Decizia nr. 1152 din 25.11.2010

25.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
cu sediul în BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov
CUI R 3046355

pentru postul de televiziune rtt

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 13827/22.10.2010, nr. 14108/29.10.2010 şi nr. 14558/04.11.2010 cu privire la unele ediţii ale emisiunii „Jurnal RTT” difuzate de postul de televiziune rtt în perioada 07 octombrie – 04 noiembrie 2010 şi „Unda de şoc” din 07 octombrie 2010.

Postul de televiziune rtt aparţine S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor invocate, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

În fapt, în cadrul emisiunilor informative „Jurnal RTT” transmise în zilele de 07 octombrie 2010, de la orele 18.00, 20.00, 21.00 şi 22.00, şi respectiv, 08 octombrie, de la orele 08.00 şi 09.00, postul de televiziune rtt a difuzat o ştire intitulată „Consiliul Judeţean încalcă de 8 ani legea care îl obligă să plătească factura la utilităţi pentru Spitalul Judeţean - acuză democrat liberalii braşoveni”, ştire referitoare la situaţia financiară a Spitalului Judeţean Braşov şi a Spitalulului Municipal Făgăraş.

În cadrul ştirii au fost aduse acuzaţii Preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, respectiv d-lui Aristotel Căncescu, despre care postul rtt a afirmat că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a asigura sumele necesare pentru cheltuielile de întreţinere, gospodărire, reparaţii, consolidare, extindere şi modernizare a unităţilor sanitare publice, deşi potrivit legii, aceste responsabilităţi “sunt în sarcina executivului judeţean”.

Materialul informativ a cuprins o intervenţie a d-lui Nicolae Vlad Popa – Prim-vicepreşedinte al PD-L Braşov care şi-a exprimat opinia cu privire la faptul că din anul 2002, Consiliile Judeţene aveau obligaţia de a plăti utilităţile pentru Spitalul Judeţean şi respectiv, pentru spitalele din municipiile judeţului Braşov, apreciind că aceste instituţii au încălcat legea pentru neplata acestor utilităţi.

Redăm din raportul de monitorizare :

Prezentatoarea Karla Titileanu : „Consiliul Judeţean încalcă de 8 ani legea care îl obligă să plătească factura la utilităţi, pentru Spitalul Judeţean-acuză democrat liberalii braşoveni. Unitatea sanitară achită între 4 şi 8 miliarde de lei vechi pe lună numai pentru utilităţi, în condiţiile în care aceşti bani ar trebui folosiţi pentru dotări şi medicamente. Situaţia gravă în care se găsesc Spitalul Judeţean Braşov şi Spitalul Municipal Făgăraş, i-a făcut pe medicii de aici să depună memorii peste memorii !”
Voce Off : „Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, uită de lege, atunci când acuză Guvernul pentru situaţia din spitale. Ordonanţa 70 din 2002 aprobată de Legea 99 din 2004, îi obliga la articolul 4 pe Preşedinţii Consiliilor Judeţene, să asigure sumele necesare pentru cheltuielile de întreţinere şi gospodărire, reparaţii, consolidare, extindere şi modernizare a unităţilor sanitare publice. Prin urmare facturile la gaz, curent şi alte utilităţi, sunt în sarcina şefului executivului judeţean.”
Nicolae Vlad Popa-Prim-Vicepreşedinte PD-L Braşov : „Din 2002 încoace, Consiliile Judeţene, trebuiau să plătească utilităţile, pentru Spitalul Judeţean, respectiv, spitalele din municipiile judeţului Braşov, lucru care nu s-a întâmplat ! Toate aceste utilităţi au fost plătite din bugetele spitalelor în aşa fel reducându-se suma care se cheltuie pe medicamente şi pe alte materiale ! Este obligat de lege să le plătească ! Faptul că nu le plăteşte este o încălcare a legii !”.

Informaţiile aduse în atenţia publiculu, prin ştirea difuzată, s-au referit şi la amestecul politicului în actul medical, evidenţiindu-se faptul că la Spitalul Judeţean Braşov se discută despre desfiinţarea a două secţii de chirurgie existente şi funcţionale pentru a se înfiinţa alte două secţii, tot de chirurgie, lucru cu care unii medici intervievaţi de la Spitalul Judeţean Braşov şi Spitalul Municipal Făgăraş nu sunt de acord, sens în care aceştia şi-au exprimat nemulţumirea.

