Decizia nr. 195 din 21.01.2010

21.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
pentru postul ANTENA 1

S.C. TV ANTENA 1 S.A. CUI R 1599030
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
Bucureşti

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Observator« , ediţiile din perioada 16-18.01.2010, precum şi la emisiunea „Acces direct », ediţia din 18.01.2010, difuzate de postul Antena 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC ANTENA 1 SA a încălcat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la cele ale art. 27 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„art. 15 alin. (2) lit. b) – În intervalul orar 6.00-22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

art. 27 alin. (1) – Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.« În fapt, în perioada 16-18.01.2010, în cadrul mai multor ediţii ale emisiunii „Observator’’, postul Antena 1 a prezentat cazul „Sergiu Băhăian » şi a grupării constituite de acesta, grupare despre care se presupune că ar fi comis mai multe infracţiuni, printre care şi omoruri, prin acte de cruzime.

În acest context, în cadrul ştirilor, au fost prezentate, în mod repetat şi detaliat, metodele utilizate de această grupare infracţională în comiterea unor asasinate, fiind descrise tehnicile criminale, precum : îngroparea de vii a unor oameni, tortura, zdrobirea capului cu ciocanul etc.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea „Observator«  din 16.01.2010, ediţia de la ora 13.00 - Titlul ştirii : ,,Criminali capturaţi »

Alex Ferariu : „Obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Aşa au sfârşit patru persoane racolate de o grupare care se ocupa cu fraude economice. Membrii acesteia au fost reţinuţi aseară. Detalii are Laurenţiu Rădulescu. (...) Mai exact cum acţiona această grupare ?
Laurenţiu Rădulescu : Modul în care membrii acestei grupări acţionau este demn de filmele de acţiune şi nu sunt doar vorbe goale. ... Afacerea mergea, banii veneau, dar după toate aceste înşelăciuni, le-am putea spune, persoanele pe numele cărora erau dezvoltate aceste firme trebuiau să fie eliminate, spun anchetatorii... Aceşti oameni erau obligaţi să ingereze alcool, li se dădea diazepam, iar apoi erau îngropaţi de vii sau aruncaţi, de exemplu, în Canalul Dunăre-Marea Neagră, acolo unde a şi fost găsită una dintre victime.

• Emisiunea „Observator’’ din 16.01.2010, ediţia de la ora 16.00 - Titlul ştirii „Crime mafiote, în România"

Prezentatorul Alex Ferariu : ... Îşi obligau victimele să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi le îngropau de vii sau le aruncau în Canalul Dunăre-Marea Neagră. ...
Voce din off : După ce-şi îndeplineau rolul, patronii erau omorâţi. Nu oricum însă. Ucigaşii operau în stil mafiot. Victimele erau obligate să înghită alcool şi pastile de diazepam, erau lovite cu ciocanul în cap, iar apoi îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. În total ar fi vorba de 5 victime, dar numărul ar putea fi mai mare.
Raluca Seucan, purtător de cuvânt Poliţia Română, a precizat că au fost găsite două persoane care au fost îngropate sub pământ, la o adâncime de 2,5 metri, deasupra fiind turnată o placă de beton, iar alte două persoane au fost omorâte prin violenţă, una dintre acestea fiind aruncată de pe podul Cernavodă şi alta în Canalul Dunăre-Marea Neagră...

Ştirea a fost ilustrată cu imagini care au redat cum din apă, cu ajutorul scafandrilor, era scos un cadavru ambalat şi legat. Imaginile nu au fost blurate. De asemenea, au fost prezentate câteva imagini de la descoperirea locurilor în care victimele au fost îngropate, imagini cu probele găsite la faţa locului, imagini ale unui cadavru, cu precizarea : DIICOT- DCCO.

• Emisiunea „Observator’’ din 16.01.2010, ediţia de la ora 19:00 - Titlul ştirii : „Executaţi în stil mafiot".

„Simona Gherghe : Îi foloseau pentru înşelăciuni de milioane de euro, apoi îi omorau în stil mafiot. Sunt acţiunile uneia dintre cele mai periculoase grupări din România. Creierul bandei criminale pare a fi chiar Sergiu Băhăian, fost patron al Gloriei Buzău. Anchetatorii au descoperit patru cadavre până acum, două dintre ele îngropate de vii în ciment.

