Decizia nr. 250 din 16.02.2010

16.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, Bucureşti

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare privind ediţiile de la orele 16.00 şi 19.00 a emisiunii informative „Observator”, difuzate în data de 6 februarie 2010 de postul Antena 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

Alin. (1) – „Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.”

Alin. (2) – „Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”

În fapt, în cadrul emisiunii informative ,,Observator" din 6 februarie 2009, ediţiile de la orele 16.00 şi 19.00, postul Antena 1 a difuzat două ştiri intitulate „Şoferul „Împarte-pumni’’ şi „Mergi cu autobuzul, esti bătut”, ilustrate cu imagini care prezentau agresarea unui pasager de către şoferul de autobuz de pe linia 425 care face legătura între Bucureşti şi Jilava.

Materialul prezentat a fost filmat de o persoană care a asistat la scena în care şoferul îl dă jos pe pasager din autobuz şi începe să îl lovească cu pumnii şi picioarele până când îl doboară la pământ.

Imaginile au fost difuzate în mod repetat, iar prezentatoarea nu a avertizat publicul că acestea conţin scene de violenţă.

Astfel, atât în ediţia informativă de la ora 16.00, cât şi în cea de la 19.00, imaginile în care pasagerul a fost agresat au fost difuzate de 2 ori, respectiv de 7 ori (de 4 ori cele în care şoferul îl loveşte pe pasager cu pumnii, picioarele şi de 3 ori cele în care pasagerul este lovit doar cu pumnii).

Redăm din raportul de monitorizare :

„Prezentator : Un şofer de autobuz snopeşte în bătaie un pasager. Imaginile şocante circulă pe Internet şi ar fi fost surprinse pe linia 425 care face legătura între Bucureşti şi Jilava. Scandalul ar fi pornit după ce pasagerul l-a atenţionat pe şofer să meargă cu grijă. Reprezentanţii RATB confirmă incidentul, dar nu vor să-l comenteze. Ei au declarat însă că şoferul autobuzului a depus plângere la Poliţie la adresa pasagerului care l-ar fi agresat. Reprezentanţii Poliţiei neagă însă acest lucru. Niciuna dintre persoanele implicate nu au depus plângere până acum, aşa că oamenii legii nu pot interveni în acest caz.”

Membrii Consiliului au constatat că prin difuzarea repetată şi nejustificată a imaginilor cu caracter violent, care au însoţit ştirea cu privire la acest incident, ştire transmisă în ediţiile informative « Observator » de la orele 16.00 şi 19.00, precum şi prin faptul că publicul nu a fost avertizat cu privire la conţinutul acestora, radiodifuzorul a încălcat prevederile Codului audiovizualului care reglementează programele de ştiri şi protecţia copiilor.

Potrivit acestor dispoziţii, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie, iar radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

Consiliul consideră că prezentarea unor materiale ce conţin violenţă fizică trebuie făcută cu discernământ de către radiodifuzori, astfel încât să fie respectate, în egală măsură, atât obligaţiile cu privire la informarea corectă a publicului, cât şi cele cu privire la protecţia copiilor.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât, în ediţiile de la orele 16.00 şi 19.00 ale emisiunii informative « Observator », din 6 februarie 2010, a difuzat, în mod repetat, imagini violente în care şoferul unui autobuz agresează fizic un pasager, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.

Potrivit acestora, radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.