Decizia nr. 217 din 28.01.2010

28.01.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind spotul publicitar « Salonul Tantation », difuzat de postul de radio Kiss FM. 

Spotul are următorul conţinut :

„Există studii care spun că dacă te bronzezi cresc şansele să faci sex. Şi există studii care spun că dacă te bronzezi pielea îmbătrâneşte, deci scad şansele să faci sex. Cum ieşi din dilema asta ? Alege un bronz care nu îmbătrâneşte pielea, cel de la Salonul Tantation. Tantation foloseşte elixiruri de bronzat cu sistem anti-aging care protejează pielea, se asimilează imediat şi se aplică perfect uniform. Pentru un bronz care întinereşte pielea vino la Salonul Tantation. Intră pe tan- (minus)-tation.ro pentru detalii.”

Analizând spotul publicitar, membrii Consiliului au constatat că acesta încalcă dispoziţiile art. 107 şi art. 114 alin. (1) lit. b.) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor invocate :

Art. 107 - Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte.

Art. 114 - (1) Informaţiile prezentate în spoturi publicitare sau în emisiuni de teleshopping nu trebuie să inducă în eroare publicul, direct ori prin omisiune, în privinţa :
(…)
b) atribuirii de efecte sau de proprietăţi pe care produsul nu le posedă.

În urma analizării spotului, membrii Consiliului au constatat că acesta nu respectă regulile privind informarea corectă a publicului, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 107 din Codul audiovizualului.

Astfel, Consiliul a considerat că, prin simpla invocare a unor studii, care ar susţine diverse teorii, nu sunt puse la dispoziţia publicului consumator informaţii prin care să se poată stabili veridicitatea enunţurilor formulate.

În acest fel, virtualul cumpărător este oarecum « dirijat » spre achiziţionarea acestui serviciu. Or, în lipsa unei informaţii corecte, fundamentate din punct de vedere ştiinţific, consumatorii pot fi prejudiciaţi, prin acreditarea ideii că serviciile oferite de acest salon rezolvă şi problema efectelor secundare pe care bronzatul le poate avea.

O astfel de abordare încalcă prevederile art. 107 din Codul audiovizualului, publicului nefiindu-i oferite informaţii corecte. În calitatea sa de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului are obligaţia de a proteja interesele publicului şi, în acest scop, de a interveni pentru ca orice radiodifuzor să ofere publicului o informaţie corectă, completă şi conformă cu realitatea despre produsul promovat.

Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate în privinţa spotului publicitar « Salonul Tantation ».