Au fost prezentate imagini de la descoperirea locurilor în care victimele au fost îngropate şi imagini blurate ale unui cadavru, cu precizarea : DIICOT- DCCO. Pe ecran a fost titrat : Ionel Ulezu, 41 de ani, îngropat în ciment şi Petrică Captalan, 29 de ani, îngropat în ciment.

A fost prezentată mărturia unui localnic care a povestit că victimele erau tăiate la gât, că erau ciopârţiţi şi era turnat beton.

Reporter : Au fost tăiaţi de vii. Apoi au fost înveliţi într-un celofan şi aruncaţi aici, în groapă. Mafioţii au turnat beton şi pietre peste ei.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Antena 1 : Mai toţi cei care au fost omorâţi şi se dădea mai întâi să bea alcool. Apoi erau suiţi în portbagajele maşinilor. Erau duşi în locuri în care să nu fie găsiţi de absolut nimeni.

Pe ecran a fost titrat : Lucian Cernat, 42 de ani, aruncat în Dunăre şi Emilian Leonte, 49 de ani, aruncat în Dunăre.

Au fost difuzate imagini în care, din apă, cu ajutorul scafandrilor, era scos un cadavru ambalat şi legat. Imaginile nu au fost blurate.

Cătălina Buzoianu, corespondent Antena 1 : A fost dat jos cadavrul acestuia, iar apoi a fost aruncat peste podul de peste Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Antena 1 : ...La câţiva metri distanţă, de asemenea, anchetatorii au mai săpat o groapă de 3 metri adâncime. Aici a fost îngropată una dintre victime, este vorba despre un bărbat despre care anchetatorii cred că a fost adus în viaţă în această zonă iar acolo, în acea groapă, a fost acoperit de pământ. (…)

Postul ANTENA 1 a reluat acest subiect şi pe parcursul emisiunilor informative din data de 17 ianuarie 2010, ediţiile de la orele 7.00, 8.00, 13.00, 16.00 şi 19.00, subiect prezentat în aceeaşi manieră.

Membrii Consiliului au constatat că şi în cadrul acestor ediţii, postul a prezentat detalii privind modul în care victimele au fost agresate şi ucise, fiind difuzate şi imagini cu cadavrele descoperite în diferite locuri unde acestea fuseseră îngropate sau aruncate.

Redăm din raportul de monitorizare, câteva pasaje din conţinutul ediţiilor informative de la ora 13.00 şi 19.00 :

• Emisiunea „Observator«  din 17.01.2010, ediţia de la ora 13:00 - Titlul ştirii : „Capii grupării, arestaţi ».

Alex Ferariu : Trei arestări în cazul grupării mafiote căreia i-au căzut victime cel puţin 5 persoane. Liderul reţelei, Sergiu Băhăian, a primit mandat de arestare preventivă la Slobozia pentru infracţiuni economice. El urmează să fie dus la Constanţa, acolo unde se află şi executanţii săi. ...Crimele ar fi început încă din anul 2006 când un bărbat de 42 de ani a fost sedat şi aruncat în Dunăre de pe podul de la Cernavodă. Alte victime ale grupării au fi fost îngropate de vii după ce au fost obligate să ingereze alcool cu diazepam. Crimele ar fi fost executate la comanda fostului patron al Gloriei Buzău care, după ce a primit mandat pentru infracţiunile economice comise, urmează să fie adus în faţa judecătorilor constănţeni, unde va răspunde pentru acuzaţiile de instigare la omor.
Voce din off : Adrian Grigoraş şi Valentin Şlepac sunt, aşa-zişii, executanţi ai şefului grupării, Sergiu Băhăian, spun anchetatorii. Ei sunt cei care ar fi lichidat în stil mafiot cel puţin cinci oameni. Pe unii i-au îngropat de vii, pe alţii i-au aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră.

• Emisiunea „Observator« din 17.01.2010, ediţia de la ora 19:00 - Titlul ştirii : „Mai răi ca Mafia. Regizor de crimă ».

Simona Gherghe : N-au avut nimic personal cu ei. I-au executat din raţiuni de afaceri. Sunt primele mărturii în cel mai crud caz cu care s-au confruntat anchetatorii români în ultimii 20 de ani. Membrii grupării mafiote în frunte cu liderul lor, Sergiu Băhăian, au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de crimă.

