Decizia nr. 225 din 02.02.2010

02.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.,
CUI : 2835636
cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 2 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 17770/07.12.2009, 496/15.01.2010, 497/15.01.2010, 581/18.01.2010 şi 582/18.01.2010, cu privire la emisiunea „Happy Hour” difuzată de către postul de televiziune PRO TV în zilele de 4 decembrie 2009, 13, 14 şi 15 ianuarie 2010.

Postul PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi alin. (3) lit. f), g), k), l) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispoziţiile art. 42 alin. (4) din acelaşi act normativ.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului :

Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform prevederilor Codului Audiovizualului :

Art. 16 (1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.

Art. 42 (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, postul de televiziune PRO TV, difuzează, de luni până vineri, în intervalul 17:45-19:00, emisiunea, calificată de radiodifuzor ca fiind de divertisment, „Happy Hour”, prezentată de Cătălin Măruţă. În cadrul ediţiei din 04 decembrie 2009 a emisiunii, a participat, în calitate de invitat, Simona Sensual.

Cătălin Măruţă a început emisiunea cu un monolog în care a relatat telespectatorilor că Simona Sensual are o dilemă, deoarece iubitul ei, Nicu Maharu, o înşală de trei ani cu Elena din Germania.

Pe ecran a foat titrat SENSUAL, BLONDA LUI MAHARU.

Simona Sensual a afirmat că a venit la emisiune pentru a infirma zvonurile care au circulat în presă despre iubitul ei, susţinând că ea este „cea mai în măsură” să ştie ce se întâmplă în viaţa ei şi a iubitului.

Cătălin Măruţă a prezentat „pentru cei de-acasă un set de fotografii, cu o rezoluţie foarte bună” în care erau Nicu Maharu şi o tânără doamnă, Elena din Germania, aşa cum a numit-o prezentatorul.

Pe parcursul desfăşurării emisiunii, în legătură telefonică directă a intrat Elena din Germania, mătuşa Elena din Germania, cum a fost titrat pe ecran.

Cătălin Măruţă a dorit să afle de la Elena care este versiunea ei cu privire la relaţia cu Nicu Maharu.

La un moment dat, invitata prezentă în studio a început să utilizeze un limbaj injurios şi vulgar la adresa persoanei care intrase în legătură telefonică, limbaj pe care moderatorul emisiunii nu a reuşit să-l stopeze.

Redăm din Raportul de monitorizare :

..................
Simona Sensual : Poate să intre în direct orice nebună să spună ce vrea ea ?!
Elena din Germania : Da, îmi place, îl iubesc...(s-a suprapus cu Simona Sensual)
Simona Sensual : Asta e o nebună, asta-i vai de capul ei, o nebună de 40 de ani. Ce vrei femeie să vezi ce ? Ce, n-ai ... ai nevoie de ... era sa zic io ce ?!
Elena din Germania : Nu am nevoie de absolut nimic (a fost arătată din nou o poză cu Elena şi Nicu Maharu).
Simona Sensual : Deci eşti o penibilă, vii aicea şi spui... mă, deci e aiurea toată treaba.
Cătălin Măruţă : Păi e aiurea, da’...
...
Simona Sensual : ...eşti o terminată, eşti o femeie de 40 de ani, o babă ordinară...
Cătălin Măruţă : Aş vrea să intervin, dacă se poate ! Numai o secundă !
Elena din Germania : Pot să vorbesc şi eu ?
Simona Sensual : O babă ordinară...
Cătălin Măruţă : Stai măi Simonaaa !
...........
Elena din Germania : Deci nu, ea e obişnuită să jignească tot timpul, pe toată lumea.
Simona Sensual : Păi nu, eşti o penibilă...
Cătălin Măruţă : Deci stai o secundă...acuma...
Simona Sensual : Eşti o penibilă babă ordinară...
Cătălin Măruţă : Stai mă Simona că se uită mama la televizor ...
.....
Simona Sensual : ... nu s-ar uita niciodată la o babă care e o zbârcită, o smochină. În poza aia o smochinită de femeie.
Cătălin Măruţă : Stai !
......

