Decizia nr. 1174 din 30.11.2010

30.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE
pentru postul RADIO TÎRGU MUREŞ

Bucureşti , Str. General Berthelot nr. 60-64, sector 1
Studioul Regional Tîrgu Mureş

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 14534/08.11.2010 cu privire la emisiunea „Carte de identitate”, difuzată de postul RADIO TÎRGU MUREŞ, în data de 06 noiembrie 2010.

Postul RADIO TÎRGU MUREŞ aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE (licenţă audiovizuală nr. R697.2/03.11.2005, decizia de autorizare iniţială nr. 1359.0/05.11.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 150 şi 152 lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

ART. 150
Este interzisă difuzarea de emisiuni sau teleshopping în care sunt prezentate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori dacă în emisiune sau în teleshopping nu este prezent şi un reprezentant al Colegiului Medicilor din România, care să certifice din punct de vedere medical rezultatele obţinute.
ART. 152
Emisiunile audiovizuale, publicitatea şi teleshoppingul destinate produselor sau tratamentelor pentru slăbit şi pentru menţinerea greutăţii corporale, fără indicaţii terapeutice, vor respecta următoarele condiţii :
a) să existe dovezi medicale, de încredere, pentru fiecare afirmaţie, privind efectele benefice ale produselor sau tratamentelor ;

În fapt, sâmbătă, 6 noiembrie 2010, între orele 13:16-13:55, postul Radio Târgu Mureş a difuzat emisiunea „Carte de identitate” realizată de Emanuela Aranyos. În cadrul emisiunii s-a făcut o largă prezentare a presupuselor calităţi şi beneficii ale „argilei albastre”, descoperite de familia Gârbu din localitatea Râciu, jud. Mureş.

Redăm din raportul de monitorizare :

Reporter : „Facem azi dragii mei excavaţii într-un deal din Râciu, unde n-ar crede nimeni că s-ar putea da peste vreo comoară. Nici într-o mie de ani. Dar iată că natura ne poate uimi când ne aşteptăm mai puţin. Iar ajutorul pe care ni-l oferă este de mare preţ, numai că noi îl ignorăm de prea multe ori.
Acum vreo 4 ani, Petru Gârbu făcea săpături după argila galbenă pe care-o ştim cu toţii, folosită pentru cărămizi şi olărit, când, într-o zi, a dat peste un alt tip de argilă, de un gri albăstrui. A încercat mai întâi pe pielea proprie şi apoi pe a soţiei. Iar astăzi, argila albastră de Râciu este folosită pentru vindecarea afecţiunilor de tot felul în toată ţara. Şi peste 300 kg de argilă pleacă din micul lor şantier săptămânal.”

