Decizia nr. 421 din 22.04.2010
22.04.2010
privind somarea S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z,
Clădirea Anchor Plaza Birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6
C.U.I. 18684823
pentru postul de televiziune KANAL D
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « La şuetă cu Bahmu », difuzată în perioada 22-26 martie 2010 de postul de televiziune KANAL D.
Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.1/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009). În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt prevăzute criteriile generale în funcţie de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, printre care se regăseşte, la lit. f) cel cu privire la psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, iar la lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.
În fapt, postul de televiziune Kanal D a difuzat, în direct, în perioada 22-26 martie 2010, în intervalul orar 16.00-18.30, emisiunea „La şuetă cu Bahmu”, moderată de Adriana Bahmuţeanu. Emisiunea a fost un „talk-show”, fiind încadrată cu semnul de avertizare „AP”.
În ediţia din 22 martie 2010 au fost invitaţi Daniela Gyorfi - cântăreaţă, Radu Baron - impresar, Gherghina Stancu - cântăreaţă, Marian Soci – prezentator la postul Radio 21, iar prin telefon au intervenit : Andreea Bănică, Simona Sensual şi Nyno - manelist. Pe parcursul ediţiei au fost afişate pe ecran mai multe titluri.
Dialogul dintre prezentatoare şi invitaţii emisiunii a conţinut un limbaj cu conotaţii sexuale, neadecvat orei de difuzare, oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea unui astfel de program.
Cităm din raportul de monitorizare :
„Adriana Bahmuţeanu : Mă gândeam aseară, mă uităm la el cum îl iubea căţelul, zic domne, bietul omul ăsta săracu`, câte acceptă el pentru mine, îţi dai seama, să te coţăie câinele în fiecare seară, nu-i tocmai simplu, înţelegi ?
Daniela Gyorfi : Dă-l mamă, castrează-l, fă ceva la căţel.
Adriana Bahmuţeanu : Nu am. L-am dus la montă, la femei, la ce vrei tu, nu vrea pe nimeni, decât pe Prigoană.” (...)
Adriana Bahmuţeanu : Se mai urcă ştii, câteodată câinele în pat şi zice : da, ne mutăm noi în coteţ, să stea javra ta în pat, după ce că în fiecare seară are treabă cu mine…(…)
Adriana Bahmuţeanu : Ce ai înfige tu (…) în pupezele astea măicuţă…(...)
Gyorg : Cum ?
Adriana Bahmuţeanu : Ce ai înfige tu în pupezele astea. (...)
Adriana Bahmuţeanu : Mie nu-mi vin idei, mie îmi vine altceva, da’ mă rog.
Gyorg : Îţi vine da, mă rog, păi nu, idei în a îhî…
Adriana Bahmuţeanu : Păi cică chestia aia nu ştie carte, măi Gyorg.
Gyorg : Păi bine să pui un picior pe tavan, unul pe celălalt tavan…(...)
Adriana Bahmuţeanu : Gyorg ar vrea să te scarpine, dar prin alte părţi. (...)
Adriana Bahmuţeanu : Dă-ţi jos pantoful, paraşuto !”
În ediţia din 23 martie 2010 s-au dezbătut mai multe teme şi au fost afişate pe ecran diferite titluri. În studio au fost prezenţi : Stelian Ogică şi asistentele sale de la Taraf TV, Elena Lovin, Vasile Calofir - actor, Ortal de la Sabres, coana Floarea şi Kristine - cântăreaţă.
Şi în această ediţie, dialogul dintre prezentatoare şi „bucătarul” emisiunii a conţinut expresii cu conotaţii sexuale, nepotrivite orei de difuzare.
Redăm din raport :
„Gyorg : I-aţi ridicat moralul sau ce i-aţi făcut ? Sau întărit moralul sau cum se spune ?
Adriana Bahmuţeanu : I-a întărit nervul optic.
Gyorg : Numai ştiam, mărit sau întărit.
Adriana Bahmuţeanu : Aoleu, te mănâncă pielea.” (...)
