Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.09.2020

03.09.2020


envoyer l'article par mail title=


Amenzi : 30.000 de lei - Lidas Prod SRL ; 10.000 de lei - România TV

Somaţii publice : Realitatea Plus, Vocea Bucovinei, Radio Dorna, Mesagerul FM şi Olt TV

Decizie de intrare în legalitate : „ProFecund”

Întrunit în ședința publică din data de 03.09.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate şi a decis să aplice următoarele sancţiuni :

- amendă de 10.000 de lei postului România TV. Știrile având ca titluri „Infectări în showbizz, vedete care stau cu sufletul la gură ; Ultima oră : Încă două vedete confirmate cu coronavirus ; Surse : Cosmin Selesi și Adriana Trandafir, infectați cu Coronavirus” din cadrul emisiunilor „Breaking news” ora 17.00, „Știrile România TV” ora 18.00 din 18.06.2020 şi, respectiv „Candidat la primăria Constanța, acuzat de legături cu MAFIA ; Nicoleta Ploscaru, filmată la petrecerea unui temut interlop” din ediţii din 21.08.2020 ale emisiunii informative „Știrile România Tv” au fost transmise cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin (2) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 şi a prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Pentru emisiunea „Știrile România TV” din 21.08.2020 s-a reținut şi nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (3) din Cod ;

- somaţie publică postului Realitatea Plus, deoarece în cadrul emisiunilor „Prime Time News” şi „Plus Matinal” din 11 şi 12.08.2020 a fost difuzată o știre însoțită de un reportaj, realizat în comuna Orbeasca de Sus- județul Teleorman fără a se ține cont de art. 139 din Codul audiovizualului.

De asemenea, constatând încălcări ale dispozițiilor art. 120 alin. (1) și (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spotului difuzat de posturile de televiziune aferent campaniei de promovare a produsului „ProFecund”. Raportul de monitorizare a cuprins 4 variante difuzate de posturile de televiziune în perioada 27.07 - 02.08.2020.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, constatând încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu amendă de 30.000 de lei societatea LIDAS PROD SRL pentru localităţile Văcăreni, Peceneaga, Zebil (Tulcea), Ghizdaru, Chiriacu, Stăneşti şi Gostinu (Giurgiu) [art. 74 alin. (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului].

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică următoarelor societăţi :

- Publis Dorna Style SRL pentru postul Vocea Bucovinei (Câmpulung Moldovenesc) şi Radio Dorna SRL pentru Radio Dorna (Vatra Dornei) deoarece nu au respectat dispoziţiile art. 2 şi nici pe cele ale art. 2ˆ1 din Decizia nr. 412/2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune ;

- Real VBS Media SRL pentru postul Mesagerul FM (Bacău) pentru emisiunea „Politica în Bacău” difuzată în data de 23.07.2020 şi societăţii Date Advertising SRL pentru postul Olt TV (Slatina) pentru emisiunea „De la stânga la dreapta” din 04.08.2020. Radiodifuzorii nu au respectat dispoziţiile art. 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual conform cărora : „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 120 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi. (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006.

DECIZIA nr. 412 din 10 mai 2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune

Art. 2 Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi : video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluţie minimă 360p şi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel : a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB ; b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziţie de radiodifuzor.

Art. 2^1(1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune şi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. (2) În situaţia în care înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio sunt necesare pentru soluţionarea unei solicitări a dreptului la replică sau rectificare, termenul de transmitere este de maximum 48 de ore de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.