În ziua de 07 octombrie 2010, de la orele 18.30, 20,30 şi 22.30, postul rtt a difuzat emisiunea “Unda de şoc” realizată de Mihai Berariu, avându-l ca invitat pe dl. Nicolae Vlad Popa, Prim-vicepreşedinte al PD-L Braşov.

Pornind de la ştirea difuzată în mai multe ediţii ale emisiunii informative “Jurnal RTT” sub titlul : „Consiliul Judeţean încalcă de 8 ani legea care îl obligă să plătească factura la utilităţi, pentru Spitalul Judeţean-acuză democrat liberalii braşoveni”, atât realizatorul emisiunii, cât şi invitatul acesteia au acuzat conducerea Consiliului Judeţean Braşov că nu asigură sumele necesare pentru întreţinerea spitalelor din municipiul şi judeţul Braşov şi că niciodată nu a fost respectată legea la Braşov.

Cităm din raportul de monitorizare :

Mihai Berariu : „...Conducerea Consiliul Judeţean plânge, urlă pe toate gardurile, că nu sunt bani că nu îi interesează, că de vină este actualul Guvern, care nu dă bani Consiliului Judeţean Braşov, să întreţină spitalele, până la un anumit punct are dreptate, însă fiecare poveste după cum bine ştiţi, are mai multe laturi, aflăm adevărul astăzi despre modul în care ar trebui să se plătească cheltuielile de utilităţi, dotări, medicamente pentru spitalele din judeţ...”
(...) Unităţile sanitare sunt folosite în acest război politic...şi că de fapt puţin îi interesează de pacienţii internaţi prin spitale ...”
(...)
Mihai Berariu : „...Preşedinţii de Consilii Judeţene, respectiv primarii care aveau spitale trebuie să asigure indiferent dacă unităţile sanitare erau sau nu sub tutela lor...Pentru că Preşedintele Consiliul Judeţean vă poate spune acuma,...eu am preluat Spitalul Judeţean de exemplu, în iunie...”.
(...)
Nicolae Vlad Popa : „...Problema e următoarea : obligaţia aceasta, există sau subzistă din 2002, legală şi niciodată legea nu a fost respectată la Braşov ! Niciodată legea, şi m-am interesat, mi-au spus doctorii de acolo, şi directorii care au fost, niciodată Consiliul Judeţean nu a avut rubrică la buget, şi n-a plătit utilităţile, deşi încă o dată spun , nu e aşa o sumă mare ! ...”

De asemenea, atât realizatorul, cât şi invitatul emisiunii au acuzat Consiliul Judeţean că, deşi are un buget de miliarde, nu au fost viraţi bani în contul spitalelor pentru a funcţiona în condiţii normale, ci s-au cheltuit pe diverse spectacole, călătorii în străinătate şi alte activităţi.

Realizatorul Mihai Berariu a afirmat că braşovenilor li se spun tot felul de minciuni în legătură cu aceste aspecte prezentate în cadrul emisiunii.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Berariu : „Liberalii aşa susţin, că Guvernul este obligat să acorde nişte bani şi că lucrurile nu merg bine în Spitalul Judeţean, pentru că Guvernul nu dă bani, asta e !...”
N.V. Popa : „E uşor să spui dacă ocoleşti legea ! Legea este foarte clară ! Dânşii au un buget de miliarde, sigur că fac o sumedenie de spectacole, şi para spectacole, se dau nişte sume imense pe călătorii în străinătate, se plătesc bani pentru tot felul de activităţi ... au plecat în China, se întorc din China, ... totul este o bătaie de joc şi anume banii ăştia se pot cheltui, nu se pot cheltui banii pentru utilităţi ca să funcţioneze Spitalul normal...”
Mihai Berariu : „...Braşovenilor li se spun tot felul de minciuni, e timpul ca braşovenii să afle adevărul, despre aceste chestiuni ! Părerea mea sinceră este că este o afacere ! Este un bussines şi anumiţi oameni vor să profite ! Îşi numesc politrucii prin funcţii de conducere, rudele şi aţi văzut, tactica de apărare este foarte bine pusă la punct ! Cum te-ai atins de ei, e control politic ! E război politic, au ceva cu mine ! Ei folosesc, politizează întregul sistem, dar dacă te atingi de ei, e politic !... Aţi văzut ce s-a întâmplat cu Direcţia de Protecţia Copilului, unde actuala directoare... nu mai are ce să caute acolo ! O demisie de onoare ar fie extrem de necesară ! Cum au controlat şi au găsit deficienţe, e politic ! La spitalul Judeţean la fel e politic !...”

