Decizia nr. 1148 din 23.11.2010

23.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 23 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de ştiri sportive difuzate în zilele de 9 şi 10 noiembrie 2010 de postul de televiziune ANTENA 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării ediţiilor emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 27 alin. (1) raportat la prevederile art. 16 alin. (3) lit. k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„Art. 27(1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie”.

Art. 16 (3) : Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
k) calitatea şi tipologia limbajului ;

În fapt, postul de televiziune Antena 1 a difuzat, la rubrica de ştiri sportive din cadrul mai multor emisiuni informative „Observator” transmise în zilele de 9 şi 10 noiembrie 2010, o informaţie cu privire la un conflict între Marian Iancu – finanţatorul echipei de fotbal Politehnica Timişoara şi Victor Piţurcă – managerul general al echipei de fotbal Universitatea Craiova şi, spre exemplificare, a fost redat un dialog în care aceştia foloseau un limbaj jignitor, discriminatoriu, în cadrul emisiunii Contraatac transmisă de postul GSP TV.

Redăm spre exemplificare, ştirea difuzată la ora 20.00, în data de 9 noiembrie, în cadrul rubricii “Sport”.

Prezentatoare : Războiul dintre Victor Piţurcă şi Marian Iancu a continuat, în direct, la emisiunea Contraatac de la GSP TV. Cei doi oameni de fotbal s-au jignit în direct.

A fost prezentat un scurt fragment din emisiunea Contraatac difuzată de postul de televiziune GSP TV în data de 09.11.2010, ora 19:00. În partea stânga-sus a ecranului a fost titrat : CONTRAATAC GSPTV.RO.

Marian Iancu : E o întrebare simplă.
Moderator : Îl auziţi domnu’ Piţurcă, îl auziţi ?
Victor Piţurcă : Da,da.
Moderator : Da, spuneţi domnu Iancu.
Marian Iancu : Păi, îl întreb dacă e homosexual. M-aţi auzit ?
Moderator : Domnu Piţurcă l-aţi auzit ? (Moderatorul zâmbeşte)
Victor Piţurcă : Da, l-am auzit.
Marian Iancu : Băi, spune dacă eşti homosexual !
Victor Piţurcă : Dom’le, încă o dată, cu garoi din-ăştia, cu ciori din-astea, care stau în pat şi poartă legal 100, 200 de kilograme de rahat în ei,(moderatorul zîmbeşte, se aud hohote de râs) şi mănâncă câte 50 de plăcinte, câte 25 de sendvişuri, şi vorbesc la televizor, şi au ajuns ţigani din-ăştia să facă emisiuni, asta e ultimul lucru care se putea întâmpla în fotbalul românesc.

Ştirea a fost reluată, cu un conţinut, cvasiidentic, a fost reluată şi în emisiunile din 10 noiembrie 2010. Spre exemplu :

- Sport ora 07:00 Prezentatoare : Victor Piţurcă şi Marian Iancu s-au jignit reciproc la emisiunea Contraatac. În direct, la GSP TV, cei doi oameni de fotbal s-au războit folosind un limbaj suburban.

În continuare ştirea a avut acelaşi conţinut cu cea prezentată la ora 20.00 în data de 9 noiembrie, fiind prezentat un scurt fragment din emisiunea Contraatac difuzată de postul de televiziune GSP TV în data de 09.11.2010, ora 19:00. În partea stânga-sus a ecranului a fost titrat : CONTRAATAC GSPTV.RO.

- Sport ora 16:00 - Ştirea a avut acelaşi conţinut.