Pe ecran a fost titrat : Valentin Şlepac, suspect de crimă şi Adrian Grigoraş, suspect de crimă.

În ştire s-a menţionat că cei doi bărbaţi reţinuţi au recunoscut parţial crimele, un anchetator spunând că cei care au omorât victimele au susţinut că au înfăptuit omorurile la iniţiativa lui Băhăian.

(reper 02.12 selecţie 1131) Pe ecran a fost titrat : Sergiu Băhăian, suspect de crimă.

În continuare au fost făcute precizări despre faptele pentru care este acuzat Sergiu Băhăian şi au fost prezentate declaraţiile unor vecini ai lui Emilian Leonte, al cărui trup a fost deshumat pentru cercetări şi reînhumat după autopsie.

Voce din off : Celelalte două victime, Captalan şi Ulezu, au fost ucişi după tehnica preferată a lui Al Capone : măcelăriţi şi turnaţi în ciment.

Şi în data de 18.01.2010, în emisiunile de ştiri, în contextul prezentării aceluiaşi caz, postul ANTENA 1 a oferit detalii cu privire la tehnicile săvârşirii infracţiunii de omor de către gurparea „Băhăian".

Redăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea „Observator«  din 18.01.2010, ediţia de la ora 13:00 - Titlul ştirii : „ Se aşteaptă confruntarea ».

Alex Moraru, corespondent Antena 1 : ... Cei doi au recunoscut că au ucis patru oameni, dar spun că Băhăian este cel care a comandat crimele. Este vorba de oameni fără adăpost pe care-i racolau doar ca să le facă credite. Scăpau apoi de ei, se descotoroseau de ei, îi ucideau prin lovituri de ciocan în cap sau îi aruncau în Canalul Dunăre-Marea Neagră sau îi îngropau de vii.

Emisiunea „Observator’’ din 18.01.2010, ediţia de la ora 19:00 - Titlul ştirii : „Maşina de ucis".

Alessandra Stoicescu : Oficial sunt patru victime, însă nimeni nu ştie câte crime ar fi comandat de fapt Sergiu Băhăian
Voce din off : Metodele extrem de violente prin care Sergiu Băhăian a decis să-şi elimine colaboratorii care ar fi putut vorbi îi fac pe anchetatori să creadă că gruparea lui ar fi comis alte 3 crime fără autor în acest moment.

Au fost difuzate imagini cu menţiunea Mai, 2009, Medgidia când cadavrul unui bărbat a fost găsit în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Imaginile în care apare cadavrul bărbatului au fost blurate.

Voce din off : În luna mai a anului trecut cadavrul unui bărbat a fost găsit de pescari în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Anchetatorii au stabilit, încă de la început, că e vorba de o crimă comisă cu sânge rece. Bărbatul a fost bătut şi aruncat în canal. De trup i-au fost legate 2 pietre imense pentru a nu ieşi la suprafaţă. Crima a fost gândită pas cu pas, iar lipsa dovezilor a lăsat dosarul cu autor necunoscut.

Au fost difuzate imagini cu menţiunea Iunie, 2009, Cumpăna când un cadavru a fost descoperit legat cu un cablu de un cazan metalic.

Voce din off : Nu a trecut mai bine de o lună şi în acelaşi loc a fost găsit cadavrul unei femei. Criminaliştii au fost şocaţi. De picioare îi era legată o placă imensă de beton care cântărea aproape o jumătate de tonă. Anchetatorii au descoperit cadavrul femeii legat cu nişte sârme de picioare, în jurul gleznelor şi la gât.
Voce din off : Pompierii şi scafandrii s-au chinuit 3 ore să scoată cadavrul din apă. (…) Din nou criminalul a dat dovadă de sânge rece şi meticulozitate pentru că anchetatorii nu au găsit, nici de această dată, vreo dovadă. Au aflat doar că era vorba despre o femeie proaspăt pensionată care a fost acuzată de mai multe înşelăciuni. Acum procurorii investighează şi un caz care, iniţial, a fost închis : moartea mamei gemenilor Piciog în curtea cărora au fost îngropate două din cele patru cadavre. Femeia de 81 de ani a fost găsită moartă pe câmp în urmă cu două luni. Iniţial, poliţiştii au crezut că e vorba de hipotermie. Acum cercetează dacă nu a fost ucisă pentru că ar fi vrut să vorbească. Sunt doar 3 din dosarele de crimă pe care procurorii le-au redeschis şi încearcă să afle dacă oamenii au fost ucişi de gruparea Băhăian. Procurorii au reuşit să demonstreze înşelătorii care au un prejudiciu de 27 de miliarde de lei noi. Băhăian a înfiinţat două grupuri infracţionale împreună cu copilul său de suflet, Eduard Mărculescu, în aparenţă şi el un om normal.

