Decizia nr. 191 din 21.01.2010

21.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1 C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS a reflectat, în emisiunile de şiri şi dezbateri difuzate în perioada 16 -18 ianuarie 2010, informaţiile privind cazul „Băhăian”.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. b) şi art. 27 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) lit. b) din Codul audiovizualului :

(2) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin : _ b) demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale ;

Conform prevederilor art. 27 alin. (1) programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

În fapt, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în intervalul 16-18 ianuarie 2010 mai multe ştiri şi dezbateri referitoare la investigaţiile privind o grupare infracţională suspectată de uciderea unor persoane, grupare al cărei lider ar fi Sergiu Băhăian.

Astfel, în ziua de 16.01.2010, în cadrul emisiunii de „Ştiri” de la ora 13:00, sub titlul „CRIME ÎN STIL MAFIOT”, în intervalul orar 13.00-13.12, au fost difuzate următoarele informaţii :

Ovidiu Maior : Mai multe persoane sunt investigate de DIICOT pentru asasinarea a patru persoane. Victimele au fost ucise prin cruzime, fiind obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Cel puţin aşa susţin procurorii până în acest moment, în care îi audiază pe suspecţi. (...)
Alex Moraru (telefonic) : Procurorii DIICOT au reuşit să prindă zece persoane specializate în fraude economice. Acestea au ucis cu cruzime şapte persoane, iar o parte din ele au fost îngropate de vii, aşa cum spuneai şi tu. Două cadavre au fost găsite îngropate într-o curte din localitatea Cerchezu. Acum câteva zile a fost descoperit un alt cadavru în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Acesta avea urme de lovituri cu ciocanul pe cap. A patra victimă a fost ucisă în 2006 şi aruncată de pe podul de la Cernavodă. Modul de operare al criminalilor era să racoleze persoane, de obicei fără adăpost, să le întocmească documente necesare pentru un eventual împrumut în bancă sau să le folosească pentru plata cu cecuri fără acoperire la mai multe firme. Prejudiciul cauzat de aceşti criminali este de două milioane euro.
13:02 Ovidiu Maior : Cum ne explicăm un astfel de comportament ?
Lidia Mitchevici (telefonic) : (...) Faptul că au acţionat într-o reţea. Că aşa criminali au fost şi vor mai fi şi sunt. Dar vă spun, este fără precedent, cred că în istoria postdecembristă. A mai fost un caz cu patru asasini dar l-au omorât pe un prieten de-al lor, l-au aruncat ântr-o hazna. S-a chemat, în presă a fost denumită „crima din haznaua din Chitila”. Dar aşa ceva nu am mai auzit... Deci, acea victimă a fost îngropată după ce a murit, îngropată şi aruncată, am spus, în resturile din hazna...
Ovidiu Maior : Dar practic în cazul ăsta vorbim de oameni fără adăpost, cărora le-a fost furată identitatea şi îi foloseau pentru credite ş.a.m.d.

Ştirea a fost reluată şi în cadrul emisiunii informative de la ora 14.00, sub titlul : CRIME ÎN STIL MAFIOT.
.....
14:01Ovidiu Maior : Cele patru victime au fost ucise prin cruzime, fiind obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. (...)
Alex Moraru (telefonic ?) : Procurorii DIICOT au reuşit să prindă zece persoane specializate în fraude economice. Acestea au ucis cu cruzime şapte persoane, iar o parte dintre ele au fost îngropate de vii. Două cadavre au fost îngropate într-o curte din localitatea, Constănţeană, Cerchezu. Acum câteva zile a fost descoperit un alt cadavru în Canalul Dunăre-Marea Neagră şi acesta prezenta urme de ciocan pe cap. A patra victimă a fost ucisă, se pare, încă din 2006 şi aruncată de pe podul de la Cernavodă. Modul de operare al criminalilor este cel puţin nebunesc. Este vorba despre racolarea mai multor persoane, de obicei fără adăpost, întocmirea documentelor necesare pentru împrumuturi la diferite bănci prin file cec fără acoperire după care infractorii se descotoroseau de acestea şi le ucideau cu cruzime.
14:03 Voce din off : Victimele erau obligate să înghită alcool şi pastile de diazepam, erau lovite cu ciocanul în cap, iar apoi erau îngropate de vii sau aruncate în Canal Dunăre-Marea Neagră. Două cadavre au fost găsite în curtea unei locuinţe dintr-o comună Constănţeană, fiind îngropate la o adâncime de aproximativ 2.5 m, deasupra lor fiind turnat un strat de piatră şi beton. În urmă cu câteva zile a fost descoperit cadavrul unei alte victime ucise prin aplicarea mai multor lovituri cu ciocanul în cap, cadavrul fiind apoi aruncat în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Cea de-a patra victimă a fost ucisă în luna septembrie 2006, fiind aruncată de pe podul Cernavodă, în Dunăre.
.....

Aceleaşi detalii au fost oferite publicului şi în cadrul emisiunilor de ştiri de la ora 15.00.

