Comunicat de presă. Ședința din data de 17.03.2016

17.03.2016


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
B1 TV – amendă 50.000 de lei
Antena 3 – somație publică

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat un amplu raport de monitorizare, întocmit de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite, raport referitor la emisiunile de știri și dezbateri în care s-au abordat subiecte legate de presupusa tentativă teroristă de la Târgu Secuiesc. Au fost analizate emisiunile difuzate în perioada 30.11.2015 – 04.12.2015 la posturile Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV și TVR 1. Constatându-se încălcări ale legislației audiovizuale, Consiliul a decis aplicarea urmatoarelor sancțiuni :

- amendă în cuantum de 50.000 de lei postului B1 TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 47 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea emisiunii “Lumea lui Banciu” , edițiile din 01 și 02 decembrie 2015 ;

- somație publică postului de televiziune Antena 3, pentru că, în data de 01.12.2015 la difuzarea unor ediții speciale, radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului (Ediție specială “Deșteaptă-te, române”, la care a participat și jurnalistul Felix Rache).

În urma analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de Serviciul Inspecție, Consiliul a decis să aplice somații publice următoarelor posturi din teritoriu :

- Litoral TV din Năvodari pentru că ediția din 20.10.2015 a emisiunii “Radiografia zilei” a fost transmisă fără a se ține cont de dispozițiile art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului ;

- Nord Vest TV din Satu-Mare pentru că emisiunea “Ora adevărului”, ediția din 02.02.2016 a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului ;

- Unison Radio Bârlad pentru nerespectarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea S.C. Canal 33 Network SRL București referitoare la acordarea licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice pentru postul Canal 33.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.
Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
Art. 47 (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.
Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.