În continuare, în cadrul emisiunii au fost prezentate proprietăţile argilei şi cazuri de vindecare cu această argilă a unor boli, unele grave, fără ca în emisiune să fie prezent un reprezentant al Colegiului Medicilor care să certifice din punct de vedere medical cazurile prezentate sau să fie prezentate dovezi clare, certificate de Colegiul Medicilor cu privire la aceste tratamente ori la rezultatele obţinute.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :
....
Reporter : „Şi aţi dus la analiză să vedeţi exact care sunt...”
Suzana Gârbu : „Noi am fost la analize la Miercurea Ciuc, la Cluj, la Bucureşti, deci am făcut în mai multe laboratoare. După ce ne-o venit rezultatele şi că este bună, am consultat şi câţiva argilari, care erau în domeniu şi care ştiau ce înseamnă argila şi puterea ei de vindecare. Şi atunci am prins şi noi curaj şi am început.”
Petru Gârbu : „O mai fost şi alţii să facă analize, dar nu le-o ieşit aşa. Nu ştiu. Eu aşa cred şi e 100% că e o binecuvântare a lui Dumnezeu cu atâtea calităţi ce le are. Are peste 42 de oligoelemente. Tot ce are organismul are şi ea. Are unda statică aia de 8 m de sănătate. Aia o are şi argila mea.”
....
Muncitoare : „Băiatul meu n-o avut măduvă la mână. Şi băiatul meu a avut cancer la măduvă. Băiatul meu e operat. Şanse doctorii nu mai ne-au dat. Şi mulţumesc la Tatăl din Cer şi să le dea Dumnezeu sănătate şi la oamenii ăştia că cu argila asta, uite, băiatul meu e sănătos şi şi noi.”
Reporter : „Şi cum, a fost la analize şi a ieşit totul în regulă ?”
Muncitoare : „Da, totul în regulă, s-o mirat doctorul, chiar Frâncu. Feciorul lui Frâncu mi-o zis : Tobias îmi place că ce ai făcut, Dumnezeu a fost cu tine şi a lucrat prin argila aia. Foarte bună.”
....
Petru Gârbu : “Păi, uitaţi, am un caz la Beclean. O doamnă profesoară de limba engleză, i-au dat doctorii medicamente că n-are nici o şansă, gata. Acum 3 ani în 8 martie, o văzut doamna asta... Avea 131 kg şi 1,60 înălţime. Acum 3 ani de 8 martie, sau 4 ani, 4 ani, de 8 martie, o găsit în ziar despre argilă. O dat telefon şi i-am trimis. Prin septembrie o slăbit 30 de kg în 6 luni. Numai cu ajutorul argilei. O făcut băi. După un an şi jumătate m-am dus s-o văd. Era, avea urme slabe de păr alb în cap. I s-a înnegrit şi părul. Şi a început să umble. Stă la etajul 4. O început să predea engleză la copii. Veneau la ea acasă şi aşa mai departe. Numai şi numai cu argilă. Altceva nimic nu o făcut. Şi o avut atâtea boli, că vă daţi seama dacă doctorii i-o spus că nu mai are nici o şansă. A avut de alea la os, curgea puroiul din os. Numai ea ştie săraca cum o scăpat. Şi cu Dumnezeu şi argilă.” În cadrul emisiunii, radiodifuzorul a făcut o prezentare a argilei în „general” fără să prezinte, însă dovezi certe, ştiinţifice cu privire la vindecarea unor boli cu ajutorul „argilei albastre” şi fără să prezinte opinia unui medic, a unui specialist ori a unui reprezentant al Colegiului Medicilor cu privire la aceste afirmaţii.

Reporter : „Oamenii de ştiinţă spun despre argilă în general că este dezinfectantă, bactericidă, regeneratoare, antiseptică, remineralizantă, vitalizantă, cicatrizantă, antitoxică şi antioxidantă. Dar lista poate continua.
Cercetătorii au mai descoperit că argila concentrează raze electromagnetice.
Medicul bulgar Ivan Iotov a studiat multă vreme argila albastră şi a ajuns la concluzia că argila are aceleaşi vibraţii ca celulele noastre sănătoase şi în plus ea poate reechilibra câmpul omului.
Aşa că argila nu dăunează şi nu are contraindicaţii.”

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că informaţiile prezentate au avut un caracter de promovare a unor tratamente neconvenţionale, promovare care s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Potrivit reglementărilor Codului audiovizualului, este interzisă difuzarea de emisiuni sau teleshopping în care sunt prezentate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori dacă în emisiune sau în teleshopping nu este prezent şi un reprezentant al Colegiului Medicilor din România, care să certifice din punct de vedere medical rezultatele obţinute.

Or , aşa cum s-a constatat din modul de desfăşurare a emisiunii şi din conţinutul acesteia, publicul nu a fost informat despre faptul că rezultatele tratamentelor cu “argilă albastră” prezentate sunt certificate din punct de vedere medical de Colegiul Medicilor.

De asemenea, Codul audiovizualului prevede că pentru produsele sau tratamentele pentru slăbit şi pentru menţinerea greutăţii corporale, fără indicaţii terapeutice, trebuie să fie prezentate dovezi medicale, de încredere, pentru fiecare afirmaţie, privind efectele benefice ale produselor sau tratamentelor, dovezi care nu au fost aduse la cunoştiinţe publicului în cadrul emisiunii “Carte de identitate” difuzată în data de 6 noiembrie 2010 de Radio Tîrgu Mureş.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE pentru postul RADIO TÎRGU MUREŞ şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO TÎRGU MUREŞ cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Carte de identitate” din 6 noiembrie 2010, a prezentat cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul unor tratamente neconvenţionale, fără să indice dovezi medicale de încredere, şi fără să prezinte şi punctul de vedere al unui reprezentant al Colegiului Medicilor care să certifice rezultatele prezentate”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.