Decizia nr. 336 din 10.03.2010

10.03.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea a S.C. MEDIA TRUST S.R.L.
Aleea Trandafirilor nr. 13, bl. Vila 9, parter
Băile Olăneşti, jud. Vâlcea

pentru postul TELEVIZIUNEA VTV
Str. General Magheru nr. 6, bl. P1, mezanin
Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie privind modul de respectare a regulilor de difuzare în audiovizual a publicităţii de către postul TELEVIZIUNEA VTV.

Postul TELEVIZIUNEA VTV aparţine radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 184.1/12.07.2007/23.09.2008, decizia de autorizare nr. 1403.0-1/07.02.2008/23.09.2008).

În urma analizării raportului de inspecţie, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor invocate :

"(1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii :
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise ;« În fapt, în perioada 11 - 18.02.2010, postul TELEVIZIUNEA VTV a difuzat, în direct, emisiunea »Matinal VTV - Buna dimineaţa !", în intervalul orar 07:00 – 09.00.

Pe parcursul desfăşurării emisiunilor din perioada menţionată, în studio apărea, în spatele prezentatorilor emisiunii, un panou pe care erau afişate în permanenţă, în trei locuri diferite de pe acesta, următoarele informaţii : numele de brand al unei societăţi comerciale, respectiv VIZAL, sloganul de autopromovare al acesteia : „Imprimă pe orice !” şi adresa de web : www.vizal.ro.

Conform prezentării de pe site, S.C. VIZAL SRL este o companie de servicii publicitare : concept şi design, producţie şi implementare, consultanţă şi dezvoltare.

Având în vedere această situaţie de fapt, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a promovat o societate comercială fără a respecta condiţiile în care acest lucru poate fi făcut de către un radiodifuzor, condiţii prevăzute de legislaţia audiovizuală. Astfel, potrivit prevederilor art. 29 ain. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie, între altele, să poată fi uşor identificată ca atare, condiţie care, în această situaţie, nu a fost respectată.

Dat fiind acest fapt, membrii Consiliului au apreciat că o astfel de formă de promovare constituie o publicitate cu conţinut mascat.

Sub acest aspect, la art. 1 alin. (1) pct. 16, Legea audiovizualului defineşte comunicarea audiovizuală cu conţinut comercial mascat ca fiind reprezentarea prin cuvinte sau imagini a bunurilor, serviciilor, numelui, mărcii ori activităţilor unui producător de bunuri sau furnizor de servicii în cadrul programelor, în cazul în care o astfel de reprezentare este destinată de către furnizorul de servicii media audiovizuale unor scopuri publicitare nedeclarate şi poate induce în eroare publicul cu privire la natura sa.

În condiţiile în care societatea VIZAL SRL este un furnizor de servicii în domeniul publicitar, pe care postul TELEVIZIUNEA VTV a promovat-o fără să respecte condiţiile în care publicitatea poate fi difuzată în audiovizual, Consiliul a constatat că a fost vorba despre un conţinut mascat al acesteia. Or, o astfel de promovare este interzisă de prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului.

De asemenea, astfel cum rezultă din raportul întocmit de serviciul de specialitate din cadrul C.N.A., inspectorul teritorial a intervenit încă după prima zi în care a fost difuzată această publicitate cu conţinut comercial mascat (respectiv în 11.02.2010), în sensul că a luat legătura cu reprezentanţii postului TELEVIZIUNEA VTV, punându-le în vedere că un astfel de demers contravine legislaţiei audiovizuale. Cu toate acestea, nici în zilele care au urmat postul nu a luat măsuri de intrare în legalitate, continuând să procedeze în aceeaşi manieră, până în data de 18.02.2010.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. pentru postul TELEVIZIUNEA VTV şi dispune intrarea deîndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELEVIZIUNEA VTV cu somaţie publică, întrucât, în ediţiile din perioada 11 - 18 februarie 2010 ale emisiunii « Matinal VTV - Buna dimineaţa ! », a făcut publicitate cu conţinut comercial mascat în favoarea unui furnizor de servicii, fapt interzis de Legea audiovizualului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.