Analizând modalitatea în care postul ANTENA 1 a prezentat ştirile referitoare la cazul ,,Băhăian", membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 15 alin. (1) lit. b) raportate la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Astfel, Consiliul consideră că, prezentarea de detalii privind tehnicile criminale în cadrul unor emisiuni de ştiri şi la ore la care legislaţia nu permite difuzarea de materiale cu un astfel de conţinut, a fost de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a copiilor.

Potrivit acestor dispoziţii, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, iar în intervalul orar 6.00-22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

De asemenea, în data de 18.01.2010, în intervalul orar 17.00-19.00, postul ANTENA 1 a difuzat emisiunea ,,Acces direct«  în care s-a discutat despre cazul „Băhăian ».

Emisiunea a fost prezentată de Mădălin Ionescu, cu marcajul AP. Genul programului : „news-magazine".

Invitaţi în studio au fost domnii Florian Bichir - de la ziarul „Libertatea”, Adrian Velea - de la ziarul „Click ‚’şi Sorin Ovidiu Bălan, care au dialogat despre Sergiu Băhăian, prezentându-se un material cu profilul acestuia, realizat pe Facebook.

Pe ecran s-a titrat : ,,Iubirile ascunse ale unui mafiot". În dialogul purtat pe marginea acestui subiect, atât prezentatorul, cât şi invitaţii au făcut mai multe referiri la modul în care Sergiu Băhăian şi colaboratorii săi comiteau crimele.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

Mădălin Ionescu : Sergiu Băhăian, presupusul lider al grupării acuzate că a îngropat de vii patru persoane avea o viaţă mondenă tumultoasă ... ...îi înmormânta, la propriu, îi îngropa, eventual, de vii. După ce le dădea câteva substanţe, alcool. Cam astea ar fi, deocamdată, acuzaţiile aduse de anchetatori lui Sergiu Băhăian.
Florian Bichir : Iată că şi în România oameni, de vii, sunt îngropaţi ...Poate nu el executa, dar să-ţi înveţi, cum să spun, asociaţii sau ce erau, pe cerşetorii ăştia ...Noi la “Libertatea” l-am numit „Asasinul de cerşetori”. Şi, după aia, să-i dai diazepam, să-l arunci în canalul ăsta (...) Să-l îngropi pe ăla de viu.
Mădălin Ionescu : Să pui beton peste ... Ca-n filme.
Sorin Ovidiu Bălan (referindu-se la un alt caz din Constanţa, al unui criminal în serie pe nume Chiper) ...racola oameni care voiau să-şi vândă maşinile în târgul de maşini, îi atrăgea într-o garsonieră închiriată în apropiere ... le zdrobea capul cu ciocanul, îi ambala şi îi arunca în canal, în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Au fost descoperite trei victime. Acum, a patra ... Eu spun ce-am văzut pe imaginile care ne-au fost puse la dispoziţie de Poliţie. Una dintre victimele despre care se spune că ar fi a grupării Băhăian, anume Emilian Leonte, a fost pescuit din Canalul Dunăre-Marea Neagră - bine ambalat şi cu capul făcut zob de ciocan.

În raport de prevederile art. 15 alin. (2) din Codul audiovizualului, programele care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00-22.00.

Or, emisiunea „Acces direct", ediţia din data de 18 ianuarie 2010, a fost difuzată în intervalul orarar 17.00-19.00, iar comentariile făcute pe marginea subiectului „Băhăian’’ au conţinut detalii despre tehnicile folosite la săvârşirea unor crime, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul ANTENA 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât în cadrul mai multor ediţii informative, din perioada 16-18 ianuarie 2010, în contextul prezentării cazului „Băhăian", au fost difuzate, în mod repetat, detalii importante privind tehnici criminale.

De asemenea, şi în emisiunea „Acces direct", din 18 ianuarie, pe marginea aceluiaşi caz, au fost făcute mai multe referiri la metodele de comitere a unor omoruri.

Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.