Decizia nr. 198 din 21.01.2010

21.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.,
cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, Jud. Bihor

pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV
Str. Fabricii nr. 46B, sector 6, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de „Ştiri”, ediţiile difuzate în zilele de 16 şi 17 ianuarie 2010, de postul NAŢIONAL TV.

Postul de televiziune NAŢIONAL TV aparţine radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A., (licenţă audiovizuală nr. S-TV 33/11.07.2001 şi decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la dispoziţiile art. 27 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor invocate :

“- art. 15 alin. (2) lit. b) : În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale ;

- art. 27 alin. (1) : Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.”

În fapt, în zilele de 16 şi 17 ianuarie 2010, în cadrul emisiunilor informative «  Ştiri » de la ora 18.00, postul de televiziune NAŢIONAL TV a difuzat, mai multe reportaje referitoare la o grupare infracţională condusă de Sergiu Băhăian, grupare suspectată de comandarea şi asasinarea unor persoane.

Astfel, în data de 16 ianuarie 2010, în ediţia informativă «  Ştiri » difuzată de la ora 18.00, postul NAŢIONAL TV a prezentat o ştire al cărei conţinut a descris modalitatea în care patru oameni au fost ucişi de o grupare mafiotă. Ştirea a avut titlul : « Crime pentru bani ».

Cităm din raportul de monitorizare :

Voce din off : Descoperiri macabre în sud-estul ţării. DIICOT anchetează modul în care 4 persoane au fost îngropate de vii, sau aruncate în canalul Dunăre- Marea Neagră. Oamenii legii au descoperit crimele în timpul acţiunii de destructurare a unui grup infracţional organizat, constituit din 10 persoane. Gruparea, specializată în fraudă economică, vizând prejudicierea unor firme, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin, fără acoperire, pe numele unor societăţi fictive. Acţionau în localităţile Bucureşti, Constanţa, Ialomiţa. Pentru săvârşirea infracţiunilor, erau folosite persoane racolate în acest scop, pe numele cărora eru înfiinţate societăţile comerciale, care primeau toate indicaţiile privind modul de acţiune. După ce-şi jucau rolul, erau eliminate. Până în prezent, au fost identificaţi 4 oameni, ucişi în perioada 2006-2008. Două cadrave au fost descoperite în curtea unei case din comuna Cerchez, judeţul Constanţa. Erau îngropate la peste 2,5 m adâncime şi acoperite cu beton. Alte 2 persoane au fost ucise şi aruncate în Dunăre. Prejudiciul produs de gruparea infracţională, numai până în acest stadiu al anchetei, depăşeşte suma de 2 milioane de euro. Imaginile au fost preluate de la DIICOT şi aratau curtea unei case şi locul din care se dezgroapau rămăşiţele victimelor.

De asemenea, în data de 17 ianuarie 2010, în cadrul emisiunii de „Ştiri” de la ora 18.00 au fost difuzate, sub titlul „Băhăian şi complicii”, imagini preluate de la postul „Realitatea TV”, sursa : Newsin, ale căror conţinut a prezentat, în detaliu, modalităţile în care membrii grupării infracţionale conduse de Sergiu Băhăian ar fi îngropat oameni de vii sau i-ar fi înecat în canalul Dunăre-Marea Neagră.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

Voce din Off : Instanţa tribunalului Ialomiţa a transmis mandate de arestare preventive pentru 29 de zile, pe numele lui Sergiu Băhăian şi 3 dintre complicii săi, pentru infracţiuni economice. După pronunţarea hotărârei instanţei, Băhăian şi ceilalţi 3, au fost duşi în arestul poliţiei judeţene Ialomiţa. Sâmbătă, Sergiu Băhăian şi complicele său, Eduard Mărculescu, au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Alţi 2 presupuşi complici ai lui Băhăian, Valentin Şlepac şi Ioan Grigoraş, audiaţi în cazul crimelor de la Constanţa au primit mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile. Potrivit surselor judiciare, Şlepag şi Grigoraş au recunoscut comiterea celor 4 crime, la iniţiativa lui Sergiu Băhăian şi au spus că regretă faptele. Conform DIICOT Constanţa, au fost identificate 4 victime : Lucian Cernat, care a fost aruncat în Dunăre de pe podul de la Cerna Vodă, după ce iniţial a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Emil Leonte, omorât cu mai multe lovituri de ciocan în cap şi aruncat în canalul Dunăre- Marea Neagră. Ionel Ulezu, care a fost îngropat de viu după ce a fost sedat şi apoi adus în stare de ebrietate şi Petrică Captalan, lovit în cap cu o bâtă şi apoi îngropat la un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă de beton şi apoi astupată cu pământ. Potrivit Newsin, Băhăian neagă orice implicare în acest caz.” (...)

Vizionând ediţiile informative care au făcut obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului consideră că informaţiile prezentate publicului de radiodifuzor, în cadrul emisiunilor de ştiri, au conţinut detalii importante cu privire la modul în care au fost asasinate victimele, informaţii care potrivit legislaţiei audiovizuale se încadrează în categoria detaliilor privind tehnici criminale.

Având în vedere conţinutul ştirilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) din Codul audiovizualului, care prevăd că emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 22.00.

În legătură cu prezentarea unor astfel de informaţii, legiuitorul a reglementat la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, condiţiile de protecţie a copiilor în cadrul emisiunilor de ştiri şi de actualităţi, prin care a stabilit că difuzarea unor astfel de emisiuni se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au constatat că, difuzarea repetată a informaţiilor ce au vizat aceste asasinate şi prezentarea în detaliu a modului în care au fost săvârşite acestea au fost de natură a afecta copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

Consiliul consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune NAŢIONAL TV cu somaţie publică, întrucât în emisiunile de ştiri din în zilele de 16 şi 17 ianuarie 2010, de la ora 18.00, în contextul prezentării „cazului Băhăian”, au fost difuzate detalii privind tehnici criminale.

Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.