Decizia nr. 343 din 16.03.2010

16.03.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.,
pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

S.C. ANTENA 3 S.A. C.U.I. R15971591
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea ,,La ordinea zilei", ediţia din data de 01.03.2010, difuzată de postul ANTENA 3.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea respectivă, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului :

- alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
- alin. (2) : Toţi radiodifuzorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. Conform prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului :

- „alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- alin. (3) : Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.« În fapt, în data de 01.03.2010, începând cu ora 18.45, postul ANTENA 3 a difuzat emisiunea „La ordinea zilei », moderată de doamna Dana Grecu.

La această ediţie au participat, în calitate de invitaţi, domnii Corneliu Vadim Tudor – europarlamentar, preşedinte PRM, Florian Bichir – jurnalist şi Radu Tudor – analist militar. De asemenea, în emisiune, a avut o intervenţie telefonică şi domnul Alexandru Burian – general SPP.

Pe ecran au fost afişate titlurile : „E, TOTUŞI, PREŞEDINTELE BOLNAV ? ; DE LA SPITAL, LA CÂRCIUMĂ ; MISTERUL DIN MAPA MEDICALĂ ; BOALĂ, PROVOCARE SAU ADEVĂR ?".

În esenţă, această ediţie a emisiunii „La ordinea zilei" s-a axat pe subiectul referitor la sănătatea domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, despre care Corneliu Vadim Tudor a susţinut că ar cheltui foarte mulţi bani publici pentru tratarea unor boli.

În acest context, domnul Vadim Tudor a susţinut că Preşedintele statului ar fi diagnosticat cu cancer, formă severă (metastaze), informaţii care nu au fost susţinute cu probe certe, indubitabile, acesta invocând doar „sursele" sale.

„Dana Grecu : Domnule preşedinte, pe scurt şi concis, vă rog frumos : Preşedintele Traian Băsescu este un om suferind acuma ? Şi dacă da, care sunt bolile...
CV Tudor : Uitaţi care e buletinul medical care mi-a parvenit de la un general medic. N-am să-i dau arma, de la ce serviciu special este (n.n. se focalizează imaginea pe o foaie de hârtie pe care CV Tudor o prezintă la cameră), numele, cu atât mai puţin, însă două zile la rând acel om m-a contactat, prin consilierii mei, am şi fost duminică acasă la unul din consilierii mei care are şi o funcţie, e demnitar al statului, are rang de subsecretar de stat, n-am să-i dau numele”...

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că această ediţie a emisiunii „La ordinea zilei’’ a fost difuzată cu încălcarea dreptului persoanei la imagine şi a dreptului la informare obiectivă a publicului.

Astfel, prin natura afirmaţiilor care au fost făcute în timpul emisiunii cu privire la starea de sănătate a domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, dreptul acestuia la imagine a fost lezat.

„CV Tudor : Şi noi avem o lege a siguranţei naţionale, astea ţin de siguranţa naţională. ... şi nu mi-e indiferent în ce stare fizică şi mentală se face un om care zice...de două ori el a confundat Kabul cu Cahul, zice Unirea de la 1959, în loc de 1859, de două ori la rând, îşi confundă maşina, se duce în altă maşină, confundă secolele, apropo de Neagoe Basarab şi aşa mai departe. Ce ar trebui să mai facă omul ăsta, domnule ?
Dana Grecu : Numai o secundă !
CV Tudor : Să cadă cu capul pe butonul rachetelor ?
Dana Grecu : Numai o secundă ! Deci dumneavoastră spuneţi că din cauza cancerului la ficat, dacă lucrurile stau aşa, preşedintele ar suferi şi ar avea probleme cu memoria şi cu... ?
CV Tudor : Are, din păcate, metastaze şi la creier deci are cancer...
Dana Grecu : Domnule preşedinte...
CV Tudor : ...are cancer generalizat şi îmi asum răspunderea”. ...

Faţă de această situaţie, moderatorea emisiunii, nu a solicitat în mod convingător şi stăruitor ca invitatul să prezinte probe care să ateste situaţia din discuţie şi care să conducă la o informare obiectivă a publicului, aceasta manifestând o atitudine formală, achiesând, uneori, necondiţionat, prin lipsa de reacţie, la cele susţinute de invitat.

În continuare, în studio a continuat discuţia pe marginea stării de sănătate a domnului Traian Băsescu. Cu acest prilej s-au făcut mai multe afirmaţii acuzatoare, susţinându-se că acesta ar cheltui banii publici pentru investigaţiile sale medicale.

Redăm din raportul de monitorizare :

„CV Tudor : ...unde se duce Băsescu, de o lună de zile, pe bani publici, de la un cap la altul al planetei fără să spună ţării nimic ? Cine-i dă dreptul să consume milioane de euro pe criza asta ?
Dana Grecu : adică se caută de boală sau ce ?
CV Tudor : Păi în Japonia ce caută ?
Florian Bichir : Dom’ preşedinte, ştiţi ce m-a deranjat pe mine ? Nu că s-a dus şi a făcut analize şi după aia în cârciumă. Păi e totuşi postul Paştelui, te duci în cârciumă ? Pe mine asta m-a durut mai mult.
CV Tudor : Ascultă-mă puţin. Minţind că el are o convenţie cu soţia sa care, deschid o paranteză, jos pălăria pentru ea, pentru Mircea Băsescu şi pentru Ioana, fiica mai mare, care s-au oferit să doneze o parte a ficatului lor, dacă e compatibil, pentru a-i face transplant lui Băsescu.
Dana Grecu : Deci ştiţi şi asta, domnule...numai că dovezi...
CV Tudor : Ştiu şi hemoglobina, ştiu totul fiindcă spun medicii de acolo, că nu suportă minciuna.
Dana Grecu : avem o oră în faţă să le discutăm pe toate, pe rând. Valeriu Turcan, dimineaţă, declaraţie pentru News Magazine, la Antena 3, doamnelor şi domnilor. Urmăriţi-l cu atenţie, este purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale”.
...
„CV Tudor : ... Sâmbătă Băsescu a fost la Militar, mi s-a spus că aproximativ 5 ore. De aia s-a lansat zvonul, şi eu cred că intenţionat, repet, ca intoxicare, că a fost la terapie intensivă. El a fost la un aparat nou, un computer tomograf de ultimă generaţie, foarte scump, achiziţionat de spitalul Militar, îi zice Tesla 3, are 7 funcţionalităţi.
Dana Grecu : Cine merge, de obicei, la aparatul ăsta ?
CV Tudor : Nimeni, pentru el l-au luat.
Dana Grecu : Ce ar trebui să depisteze aparatul ăsta ?
CV Tudor : Să vadă faza tumorilor pe care le are Băsescu, pentru că ultimele analize arată că are peste 30 de tumori la ficat, pancreas, plămâni şi, mai nou, metastază la creier.
Radu Tudor : Dacă ar fi aşa, n-ar mai putea să meargă la cârciumă.
Dana Grecu : N-ar mai putea să meargă, n-ar mai putea să bea, n-ar mai putea să facă nimic”.
...
„CV Tudor :.... Dacă eşti bolnav, omule, du-te şi te tratează, dar nu ne mai minţi de dimineaţă până seara, alergi de la un capăt la altul al planetei, pe bani publici, fără să ştim şi noi ? Sunt banii noştri dom’ne.
Dana Grecu : Pot să vă opresc o secundă ?
CV Tudor : Nu ! Dă-mi voie să spun.
Dana Grecu : Bine, nu vă opresc o secundă, vă opresc trei”.

Faţă de modul în care s-a desfăşurat emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că intervenţiile moderatoarei emisiunii, atunci când au existat, nu au fost suficient de convingătoare ori de natură a clarifica afirmaţiile acuzatoare ale invitatului emisiunii astfel încât să dea publicului posibilitatea să îşi formeze o opinie corectă cu privire la subiectul supus dezbaterii.

Astfel, departe de a lămuri unele aspecte ori afirmaţii făcute în emisiune, atitudinea acesteia a fost una formală, uneori chiar tendenţioasă.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

„Dana Grecu : Vă rog, domnule Burian, foarte scurt, explicaţi dacă preşedintele României este sănătos sau este bolnav, vă rog.
Alexandru Burian : Doamnă, nu este competenţa mea...
Dana Grecu : Eram sigură !
Alexandru Burian : Dar pot să vă spun absolut categoric, este la fel de sănătos cum era de când îl ştiu eu”.

Or, o astfel de atitudine, contravine reglementărilor în vigoare, astfel încât, membrii Consiliului au constatat că moderatoarea nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a stărui în mod convingător pentru ca invitatul emisiunii să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probe concrete, credibile, care să le susţină.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat că, intervenţia telefonică a domnului Burian, prin care acesta venea să contrazică unele afirmaţii făcute de invitatul emisiunii, nu a beneficiat de condiţii echitabile, acesta primind posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere în numai 30 de secunde, în finalul emisiunii, fiind întrerupt, cu remarci jignitoare, de invitatul prezent în studio.

Permiţând domnului Corneliu Vadim Tudor să facă afirmaţii neverificabile şi neverificate, speculaţii şi teorii a căror veridicitate este dată numai de faptul că sunt prezentate de domnia-sa, fără a le proba efectiv în vreun fel, radiodifuzorul nu a asigurat o informare corectă a publicului, aceste afirmaţii tinzând să îmbrace un caracter de adevăr de necontestat pentru o parte din telespectatori. În aceste condiţii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat şi obligaţia legală de a asigura o informare obiectivă a publicului, informare care să permită acestuia să-şi formeze singur opinia în legătură cu subiectele discutate şi cu persoanele publice puse în discuţie.

Consiliul a constatat că publicul a fost dezinformat şi prin afirmaţiile cu privire la scopul vizitelor efectuate de Preşedintele României în diferite state, vizite cu privire la care s-a spus că au fost făcute în vederea efectuării de către Preşedinte a unor investigaţii medicale. Or, în realitate, acestea au fost vizite cu caracter oficial, după cum urmează : în perioada 27 - 28 ianuarie 2010, vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, dl. Mihai Ghimpu, şi, în perioada 9 - 11 martie 2010, vizită oficială în Japonia, la invitaţia Împăratului Akihito.

Membrii Consiliului au mai constatat că, deşi în emisiune a fost prezentată şi intervenţia purtătorului de cuvânt al Preşedenţiei, domnul Valeriu Turcan, care în cadrul unei intervenţii în direct în cadrul emisiunii « News Magazine », infirmase faptul că preşedintele ar fi bolnav, precum şi interviuri ale Preşedintelui, în care acesta spunea acelaşi lucru, prin titlurile afişate pe ecran şi prin modul în care s-au desfăşurat discuţiile, publicul a fost lipsit de o informare corectă şi obiectivă, întrucât, discuţiile sau discursul invitatului au fost departe de a aduce informaţii concrete, obiective, care să ajute la formarea liberă a unei opinii a publicului cu privire la subiectul în discuţie.

De asemenea, Consiliul a constatat că, în egală măsură, o astfel de abordare a subiectului emisiunii a fost de natură a prejudicia demnitatea şi dreptul la imagine al persoanei.

Redăm, spre exemplificare din raportul de monitorizare :

„CV Tudor : Se scaldă în minciuni, ăsta e modul lui de a trăi.
Dana Grecu : Care-s minciunile ?
CV Tudor : Iată care sunt minciunile, că în primul rând are convenţie cu nevastă-sa să iasă duminica la restaurant, că ea nu găteşte. Dar duminica trecută de ce nu au fost la nicio cârciumă, au făcut greva foamei sau au murit de foame ? Dar acum două duminici ?..”

„CV Tudor : Un om sănătos omoară peste 70.000 de câini ca primar general al capitalei ?
Dana Grecu : Dom’ne, staţi o secundă, că deciziile unui primar pot fi interpretate în fel şi chip.
CV Tudor : Sunt deciziile unui criminal. Tare mi-e teamă pentru el că acum îl bate Dumnezeu că a călcat pe cadavre.
Dana Grecu : Mie mi se pare însă altceva, cât de uşor le este americanilor să-şi verifice preşedintele, intrăm pe site-ul de la Casa Albă”.
...
Dana Grecu : Mulţumesc pentru comentarii, mulţumesc pentru intervenţie.
CV Tudor : Voi sunteţi paraziţi, sunteţi paraziţii unei ţări muribunde.
Dana Grecu : A fost « Ordinea zilei ». Ştirile orei 20 cu Mihaela Bârzilă, rămâneţi cu noi”...

Libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii, aşa cum sunt dreptul la viaţă privată, precum şi dreptul la propria imagine, afectate, în cazul de faţă, prin afirmaţii precum cele prezentate în cadrul emisiunii « La ordinea zilei ».

Constituţia României la art. 30 alin. (6) prevede că „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine."

Orice drept fundamental, consacrat ca atare de norme juridice interne sau internaţionale, are caracter legitim numai în măsura în care este exercitat cu bună credinţă, în limite rezonabile, cu respectarea drepturilor şi intereselor în egală măsură ocrotite ale celorlalte subiecte de drept.

Or, în situaţia de faţă, membrii Consiliului au apreciat că unele dintre afirmaţiile făcute în emisiune au depăşit limitele rezonabile ale dreptului la exprimare, fiind de natură a afecta demnitatea şi dreptul la imagine al persoanei.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) şi a art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 343/16.03.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii »La ordinea zilei", ediţia din 1 martie 2010, invitatul acesteia a făcut afirmaţii grave, nedovedite, cu privire la activitatea şi sănătatea Preşedintelui României, fără ca moderatoarea să stăruie pentru ca interlocutorul să probeze afirmaţiile acuzatoare.

Faptele invocate mai sus au fost de natură să prejudicieze imaginea persoanei la adresa căreia au fost formulate acuzaţiile, precum şi dreptul publicului la o informare corectă, obiectivă”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.