Decizia nr. 1191 din 09.12.2010

09.12.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. IKO ROMÂNIA S.R.L.,
pentru postul de televiziune FILM+

S.C. IKO ROMÂNIA S.R.L. CUI RO 15639046
Str. G-ral David Praporgescu nr. 1-5, et. 6, ap. 14A, sector 2,
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune FILM+

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 09 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea, înregistrată la CNA sub nr. 14727/11.11.2010 formulată de doamna Annamária Szalai, Preşedinte NMHH, cu privire la anunţurile promoţionale difuzate în zilele de 17 şi 19 octombrie 2010, de postul FILM+.

Postul de televiziune FILM+ aparţine S.C. IKO ROMÂNIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 197.1/13.12.2007 şi decizia de autorizare nr. 1599.0/07.04.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. IKO ROMÂNIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 15 alin. (1) şi art. 24 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutul audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestor dispoziţii :

- art. 15 alin. (1) : În intervalul orar 06.00 – 20.00 radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii.
- art. 24 alin. (1) : Difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. b), c), d) şi e) se va face cu semnul de avertizare corespunzător şi va respecta prevederile art. 15.

Membrii Consiliului au constatat că anunţurile promoţionale pe care radiodifuzorul le-a difuzat în zilele de 17 şi 19 octombrie 2010 pentru filmele pe care urma să le transmită în zilele respective nu au respectat aceste dispoziţii, întrucât au conţinut elemente de natură a afecta copiii şi au fost difuzate la ore la care aceştia au acces neîngrădit la vizionarea programelor.

Astfel, în data de 17.10.2010, în intervalul orar 16.00-18.00, anunţurile promoţionale pentru mai multe filme au fost difuzate, după cum urmează :

- grupajul promo la ora 16:59:07, care a cuprins spoturile pentru filmele Boa şi RoboCop : Resuscition : filmul „Boa", cu semnul de avertizare 12, care se difuza în aceeaşi zi la ora 19.15.

Secvenţe în promo :

- un şarpe uriaş înghite un om (Voce : Au crezut că au ajuns în iadul de pe Pământ, dar nu şi-au închipuit că însuşi diavolul îi vânează.) / - un şarpe ameninţă un bărbat ;/ - un om fuge de un şarpe uriaş ;/ - un bărbat e lovit de coada unui şarpe uriaş şi azvârlit într-un perete ;/ - un bărbat fuge de o explozie.

La ora 18:41:28 a fost difuzat din nou spotul pentru filmul Boa.

o RoboCop : Resurrection , cu semnul de avertizare 12, care se difuza a doua zi la ora 19.25.

Secvenţe în promo :

  • explozie în spatele lui Robocop ;/ - cum se trage asupra lui Robocop care este învăluit de fulgere ; / - doi roboţi se ameninţă cu armele ;/ - Robocop trage cu două pistoale ;/ - explozie, o maşină trece printr-un camion ce explodează ; /- Robocop trage cu un pistol.

- La ora 17:23:26 a fost difuzat spotul pentru filmul Rapid Fire, cu semnul de avertizare 15, care se difuza în aceeaşi zi la ora 21.00.

Secvenţe în promo :

- un bărbat aruncă un cuţit spre alt bărbat ;/ - un bărbat trage cu pistolul asupra altuia ; / - un bărbat ţinteşte cu puşca prin geam ; / - o maşină se rostogoleşte peste alta în timp ce explodează ; / - un bărbat îi trage altuia un pumn în abdomen ; / - un bărbat loveşte alţi doi în faţă cu piciorul ; / - un bărbat loveşte cu picioarele în piept pe altul care cade peste balustradă ; / - un bărbat loveşte pe altul cu piciorul în faţă ; / - un bărbat ia o prizonieră ; / - Bărbatul 1 : Eu aduc heroina, dumneata o distribui Bărbatul 2 : Problema e a mea, partea ta e cheful cu heroină.

La ora 17:59:13 a fost difuzat spotul pentru filmul Ballistic : Ecks vs. Sever, cu semnul de avertizare 15.

Secvenţe în promo :

- o fată trage cu o mitralieră într-o maşină ce explodează ; / - un bărbat fuge de mai multe explozii.

La ora 19:13:33 a fost difuzat un grupaj promo care a cuprins spoturile următoarelor filme :

• Deep Blue See, cu semnul de avertizare 12, care se difuza a doua zi la ora 21.10.

Secvenţe în promo : - un rechin sparge puntea unui vas (Voce : Dacă prinde viaţă e maşina perfectă de ucis.) ; / - un rechin muşcă mâna unui om care rămâne cu un ciot de mână sângerând ; / - un elicopter explodând ; / - o explozie ; / - un rechin se aruncă pe puntea unui vas cu picioarele unui om atârnăndu-i din fălci ; / - un rechin înghite un scafandru ; / - o femeie ieşind din fălcile unui un rechin, apa fiind roşie în jur ; / - picioarele unui scafandru înconjurat de sânge.

• Timecop , cu semnul de avertizare 15, în curând.

Secvenţe în promo :

- un bărbat se fereşte între roţile unui camion în viteză ; / - un bărbat trage cu două arme automate ; / - un bărbat primeşte un picior în faţă.

