Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.10.2020

08.10.2020


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 08.10.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis sancționarea postului Nașul TV cu amendă de 5.000 de lei pentru ediția din 25.08.2020 a emisiunii „Nașul Special”, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

De asemenea, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile TV aferente campaniilor de promovare pentru produsele :
- Evrika, difuzat fără a se respecta dispozițiile art. 101 din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 24 - 30.08.2020) ;
- Acneminum, transmis fără a se ține cont de prevederile art. 120 alin. (1) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 04 - 13.09.2020).

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control pentru emisiuni destinate campaniei electorale transmise de posturile din teritoriu, constatând încălcări ale prevederilor Deciziei CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- Radio Voces Campi (Călărași) pentru nerespectarea prevederilor art. 13 lit. b) și c) ;
- Radio Orion (Câmpulung/Argeș) pentru încălcarea dispozițiilor art. 10 alin. (1) ;
- TV Galați, deoarece nu a ținut cont de prevederile art. 13 lit. c).

Totodată, postul Litoral TV din Năvodari a fost sancționat cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 101 - Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.

Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

Decizia CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020

Art. 10 (1) Radiodifuzorii privați pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor electorale și de dezbateri electorale, cu respectarea dispozițiilor art. 67 alin. (5) și (6) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și a cerințelor referitoare la publicitate prevăzute în Legea nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, și în Decizia Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 13 Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării și până la încheierea votării sunt interzise : (…) b) difuzarea de spoturi de publicitate electorală ; c) invitarea sau prezentarea candidaților și/sau a reprezentanților competitorilor electorali în emisiunile și programele posturilor de radio și de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.