Decizia nr. 244 din 11.02.2010

11.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
cu sediul în Braşov, Str. Traian Grozăvescu nr. 8, Jud. Braşov

pentru postul de televiziune rtt

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunile informative „Jurnalul RTT” difuzate în ziua de 22 ianuarie 2010, de către postul rtt.

Postul de televiziune rtt aparţine radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071/09.12.1993 şi decizia de autorizare nr. 086.1/04.03.2003).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor invocate, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

În fapt, în ziua de 22 ianuarie 2010, de la ora 20,00, în cadrul emisiunii informative „Jurnalul RTT”, postul de televiziune rtt a difuzat o ştire sub titlul „Cei mai titraţi protestatari ai Braşovului au legături cu Partidul Naţional Liberal” referitoare la o pretinsă apropiere/apartenenţă politică faţă de PNL-Braşov a domnilor Gheorghe Botorog şi Ladislau Vankay.

Exemplificăm din raport :

„Prezentator : Cei mai titraţi protestatari ai Braşovului au legături cu Partidul Naţional Liberal. Ladislau Vankay, cel care a blocat luni de zile pasajul de la Dârste şi Gheorghe Botorog, văcarul care urla de opt ani în faţa Consiliului Judeţean, sunt mai apropiaţi de liberali, decât simplele bănuieli că protestele lor au fost întreţinute constant de conducerea PNL.

Pe fondul unor imagini cu Gheorghe Botorog, şi Ladislau Vankay, vocea din off a afirmat :„Surse apropiate Partidului Naţional Liberal, afirmă că soţia lui Botorog şi Ladislau Vankay împreună cu soţia ar fi cu drept de vot ai PNL Braşov. Preşedintele Organizaţiei Municipale a partidului a confirmat pe jumătate informaţia”

În cuprinsul ştirii, au fost prezentate şi punctele de vedere ale domnului Dumitru Ioan Puchianu, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL-Braşov, şi ale doamnei Mariana Câju, purtător de cuvânt al Organizaţiei Municipale PNL-Braşov, puncte de vedere luate cu ocazia desfăşurării Conferinţei PNL.

Redăm din raport :

„Dumitru Ioan Puchianu : Cu siguranţă nu am numele Botorog în evidenţă...soţia probabil îi poartă numele, Botorog. Nu mi-aduc aminte, sau putem verifica, dar,... din, normal... pentru că am parcurs întreaga evidenţă, nu am numele Botorog ! Vankay, există Vankay Rozalia, sau Ladislau,..., deci există Vankay Ladislau şi Vankay Rozalia, sau ceva de genul ăsta, şi fac parte din categoria celor, care au mi se pare, drept de vot.
(…) Mariana Câju : În ceea ce priveşte familia Vankay, sunt membrii PNL cu drept de vot în Adunarea Generală, domnul Vankay Pavel şi doamna Vankay Rodica, domnul Vankay Pavel este , ..., sunt amândoi părinţii acelui domn, nu este, nu ştiu cu îl cheamă, domnul Vankay Ladislau cred, nu este membru PNL.”

Deşi cei doi reprezentanţi ai PNL au infirmat informaţiile prezentate de post cu privire la apartenenţa politică a celor două persoane, în emisiunile informative „Jurnalul RTT” de la orele 21,00 şi 22,00 din ziua de 22 iuanuarie 2010, postul a continuat să prezinte ştirea sub aceeaşi formă tedenţioasă, în sensul că domnii Gheorghe Botorog şi Ladislau Vankay au legături cu PNL-Braşov, iar soţiile acestora sunt membri PNL cu drept de vot.

Vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a încălcat normele audiovizuale referitoare la informarea corectă şi obiectivă a publicului.

Membrii au constatat că, printr-o astfel de prezentare, postul a privat publicul de posibilitatea de a-şi forma propria opinie cu privire la ştirea respectivă, în condiţiile în care reprezentanţii PNL-Braşov infirmaseră într-o ediţie anterioară a emisiunii informaţiile legate de apartenenţa celor două persoane la PNL-Braşov.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. Radioteleviziunea Transilvania S.R.L pentru postul de televiziune rtt.

Potrivit dspoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, S.C. Radioteleviziunea Transilvania S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune rtt cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii informative „Jurnalul RTT” difuzată în ziua de 22 ianuarie 2010, de la ora 20,00, a prezentat o ştire prin al cărei conţinut a fost atribuită domnilor Gheorghe Botorog şi Ladislau Vankay, cei mai cunoscuţi protestatari din municipiul Braşov, calitatea de membri ai PNL-Braşov, deşi, în realitate, aceştia nu deţin această calitate.

Potrivit prevederilor din Legea audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.