După o scurtă pauză, subiectul „relaţia lui Maharu” cu Elena a continuat. Pe ecran a fost titrat BLONDELE LUI MAHARU LA DUEL. În continuare Elena din Germania era la telefon. Simona Sensual, mai calmă, pentru început, a încercat să-i explice moderatorului ce crede despre toată povestea aceasta.

Cătălin Măruţă : Doamna e la telefon şi zice că are o relaţie în continuare.
Simona Sensual : Măi, lasă-mă Măruţă (i-a dat o palmă peste umăr) în pace să vorbesc, deja eşti enervant.
Cătălin Măruţă : Măi femeie, linişteşte-te !
..........
Simona Sensual : ... de ce să suni tu la toate redacţiile „Libertatea”. Să suni la emisiuni !
Cătălin Măruţă : Simona !...Simona !
Simona Sensual : Eşti penibilă ! Eşti de-a dreptul o cretină care recurge la astfel de....
Cătălin Măruţă : Simona, gata ! Linişteşte-te ! Asta vorbeşti tu în particular. Stai o secundă !
.......
Elena din Germania : Dar ce imagine ai fată, ce imagine ai ?
Simona Sensual : Eşti o penibilă, eşti o babă ordinară.
Cătălin Măruţă : Gata ! Băi femeilor, liniştiţi-vă ! E un bărbat aicea, dau cu pumnul în masă.
........
Cătălin Măruţă : Imediat. Elena ?! Numai o secundă. Simona, hai să vedem ce zice Elena ! Te rog, te ascultăm !
Elena din Germania : Da...
Simona Sensual : Nu am nevoie să aud o nebună şi-o penibilă şi-o babă. Femeie stai în Germania la tine, dacă el va alege să se ducă, să vină în Germania sau să rămână cu... el e cel care va decide. Tu du-te dracu de babă ordinară...
Cătălin Măruţă : Băi gata, Simona ! Întreci orice limită. Dacă nu poţi să te abţii...dă-mi un pic microfonul ăsta...haide că-ţi tăiem microfonul ...nu, n-are rost !
.........
Simona Sensual (reper 34:31 selecţie P2) : Şi ce relaţie poa’ să fie o relaţie telefonică ?! Păi sună la ci...
Cătălin Măruţă : Ok, înseamnă că e nebună femeia, nu ?!
Simona Sensual : Păi e nebună, clar, dă-o-n pizda mă-sii !
Cătălin Măruţă : Băi Simona ! Vezi, d-asta nu te las să-ţi laşi microfonul, pentru că te-ai enervat şi că începi să înjuri pe post şi pentru că-ţi pierzi cumpătul, de ce ?!
Simona Sensual : Data viitoare să nu mă mai inviţi, dragă Măruţă. Şi să ştii că nu mai vin.
.....

În cadrul ediţiei „Happy Hour” din data de 13.01.2010, în prima parte a emisiunii, Cătălin Măruţă a avut-o ca invitată pe Ana Maria Prodan, impresar sportiv. Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : UN TRIO CU SCANDAL : MUTU, BECALI, LUCESCU ; (ora 17.48) SCHIMB DE NEVESTE ÎN FOTBAL.

Discuţiile au abordat o dispută apărută în lumea fotbalului în urma unor declaraţii făcute de antrenorul echipei naţionale de fotbal, potrivit cărora fotbalistul Adrian Mutu ar vrea să vină la meciurile echipei „pentru femei”, dialogul dintre moderator şi invitată pornind de la replica dată de Giovani Becali, selecţionerului, fiind preponderent axat pe tema schimbului de parteneri între cupluri din lumea sportivă.

