sec.”), difuzate cu încălcarea dispoziÈ›iilor art. 101 din Codul audiovizualului, conform cărora „este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunÅ£e la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.

În acest context, CNA reamintește radiodifuzorilor necesitatea respectării de către furnizorii de servicii media audiovizuale a măsurilor dispuse pe durata instituirii stării de urgență (Instrucțiunea nr. 2 din 16 martie 2020).

ÃŽn aceeasi È™edință, după analizarea rapoartelor întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a reclamaÈ›iilor primite, Consiliul a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru încălcarea prevederilor art. 35, art. 40 alin. (1) È™i art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. Raportul de monitorizare a cuprins 7 emisiuni de È™tiri È™i dezbateri difuzate în perioada 21-25.02.2020 È™i 03 - 04.03.2020 ;
- somaÈ›ie publică postului Antena 3 deoarece nu a respectat dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Raportul de monitorizare a cuprins emisiunile „Sinteza zilei” (ediÈ›iile din 12 È™i 18.02.2020) È™i „EsenÈ›ial” (ediÈ›ia din 13.02.2020).

Menționăm că CNA a revocat decizia luată în ședința din 10.03.2020 privind sancționarea cu somație publică a postului TVR 2.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 35 - Este interzisă difuzarea convorbirilor ori a imaginilor înregistrate cu microfoane ÅŸi camere de luat vederi ascunse, cu excepÅ£ia situaÅ£iei în care înregistrările astfel obÅ£inute nu puteau fi realizate în condiÅ£ii normale, iar conÅ£inutul lor prezintă un interes public justificat ;
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.
Art. 65 - ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) c) titlul afiÅŸat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate în acel moment ;
Art. 75 - (1) Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică. (2) Radiodifuzorii nu trebuie să repete nejustificat imaginile şocante. (3) Radiodifuzorii au obligaţia de a prezenta şi poziţia exprimată de autorităţile publice abilitate. (4) Este interzisă dezvăluirea de către radiodifuzori a identităţii victimelor până la comunicarea oficială a acesteia.