Decizia nr. 227 din 02.02.2010

02.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L.,
cu sediul în Baia Mare, str. Vasile Lucaciu nr. 162, jud. Maramureş, CUI 25706940

pentru postul de televiziune AXA TRANSILVANIA

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 2 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 960/25.01.2010, precum şi raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la ediţiile emisiunii « Ţara mea », difuzate de postul de televiziune AXA TRANSILVANIA în zilele de 11, 12, 14 şi 15 ianuarie 2010

Postul de televiziune AXA TRANSILVANIA aparţine radiodifuzorului S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST SRL (licenţa audiovizuală TV-C 250.6/16.06.2005 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 894.1/26.07.2005 şi reautorizare nr. 894.1/23.07.2009).

Analizând raportul de inspecţie şi vizionând emisiuniea menţionată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”

În fapt, postul de televiziune AXA TRANSILVANIA a difuzat, în direct, în ziua de 11 ianuarie 2010, de la ora 22.00, o ediţie a emisiunii « Ţara mea », moderată de domnul Adi Rusu, acesta avându-l ca invitat pe domnul Vasile Vlaşin - consilier local şi membru PD-L.

Subiectul principal al emisiunii a fost hotărârea Consiliului Local Baia Mare privind interzicerea organizării de nunţi pe timpul nopţii, începând cu anul 2010.

Prin telefon a intervenit domnul Mircea Dolha – viceprimar Baia Mare şi membru PSD, iniţiatorul proiectului. Subiectul discuţiei a fost oportunitatea şi legalitatea unei asemenea decizii.

În timpul discuţiilor, domnul Dolha a vorbit doar cu moderatorul, refuzând dialogul cu invitatul din studio, iar după aproximativ 20 de minute a închis telefonul. Discuţia a mai continuat timp de aproximativ 40 de minute, invitatul Vasile Vlaşin exprimându-şi opoziţia faţă de un asemenea proiect pe ca l-a catalogat ca fiind unul „imbecil”.

Ca urmare a acestui fapt, în ediţia emisiunii „Ţara mea” din 12.01.2010, realizatorul Adi Rusu a comentat disputa din emisiunea precedentă, subliniind faptul că i s-a părut deplasată înverşunarea cu care s-a purtat discuţia dintre domnul Mircea Dolha şi consilierul local Vasile Vlaşin, reproşându-i domnului Dolha faptul că a închis telefonul şi nu a dorit să continue discuţia.

De asemenea, moderatorul a anunţat că l-a sunat pe domnul Mircea Dolha ca să-l invite în emisiune, dar că acesta a declinat invitaţia.

Pornind de la cele întâmplate în ediţiile anterioare, în ediţia emisiunii din 14.01.2010, moderatorul acesteia, domnul Adi Rusu, a adus o serie de acuzaţii şi jigniri la adresa domnului Mircea Dolha, pe care l-a numit „Dolpha Langren” , „eminenţă cenuşie”, „preparator de caltaboş” şi „cârnăţar”.

Redăm din raport :

„Adi Rusu : Am să vă povestesc nişte evenimente uluitoare de pe vremea când Dolpha Langren era patronul unui post de radio (Radio Galaxia Baia Mare –n.n.), presiunile pe care le făcea, şantajele pe care le făcea şi cum cerea oamenilor din subordinea sa să facă şantaje (...), episodul următor va fi cum s-au dat bani în plase şi cum aţi luat plase cei care aţi luat banii...”.

A urmat apoi citirea unui aşa-zis pamflet, prin care moderatorul a continuat seria comentariilor denigratoare şi a acuzaţiilor la adresa domnului Mircea Dolha, precum şi la adresa unei foste colege a acestuia :

