Decizia nr. 1053 din 12.10.2010
12.10.2010

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2
pentru postul de radio KISS FM
Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 202 A, et. 12, sector 6
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 octombrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile matinale difuzate de postul KISS FM în luna septembrie 2010.
Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-R 05.5/19.12.1995, decizia de autorizare nr. 176.0/18.06.1996 şi de reautorizare nr. 176.0-1/18.06.1996).
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f, i) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Dispoziţiile art. 16 prevăd :
"(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante ;
k) calitatea şi tipologia limbajului."
Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” se difuzează zilnic, de luni până vineri, între orele 07.00-10.00.
În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” difuzată în data de 02 septembrie 2010, pornind de la un articol postat pe site-ul Click.ro, în care se spunea că unele „femei trecute de prima tinereţe s-au apucat de prostituţie după ce criza le-a lăsat fără locuri de muncă”, realizatorii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă au făcut o serie de comentarii jignitoare la adresa acestora.
Citind un anunţ izolat din articolul respectiv, în care una dintre aceste femei, trecută de 50 de ani, îşi preciza profesia, aceea de economist, cei doi realizatori au extins preocuparea pentru practicarea prostituţiei asupra întregii categorii de studente sau de absolvente ale Academiei de Studii Economice.
Redăm din raportul de monitorizare :
"Şerban Huidu : 08 şi 48 de minute, avem o ştire fabuloasă. Asta trebuia să fie ştirea blondă, dar este genială. Aici scrie, la click.ro, la 50 de ani din contabilă a ajuns, mă-nţelegeţi, damă de companie. „Multe femei trecute de prima tinereţe s-au apucat de… prostii, după ce criza le-a lăsat fără locuri de muncă.” Iată, şi avem câteva poze – Estera, de 50 de ani, la 100 de lei... Bine, 50 de ani, cred că lipseşte un zero. Nu sunt 50 sunt 500. O avem pe Elena de 51, tot la 100 de lei. Scump, foarte scump. Mona, la 42 de ani, dar care arată mai naşpa decât astelalte două, la 150. Şi Adela, pfu !…50 de ani, 100. Bă nene, dacă la 50 de ani se lucrează aşa de greu pe piaţa asta a muncii, nu ştiu ce să ne mai facem. Ca să nu vă mai zic, multe femei sunt pe internet deja şi zic aşa, atenţie anunţul, că ăsta-i cel mai tare : „Doamnă matură”, deci nu matură, mătură...
Mihai Găinuşă : Doamnă mătură, spală, calcă, chestii de-astea...
Şerban Huidu : Doamnă mătură „de 50 de ani, minionă, blondă, intelectuală, ofer clipe de amor nebun, pasiune şi tandreţe". Intelectuală... Vă rog frumos !
Mihai Găinuşă : Asta-i din cauza drepturilor de autor.
Şerban Huidu : „Anunţul Esterei este doar unul dintre sutele de acest gen postate pe internet, la rubrica „Matrimoniale”. Chiar dacă are studii superioare şi experienţă, femeia nu a reuşit să-şi găsească un job stabil şi caută un blog-job stabil în domeniul în care s-a pregătit. „Nu sunt ca orice pipiţă de pe centură. Sunt contabilă de meserie şi am terminat ASE-ul". Ceea ce confirmă încă o dată că fetele care termină ASE-ul se descurcă în orice situaţie. Şi eu am terminat ASE-ul şi am avut foarte multe colege, foarte multe colege. Mişu n-a intrat la ASE.
Mihai Găinuşă : Asta e. Mai activează colegele tale ?
Şerban Huidu : Activează. După cum vezi, ne asigură femeia care a ajuns acum la bătrâneţe…
Mihai Găinuşă : Bătrâneţe ? Hai, că nu e chiar. Este în floarea vârstei...
Şerban Huidu : La prima bătrâneţe. Cam ofilită petala, dar, zice : „pentru 100 de lei, negociabil.” Fii atent : „100 de lei, cu finalizare”
Mihai Găinuşă : Vă rog frumos, mai sunt şi copii care se duc la grădiniţă.
Şerban Huidu : Da-i finalizare, finalizarea înseamnă în finală. Sau 150, cu două finale.
Mihai Găinuşă : În liste. Două finaliste.
Şerban Huidu : Şi total. Adică, orice. Nu-i problemă…
Mihai Găinuşă : Asta-i din matematică, copii, dragi copii.
Şerban Huidu : „Pe site-urile de profil, oferta dame mature este cât se poate de bogată. Ca să ţină pasul cu colegele de breaslă mai tinerele”…
Mihai Găinuşă : Da grăbiţi-vă, că s-ar putea să dispară
Şerban Huidu : „...acestea sunt dispuse să lase mai mult la preţ şi să accepte chiar cele mai ciudate fantezii....”
Mihai Găinuşă (râde) : Integrale, scoatere de sub radical, chestii de-astea. Doamnele contabile ştiu mai bine cum se fac aceste operaţii.”
Consiliul a considerat că discuţiile, purtate în termeni peiorativi şi denigratori, la adresa unor femei trecută de prima tinereţe, absolvente ale unei instituţii de învăţământ superior, care, într-un context economic dificil, au ajuns să practice prostituţia, au fost de natură să conducă la degradarea imaginii femeii.
Mai mult decât atât, aceste comentarii au fost făcute într-o emisiune matinală, pe care o pot audia şi copiii, fapt de natură să afecteze percepţia acestora despre femei, pe care, la această vârstă, le cunosc în calitatea lor de mame, educatoare sau profesoare, ca exemple pentru viaţa lor.