De asemenea, în data de 19.10.2010, în intervalul orar 08.00 – 10.00, postul FILM+ a difuzat, cu încălcarea aceloraşi prevederi legale, mai multe anunţuri promoţionale, care au conţinut elemente de natură a afecta minorii şi au fost transmise la ore la care aceştia au acces nerestricţionat la vizionarea programelor audiovizuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

- grupajul promo, de la ora 08:52:03, a cuprins spoturile pentru următoarele filme :

• Silent Warnings, cu semnul de avertizare 12, care se difuza în aceeaşi zi la ora 19.35.

Secvenţe în promo : - o drujbă în mâinile unei persoane ; / - o explozie ; / - o fată în chiloţi acoperindu-se cu un cearceaf ; / - un bărbat care sare printr-un geam / - un bărbat ameninţă cu arma / - un bărbat trage cu o puşcă ; / - o mână cu o brichetă aprinsă la capătul unui furtun, urmată de o explozie a unei clădiri.

• The Return of the Texas Chainsaw Massacre, cu semnul de avertizare 15, care se difuza în aceeaşi zi la ora 21.10.

Secvenţe în promo : - o fată fuge, pe un fond cu zgomotul scos de motorul unei drujbe (R : 54.10) ;

- un bărbat cu o drujbă ; / - o fată fuge urmărită de o maşină ; / - două maşini ciocnindu-se ; / - un băiat ameninţând cu un cuţit (Bărbatul 1 : Ce vrei să faci ? Bărbatul 2 : Să te tai !) ; / - o fată ameninţând cu un pistol ; / - un bărbat se taie cu cuţitul pe abdomen ; / - un bărbat ameninţând cu o drujbă două personae / - un bărbat agăţat de roţile unui avion aproape de sol.

• Mercenary for Justice, cu semnul de avertizare 15, care se difuza a doua zi la ora 22.50.

Secvenţe în promo : - o explozie, urmată de explozia unei maşini ; / - un bărbat trage cu mitraliera ; / - un bărbat primeşte un picior în piept ; / - un bărbat trage cu o armă automată ;/ - un bărbat primeşte un picior în piept / - un bărbat primeşte un pumn în faţă ; / - o maşină blindată loveşte o altă maşină ; / - un bărbat este proiectat cu spatele ; / - un bărbat e aruncat printr-un geam ; / - un bărbat trage cu mitraliera ; / - o maşină blindată trece printr-un zid ; / - un bărbat aterizează pe o maşină şi alt bărbat lansează o rachetă într-o blindată ce explodează ; - un bărbat îl dă peste cap pe altul, trântindu-l ; / - o maşină explodează ; / - un bărbat trage cu mitraliera dint-o maşină blindată ; / - mai mulţi bărbaţi trag cu mitralierele ; / - o explozie ; / un tun explodând .

• Earthstorm , cu semnul de avertizare AP, care se difuza pe 21.10.2010, la ora 21.10.

Secvenţe în promo : - asteroizi ce se îndreaptă spre o planetă / - impactul unor vehicule spaţiale cu o planetă ; / - căderea unor meteoriţi pe Pământ.

o Highlander 5 : The Source , cu semnul de avertizare 15, care se difuza pe 21.10.2010, la ora 22.50.

Secvenţe în promo : explozia unor ferestre (Voce : A sosit haosul şi vremea declinului.) ; / explozia unei cisterne ; / explozie ; / un trunchi de copac ce cade pe un camion care explodează, un bărbat trage cu mitraliera ; / doi bărbaţi se bat cu săbiile.

• Kommando, cu semnul de avertizare 15, care se difuza în 22.10.2010, la ora 21.10.

Arnold Schwarzenegger înarmându-se. (Voce : Armata formată dintr-o singură persoană porneşte în acţiune.)

• Sniper, cu semnul de avertizare 15, care se difuza în 22.10.2010, la ora 22.50.

Secvenţe în promo :

- tragere cu o armă ;/ - un glonte zburând ; / - un bărbat ţinteşte cu o armă (Voce : Dacă arma e viaţa ta, există o singură regulă : un foc - o victimă ; / - un bărbat trage cu o armă.

Membrii Consiliului au constatat că toate aceste anunţuri promoţionale, transmise în zilele de 17 şi 19 octombrie 2010, în intervalele orare 16.00-18.00, respectiv 08.00-10.00, au conţinut elemente de natură a afecta copiii, fapt ce contravine prevederilor art. 15 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Potrivit acestor dispoziţii, în intervalul orar 6.00-20.00 radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii.

Or, în raport de conţinutul acestor anunţuri şi de ora la care au fost difuzate, radiodifuzorul nu a respectat aceste norme legale.

De asemenea, în baza aceluiaşi raport de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 24 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modiifcările şi completările ulterioare.

Conform normelor invocate, difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. b), c), d) şi e) se va face cu semnul de avertizare corespunzător şi va respecta prevederile art. 15.

Or, radiodifuzorul nu a respectat aceste reglementări legale, în sensul că, prin conţinutul lor, anunţurile promoţionale au fost de natură a prejudicia principiul interesului superior al copilului.

Având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, Consiliul, în calitatea sa de garant al interesului public, consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecţiei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a acestora.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. IKO ROMÂNIA S.R.L. pentru postul de televiziune Film+ şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune FILM+ cu somaţie publică, întrucât anunţurile promoţionale din zilele de 17 şi 19 octombrie 2010, prin care erau promovate anumite producţii audiovizuale, ce au conţinut elemente de natură a afecta copiii, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 15 şi 24 din Codul audiovizualului.

Potrivit acestor dispoziţii, în intervalul orar 6.00-20.00 radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.