Decizia nr. 162 din 14.01.2010
14.01.2010

În şedinţa publică din ziua de 14 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în discuţie raportul întocmit de Direcţia Monitorizare şi a vizionat spotul publicitar pentru farmaciile Catena, spot difuzat de posturile de televiziune.
Spotul are următorul conţinut :
„Stela Popescu şi Sebastian Papaiani, cei doi actori protagonişti ai spotului, se află într-o farmacie, fiecare căutând ceva. La un moment dat cei doi, concentraţi asupra a ceea ce căutau, se ating.
Sebastian Papaiani (care ţine în mână o reţetă) : Pardon.
Stela Popescu : Bică !
Sebastian Papaiani : Stela !
Stela Popescu : Ce faci aici ?
Sebastian Papaiani : Ridic o reţetă. Aici produsele româneşti pentru pensionari se vând la preţ de depozit. Tu ce faci Stela ?
Stela Popescu : Eu caut sfaturi pentru inimă. Îmi place campania lor : o inimă sănătoasă iubeşte mai mult. Şi eu vreau să mă îndrăgostesc în fiecare dimineaţă.
Sebastian Papaiani : A !!! Avem un prieten comun.
Stela Popescu : Da. Catena, farmacia inimii noastre.
Voce din off : Farmacia inimii Catena.”
Analizând spotul, membrii Consiliului au constatat că acesta contravine dispoziţiilor referitoare la regimul difuzării publicităţii în audiovizual prevăzute de art. 144 alin. (1), art. 146 alin. (1) lit. d) şi art. 158 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 144 alin. (1) : “Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru produse medicamentoase, vitamine, suplimente alimentare, nutrienţi, suplimente nutritive şi tratamente medicale, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente.”
- art. 146 alin. (1) lit. d) : “Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping la produsele medicamentoase al căror cost este compensat.”
- art. 158 alin. (1) : “Este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.”
Membrii Consiliului au constatat că, în spot, actriţa Stela Popescu, personalitate a vieţii culturale, face referire la o campanie a farmaciilor Catena intitulată : “O inimă sănătoasă iubeşte mai mult”, desfăşurată în perioada 05 noiembrie 2009 - 28 februarie 2010, prin care se doreşte să se ofere clienţilor farmaciei oportunitatea de a se informa asupra riscurilor şi posibilităţilor de prevenţie în cazul bolilor cardiovasculare.
Conform informaţiilor obţinute de pe site-ul www.catena.ro : “În cadrul campaniei vor fi distribuite 200.000 de broşuri destinate conştientizării riscurilor datorate bolilor cardiovasculare, iar suplimentele nutriţionale cu scop preventiv vor avea reduceri speciale până la finele lunii februarie.”
Din coroborarea tuturor acestor informaţii, membrii Consiliului au constatat că, în mod indirect, d-na Stela Popescu face publicitate suplimentelor nutriţionale cu scop preventiv în domeniul cardiovascular, (distribuite de farmaciile Catena), promovare interzisă de prevederile art. 144 alin. (1) din Codul audiovizualului.
În ceea ce îl priveşte pe dl. Sebastian Papaiani, la rândul său personalitate a vieţii culturale, acesta face publicitate unei alte campanii derulate de farmaciile Catena, respectiv “Cumpără româneşte”, derulată în perioada 07 noiembrie 2009 – 07 februarie 2010, prin care se doreşte încurajarea cumpărării de medicamente produse în ţară, inclusiv cele compensate, la preţ de depozit.
Aceste date se regăsesc pe site-ul www.catena.ro. Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că actorul Sebastian Papaiani, care apare în spot cu un formular de reţetă specific medicamentelor compensate, promovează, pe de o parte, acest tip de medicamente, promovare care, potrivit dispoziţiilor art. 146 alin. (1) lit. d) din Codul audiovizualului este interzisă.
Pe de altă parte, această personalitate a vieţii culturale, căruia legiuitorul nu i-a dat posibilitatea de a face niciun tip de publicitate la produse medicamentoase, face o astfel de promovare, încurajând consumul de medicamente, în acest context, al celor produse în ţară, acesta fiind scopul campaniei derulate sub denumirea “Cumpără româneşte”.
Or, legiuitorul a prevăzut o interdicţie pentru personalităţile publice de a încuraja consumul produselor prevăzute la art. 144 alin. (1) din Codul audiovizualului, indiferent că acestea sunt produse în ţară sau în străinătate.
Consiliul apreciază demersurile lanţului de farmacii Catena în privinţa celor două campanii, dar consideră că modul de difuzare al acestora pe posturile de televiziune contravine legislaţiei audiovizuale.
În acest context, membrii Consiliului au apreciat că serviciile oferite de lanţul de farmacii Catena sunt asimilate serviciilor medicale a căror publicitate în audiovizual este interzisă, potrivit dispoziţiilor art. 158 alin. (1) din Codul audiovizualului.
Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării tuturor condiţiilor de difuzare a publicităţii la tratamente medicale, produse medicamentoase şi furnizarea de servicii medicale prevăzute de legislaţia din domeniul audiovizual.