Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.11.2020

10.11.2020


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 10.11.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare privind emisiuni de știri și dezbateri în care s-au abordat subiecte legate de presupusa fraudă de la alegerile locale din sectorul 1, emisiuni difuzate de posturile Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea Plus și România TV în perioada 29.09-11.10.2020. Constatând încălcări ale legislației audiovizualului, CNA a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- amendă de 25.000 de lei postului Antena 3 pentru edițiile din 29 și 30.09.2020 ale emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzate fără a fi respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002 și nici cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 și art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;

- amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 și art. 40 (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea mai multor ediții ale emisiunii „Punctul Culminant” ;

- somație publică postului Realitatea Plus, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) în cadrul emisiunii „Legile Puterii”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 - (…) (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.