Comunicat de presă

03.11.2011


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în data de 03 noiembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare - întocmit de direcţia de specialitate - pentru posturile de televiziune centrale care au mediatizat, în perioada 16 – 21.10.2011, accidentul rutier în care a fost implicat realizatorul TV Şerban Huidu. Monitorizarea a avut în vedere, în special, respectarea art. 41 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care prevede că “(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza : a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia ; b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei” şi a art. 45 din Cod care stipulează faptul că “(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii”. Ţinând cont de abaterile de la prevederile legislative mai sus-menţionate, Consiliul a hotărât sancţionarea cu somaţie publică a posturilor de televiziune OTV (s-a reţinut şi art. 33 din Codul CNA), B1 TV (s-a reţinut şi art. 40 alin. 3 din Codul CNA), Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV.

Pe baza raportului Serviciului Inspecţie privind reţelele CATV din teritoriu (întocmit ca urmare a reclamaţiilor), pentru încălcarea dispoziţiilor art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare (“Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”), art. 82 din Legea audiovizualului (principiul must carry) şi/sau art. 27 alin. 3 (referitor la Serviciile de programe 18+), Consiliul a decis să sancţioneze următoarele societăţi :

INTELSAT SRL şi RCS & RDS SA - amendă în cuantum de 10.000 de lei ;

CABLU SYSTEM SRL, CCC BLUE TELECOM SA, COBALT IT SRL, DIGITAL CABLE SYSTEMS SA, INTERACTION BLUE SRL, KTV NET SRL, NEXT GEN COMMUNICATION, PACRIS SRL, STAR DESIGN I&E SRL, TELEMACH SRL, TELEPLUS SRL, DEACONU N. IULIAN Întreprindere Îndividuală şi UPC ROMANIA - somaţie publică.

Pentru posturile de televiziune din teritoriu, după analiza raportului întocmit de Serviciului Inspecţie, Consiliul a hotărât să sanţioneze cu somaţie publică următoarele posturi :

Electron M Bit Paşcani pentru că, în emisiunea de ştiri din 05.08.2011 (difuzată şi în reluare în data de 08.08.2011), nu s-a ţinut cont de prevederile art. 32 alin. 1 şi 2, art. 33 alin. 3 (“Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia) şi art. 34 alin. 2 şi 3 din Codul audiovizualului ;

Radio Nova FM Lugoj pentru nerespectarea prevederilor art. 1 şi 2 din Decizia CNA nr.412 din 10 mai 2007 privind obligatiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio si de televiziune.

De asemenea, în privinţa difuzării la posturile de radio a spotului publicitar pentru medicamentul “Paxeladine sirop”, s-a decis intrarea de îndată în legalitate. CNA a constatat că nu au fost respectate dipoziţiile art. 124 din Codul audiovizualului referitoare la promovarea medicamentelor în serviciile media audiovizuale (“3) Avertizarea menţionată la alin. (1) lit. d) se va difuza în condiţii care să asigure o percepţie clară a mesajului, printr-o pronunţare normală, neaccelerată”).

Consiliul a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin satelit pentru postul Transilvania Channel şi solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru Dobrogea TV.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul