Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 14.10.2020

14.10.2020


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 14.10.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a autosesizării È™i a reclamaÈ›iilor primite È™i a decis să aplice câte o somaÈ›ie publică posturilor :
- PRO TV pentru că nu a È›inut cont de prevederile art. 13 lit. c) din Decizia CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020 [„Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării È™i până la încheierea votării sunt interzise : (…) c) invitarea sau prezentarea candidaÈ›ilor È™i/sau a reprezentanÈ›ilor competitorilor electorali în emisiunile È™i programele posturilor de radio È™i de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepÈ›ia situaÈ›iilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările È™i completările ulterioare”]. ÃŽn cadrul emisiunii „Ce se întâmplă, doctore ?”, difuzată în premieră la data de 21.04.2019, a fost prezentat un reportaj privind implicarea Elenei Lasconi în campania „SalvaÈ›i copiii României”. La data difuzării în reluare a emisiunii (26.09.2020), Elena Lasconi avea calitatea de candidat pentru funcÈ›ia de primar al municipiului Câmpulung Muscel ;
- Antena 3, deoarece în cadrul emisiunii „Previziuni” din data de 29.07.2020, la difuzarea È™tirilor având ca titluri „Piață închisă din cauza unor nereguli grave” (ora 9.00) È™i „SituaÈ›ie extrem de gravă în PiaÈ›a ReÈ™iÈ›a” (ora 10.00), radiodifuzorul a încălcat dispoziÈ›iile art. 40 alin. (3) È™i (4) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conÅ£ină ÅŸi opinia acesteia. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control pentru posturile din teritoriu, Consiliul a aplicat o somaÈ›ie publică postului TELE EUROPA NOVA TM (TimiÈ™oara) pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă”. Rapoartele de monitorizare au cuprins emisiunile „Cer variabil” din 30.09 È™i 07.10.2020 È™i „Ancorat în realitate” din 03.10.2020.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, membrii Consiliului au sancÈ›ionat cu somaÈ›ie publică societatea Unda Media SRL (Radio Accent din Novaci), pentru nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii ÅŸi de cedare a licenÅ£ei ÅŸi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepÅ£ia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum ÅŸi condiÅ£iile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori („Titularul licenÅ£ei audiovizuale are obligaÅ£ia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiÅ£ii : a) în termen de maximum 60 de zile de la obÅ£inerea autorizaÅ£iei tehnice de funcÅ£ionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră”).

Biroul Informare și Relații Publice