- Sport ora 19:00

Prezentatoare : Dialog incredibil între Victor Piţurcă şi Marian Iancu. „Eşti un ţigan gras şi urât.”, au fost cuvintele grele ale fostului selecţioner. Iancu i-a răspuns şi mai dur : “Eşti homosexual.” Piţurcă şi Iancu riscă acum să devină persona non-grata în fotbalul românesc, anunţă Dumitru Dragomir.
Marian Iancu – finanţator FC Timişoara (prin telefon) : Îl întreb dacă e homosexual.
Victor Piţurcă – antrenor Universitatea Craiova (prin telefon) : Eşti vreun şmecher, te crezi vreun margoi ? Sună a ameninţare de-asta de fraier, aşa, să vorbesc pe limba domnului Iancu.
Marian Iancu – finanţator FC Timişoara (prin telefon) : Băi, spune dacă eşti homosexual.
Victor Piţurcă : Cu garoi din-ăştia, cu ciori din-astea, care stau în pat şi poartă legal 100, 200 de kilograme de rahat în ei...
Marian Iancu – finanţator FC Timişoara (prin telefon) : Băi, eu cred că eşti homosexual.
Victor Piţurcă : Garoiu ăsta, care stă aşa, deasupra stâlpului, aşa şi nu i-au trecut petele alea şi alea de pubertate de pe faţă...
Marian Iancu – finanţator FC Timişoara (prin telefon) : M-am convins, eşti homosexual.
Voce din off : Victor Piţurcă şi Marian Iancu s-au jignit reciproc la emisiunea “Contraatac” de la GSP TV. Riscă să fie declaraţi persona non-grata, ameninţă Dumitru Dragomir.
Victor Piţurcă – antrenor Universitatea Craiova (prin telefon) : Se crede buricul pământului. O fi bulibaşa din fotbal. Domle, comportamentul îl are de ţigan, îl are de garoi.
Marian Iancu – finanţator FC Timişoara (prin telefon) : Dar Satana, eşti Satana, eşti satanist ? Victor Piţurcă : Da, eu sunt satanist, recunosc. Uită-te în oglindă cum arăţi tu şi cum arăt eu. Să vedem cine e Satana !
Marian Iancu – finanţator FC Timişoara (prin telefon) : Da frumosule, da gingaşule.
Victor Piţurcă : Nu puteam să rămân dator acestui om. Şi nici nu voi rămâne, în continuare.

Faţă de conţinutul ştirilor, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea a prevederilor care reglementează protecţia copiilor în cadrul programelor audiovizuale, întrucât în emisiune au fost proferate injurii, folosindu-se un limbaj indecent şi jignitor, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Acest fapt este cu atât mai grav cu cât radiodifuzorul avea cunoştinţă de conţinutul dialogului ce avusese loc în emisiunea difuzată pe un alt post de televiziune, însă l-a redat tocmai pentru a exemplifica limbajul, catalogat la redactarea ştirii ca fiind „jignitor”, „suburban”, „incredibil”.

Codul audiovizualului stabileşte la art. 27 alin. (1) că programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, prevederi pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.

Radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea unor programe cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.

Consiliul consideră că având în vedere conţinutul ştirii, calitatea şi tipologia limbajului folosit pentru exemplificarea informaţiei, radiodifuzorul avea posbilitatea tehnică de a nu reda pe post dialogul dintre cele două persoane, asigurându-se în acest mod desfăşurarea emisiunii într-un cadru legal, cu respectarea dispoziţiilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul programului audiovizual.

Ştirile sportive prezintă interes pentru toate categoriile de public, inclusiv pentru copii, care pot avea preocupări în domeniu ori care au ca modele sportivi, astfel încât aceste ştiri trebuie să se supună cerinţelor de vizionare în familie atunci când sunt difuzate la ore la care copii au acces neîngrădit la programele de televiziune, ţinând cont de faptul că minorii au o capacitate de înţelegere a realităţii diferită de cea a unui adult şi tendinţa de a imita comportamentul acestora.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât, în mai multe ediţii ale emisiunii « Observator », din zilele de 9 şi 10 noiembrie, în cadrul ştirilor sportive, a difuzat un dialog între Marian Iancu şi Victor Piţurcă în care aceştia au folosit un limbaj jignitor şi licenţios.

Difuzarea acestui dialog s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor Codului audiovizualului care prevede la art. 27 că programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie. ”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.