Vizionând înregistrările emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea normelor privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului în cadrul dezbaterii unor subiecte de interes public.

Consiliul a constatat că radiodifuzorul a difuzat o informaţie de interes public, cu încălcarea dispoziţiilor art. 71 din Codul audiovizualului care prevede obligaţia radiodifuzorilor ca, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, să respecte principiul asigurării imparţialităţii şi echilibrului, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Respectarea principiilor enunţate este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, având în vedere influenţa pe care o are televiziunea asupra publicului telespectator.

Astfel, atât în ştirea prezentată în cadrul emisiunilor informative monitorizate, cât şi în emisiunea „Unda de şoc” din 07 octombrie 2010, postul de televiziune rtt a afirmat despre conducerea Consiliului Judeţean, respectiv, Preşedintele Aristotel Căncescu, că nu ar fi alocat anumite sume pentru întreţinerea spitalelor din judeţul Braşov, fără a-i da posibilitatea acestuia sau a reprezentanţilor Consiliului Judeţean să-şi exprime punctul de vedere cu privire la subiectul aflat în dezbatere publică.

Având în vedere faptul că radiodifuzorul a prezentat numai punctul de vedere al unei părţi, fără să precizeze că ar fi solicitat şi opinia celeilalte părţi la adresa căreia a fost formulată acuzaţia, membrii Consiliului apreciază că informaţia nu a fost una echilibrată, ci una părtinitoare, lipsită de obiectivitate şi de natură a influenţa opinia publicului cu privire la faptele prezentate.

Consiliul apreciază că pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului, radiodifuzorul ar fi trebuit, ca atât în emisiunile informative, cât şi în cea de dezbatere, să prezinte şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean Braşov, respectiv al Preşedintelui acestuia.

De asemenea, Consiliul a constatat că în emisiunea informativă “Jurnal RTT”, ediţiile din 27 şi 28 octombrie 2010, postul rtt a prezentat ştirea “Aristotel Căncescu îşi pune angajaţii de la Consiliul Judeţean să facă muncă de partid”, în cadrul căreia au fost difuzate imagini filmate cu camera ascunsă, fără ca aceste materiale să fie însoţite de punctele de vedere ale persoanelor în cauză.

Potrivit art. 38 din Codul audiovizualului, este interzisă difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public.

Membrii Consiliului au apreciat că, deşi subiectul prezentat a fost unul de interes public, potrivit dispoziţiilor art. 41 din Codul audiovizualului, materialul în cauză putea fi difuzat numai însoţit de punctul de vedere al persoanelor intervievate. În situaţia în care persoanele respective refuzau să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul avea obligaţia de a preciza acest fapt pe post.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, modificată.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. având licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003, pentru postul de televiziune rtt se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
str. Traian Grozăvescu nr. 8,
Loc. BRAŞOV jud. Braşov
CUI R 3046355

pentru postul de televiziune rtt

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1152/25.11.2010 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune rtt cu amendă de 5.000 de lei, întrucât în ediţiile informative ale emisiunii „Jurnal RTT” din 07 şi 08 octombrie 2010 şi în emisiunea „Unda de şoc” din 07 octombrie 2010, a fost prezentată o ştire referitoare la presupusa neplată a unor utilităţi pentru spitalele din judeţul Braşov de către Consiliul Judeţean Braşov, fără respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului, în sensul că nu a fost prezentat şi un punct de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean Braşov cu privire la aspectele prezentate, fapt ce contravine prevederilor art. 71 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.