Redăm din raportul de monitorizare :

17:45 (S1 : 01:28) Cătălin Măruţă : De exemplu, selecţionerul Răzvan Lucescu afirmă că Mutu ar vrea să vină la naţională pentru femei. Ceea ce e ciudat, pentru că din câte ştim noi femei există peste tot în lume, iar Mutu este destul de frumuşel şi cunoscut ca să nu spun şi însurat ca să nu aibă probleme la acest capitol. Mutu, băiat deştept, tace. Mutu tace, dar Giovani Becali simte aşa un impuls, (...) şi-i transmite lui Lucescu un fel de ameninţare voaloată cum că, dacă Lucescu nu-şi ţine gura şi mai spune de Mutu că nu-i băiat cuminte, atunci şi Giovani o să spună despre Lucescu că-i place să facă sex în grup sau, ca să îl citez pe Giovani, „există oameni care fac bal mascat şi-şi schimbă nevestele între ei”. (...) Mai mult decât atât Giovani spune că-l va asmuţi pe Mutu să spună tot ce ştie despre schimburile de neveste pentru că, vezi tu, Doamne, Mutu ştie mai multe. Dar Mutu tace. Doar dezminte că ar şti el ceva despre aceste practici în care mai multe cupluri îşi schimbă între ele partenerii de sex pentru una sau mai multe partide.....
Cătălin Măruţă : Adică sunt fotbalişti în România care-şi iau nevasta, iubita şi se duc pe la alţii în vizită şi zic, băi, 30 de minute schimb, repede.
Ana Maria Prodan : Am auzit, de ce să zic nu ?
18:00 (S2 : 00:40) Cătălin Măruţă : Tu de unde ştii de poveştile ăstea că există partide de sex între cupluri de fotbalişti ? Adică îşi schimbă nevestele între ei.
.........

În cadrul emisiunii „Happy Hour” difuzată de postul PRO TV în data de 14.01.2010, de la ora 17.43, tema a fost tot schimbul de parteneri de cuplu/sex. Titlul afişat pe ecran : SCHIMB DE TRICOURI ŞI DE NEVESTE.

În prima parte a emisiunii, s-a făcut un rezumat al discuţiilor purtate anterior şi s-a difuzat înregistrarea telefonică a dialogului purtat între un reporter şi o persoană, responsabil de relaţiile cu clienţii unui site de gen .

17:45 Cătălin Măruţă : De la făcut schimb de tricouri până la făcut schimb de neveste mai e un singur pas. Şi din zvonurile pe care le-am aflat ieri de la Ana Maria Prodan, mulţi fotbalişti au făcut demult acest pas. Şi apoi încă unul, şi-ncă unul, până au făcut o tură prin tot clubul celor cu dezlegarare la şliţ şi la nevastă. Ce stelişti, câini sau rapidişti, clubul swingerilor e naţional. Iar la naţională poate veni oricine chiar şi selecţionerul Răzvan Lucescu din câte spune Giovani Becali. Lumea mondenă a început să se foiască după ce s-au trezit toţi băgaţi în aceeaşi oală cu pantaloni în vine. Unele neveste de fotbalişti au ţinut chiar să precizeze că ele acasă au monotonie şi că e excepţional, pe principiul plictisite dar fericite. Ce atâta curvăsăraie, vorba lui Gigi Becali, dar ştiţi cum e, cine se scuză se acuză. Atâţia oameni s-au agitat când au auzit de sex în grup şi schimb de neveste că nu pot decât să-mi imaginez că aveau de alungat o muscă de pe căciulă. Ce vreţi e greu să fii şi swinger şi cu sufletul în rai.

În cadrul emisiunii au fost difuzate imagini dintr-un videoclip în care toate persoanele erau goale, fără să se vadă părţile intime. Au fost arătate imagini ale unor tablouri, alb-negru, cu tentă sexuală, în care se vedeau multe persoane complet dezbrăcate.