Aceleaşi comentarii cu conotaţii sexuale au fost făcute şi în ediţia din 24 martie 2010, când în studio au fost invitaţi : Serghei Mizil, Mădălin Voicu Jr., Alexandru Recolciuc şi Radu Baron.
Exemplificăm din raport :
„Adriana Bahmuţeanu : Aoleu ! Păi n-are cine să-ţi vopsească ouăle ?
Alexandru Recolciuc : Nu ştiu, o să vedem.
Adriana Bahmuţeanu : Cică acuşi te însori, ar trebui să ai ouăle vopsite (…) Păi nici nu te-ai însurat bine şi vrei ceva proaspăt ? Se poate ? (...)
Adriana Bahmuţeanu : Bagă nasul, bagă nasul acolo (Adriana Bahmuţeanu îl îndeamnă pe Gyorg să îşi bage nasul în decolteurile pupezelor).”
În momentul în care Gyorg (bucătarul) a afirmat că nu i s-a întărit ciocolata, prezentatoarea a avut următoarea reacţie :
„Adriana Bahmuţeanu : Asta nu e o problemă Gyorg, e la ordinea zilei la tine să nu ţi se întărească nimic.” (...)
Adriana Bahmuţeanu : Ia duceţi-vă Pupezelor, ia vedeţi, se întăreşte ? Ia vedeţi Pupezelor, dacă vă duceţi acolo se întăreşte ? Ciocolata, nu altceva !”.
La un moment dat, unul dintre invitaţi a fost rugat de către prezentatoare să cânte o melodie. În timp ce cânta, invitatul a folosit următoarea expresie :
„Serghei Mizil : (…) Vino mândro pe conductă, să te fut în bătătură.”
În ediţia din 25 martie 2010 au fost invitaţi în studio Mihai Mitoşeru, Cove şi Stana Izbaşa.
În contextul în care bucătarul emisiunii, Gyorg, a rugat-o pe prezentatoare să-l lase să termine reţeta ce o pregătea, afirmând că se va strădui să fie „foarte scurt şi foarte, foarte rapid”, între Mihai Mitoşeru şi prezentatoare a avut loc următorul dialog cu conotaţii sexuale.
Cităm din raport :
„Mihai Mitoşeru : Aşa eşti tu de obicei, scurt şi rapid băi.
Adriana Bahmuţeanu : Nu, de regulă e neterminat.
Gyorg : Aşa este, aşa este, dar ce să fac ? Mai mă termin şi singur.
Adriana Bahmuţeanu : Aoleu.”
În urma analizării ediţiilor emisiunii „La şuetă cu Bahmu” difuzate în perioada menţionată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele legale în materie de protecţie a minorilor, întrucât în cadrul acestor emisiuni, atât prezentatoarea, cât şi invitaţii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.
Legiuitorul a instituit norme potrivit cărora protecţia minorilor se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
În raport de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmit, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.
Având în vedere conţinutul acestor emisiuni, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a ţine seama atât de intervalul orar de difuzare, cât şi de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi tipologia limbajului folosit.
Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea acestora.
Astfel, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „La şuetă cu Bahmu”, difuzate în perioada 22-25 martie 2010, în intervalul orar 16.00-18.30 au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acestora.
De altfel, în ediţia din 25 martie 2010, prezentatoarea emisiunii a făcut referiri la faptul că, raportat la conţinutul emisiunii difuzate, e posibil ca C.N.A.-ul să-l sancţioneze pe radiodifuzor : Cităm din raportul de monitorizare :
„Adriana Bahmuţeanu (râzând) : Aoleu, nu, nu, nu, nu, ne amendează CNA-ul, nu, nu, nu, nu. (…) O luăm, o luăm de la CNA, îmi cer scuze, nu faceţi aşa ceva acasă, da ?
Serghei Mizil : Nu pe conductă.
Adriana Bahmuţeanu : Vezi că-ţi trimit amenda Serghei.”
Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi.
Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru postul de televiziune KANAL D şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiilor emisiunii „La şuetă cu Bahmu” difuzate în perioada 22-25 martie 2010, în intervalul orar 16.00-18.30, au fost făcute comentarii cu conotaţii sexuale la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune.
Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea emisiunilor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la programele respective.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.