Faţă de aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a ţine cont, la difuzarea emisiunii, de criterii precum cele cu privire la reperele morale oferite copiilor sau adolescenţilor, cele privind prezentarea femeii în ipostaze degradante, precum şi cel referitor la calitatea şi tipologia limbajului, astfel încât, difuzarea producţiilor audiovizuale să se facă cu respectarea normelor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat şi dispoziţiile art. 113 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă descrierea calităţii produselor sau a serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului.
Astfel, pe parcursul mai multor ediţii ale emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” difuzate în perioada 07-23 septembrie 2010, în cadrul cărora s-a desfăşurat concursul VEKA, au fost prezentate calităţile produselor oferite ca premii.
Premiile oferite în cadrul acestor concursuri au fost camere foto, iar marele premiu, o tâmplărie exclusiv clasa „A”, în valoare de 2000 de euro.
Spre exemplificare, în cadrul concursului desfăşurat în timpul emisiunii difuzate în data de 08 septembrie 2010 au fost descrise calităţile produselor VEKA.
Redăm din raport :
Şerban Huidu : „Nu mai lăsa iarna să te ia prin surprindere. Cheltuielile de întreţinere se fac mai mici cu fereastra care lasă iarna la uşă – fereastra VEKA. Pentru o viaţă mai lungă a ferestrelor tale, VEKA şi partenerii săi din întreaga ţară te sfătuiesc să cauţi doar profile de calitate exclusiv clasa A – adică VEKA”.
Întrebarea : Din ce clasă sunt profilele ?”
Răspuns ascultător : A
Şi în cadrul concursurilor desfăşurate în timpul ediţiilor difuzate în zilele de 09, 14, 16 şi 17 septembrie 2010 au fost descrise calităţile produselor VEKA, respectiv culoarea ferestrelor, clasa de încadrare a profilelor şi durata de viaţă a acestora, precum şi premiile oferite de această firmă.
Exemplificăm din raport :
09 septembrie 2010
Realizator : „Nu mai lăsa iarna să te ia prin surprindere. Cheltuielile de întreţinere se fac mai mici cu fereastra care lasă iarna la uşă – fereastra VEKA. Dacă ai şti că durata medie de viaţă a ferestrelor VEKA este de 50 de ani, sigur ai şti ce să alegi. Sună acum şi spune-ne care este durata medie de viaţă a ferestrelor VEKA, şi câştigi o cameră foto digitală, pentru că sigur vei vrea să faci poze cu noile ferestre clasa A de la VEKA ?”
Răspuns ascultător : Durata medie de viaţă a ferestrelor VEKA este de 50 de ani.”
14 septembrie 2010
Şerban Huidu : „Nu mai lăsa iarna să te ia prin surprindere. Cheltuielile de întreţinere se fac mai mici cu fereastra care lasă iarna la uşă – fereastra VEKA. VEKA îţi dă libertatea să alegi culoarea ferestrelor tale – 50 de culori, sau imitaţii de lemn stau la dispoziţie. Sună acum şi spune-ne câte culori şi imitaţii de lemn propune VEKA pentru ferestrele tale şi câştigi o cameră digitală foto. Toţi câştigătorii intră în tragerea la sorţi pentru marele premiu, o tâmplărie VEKA în valoare de 2.000 de euro, ferestre exclusiv de clasa A, premii pe măsură, numai de la VEKA.”
Întrebarea : Câte culori şi imitaţii de lemn îţi stau la dispoziţie ?
Răspuns ascultător : 50.
16 septembrie 2010
Şerban Huidu : „...Nu lăsa iarna să te ia prin surprindere. Cheltuielile de întreţinere se fac mai mici cu fereastra care lasă iarna la uşă – fereastra VEKA.
Pentru o viaţă mai lungă a ferestrelor tale, VEKA şi partenerii săi din întreaga ţară te sfătuiesc să cauţi profile de calitate superioară exclusiv clasa A”. Sună-ne acum şi spune-ne ce te sfătuieşte VEKA să cauţi la viitoarele tale ferestre ? (...) Ce profil de calitate superioară trebuie să foloseşti ? Clasa ?”
Ascultător : Clasa A.
17 septembrie 2010
Şerban Huidu : „Nu mai lăsa iarna să te surprindă, fă-i tu o surpriză. Trânteşte-i în nas o fereastră VEKA prin care să nu mai poată intra nici iarna asta, nici în următoarele 50. Ferestrele VEKA au o durată estimată de viaţă de 50 de ani. (...) Sună acum şi spune-ne cât trăiesc în medie ferestrele VEKA ?”.
Răspuns ascultător : 50 de ani.
Legiuitorul a stabilit că în cazul acordării unui premiu în cadrul unui concurs, radiodifuzorii nu pot descrie calităţile produselor sau serviciilor oferite ca premii, cu excepţia mărcii şi a preţului.
Or, membrii Consiliului au constatat că în cadrul concursurilor difuzate în timpul emisiunilor „Cronica Cârcotaşilor”, transmise în perioada 07-23 septembrie 2010, postul de radio KISS FM a prezentat publicului detalii cu privire la calitatea produselor oferite ca premii, respectiv culoarea ferestrelor, clasa de încadrare a profilelor şi durata de viaţă a acestora.
Faţă de toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KISS FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică, întrucât în emisiunea « Cronica Cârcotaşilor » din 02 septembrie 2010, realizatorii au făcut comentarii denigratoare şi jignitoare la adresa femeii, de natură a prejudicia demnitatea acesteia.
De asemenea, în cadrul concursurilor difuzate în perioada 07-23 septembrie 2010, postul de radio KISS FM a prezentat publicului detalii cu privire la calitatea produselor oferite ca premii, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale.
Codul audiovizualului interzice descrierea calităţii produselor sau a serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.