17:46 (S3 : 03:08) Voce din off : Toată lumea ştie că fotbalul este un sport de echipă, toţi sunt camarazi, fraţi de cruce, de antrenamente, de victorie şi de eşec, de caterincă şi de beţie şi dacă tot împart ca fraţii şi bucuriile şi necazurile, dacă tot îşi schimbă tricourile şi-şi acoperă unul altuia escapadele, de ce nu şi-ar împărţi şi femeile ? Cătălin Măruţă : Adică sunt fotbalişti în România care-şi iau nevasta, iubita şi se duc pe la alţii în vizită şi zic, băi, 30 de minute schimb, repede.
Ana Maria Prodan : Am auzit, de ce să zic nu ?... Am auzit şi eu, într-adevăr, că sunt foarte mulţi jucători fotbalişti care fac chestia asta.
17:48 (S3 : 04:10) Voce din off : Schimbul de dame sau swinging, nu e doar o modă la fotbalişti, este vechi de când lumea şi este făcut într-adevăr în toată lumea. Că treaba se face din moşi strămoşi mai precis din Roma antică aflăm chiar şi de pe site-ul principal al swingerilor români. Tot de pe pagina plăcerilor aflăm că swingingul nu se face aşa de capul lui. Până şi viaţa fără reguli are regulile ei.
..............
Reporter (telefonic) : Trebuie să vin neapărat singură sau pot să mai vin cu un prieten sau prietenă ?
Secretara (telefonic) : Deci, depinde cum doriţi dumneavoastă puteţi să vă faceţi profil de singuri, de cuplu, cum doriţi.
Reporter : Am înţeles că este un program anume ?
Secretara : Zilnic este program.
Reporter : Şi am înţeles că luni, de exemplu, este doar pentru persoane singure, sau cum ?
............
Reporter : Am înţeles. Şi trebuie să plătesc ?
Secretara : Trebuie să intraţi pe website, vă faceţi un profil, vă costă trei sms-uri de trei euro.
.......

În studio, în cadrul emisiunii, au mai participat actriţa Silvia Pop, fosta soţie a lui Ioan Timofte, şi Ionuţ Vâlceanu, discuţiile abordând acelaşi subiect.

Redăm din raportul de monitorizare :

Cătălin Măruţă : Mi-a povestit şi Vlad colegul nostru...
Silvia Pop : ... fac sex în faţa ta, da,
Cătălin Măruţă : ... degeaba ţii masca în faţa ta, asta e, să ştie şi mama ta şi tatăl tău.
Silvia Pop : Şi vreau să zic că era un club, eu cu Tim n-am fost, (...) unde trebuia să-ţi laşi hainele la intrare.
.....
Ionuţ Vâlceanu : Te duceai cu perechea, tot aşa, te înscriai şi făceai revelionul acolo cu ei. Un lucru foarte important e că femeile aleg partenerul , adică te duci cu soţia acolo, nu vine oricine la soţia ta şi zice gata eu te vreau pe tine. Femeile au dreptul de a alege partenerii.
Cătălin Măruţă : Şi a fost un revelion unde s-au înscris tot felul de cupluri pentru a participa...
.........
18:05 (S4 : 05:32) Cătălin Măruţă : Cu buzunarele goale dar cu mintea plină de fantezii, mulţi români trăiesc o viaţă dublă. Familişti, angajaţi model şi din când în când părtaşi la orgii sexuale. Echipa noastră a intrat în contact pe internet cu un bărbat care de doi ani face sex cu necunoscute în cadrul unui club de swingeri. În tot acest timp soţia lui nu-i reproşează nimic pentru că ea nu ştie absolut nimic.

De asemenea, în emisiune a fost difuzată o înregistrare a unei discuţii virtuale, avută cu un bărbat înscris pe un site de gen, pe ecran fiind difuzate imaginile de pe un site de întâlniri şi textul convorbirii avute pe chat.