În cadrul programului „Ediţie specială”CRIME ÎN STIL MAFIOT – difuzat de postul Antena 3 în intervalul orar 15.05-15.32, la care au participat, în calitate de invitaţi, Lidia Mitchievici – jurnalist şi Marius Pieleanu – sociolog, s-a discutat despre anchetă şi au fost reluate detaliile şi informaţiile prezentate la ştiri. Redăm spre exemplificare :

15:16 Lidia Mitchevici : Asasinii au spus despre acele două persoane, cărora le-au dat de băut, în alcool, somnifere, în speţă diazepam, că, după ce au adormit, le-au îngropat. Acum urmează să, dacă se mai poate stabili, nu ştiu, dacă se mai poate stabili...
Marius Pieleanu : Adormiţi le-au îngropat ?
Lidia Mitchevici : Adormiţi. ... dacă în momentul în care au fost îngropaţi trăiau sau fuseseră ucişi de la medicamente.
...... Lidia Mitchevici : Cauza urmează să se stabilească, dar dacă este lovitură cu ciocanul, vă daţi seama. Fractură de bază craniană, etc. (...) Cei doi au fost, se spune că, li s-a administrat somnifere, deci este alt mod de operare. Deci, folosesc... avem aşa : din patru victime două sunt îngropate după ce li s-au adminisrat somnifere în alcool, probabil că erau şi băutori dacă erau oameni ai străzii era şi consumatori de alcool.

În cadrul emisiunii „Ediţie specială” – CRIME ÎN STIL MAFIOT, difuzată de postul Antena 3, în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.10-17.56, a fost transmisă în direct conferinţa de presă a DIICOT Constanţa :

17.16 Procuror : ... a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap şi aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Ulezu Ionel a fost omorât tot în anul 2008 fiind îngropat de viu după ce a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Cadavrul acestuia a fost descoperit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa într-o groapă la aproximativ 2 m adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia fusese construit un WC. Captalan Petrică a fost omorât în anul 2008, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şi îngropat imediat, de viu, într-o groapă la aproximativ 1 m adâncime, deasupra cadavrului fiind construit, de asemenea, o placă din beton astupată cu pământ.

În emisiunea de „Ştiri” de la ora 18:00, din data de 16 ianuarie 2010, sub titlul CRIME ÎN STIL MAFIOT, au fost reluate informaţiile privind modul în care au fost ucise victimele :

17:59 Ovidiu Maior : Şapte persoane au fost aruncate în Dunăre sau îngropate de vii de membrii unei grupări mafiote în Constanţa. (...) Victimele au fost ucise prin cruzime fiind obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în canalul Dunăre –Marea Neagră....

În aceeaşi emisiune, a fost afişat şi titlul : ÎNGROPAŢI DE VII

18:02 Ovidiu Maior : Patru cadavre au fost găsit epână acum de procurorii DIICOT. Persoanele respective erau omorâte cu cruzime, îngropate de vii, lovite cu ciocanul sau obligate să ingereze pastile de diazepam....

De asemenea, în cadrul emisiunilor de ştiri de la orele 19:00, 21:00 şi 22:00” a fost titrat acelaşi titlu : ÎNGROPAŢI DE VII

Informaţiile şi detalii referitoare la modul în care au fost ucise victimele au fost reluate şi pe parcursul zilelor de 17 şi 18 ianuarie 2010, în emisiuni de ştiri şi dezbateri privind activitatea infracţională a grupului Băhăian şi investigaţiile referitoare la acesta.

Faţă de aspectele arătate anterior, membrii Consiliului au apreciat că informaţiile deosebit de amănunţite referitoare la modul în care au fost ucise victimele, informaţii oferite de radiodifuzor în cadrul emisiunilor prezentate publicului, se încadrează fără echivoc în categoria detaliilor privind tehnici criminale.

Or, potrivit dispoziţiilor Codului Audiovizualului, emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 22,00.

Mai mult, potrivit reglementărilor audiovizuale, programele de ştiri şi de actualităţi se supun, de asemenea, cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au constatat că, prin prezentarea repetată a unor detalii privind modul de săvârşire a crimelor a fost depăşit cadrul ştirilor care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu acest caz.

Consiliul a apreciat că prezentarea unor astfel de detalii a fost de natură a afecta copiii care, având în vedere orele de difuzare a emisiunilor, au avut acces neîngrădit la urmărirea acestora.

Vizionarea unor astfel de programe de către copii este deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului reiterează radiodifuzorilor că informarea publicului în mod corect şi obiectiv în legătură cu probleme de interes public trebuie făcută cu responsabilitate, având în vedere şi nevoia de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului SC ANTENA 3 SA – pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât în emisiunile de ştiri şi de dezbateri din zilele de 16 şi 17 ianuarie 2010, în contextul prezentării cazului „Băhăian", au fost difuzate, în mod repetat şi detaliat, informaţii privind tehnici criminale.

Potrivit dispoziţiilor Codului Audiovizual, în intervalul orar 6,00 - 22,00, nu pot fi difuzate emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale ”.