Comunicat de presă - Ședința din 22.05.2014 - sancțiuni

22.05.2014


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis să aplice următoarele sancÅ£iuni :

- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului B1 TV pentru anumite emisiuni transmise în perioada 16 – 28.04.2014 fără a Å£ine cont de prevederile art. 40 alin. (1) ÅŸi art. 66 alin. (1) lit. a) ÅŸi alin. 2 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. Emisiunile au fost monitorizate ca urmare a sesizărilor făcute de dl. Radu Mazăre, Primar al Municipiului ConstanÅ£a, ÅŸi de dl. NicuÅŸor Constantinescu, PreÅŸedinte al Consiliului JudeÅ£ean ConstanÅ£a ;

- amendă în cuantum de 6.000 de lei postului Realitatea TV, pentru că nu au fost respectate prevederile art. 30 ÅŸi art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea mai multor emisiuni monitorizate în perioada 27.04 – 06.05.2014 ca urmare a sesizărilor primite ;

- somaţie publică postului B1 TV, pentru că în data de 04.05.2014 a fost difuzată o emisiune de promovare electorală a PMP (Partidul Mişcarea Populară) cu încălcarea dispoziţiilor art. 13 lit. c) din Decizia 185/2014 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie privind intrarea în legalitate în privinÅ£a spoturilor electorale „USL trăieÅŸte”, difuzate de posturile de televiziune, deoarece s-a constatat că nu sunt respectate prevederile art. 93 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual.

Articolele mai sus invocate :

Codul audiovizualului : art. 30 „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.” ; art. 32 (1) „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranÅ£a sau de buna-credinţă a persoanelor.” ; art. 40 (1) „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.” ; art. 66 „(1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ; (...) (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaÅŸi emisiuni, iar în mod excepÅ£ional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaÅ£i refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menÅ£ionat pe post ; absenÅ£a punctului de vedere al uneia dintre părÅ£i nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparÅ£ialităţii.” art. 93 „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale.”

Decizia 185/2014 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European : art. 13 „Radiodifuzorii au obligaÅ£ia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum ÅŸi în conÅ£inutul spoturilor ÅŸi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziÅ£ia acestora de către competitorii electorali sunt respectate următoarele condiÅ£ii : (…) c) nu conÅ£in acuzaÅ£ii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaÅ£i sau competitori electorali, fără a fi însoÅ£ite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.”


Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul