Decizia nr. 248 din 16.02.2010

16.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
pentru postul ANTENA 1

S.C. TV ANTENA 1 S.A. CUI R 1599030
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
Bucureşti

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea ,,Neaţa cu Răzvan şi Dani’’, ediţiile din 27 şi 28 ianuarie 2010, difuzate de postul ANTENA 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC TV ANTENA 1 SA a încălcat dispoziţiile art. 27 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 117 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 27 alin. (1) din Legea audiovizualului, publicitatea televizată şi teleshoppingul trebuie să fie uşor de identificat şi trebuie să fie separate de conţinutul editorial. Fără a aduce atingere utilizării de noi tehnici publicitare, se asigură o separare prin mijloace optice şi/sau acustice şi/sau acustice şi/sau spaţiale între publicitatea televizată, teleshopping şi, respectiv, celelalte părţi ale programelor.

Potrivit prevederilor art. 117 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului :

„alin. (1) – Calupurile publicitare trebuie separate clar, sonor şi vizual, de programele audiovizuale, prin coperte neutre.

alin. (3) – În cazul în care în spoturile publicitare sunt folosite persoanje, decoruri sau situaţii din emisiunile difuzate, pe lângă condiţiile de separare prevăzute la lin. (1) se va insera pe întrega durată a difuzării menţiunea „Publicitate« . »

În fapt, postul ANTENA 1 a difuzat, în zilele de 27 şi 28 ianuarie 2010, emisiunea matinală ,,Neaţa cu Răzvan şi Dani« , în cadrul cărora, în repetate rânduri, prezentatorii au vorbit despre concursul cu premii în bani, organizat de ziarul „Cancan », concurs intitulat „Cancaniada’’.

Atât la începutul celor două ediţii, cât şi după fiecare pauză de publicitate, în partea de sus a ecranului, postul ANTENA 1 a afişat menţiunea : ,,Acest program conţine plasare de produse", cu excepţia începutului emisiunii din data de 27.01.2010, atunci când acest mesaj nu a fost afişat pe ecran.

Fragmentele în care s-a vorbit despre concursul ,,Cancaniada’’ au fost marcate cu semnul „P", marcaj care a fost postat cu o întârziere de 4-5 secunde, în cazul primelor 3 selecţii, respectiv cu 19 secunde, în cea de a patra selecţie.

Cei doi prezentatori, Dani şi Răzvan, împreună cu Daniela Crudu, au explicat publicului modul de participare şi de câştigare a premiilor puse în joc, folosind spre exemplificare atât taloanele din ziar, cât şi un talon la scară mare, amplasat pe un panou în studio, lângă masa unde se pregătea preparatul zilei, motiv pentru care se putea observa pe fundal atunci când camera era îndreptată spre bucătar.

De asemenea, în cadrul ediţiei din 27.01.2010, camera a focalizat un prim plan pe talonul supradimensionat aflat pe panoul din studio.

Redăm din raportul de monitorizare :

Ediţia din data de 27.01.2010

Răzvan : Vineri începe Cancaniada, ai înţeles ?
Răzvan : Ştii ce e Cancaniada ?
Daniela : Câştigi bani mulţi,mulţi, mulţi.
Răzvan : Măi, e frumos să fie…măi, e pe simplu : vineri şi luni, în ziarul Can can, ai un talon de genul ăsta (n.n. îl arată la cameră), da ? Îl vezi ?
Răzvan : Poţi câştiga aşa : 5000 de euro, dacă îţi ies numerele astea de sus, în linie, 1000 de euro, dacă ies astea, 400, şi tot aşa. Important este ca (n.n prim plan cu panoul mare din studio) după ce iei talonul, să verifici numerele ce apar în ziar, de luni până vineri. Ai înţeles ? Dar poţi să-ţi iei talonul şi vinerea, şi lunea. Mai multe ziare, mai multe şanse de câştig.
Răzvan : acum, cei de la Can can ţi-au trimis, ca să te antrenezi, un talon în mărime cum îţi place ţie, mai mare. Şi ai nişte numere pe aici. Dacă în emisiunea asta auzi vreo cifră care-ţi face…vreun număr care te…şi se regăseşte pe panou, poţi să încercuieşti, Dacă prinzi o linie d’asta, poţi să câştigi premiile înscrise în dreapta. Important este că toţi cei care câştigă linii de genul ăsta, intră în cursă pentru marele premiu, care anul ăsta este de 1 milion de euro.
Daniela : Mamă, ce de bănet ! Mă, eu dacă-l câştig, ies la pensie. Pe cuvântul meu !
Răzvan : Ia, taloanele sunt ale tale, talonul mare şi fii pe fază. Poate se întâmplă ceva.

De asemenea, în aceeaşi emisiune au mai existat şi alte fragmente în care s-a făcut publicitate concursului „Cancaniada", prezentatorii oferind detalii despre acest concurs.

În cadrul ediţiei emisiunii din data de 28.01.2010, postul ANTENA 1 a difuzat două spoturi, cu o durată de 13 secunde, ecranul îngustându-se şi apărând scris pe marginea din stânga şi de jos a ecranului imaginea talonului de participare supradimensionat aflat în studioul emisiunii, precum şi mesajul : Cancan ; din 29 ianuarie MARELE PREMIU 1 MILION DE EURO.

Redăm din raportul de monitorizare :

Ediţia din data de 28.01.2010

Dani : apropo de cifre : de reţinut, ca un joc. În afară de 0 şi 8, avem toate numerele pe panoul Danielei, deci avem 5...rândul doi
Dani : optul e bifat de ieri şi zero n-avem. Ăsta este talonul Danielei, e un talon de jucărie. Voi găsiţi vinerea şi lunea, începând de mâine, când începe Cancaniada, taloanele reale. Sunt pe culori, talonul e valabil doar în săptămâna ce urmează, găsiţi numerele în fiecare zi a săptămânii în Can can, dacă răzuiţi şi găsiţi numerele pe o linie, câştigaţi cât scrie în dreptul liniei, e foarte simplu. 5000 de euro, 1000 de euro, 400 de euro, până la 100 de euro. Premiile sunt foarte mari (n.n prim plan cu panoul mare din studio), marele premiu e de 1 milion de euro, ceea ce vă doresc şi vouă.
Răzvan : Acuma, ăla e un talon de jucărie, să ştii că ea crede, în continuare, că dacă îi ies numerele până mâine, se duce şi le ia banii celor de la Can can. Pe linia de sus are deja 3 numere, i-ar mai rămâne 23 şi 6. Dacă-i ies mâine, într-un fel sau altul, e în stare să se ducă cu panoul ăsta până la ei şi să le ia banii.
Daniela : adică eu câştig 5000 de euro de antrenament ?

Ediţia din data de 28.01.2010

Răzvan : Luni, în Can can, găseşti un astfel de talon, îl răzuieşti, e valabil o săptămână, numerele apar de luni până vineri. Dacă pe vreo linie din asta, aşa cum e şi pe panoul din dreapta noastră, se strâng toate cele 5 numere, în ordinea asta, poţi să câştigi 5000, 1000, 400, 300, 100 de euro. Dacă mergi şi câştigi linia asta (n.n arată spre prima linie şi prim plan cu panoul mare din studio), ai şansa să prinzi marele premiu, care anul ăsta este de 1 milion de euro. Ai înţeles ? Fii atentă. Acuma ai 3 numere. Probabilitatea ca tu să câştigi 5000 de euro e destul de mare. Îţi dau eu numărul nostru norocos, 23.

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările, membrii Consiliului au constatat că, în fapt, publicitatea la concursul „Cancaniada’’ a consituit telepromovare, astfel cum este definită la art. 1 pct. 22 din Legea audiovizualului.

Conform acestor prevederi, telepromovarea este acea formă de publicitate realizată prin inserarea în programe a unor secvenţe dedicate promovării, de către prezentatorii programelor, a unuia sau a mai multor produse ori servicii, secvenţele fiind separate de celelalte părţi ale programului prin mijloace optice şi /sau acustice.

În sensul definiţiei legii, telepromovarea se supune aceloraşi reguli de difuzare a publicităţii prevăzute de art. 27 alin. (1) din Legea audiovizualului şi de art. 117 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului.

Conform normelor de reglementare în vigoare, publicitatea trebuie separată clar, sonor şi vizual, de programele audiovizuale.

Or, membrii Consiliului au constatat că publicitatea la concursul „Cancaniada« , difuzată în cadrul celor ediţii ale emisiunii „Neaţa cu Răzvan şi Dani », nu a fost separată de restul programului, aşa cum prevede legislaţia audiovizuală.

Având în vedere că radiodifuzorul a înţeles să facă telepromovare, în sensul legii, acesta avea obligaţia ca secvenţele publicitare să fie separate de celelalte părţi ale programului prin mijloace optice şi/sau acustice.

Pe de altă parte, având în vedere că această publicitate a fost făcută de cei doi prezentatori ai emisiunii şi în acelaşi decor, se impunea ca pe parcursul difuzării publicităţii, postul să afişeze menţiunea obligatorie „Publicitate", pe toată durata difuzării acesteia. Aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, publicitatea la concursul „Cancaniada« , publicitate făcută de prezentatori în cadrul emisiunilor din zilele de 27 şi 28 ianuarie 2010, a fost identificată cu semnul „P », marcajul nefiind inserat pe întreaga durată de difuzare a publicităţii la concursul amintit.

La art. 117 alin. (3) din Codul audiovizualului se prevede că în cazul în care în spoturile publicitare sunt folosite personaje, decoruri sau situaţii din emisiunile difuzate, pe lângă condiţiile de separare, se va insera pe întrega durată a difuzării menţiunea „Publicitate".

În consecinţă, emisiunea „Neaţa cu Răzvan şi Dani", ediţiile din 27, 28 ianuarie 2010, au fost difuzate cu încălcarea normelor care reglementează regimul difuzării publicităţii.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul ANTENA 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât publicitatea făcută de prezentatorii emisiunii „Neaţa cu Răzvan şi Dani", în cadrul ediţiilor din zilele de 27 şi 28 ianuarie 2010, nu a respectat condiţiile prevăzute de legislaţia din domeniul audiovizualului.

Potrivit reglementărilor în vigoare, publicitatea trebuie separată clar, prin coperte neutre, de restul programului, iar în cazul în care în aceasta sunt folosite personaje, decoruri sau situaţii din emisiunile difuzate, se va insera pe întreaga durată menţiunea „Publicitate« . »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.