„Adi Rusu : Test de incultură generală (...) este ca un sondaj comandat de Dolpha Langren între Ţara Mea şi domnia sa între 13.01.2012 şi 14.01.2036, date apocaliptice, realizat de un grup de cercetători europeni experţi în folosirea cârnaţului ca momeală electorală şi pentru studii de specialitate la facultatea de drept penal din cadrul DNA, Direcţia Naţională Apolitică. Consilier pe probleme de limbă română stricată este Mica Pişpirica (Mica Şvab - realizator la televiziunea TL+ şi fostă colegă a dlui Adi Rusu la Radio Galaxia Baia Mare –n.n.), slăbiciunea sa de numai 48 de kg, blonda ce-l susţinea încă de pe vremea când studia la drept şi-şi dădea licenţa din analiza cu tema „Cum să fii prezent prin absenţă”. Blonda Mica Pişpirica îl susţinea şi îl susţine şi acum, când îi este călcat în picioare moralul după ce a căzut la pământ. Sigur că Dolpha Langren dă vina pe moralul său căzut pe forţa gravitaţională a pământului şi cântă la televizor Pişpiricăi „Ridică-mi-l la cer”, Asta, după ce i-a reproşat în câteva rânduri „Ţi-am dat un inel”. Marja de eroare a testului este de 100 % (...). Iată întrebările :
1. Expresia „publică care” din hotărârea de consiliu local, după un proiect de Dolpha Langren cu privire la interzicerea nunţilor de noapte este : a) Cacofonie ; b)Metaforă ; c) Expresie genială. Răspuns Ţara Mea : E o metaforă când e rostită de Dolpha Langren ; Dolpha Langren : c), adică expresie genială. Răspuns corect !
2. Expresia „aplică contravenientului” exprimă : a) Durere ; b) Bucurie ; c) Prostie. Răspuns Ţara Mea : Nu ştiu. Dolpha Langren : c), adică prostie. Răspuns corect !
3. Giuseppe Verdi a fost : a) Compozitor italian ; b) Angajat al Teatrului Municipal Baia Mare ; c) Fotbalist băimărean. Răspuns Ţara Mea : Nu ştiu. Dolpha Langren : b), adică angajat al Teatrului Municipal Baia Mare. Răspuns corect !
4. Litera „Ş” vine de la : a) Şmecher ; b) Şpagă ; c) Şemineu de 9000 de euro făcut în campania electorală. Răspuns Ţara Mea : Nu ştiu. Dolpha Langren : b) şi c), şpagă şi şemineu de 9000 de euro făcut în campania electorală.
5. Frizerul din Baia Mare, după Bărbierul din Sevilla este : a) Compoziţie a lui Giuseppe Verdi ; b) Piesă de teatru de Ion Luca Caragiale ; c) Viceprimar din Baia Mare. Răspuns Ţara Mea : Nu ştiu. Dolpha Langren : c), viceprimar din Baia Mare. Răspuns corect !

În urma răspunsurilor date, Dolpha Langren a fost desemnat câştigător şi i-a fost decernat titlul „Schingiuirea limbii porcine”. Acesta urmează să-i fie înmânat într-un cadru festiv într-un abator de organe. Momentul, care se anunţă unul deosebit de emoţionant, va deschide examenul repetenţilor „Repetiţia – mama învăţăturii, mai bună decât corigenţa fără rost”, dar şi lucrările sesiunii ştiinţifice „Frizerul, mit şi realitate”. Acesta a fost pamfletul zilei, orice asemănare cu personajele din realitate este una pur întâmplătoare.

În timpul citirii pamfletului, în josul ecranului a fost afişat titlul : „Test de (in)cultură generală de Dol(p)ha Langren”.

Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a constatat că prin comentariille denigratoare la adresa domnului Mircea Dolha, făcute chiar de moderatorul emisiunii, a fost prejudiciat dreptul la propria imagine al acestuia, încălcându-se astfel prevederile art. 42 alin. (1) din Codul audiovizualului.

De asemenea, Consiliul a constatat că moderatorul emisiunii a formulat acuzaţii grave la adresa domnului Mircea Dolha, fără a aduce dovezi din care să rezulte vinovăţia acestuia, fapt de natură să încalce dispoziţiile art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului. Nerespectarea acestei obligaţii a condus la prejudicierea demnităţii şi a dreptului la propria imagine ale persoanei acuzate.

Mai mult, deşi moderatorul a susţinut în ediţia din 12.01.2010 că domnul Mircea Dolha a refuzat invitaţia de a participa în emisiune, ulterior, în urma acuzaţiilor nedovedite de natură morală şi penală din ediţia din 14.01.2010, difuzată în direct, acesta nu a încercat să ia legătura cu persoana acuzată pentru a-i da posibilitatea să-şi spună punctul de vedere cu privire la problema în discuţie, care îl viza în mod direct şi nici nu a menţionat acest fapt pe post, nerespectând astfel principiul audiatur et altera pars.

Astfel, domnul Adi Rusu, în calitate de moderator, a manifestat o atitudine lipsită de profesionalism, aducând jigniri şi acuzaţii la adresa domnului Mircea Dolha, fără ca acesta să fie în situaţia de a se apăra sau de a-şi exprima un punct de vedere ; în acest fel au fost create premisele ca imaginea acestei persoane să fie prejudiciată.

Consiliul apreciază că numai prin prezentarea opiniei persoanei acuzate puteau fi reflectate în mod corect problemele dezbătute şi numai în acest mod ar fi fost asigurată şi respectarea principiului audiatur et altera pars. Printr-o astfel de abordare ar fi fost asigurată şi protecţia dreptului la imagine şi demnitatea celui căruia i-au fost aduse acuzaţii.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L., având licenţa audiovizuală TV-C 250.6/16.06.2005 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 894.1/26.07.2005 şi reautorizare nr. 894.1/23.07.2009, pentru postul de televiziune AXA TRANSILVANIA, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L.,
Baia Mare, str. Vasile Lucaciu nr. 162, jud. Maramureş, CUI 25706940

pentru postul de televiziune AXA TRANSILVANIA

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 227/02.02.2010 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune AXA TRANSILVANIA cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât, în emisiunea „Ţara mea”, difuzată în ziua de 14 ianuarie 2010, moderatorul acesteia a adus jigniri şi acuzaţii de natură morală şi penală la adresa unei persoane, fără a solicita punctul de vedere al acesteia cu privire la acuzaţiile formulate şi fără a aduce dovezi din care să rezulte vinovăţia, încălcându-se astfel prevederile art. 42 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.