18:06 (înregistrare) Bărbat : Câţi ani ai ? Reporter : 24. Şi tu ? Bărbat : 33. Reporter : Eu sunt începătoare. De cât timp eşti în swing club ? Bărbat : De ce, eşti singură ? Reporter : Da. Bărbat : De 2 ani. Reporter : Ai parteneră ? Bărbat : Nu stabilă. Ne programăm întâlnirile, am 2 partenere o dată sau în funcţie de timp.
....

Începând cu ora 18:08, la emisiune a participat, în calitate de invitat, Catinca Roman. Titlul afişat pe ecran a fost modificat în : SCHIMB DE PARTENERI MONDENI, iar de la ora 18:31, invitată în studio a fost Lorena Trică. Titlul s-a schimbat în : LORENA, NESCHIMBATĂ DE TRICĂ. Discuţiile au avut aceeaşi temă.

În cadrul emisiunii „Happy Hour” din 15.01.2010, la ora 17.52 a fost difuzat un promo referitor la subiectul ce urma să fie abordat în continuare. Titlu afişat : URMEAZĂ, LA HAPPY HOUR.

(S5 : 00:06) Voce din off : Un cuplu de swingeri a acceptat să vorbească în exclusivitate cu o echipă PRO TV. Sub protecţia anonimatului doi soţi din Oradea au povestit fără perdea totul despre schimbările sexuale de parteneri pe care le practică de câţiva ani. Cât de mulţi români sunt adepţii acestei practici sexuale controversate aflaţi în câteva momente la Happy Hour.

Au fost difuzate imagini dintr-un club unde dansau fete sumar îmbrăcate.

La ora 18:24 s-a difuzat interviul luat unui cuplu ce practică schimbul de parteneri. Pe burtieră a alternat însrisul : SWINGER, DAU NEVASTĂ LA SCHIMB cu Familie care practică swinging.

(S6 : 01:04) Voce din off : Vă invităm să cunoaşteţi una dintre numeroasele familii din România care a ales să trăiască o viaţă dublă. În viaţa de zi cu zi, aceşti doi soţi sunt nişte persoane ambiţioase şi energice, angajaţi model. Se iubesc foarte mult şi pot locui chiar în acelaş bloc cu dumneavoastră. Incognito, ei au decis să-şi condimenteze relaţia începând să frecventeze cercurile de swing.
Bărbatul : La început, am fost destul de reticenţi cu pivinţă la practica asta. Dar aprofundând mai bine, i-am făcut o propunere soţiei să practicăm şi noi swingul. Prima impresie a fost wow, într-adevăr. Ne-am gândit : putem noi oare să facem asta ? Fiind începători nu aveam idee ce implică asta, ce urmează după. Eu în special m-am gândit şi am propus soţiei să fim şi noi swingeri. Şi nu dintr-o fiţă, cum este foarte la modă în ziua de astăzi totul să faci dintr-o fiţă. Pur şi simplu, mie mi s-a părut tentant.
Voce din off : Începutul este cel mai greu. Cuplul a început viaţa de swingeri cu neîncredere. Pe parcurs şi-au dat seama că este un stil de viaţă la care nu vor să renunţe.
Bărbatul : Cu neîncredere se pleacă de obicei când eşti începător în swing. Normal că este foarte greu să primeşti pe cineva în intimitatea şi neîncrederea planează asupra primei întâlniri. Tentant este... cum să zic, libertatea. Libertatea pe care ţi-o permiţi împreună cu partenerul tău de viaţă. Poţi experimenta orice în materie de sex fără să-ţi înşeli partenerul. Şi noi zicem că viaţa ş-aşa e destul de scurtă şi de grea încât să îţi permiţi s-o laşi să treacă pe lângă tine.
Femeia : Şi să nu încerci lucruri noi.
Bărbatul : Spre surprinderea dumneavoastră şi a telespectatorilor dumneavoastră, relaţia noastră nu numai că, pe plan sentimental ci şi în plan sexual s-a îmbunătăţit enorm. Am cunoscut 200% creştere pe toate planurile. Deci, chiar ne-a impulsionat viaţa într-un sens pozitiv.
..........
Bărbatul : Medical vorbind ? Chiar de loc. Este mai periculos să faci sex, să-ţi înşeli soţia, poate pe grabă, pe furiş, să fii surprins fără protecţie la tine şi totuşi instinctele animalice să primeze, nu ? Este mult mai periculos aşa decât planificat din timp şi cu un cuplu stabil.
Voce din off : Una peste alta, acest cuplu din Oradea nu vrea să renunţe la swing. Viaţa lor s-a schimbat cu 180 de grade de când au decoperit plăcerea schimbului sexual de parteneri.

Analizând conţinutul emisiunilor „HAPPY HOUR”, ce au făcut obiectul sesizărilor, membrii Consiliului au constatat, având în vedere temele şi subiectele abordate în cadrul acestora, că difuzarea lor s-a făcut cu încălcarea normelor legale privind protecţia minorilor.

Membrii Consiliului au constatat că abordarea unor subiecte sau teme privind viaţa sexuală sau de cuplu în cadrul unei emisiuni ce se difuzează în intervalul orar 17.45-19.00, interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, în special copiilor, contravine în mod flagrant dispoziţiilor privind protecţia minorilor, fiind de natură a afecta dezvoltarea psihică şi morală a acestora.

Astfel, Consiliul a apreciat că emisiunile, în raport de conţinutul lor, au fost difuzate fără a se respecta criteriile de clasificare a programelor audiovizuale care obligă radiodifuzorii să ţină cont de psihologia personajelor şi de reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, de calitatea şi tipologia limbajului, precum şi de genul sau temele producţiilor audiovizuale, criterii în funcţie de care se face şi alegerea intervalului orar de transmitere a producţiilor audiovizuale, astfel încât difuzarea acestora să nu afecteze minorii.

Conform dispoziţiilor legale, difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Consiliul a apreciat că, prin natura subiectelor abordate, cu evidente conotaţii sexuale, prezentatorul a încurajat desfăşurarea emisiunilor în afara cadrului legal, având în vedere conţinutul şi ora de difuzare, oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune.

De asemenea, s-a mai constatat că în cadrul emisiunii din data de 4 decembrie 2009, moderatorul emisiunii nu a avut o atitudine fermă pentru stoparea limbajului vulgar, injurios şi depreciativ utilizat de invitata emisiunii la adresa persoanei care intrase în legătură telefonică, fapt ce contravine dispoziţiilor legale.

Membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, şi că difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut, emisiuni care, chiar dacă sunt calificate ca fiind de divertisment, oferă modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi morale.

Membrii Consiliului apreciază, de asemenea, că prezentatorii unei emisiuni au obligaţia de a se asigura că emisiunea pe care o realizează se desfăşoară în cadrul legal, şi nu este de natură a afecta publicul minor.

Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea aceloraşi prevederi, membrii Consiliului au propus amendarea S.C. PRO TV S.A. cu suma de 10 000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi a art. 91 alin. (1) şi (3), din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994) pentru postul de televiziune PRO TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10 000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile art. 16 alin. (3) lit. f), g), k), l), din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a dispoziţiilor art. 42 alin. (4) din acelaşi act normativ.


Către,

S.C. PRO TV S.A.
cu sediul în Bucureşti, sector 2, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1 CUI : 2835636

pentru postul de televiziune PRO TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 225/02.02.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât în cadrul emisiunii „Happy Hour”, difuzată în data de 4 decembrie 2009, moderatorul acesteia a permis unei invitate să utilizeze un limbaj injurios şi depreciativ la adresa unei persoane, fapt ce contravine dispoziţiilor legale.

De asemenea, în ediţiile emisiunii „Happy Hour” din 13-15 ianuarie 2010, au fost prezentate subiecte privind viaţa sexuală sau de cuplu, încălcându-se în mod flagrant dispoziţiile privind protecţia minorilor.

Conform prevederilor legale, difuzarea în serviciile de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot vedea emisiunile respective”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.