Comunicat - Sancțiuni, Ședința CNA din data de 12.02.2013

12.02.2013


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a hotărât sancţionarea posturilor de televiziune Acasă TV, Antena 1 şi Kanal D cu somaţie publică după analiza raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate pentru o serie de emisiuni de divertisment difuzate de cele trei posturi de televiziune în perioada 17 – 29.01.2013, în cadrul cărora radioodifuzorii nu au respectat prevederile legislaţiei audiovizualului.

Consiliul a apreciat că la difuzarea unor ediţii ale emisiunilor “Un show păcătos” (Antena 1), “WOWBiz” (Kanal D) şi “CANCAN TV” (Acasă TV), radiodifuzorii au încălcat prevederile art. 25 din Codul audiovizualului conform cărora “Programele 18 se difuzează numai în intervalul orar 24,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare (...)” raportate la dispoziţiile art. 21 lit. e) şi art. 19 din Cod care stabilesc categoriile şi criteriile pe care trebuie să le aibă în vedere radiodifuzorii la clasificarea programelor audiovizuale. De asemenea, potrivit art. 40 alin. 3 din Codul audiovizualului, “Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios (...)”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit ca urmare a reclamaţiilor primite pentru ediţiile din 04 şi 05.02.2013 ale emisiunii “Acces direct” în care s-au abordat subiecte ce aveau legătură cu invitata emisiunii, Ioana Tufar. Constatând încălcarea prevederilor art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului, precum şi a dispoziţiilor art. 32 alin. 1 şi 34 alin. 1 din Codul audiovizualului (“Orice persoană are dreptul la propria imagine”), CNA a decis sancţionarea postului Antena 1 cu amendă în cuantum de 20.000 de lei.

Art. 32 din Codul audiovizualului : “(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor”.

Art. 3 din Legea audiovizualului : “(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul