Comunicat de presă

14.12.2011


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 14.12.2011, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

Amendă în cuantum de 100.000 de lei pentru S.C. RCS & RDS S.A. Consiliul a constatat că s-au încălcat prevederile art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare (“Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”), precum şi principiul „must carry” reglementat de art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, care precizează că „orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25 % din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă” ;

Amendă în cuantum de 100.000 de lei posturilor Antena 1, Kanal D, Pro TV şi Prima TV şi Somaţie publică postului TVR 1 pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la duratele orare ale inserţiilor de publicitate, respectiv art. 35 alin. (1) din Legea Audiovizualului, [“(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”]. Sancţiunile au fost aplicate conform raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate pentru lunile septembrie şi octombrie 2011 ;

Somaţie publică postului Kiss FM pentru nerespectarea dispoziţiilor legislaţiei audiovizuale cu privire la protecţia minorilor la difuzarea emisiunii matinale „Cronica Cârcotaşilor” (ediţiile din 9, 11 şi 24.11.2011). Art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului precizează că “Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Consiliul a aprobat solicitarea de licenţe audiovizuale prin reţele de comunicaţii electronice şi prin satelit pentru Naşul TV, Agro TV, Ţara Mea TV şi Popular TV.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul