Decizia nr. 226 din 02.02.2010

02.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETAŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1, Bucureşti

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 02 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea « Dănutz SRL », difuzată în data de 31 ianuarie 2010, începând cu ora 17.00, de postul de televiziune TVR 1. Postul TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005 şi Decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1) şi (3) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 30 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor din Legea audiovizualului :

art. 3 - (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

(3) Răspunderea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate, inclusiv al comunicărilor comerciale audiovizuale, revine, în condiţiile legii, furnizorului de servicii media audiovizuale.

39 alin. (2) - Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 30 din Codul audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Postul de televiziune TVR 1 a difuzat, în ziua de 31 ianuarie 2010, începând cu ora 17.00, în direct, emisiunea de divertisment « Dănutz SRL », prezentată de Dan Bittman.

Emisiunea a cuprins şi o demonstraţie susţinută de doi cascadori echipaţi în costume ninja care a constat în tăierea cu sabia a unui ananas fixat de un suport pe capul fiecăruia dintre membrii trupei Holograf.

Primul supus acestui număr a fost chitaristul Romeo Dediu, care, după una dintre manevrele efectuate de unul din cascadori, a arătat semne că este rănit la cap şi a părăsit imdiat platoul de filmare. După acest incident, exerciţiile au continuat şi cu alţi doi membri ai formaţiei Holograf, Dan Bittman refuzând să participe, deşi iniţial se pregătise pentru acest lucru. Dan Bittman a invitat apoi şi alte persoane din studio să participe la demonstraţie, dar acestea au refuzat.

În calitate de furnizor de servicii media audiovizuale, Societatea Română de Televiziune răspunde de conţinutul programelor pe care le difuzează, obligaţie ce îi incumbă potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Legea audiovizualului, iar divertismentul publicului se realizează cu respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, astfel cum prevede alin. (1) al aceluiaşi articol.

Consiliul a constatat că postul public de televiziune nu a respectat dispoziţiile legale invocate, difuzând în direct o emisiune în care urma să se desfăşoare un număr de circ în care se foloseau arme albe şi în care aveau să fie implicaţi unii dintre invitaţii din platou.

Membrii Consiliului au avut în vedere faptul că acest moment care urma să fie prezentat în emisiune (în care se foloseau săbii de tip « ninja »), a fost unul previzionat şi pregătit, nefiind vorba despre o situaţie apărută ad hoc şi pe care dl. Dan Bittman să n-o fi cunoscut în prealabil, astfel încât să nu o poată « gestiona » în mod responsabil. În consecinţă, un astfel de demers, care conţinea un grad de risc neechivoc, a fost asumat de prezentatorul emisiunii, cu consecinţele ce puteau să decurgă din acest fapt.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Dan Bittman : Vă spun, din momentul ăsta emisiunea noastră s-ar putea să ia o turnură destul de interesantă pentru că am să invit 2 domni care de meserie sunt cascadori : domnul Ştefan Solcanu şi domnul Cristian Prisăcaru, care vor veni şi vor avea treabă cu 4 dintre noi. Asta ca să înţelegeţi despre ce este vorba, ne distrug şi scena, nu e nicio problemă ... vă rog ... Ia, să vedem ... Astea sunt săbii, nu ? Săbii ninja ...

În platou apar 2 bărbaţi costumaţi în ţinute ninja şi echipaţi cu săbii.

Dan Bittman : Aşa ... deci au vârf săbiile, să ştim, să înţelegem ...
Cascador : Sunt foarte ascuţite ...
Dan Bittman : Foarte ascuţite, da ...
Invitat : Foarte, foarte ascuţite ...
Dan Bittman : Aşa, da ...
Invitat : Sunt tocmai bune pentru tăiat ...
Dan Bittman : Şi de ce râdeţi aşa când spuneţi foarte ascuţite ...
Invitat : Ca să ştii că sunt foarte ascuţite ...
Dan Bittman : Am înţeles, sunt foarte ascuţite. Insistăm, că sunt foarte ascuţite. Şi, ce facem ?« Consiliul a considerat ca fiind deosebit de grav faptul că, deşi unul dintre membrii trupei Holograf, Romeo Dediu, a fost rănit în timpul derulării numărului de circ (fără ca, la acel moment, să se cunoască gravitatea vătămării suferite de Romeo Dediu !), prezentatorul emisiunii nu a intervenit, în sensul ca numărul de circ aflat în derulare să nu mai continue, în scopul de a asigura protejarea celorlalţi membri ai trupei Holograf de o posibilă repetare a greşelii. Mai mult decât atât, el a dus în derizoriu informaţia aflată din platou potrivit căreia Romeo Dediu fusese »tăiat" de sabie, invitând, în continuare, şi alte persoane aflate în studio să participe la demonstraţia ninja, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Sub acest aspect, prevederile Codului audiovizualului prevăd la art. 30 că radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Cei 4 se aşează în platou cu picioarele îndoite, iar pe cap îşi vor lipi un ananas sprijinit pe un suport.

Primul cascador secţionează orizontal ananasul de pe capul lui Romeo Dediu, iar al doilea, din spatele participantului, secţionează ananasul pe verticală. (Participantul se vede cum vociferează şi se pipăie cu mâna pe cap.)

Dan Bittman : Te-a durut ?
Invitat ninja : L-am atins ! Te rog frumos să ieşi, că te-am atins !
Dan Bittman : Păi crezi că poate să mai zică ? Că-i curge sângele şiroaie ! Da !
Romeo Dediu : Unde ies ?
Invitat ninja : Ieşi în partea asta ! A alunecat !" (...)
Voce din platou : L-a tăiat !
Dan Bittman : L-a tăiat ?
Primul cascador, către celălat, în timp ce se pregătea să execute al doilea exerciţiu : Vino aici ! Hai îl facem aşa ! Lasă-mă să lovesc numai eu, da ?
Dan Bittman : Fiecare loveşte ce vrea ! Aşa ! Gata ! A trăit ! A reuşit ! Mugurel, tu ? Ultima, ultima cu Mugurel, ca să mai avem chitarist şi bas. Gata ! Pentru că suntem într-o mare de asta de timp, eu mă scot acuma, ştii, zic ... pentru că sunt într-un ...
Invitat ninja : Din păcate ...
Dan Bittman : Din păcate, da ! Bine, mergem înainte, mai continuăm şi cu ... mai aveţi curaj ? (Se adresează altor invitaţi din studio) Ar trebui şi voi acuma, ar trebui şi voi să urmaţi, tot aşa cu o provocare, El capo di tutti capi, Marian, ţie trebuie să vezi cum e să arzi din dragoste. Ai curaj ? N-ai curaj ? Nu pot să cred că n-ai curaj. Marian, Marian, dragostea a fost pentru tine, pentru tine dragostea a fost cea care te-a ţinut în viaţă ...
Marian Ionescu : Mi-a plăcut foarte mult exerciţiul, îl apreciez, da’ doar în sensul în care ..."

Analizând conţinutul emisiunii, Consiliul a considerat, de asemenea, că modul în care a fost abordată, într-o emisiune difuzată în direct, o situaţie care presupunea un grad ridicat de risc pentru invitaţii ce urmau să devină protagonişti ai unui număr de circ în care se foloseau arme albe a fost de natură să prejudicieze, pe de o parte, un drept fundamental al omului, dreptul la viaţă.

Pe de altă parte, a fost afectată dezvoltarea mentală şi morală a copiilor, faţă de care un astfel de comportament, aparent « neînfricat », dar, în esenţă, lipsit de responsabilitate al d-lui Bittman, poate constitui un model pe care minorii, lipsiţi de experienţă şi cu discernământul redus, ar putea, în diferite conjuncturi, să îl urmeze, cu posibile consecinţe dramatice.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) şi art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 şi dispune intrarea deîndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TVR 1 cu somaţie publică, întrucât, în ziua de 31 ianuarie 2010 a programat şi difuzat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, emisiunea »Dănutz SRL", în care a fost prezentat un număr de circ cu grad ridicat de violenţă, fapt de natură a afecta dezvoltarea minorilor.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot vedea emisiunile respective.’’

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.