Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.11.2020

05.11.2020


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 05.11.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice o somație publică postului România TV pentru nerespectarea prevederilor art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002 la difuzarea unor emisiuni de știri și dezbateri din zilele de 25 și 26.09.2020, având ca subiect agresiunea la care ar fi fost supusă Brigitte Pastramă [În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice »].

În urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control pentru posturile din teritoriu, Consiliul a sancționat cu somație publică postul TV 1 Satu Mare pentru că, la difuzarea știrii „Scandal în rândul comunității evreilor din Satu Mare” din data de 08.09.2020, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) și (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „(3)Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății Astra Smart Media S.R.L. pentru postul PROFI 24 TV din Curtea de Argeș.

Biroul Informare și Relații Publice